شوخطبعی غیرعادی، نشانهی زوال عقل پنهان
متخصصان بریتانیایی در مطالعهای پژوهشی به رابطهی مستقیمی میان شوخطبعی زیاد و غیرعادی و بیماری زوال عقل پی بردند.
از نشانههای زوال عقل پنهان، رفتارهای عجیبی مثل خندیدن در مراسمهای سوگواری یا به اتفاقات ناگوار است.
گروهی از کارشناسان بریتانیایی اخیرا پی بردهاند که شوخطبعی زیاد میتواند از نشانههای اولیهی زوال عقل باشد. دانشگاه لندن مطالعهای روی بیماران مبتلا به زوال عقل لوب پیشانی انجام دادند و نتایج آن را در ژورنال بیماری آلزایمر منتشر کردند.
اکثر دوستان و خانوادههای ۴۸ بیمار در پرسشنامههایی که پر کرده بودند، گفتند که قبل از ابتلای بیمار به زوال عقل متوجه تغییراتی در میزان شوخطبعی آنها شدند. این رفتارها شامل خندیدن در مراسمهای سوگواری و غمانگیز هم میشد. کارشناسان میگویند باید تحقیقات بیشتری در این باره انجام شوند تا بفهمند، شوخطبعی چگونه و چه زمانی باید به عنوان یک نشانه برای زوال عقل تلقی شود.
بیماری زوال عقل انواع مختلفی دارد و لوب پیشانی یکی از موارد نادر آن است. این بیماری بر بخشی از مغز تاثیر میگذارد که رفتار و شخصیت را کنترل میکند. افرادی که به این نوع از زوال عقل مبتلا میشوند، خویشتنداری خود را از دست میدهند و رفتارشان غیرقابل پیشبینی میشود و در روابط اجتماعی هم دچار مشکل میشوند.
دکتر «کامیلا کلارک» (Camilla Clark) و همکاراناش ۴۸ بیمار را از کلینیک زوال عقل دانشگاه لندن مورد مطالعه قرار دادند. آنها از دوستان و بستگاه بیماران خواستند که میزان علاقهی بیماران را به انواع کمدی رتبهبندی کنند و همچنین هر نوع خنده و شوخطبعی نامناسب را گزارش دهند. تقریبا همهی پاسخگویان گفتند که نُه سال قبل از تشخیص زوال عقل، شاهد تغییرات در رفتار بیماران شدند.
در بعضی از بیماران شوخطبعی سیاهی دیده میشد، به عنوان مثال به اتفاقات ناگوار در اخبار یا زندگی شخصیشان میخندیدند. دکتر کلارک میگوید: “این تغییرات بسیار آشکار بودند. شوخطبعی آنها کاملا نامناسب و حتی بدتر از سخیفترین نوع خنده و شوخطبعی بود. مثلا، یک مرد، وقتی همسرش بهطور اتفاقی خودش را به شدت سوزاند، خندید.”
دکتر سیمون ریدلی از موسسهی تحقیقاتی آلزایمر بریتانیا گفت، هرکسی که دربارهی تغییرات در رفتارشان نگران است، باید با پزشک مشورت کند. درک عمیقتر و کاملتری از علایم مختلف زوال عقل، توانایی ما را در تشخیص دقیق و به موقع این بیماری افزایش میدهد.”
منبع: BBC