قاتل کامپیوترهای ارزان‌قیمت کیست؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۵ دقیقه
کامپیوترهای ارزان

در سال ۲۰۰۸، نِت‌بوک‌های ارزان‌قیمت سهم بزرگی از بازار کامپیوترهای شخصی را در دست داشتند. بازار پُر بود از لپ‌تاپ‌های کم‌توان و ارزان. اما آن دوران به‌سر رسیده. کامپیوترهای ارزان‌قیمت ویندوزی کم‌کم می‌روند که به تاریخ بپیوندند. اما چه چیزی جای آن‌ها را تنگ کرده بود؟ احتمالا شما پاسخ این سوال را می‌دانید. تلفن‌های هوشمند و تبلت‌ها کمر همت به حذف PCهای ارزان‌قیمت بسته‌اند. در ادامه با آمار دقیق‌ به این تغییر رویکرد مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان خواهیم پرداخت. با دیجی‌کالا مگ همراه باشید.

    ‌‌‌   ‌‌‌

با کوچک‌تر شدن بازار کامپیوترهای شخصی، دستگاه‌های موبایل توانسته‌اند جای کامپیوترهای ارزان‌قیمت را بگیرند. این ‌روزها آن‌دسته از افرادی که به دنبال خرید یک کامپیوتر جدید هستند، بیشتر ترجیح می‌دهند یک کامپیوتر قدرتمند بخرند. روزبه‌روز افراد کمتری به خرید لپ‌تاپ‌های ضعیف و ارزان تن می‌دهند. هنوز هم ردپای لپ‌تاپ‌های ارزان‌قیمت در بازار دیده می‌شود؛ اما این میزان هرگز به اندازه‌ی چند سال پیش نیست. همین حالا شما می‌توانید با قیمتی بسیار ناچیز یک لپ‌تاپ ویندوزی ارزان‌قیمت یا یک کروم‌بوک را از بازار بخرید. اما اگر این کار را کردید بدانید که در اقلیت قرار گرفته‌اید. در واقع هیچ خرده‌ای به این انتخاب نمی‌توان گرفت. در برخی موارد خرید چنین محصولاتی کاملا منطقی است. آن‌چه این‌جا گفته می‌شود، بیشتر به روند بازار مصرف اشاره دارد. کروم‌بوک‌ها را مثال می‌زنیم. کروم‌بوک‌ها با وجود برگ برنده‌شان (قیمت مناسب) نتوانسته‌اند در این بازار جدید جایگاه مناسبی را برای خود دست‌وپا کنند. کروم‌بوک‌ها در حال حاضر، تنها ۲٫۸ درصد از بازار PCها را در دست دارند.

hp

دو شرکت اچ‌پی (HP) و دل (Dell) سعی دارند به‌تدریج و طی چند مرحله، تولید کامپیوترهای ارزان‌قیمت‌شان را به حداقل برسانند. این شرکت‌ها هنوز هم چند دستگاه لپ‌تاپ و دسکتاپ زیر ۳۰۰ دلار را روانه‌ی بازار کرده‌اند. واضح است که شرکت‌های تولیدکننده هم بی‌جهت حاضر نیستند در یک بازار متزلزل و با حاشیه‌ی سود کم، سرمایه‌گذاری کنند.

شرکت‌های مطرحی که تا چند سال پیش بر روی تولید لپ‌تاپ‌های ارزان‌قیمت تمرکز کرده‌ بودند، حالا رَوَند جدید بازار را دریافته‌اند. آن‌ها حالا می‌دانند که فروش لپ‌تاپ‌‎های ارزان، کم شده و لپ‌تاپ‌های قدرتمند طرفداران خاصی پیدا کرده.

می‌رسیم به سه شرکت ایسر (Acer)، ایسوس (Asus) و لنوو (Lenovo). در حال حاضر، لپ‌تاپ ویندوزی آیدیاپد ۱۰۰ (IdeaPad 100) و کروم‌بوک لنوو از ارزان‌ترین لپ‌تاپ‌های لنوو هستند. قیمت اولی از ۱۷۹ دلار شروع می‌شود و قیمت دومی هم ۲۰۰ دلار است. مابقی لپ‌تاپ‌های لنوو، بالای ۳۴۱ دلار قیمت دارند. دو شرکت ایسر و ایسوس هم چند سالی است که کروم‌بوک‌های ارزان‌قیمت تولید می‌کنند.

