نمایشگاه علوم گوگل؛ یک جهش بزرگ رو به جلو
نمایشگاه علوم گوگل برنامهای است که در آن از دانشآموزان ۱۳ تا ۱۸ ساله برای حل بزرگترین چالشهای علم و تکنولوژی دنیا دعوت می شود، یا بهتر بگوییم، محفلی است برای ایدههای عجیب و منحصر نوجوانان جهان و گوگل همه ساله این نمایشگاه را با هدف الهامگیری از کنجکاویهای نوجوانان برگزار می کند. نمایشگاه علوم گوگل در حقیقت یک اشتیاق نسبت به علم برای نوجوانان ایجاد میکند و زمینهای جهانی برای اشتراک گذاشتن دانستنیهای علمی آنهاست. البته باید اذعان کرد که این آوردگاه، دربهایی از فرصتهای باورنکردنی که در طول عمر یک بار رخ می دهد را به روی افراد میگشاید. مثلا به عنوان نگارنده این مطلب فکر نمیکنم رقابت یا مسابقهای در جهان باشد که یکی از مزایای آن ملاقات با رییس جمهور کشور آمریکا باشد.
یا افرادی که در این رقابت حائز رتبه می شوند میتوانند به تور یکی از مراکز فضایی آمریکا بروند تا پیچیدگیهای دنیای مهندسی را از نزدیک مشاهده کنند! یا مثلا به سخنرانی در TEDx در سراسر جهان بپردازند. شما در این نمایشگاه علمی شاهد دانش آموزانی هستید که سوال میپرسند، الهام میگیرند و علم و مهندسی را در راههای جدید و غیر منتظره به کار می برند. گوگل در بیانیههای خود در خصوص این نمایشگاه علمی میگوید: ممکن است شما فکر کنید که صرفا یک نوجوان هستید اما در حقیقت محققان شگفت انگیز، کارآفرینان، متخصصان فنآوری و کاشفانی هستید که خود را و همچنین بقیه ما را به چالشی برای بهتر کردن همه چیز می کشید.
سال گذشته بود که برنده نمایشگاه علوم گوگل گفت: «هرکسی از ما، جدا از سن و پیشینه، می تواند تغییری ایجاد کند. اما تغییرات یک شبه بوجود نمیآیند، و معمولا با یک سوال شروع می شوند. بنابراین به جهان اطراف خود نگاه کنید و خود را برای بهتر کردن هرچیز به چالش بکشید.» اگر دقیق تر بخواهیم بگوییم، نمایشگاه علوم اعتماد به نفس را به دانش آموزان می دهد تا بتوانند سوال پرسیدن را ادامه دهند و اشتیاقشان را برای علم و مهندسی گسترش می دهد و حتی باعث ایجاد همکاری با شرکتهای بزرگ حوزههای علم و فناوری میشود. طرح های مختلفی که از سرتاسر جهان به این رقابت ارسال می شوند پس از داوری در چند مرحله به بخش فینال می رود.
امسال ۱۶ فینالیست فرصت آن را پیدا کردند که همراه با پدر و مادر خود یا یک قیم به مقر اصلی گوگل رفته و برای داوران طرح های خود را تشریح کنند. امسال طرح «مبارزه با خشکسالی میوهها» توانست برنده جایزه ۵۰ هزار دلاری بورسیه تحصیلی گوگل شود. کیارا، دختر ۱۶ سالهای اهل آفریقای جنوبی (که سالهاست در اثر خشکسالی مشکلات عدیدهای را به خود دیده) با مشاهده دنیای پیرامون خود به یک ایده رسیده و در نهایت توانسته طرح مبارزه با خشکسالی میوهها را ابداع کند.
اگر میخواهید نگاهی دقیقتر به طرح او بیندازید کافیست سری به اینجا بزنید.
البته نمایشگاه علم گوگل چند بخش دارد که بخشی از آنها را جایزه نوآوری علمی آمریکا، جایزه کاوشگر (در حوزه محیطزیستی و جغرافیایی که با همکاری موسسه نشنال جئوگرافیک ارائه می شود) جایزه ویژه آموزش و پرورش، جایزه ویژه ابتکار مهندسی، جایزه معلم الهام بخش و… شامل می شود. امسال هم به مانند هر سال برگزیدگان این نمایشگاه علمی و جذاب به ملاقات یکی از رهبران قدرتمند جهان (رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا، اوباما) رفتند.
فارغ از همه نکاتی که در بالا به آن اشاره شد، شاید خلا وجود چنین رقابت هایی بصورت جدی جای خود را در فضای علمی کشورمان نشان می دهد. کمتر رقابت علمی جذابی برای دانش آموزان و نوجوانان کشورمان هم اکنون در حال برگزاری است که همان چند رقابت ساده و کوچک هم با مشکلات عدیده ای دست و پنجه نرم می کند. «به واقع جای خالی رقابت های سالم و جذاب علمی در کشورمان به شدت حس می شود.»
درود، لطفاً مطلبی هم در مورد «breakthrough prize»، جایزهای که توسط کارآفرینان بزرگ دنیای تکنولوژی کسانی چون سرگئی برین، مارک زاکربرگ، جک ما و… بنیان نهاده شده و هر ساله (از سال ۲۰۱۲) به دانشمندان در حوزههای فیزیک، ریاضی و یک عمر زندگی علمی ارائه میشه.
تازه به تازگی هم جایزهی ۲۰۱۷ به یک دانشمند ایرانیتبار دکتر کامران وفا اهداء شده است.
لطفاً منتظریم. مطلب در این مورد…!