گوگل کرومکروم‌بوک‌ها در سال ۲۰۱۴ و اوایل ۲۰۱۵، با قیمت‌های پایین‌شان بازار کامپیوترهای شخصی را به‌شدت تحت تاثیر قرار دادند. اما آن دوران هم سپری شده. مایکروسافت با مشاهده‌ی کروم‌بوک‌های ارزان‌، خونش به جوش آمد و سازندگان کامپیوتر‌ها را تشویق کرد تا دست به تولید لپ‌تاپ‌های ویندوزی ارزان بزنند. اما وقتی ویندوز ۸٫۱ جای خود را به ویندوز ۱۰ داد، بار دیگر قاعده‌ی بازی تغییر کرد. از دید آقای «جی چاو» (Jay Chou)، یکی از مدیران موسسه‌ی تحقیقاتی IDC، با انتشار ویندوز ۱۰ حجم زیادی از آن لپ‌تاپ‌های ویندوزی ارزان از بازار حذف شد.

متهمان ردیف اول: گوشی و تبلت

اما چرا کامپیوترهای ارزان‌قیمت به چنین روزی دچار شدند؟ واقعیت این است که حالا وقتی کاربران پای خرید یک محصول می‌روند، نیازهای خود را می‌سنجند و بر اساس آن نسبت به خرید اعمال می‌کنند. تا چند سال پیش، کاربران برای اینترنت‌گردی و استفاده از شبکه‌های اجتماعی به سمت خرید یک لپ‌تاپ ویندوزی ارزان می‌رفتند؛ اما حالا با وجود تلفن‌های هوشمند و تبلت‌ها، دیگر خرید آن لپ‌تاپ‌ها یا نِت‌بوک‌ها منطقی نیست.

گوشی

اما خُب هنوز بازار کامپیوترهای شخصی طرفداران پروپاقرص خود را دارد. این عده از خریداران که تعدادشان هم کم نیست، به دنبال خرید کامپیوترهایی قدرتمند و سریع هستند.

لپتاپ-ایسر-پردتور

آن‌ها حاضرند برای داشتن نمایشگر بهتر، پردازشگر سریع‌تر، رم‌ بیشتر و حافظه‌ی SSD بیشتر، کلی پول خرج کنند. تا وقتی پی‌سی بازها، پی‌سی گیمرها و گرافیست‌ها هستند، کامپیوترهای قدرتمند هم به حیات خود ادامه می‌دهند.

تا چند سال پیش کاربران برای گشت‌وگذار در اینترنت یا استفاده از شبکه‌های اجتماعی ترجیح می‌دادند که یک لپ‌تاپ ارزان داشته باشند؛ اما این روند به‌تدریج تغییر کرد و همه چیز به نفع بازار تلفن‌های هوشمند و تبلت‌ها تمام شد.

بر اساس آمار موسسه‌ی تحقیقاتی IDC، در سال ۲۰۱۵ شرکت‌ها توانستند ۲۷۶٫۲۱ میلیون کامپیوتر شخصی به فروش برسانند. این عدد، ۱۰٫۴ درصد کاهش را در مقایسه با سال قبل‌اش نشان می‌دهد. در سال ۲۰۱۵ لپ‌تاپ‌ها و کامپیوترهای رومیزی مخصوص بازی، بیشترین رشد در فروش را تجربه کردند. موسسه‌ی IDC پیش‌بینی کرده که واقعیت مجازی و صنعت بازی، در چند سال آینده، به رونق‌ هر چه بیشترِ بازار کامپیوترهای قدرتمند و گران‌قیمت کمک کنند.

کسب‌وکارها و سازمان‌ها هم هنوز به‌طور کامل با کامپیوترهای شخصی قهر نکرده‌اند. با این وجود، برخی سازمان‌ها به دستگاه‌های هیبریدی (تلفیق تبلت و کیبورد) مثل مایکروسافت سرفیس روی خوش نشان می‌دهند. این دستگاه‌ها هنوز قیمت بالایی دارند؛ ولی ضخامت کم، قابلیت جابه‌جایی آسان و مشخصات سخت‌افزاری مناسب، از آن‌ها جایگزین خوبی برای لپ‌تاپ‌ها می‌سازد.

هیبریدی

دو شرکت اینتل و AMD پیش‌بینی کرده‌اند که قیمت کامپیوترهای شخصی امسال بالا می‌رود. سال ۲۰۱۵ هم در مقایسه با سال ۲۰۱۴ با کامپیوترهای گران‌تری روبه‌رو بودیم. البته دو موسسه‌ی IDC و گارتنر (Gartner) به جز چند مورد استثنا، تغییرات زیادی را در رابطه با قیمت‌ها پیش‌بینی نکرده‌اند. از جمله آن موارد استثنا، قیمت دستگاه‌‎های هیبریدی است. گویا به‌تدریج، با افزایش تقاضا و کاهش قیمت سخت‌افزارهای مورد نیاز، قیمت دستگاه‌های هیبریدی هم پایین می‌آید.

سال گذشته قیمت کامپیوترهای شخصی در ایالات متحده آمریکا افزایش پیدا کرد. نوسانات ارزی هم روی قیمت کامپیوتر در سایر کشورها تاثیرات زیادی گذاشت. محققان بازار تاکید دارند که از این به بعد، قیمت‌ها آن‌چنان روی فروش کلی کامپیوترهای شخصی در بازار تاثیر نخواهند گذاشت. به گفته‌ی محقق موسسه‌ی گارتنر، برای خریداران کامپیوتر، کیفیت [و قدرت] به فاکتور اصلی تبدیل می‌شود. او اعتقاد دارد که همیشه افرادی هستند که به‌دنبال خرید کامپیوترهای ارزان‌قیمت باشند؛ اما این عده، از این پس در اقلیت خواهند بود.

    ‌‌‌

پی‌نوشت

بازار کامپیوترهای شخصی بسیار پیچیده است. تعاریف کاربران و متخصصان هم از کامپیوتر شخصی یا همان PC، کمی متفاوت است. برای داشتن دیدی بهتر نسبت به موضوع وضعیت تلفن‌های هوشمند، تبلت‌ها و PCها در بازار، پیشنهاد می‌کنیم دو مطلب زیر را هم مطالعه کنید:

  • ما پیش‌تر در مقاله‌ای به سرنوشت عجیب تبلت‌ها و رستاخیز کامپیوترهای شخصی پرداختیم. در آن‌جا گفتیم که بازار تبلت‌های معمولی با شیب ملایمی در حال سقوط است و دستگاه‌های تبدیل‌پذیر یا همان هیبریدی روز‌به‌روز محبوب‌تر می‌شوند.
  • در مطلبی جداگانه و در قالب یک یادداشت، مطلبی پیرامون سیر تحول لپ‌تاپ‌ها و تبلت‌ها نوشتیم و از آن به‌عنوان یک تکامل شکست‌خورده یاد کردیم.

‌‌

منبع: PCWorld



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

۸ دیدگاه
  1. سجاد

    بعید میدونم به این زودی این اتفاق بیفته.
    هنوز گوشی ها اون توانایی رو ندارن که بصورت کامل توانایی کامپیوتر ها را پوشش بدن.

  2. محمد

    من فکر نکنم موبایل وسیله جالبی برای وب گردی باشه چون تسلط لازم رو توی کارای جدی نداره.اونچه موبایل رو همه گیر کرده اپلیکیشن های مطرح اونه.

  3. علیرضا کریمی

    به نظر من هم حذف کامپیوتر های ارزان قیمت از دو جهت به نفع همه هست
    اول اینکه کامپیوترهای ارزان قیمت بازدهی پایینی دارند و نمیشه برای هیچ کاری روشون حساب کرد.حتی وب گردی
    دوم اینکه با از بین رفتن این کامپیوترها و دادن سهمشون از بازار به گوشی ها و تبلت ها کسب و کارهای مربوط به کامپیوتر ها پیشرفت میکنن.
    ممنون از مقاله

  4. مهدی غ

    من هیچ وقت تا عمر دارم از پی سی دست بر نمی دارم، حتی پی سی رو به لپتاپ واقعا ترجیح میدم، همون طور که هیچ وقت لپتاپ هم حاضر نشدم پول خرج کنم و بخرم و همیشه صرف پی سی کردمش!

  5. محسن

    من با حرف شما مخالفم هنوز هم خیلی زمان لازمه تا بابا و گوشی های هوشمند جابه لب تاب بگیرن بله اگه هدف فقط وب گردی باشه درسته ولی برای اجرای نرم افزارهای تخصوصی مجبوریم از سیستم عامل ویندوز و لب تاب هرچند ارزان قیمت استفاده کنیم نرم افزاری مثله متلب با هیچی تبلتی نمیشه انجام داد ولی با یه لب تاب ۷۰۰هزاری راحت میشه انجام داد.

    1. Warlord

      هیچوقت نمیشه گفت یک سیستم میتونه جای همه را بگیره و اینو نه تنها در مورد لبتاب در مورد خیلی چیزهای دیگه هم دیدیم مثه زمانی که هواپیما ساخته شد اما هنوز قطار، اتوبوس ، خودرو شخصی و… جذابیت خودش را برای جابجائی مسافران از دست ندادند شاید یک روزی بشه موبایلی داشته که بتونه همه نیازهای ما را بر طرف کنه اما با اینهمه هنوز خیلی زوده که انتظار داشته باشیم چنین بازاری بوجود بیاد. مثال سادشم میتونید از ساخت یک پاورپوینت یا متن ورد ساده نام ببریم که با اینهمه تعدد نرم افزارهای مختلف اندروید یا IOS هنوز استاندارد و مقبولیت در دست چنین نرم افزارهایی هست که واقعا کار کردن باهاشون توی صفحه ۵-۷ اینچی خیلی سخته در حالی که همون لبتاب ۷۰۰-۸۰۰ تومنی خیلی کار راه بینداز و خوبه دیگه چ برسه کار با نرم افزارهای تخصصی مثه متلب و کتیا و … که واقعا صفحه کوچیک کد زنی را واسه آدم زجر آور میکنه.

  6. حسین

    با این مقاله موافقم
    یادم هست قبل از زمانی که سونی با کاهش سود و در نهایت فروش بخش وایو مواجه بشه من دنبال یه لپ تاپ می گشتم که نسبت به قیمتش سخت افزار مناسبی در اختیارم قرار بده و منم که مثل خیلی از مردم دنیا و ایران عاشق برند سونی و اعتبارش بودم دوست داشتم انتخابم وایو باشه اما…
    اما با وجود طراحی های تحسین بر انگیز و فوق العاده این برند شاهد استفاده از سخت افزار های نسبتا ضعیف در کنار قمیت های نسبتا بالا بودم.
    مثلا تو جدید ترین نوت بوک های سونی یه مدل که cpu با پسوند mq یا hq وجود نداشت و همه از دم پسوند U داشتند، یا به ندرت مدلی پیدا میشد که چیپست گرافیکی مجز ا داشته باشه که اونم باز با cpu های مدل U بود. یا هیچ مدل لپ تاپی با سری گرافیک GTX xxxM نداشت.
    اون زمان تبلیغ سونی بیشتر روی طراحی ، ظرافت و سبکی محصول متمرکز بوددر حالی که چیز ی که end user دنبالش بودبیشتر از طراحی آنچنانی کانفیگ قابل قبول بود و من اینو از اشتباهات مهلک بخش تبلیغ و بازار یابی سونی می دونم.
    اگه یادتون باشه اوج دوران وایو موقع عرضه لپ تاپ های سری F این شرکت بود که با کانفیگ هایی مثل cpu core i7 2670 با گرافیک مجزا و به همراه چیز هایی مث بلوری رام ، usb3 به همراه صفحه نمایش FullHd بود می دونید که پیدا کردن همه این ویژگی ها اونم ۴ ، ۵ سال تو یه لپ تاپ کار آسانی نبود در عین حال قیمت قابل قلولی هم داشتند.
    یادم هست یکی از دوستام سال ۹۰ فکر کنم یه همچین کانفیگی از وایو رو با قیمت حدود۱.۶۰۰ خریده بود که میشه تقریبا ۳ ، ۴ تومن الان.
    فکر کنم کافیه دیگه . 🙂

  7. Jam Terrace

    بنظرم واقعا با اومدن گوشی های قدرتمند و جذابتر دیگر کسی انگیزه و ایده ای برای خرید و یا کار با کامپیوترهای ارزان قیمت نداره.

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما