سیلیکون ولی در روزهای اولیه شکوفایی دنیای فناوری چگونه بود؟
پیش از ظهور شرکتهای جذابی همچون اپل و تسلا و پیش از سر برآوردن خانههای میلیون دلاری، سیلیکون ولی یا همان دره سیلیکون در برگیرنده باغها، پابگاههای نظامی بود و منزلگاه تعداد کمی از فارغ التحصیلان دانشگاه استنفورد به شمار میرفت که این مکان را برای تولید محصولات مبتنی بر ترانزیستور انتخاب کرده بودند.
در این مطلب به بررسی مقطعی بین ۱۹۶۸ تا اوایل قرن ۲۱ میپردازیم که از آن به عنوان دوران شکوفایی فناوری یاد میشود. در این زمان شاهد پیدایش کمپانیهایی بودیم که امروزه بزرگترین نامهای دنیای فناوری هستند؛ مانند اپل، اینتل و اوراکل. در همین زمان بود که بازیهای ویدیویی آتاری و موتور جستجوی گوگل به دنیا معرفی شدند و کمپهای بزرگ و کوچک، یکی پس از دیگری در این مکان بنا شدند و سود سرشاری را راهی مناطق حاشیه سند هیل رود کردند. در ادامه قصد داریم به روزهای آغازین شکوفایی فناوری در سیلیکون ولی نگاهی داشته باشیم:
در سال ۱۹۶۸، دو کارمند شرکت نیمه رسانای فیرچایلد با نامهای گوردون مور و رابرت نویس، نیویورک را به مقصد سانتا کلارا در کالیفرنیا ترک کردند تا شرکت جدیدشان «اینتل» را تاسیس کنند. در آن زمان، این شرکت تنها بر تولید چیپهای حافظه متمرکز بود. مور در سال ۲۰۱۸ اعلام کرد که در آن مقطع به نویس گفته بود که بعضی از حافظههای نیمه رسانا را (به عنوان) حوزهای باز و مساعد برای ایجاد یک کمپانی جدید میبیند.
نویس و مور بخشی از هشت عضو اولیه استخدام شده در فیرچایلد بودند؛ شرکتی که ترانزیستورهای سیلیکون تولید میکرد و به ساخت رایانههای کوچکتر، سریعتر و ارزانتر معروف بود.
در اواخر دهه ۶۰، دره سیلیکون میزبان چند شرکت دیگر هم بود که در زمینه فناوری فعال بودند. مور از سیلیکوتن ولی در آن دوره به عنوان یک دره با فضای بسیار زیاد، ترافیک بسیار کم و درختان زردآلو، آلو، گردو و بادام یاد میکند.
اینتل از زمان تاسیس در سال ۱۹۶۸ تا به حال در سانتا کلارا باقی مانده است. تصویر زیر مربوط به مقر این شرکت در سال ۱۹۹۶ است.
IBM حتی پیش از این که نام سیلیکون ولی برای این مکان انتخاب شود، ریسک حضور در این منطقه را پذیرفته بود. این شرکت در سال ۱۹۵۲ مقر خود را در سن خوزه افتتاح کرد. مهندس ارشد این شعبه، ری جانسون، در یکی از خبرنامههای IBM گفته بود که به او دستور داده بودند روی دو چیز کار کند: «تعداد افراد حاضر در آزمایشگاه را در حدود ۵۰ نفر نگه دارد و روی فناوریهایی آزمایش کند که هیچ شخص دیگری در IBM روی آنها کار نمیکرد».
تصویر هوایی زیر که در سال ۲۰۰۰ ثبت شده است، مقر IBM در سن خوزه، واقع در سیلیکون ولی را نمایش میدهد. آنچه در تصویر مشاهده میکنید، اولین آزمایشگاه این شرکت در سواحل غربی آمریکا بود و در آن دوران، IBM بزرگترین کارفرما در شهر به شمار میآمد.
امروزه نام سند هیل رود مترادف است با پایتخت شرکتهای بیشماری که در دو طرف جاده جا خوش کردهاند. تصویری که مشاهده خواهید کرد، نشان میدهد که چطور این جاده قسمتهای مختلف سیلیکون ولی، از جمله شهرکهای معروف پالو آلتو، منلو پارک و وود ساید را به یکدیگر متصل میکرد. در آن زمان تنها با ۳۵ هزار دلار میتوانستید در این مکان صاحب خانه شوید؛ اما اکنون میانگین قیمت خانههای این منطقه بیش از ۳ میلیون دلار است!
در سال ۱۹۷۲، نولان بوشنل و تد دابنی شرکت آتاری را در سانیویل کالیفرنیا تاسیس کردند. این شرکت با بازیهای ویدیویی مختلف خود شناخته میشد و حتی زمانی استیو جابز را هم به استخدام خود درآورده بود.
بوشنل در مصاحبهای که در سال ۲۰۱۷ با نیویورک تایمز داشته است، اعلام کرد که نام آتاری را از روی حرکتی در بازی آسیایی Go (نوعی بازی شبیه شطرنج) انتخاب کردهاند. برای مدتی، آتاری شرکت پیشروی بازیهای ویدیویی بود که سالانه سود میلیارد دلاری کسب میکرد. اما پس از مدت کوتاهی، ورق برگشت و رهبر صنعت بازیهای ویدیویی به شرکتی تبدیل شد که سالانه میلیونها دلار از دست میداد.
در سال ۱۹۷۶، شرکت اپل توسط استیو جابز و استیو وزنیاک در لس آلتوس کالیفرنیا فعالیت خود را شروع کرد. لس آلتوس همان محلهای بود که جابز کودکی خود را آنجا سپری کرد. اپل در طول این سالها مقرهای مختلفی داشته، اما شاید عجیبترین آنها گاراژی است که این شرکت در آن متولد شد. البته اپل در آن گاراژ کامپویتر تولید نمیکرد. خانه و گاراژی که این شرکت کار خود را از آنجا آغاز کرد، در سال ۲۰۱۳ به عنوان مکان تاریخی در نظر گرفته شدند.
در ۱۹۸۴، اپل مکینتاش را معرفی کرد که یکی از کاربر پسندترین کامپیوترهای آن زمان به حساب میآمد و تعامل کاربر با آن از گذشته سادهتر شده بود.
در اواخر دهه ۸۰ و اوایل دهه ۹۰، جان اسکالی به عنوان سکاندار اپل انتخاب شده بود و حضور او باعث شد که این شرکت فراز و نشیبهای زیادی را تجربه کند؛ از جمله این اتفاقات میتوان به خروج استیو جابز از اپل و فروش بخش عمده سهام استیو وزنیاک اشاره کرد. اما در همین زمان اپل توانست با سیستم عامل System 7 خود به موفقیت برسد.
این شرکت در سال ۱۹۹۳ فروشگاه خود واقع در Infinite Loop را تاسیس کرد، اما این مکان تا ۱۹۹۷ به مقر رسمی اپل تبدیل نشد.
کمپ اپل تقریبا معادل ۲۶۰ هزار متر مربع مساحت دارد و از ۶ ساختمان متصل به یکدیگر تشکیل شده است. در ۱۹۹۷، یعنی زمانی که جابز به اپل بازگشت، مدام به ظاهر این مکان انتقاد میکرد. دن ویزنهانت، نایب رئیس قبلی بخش املاک اپل، درباره انتقادات جابز اینطور میگوید: «او در زمان ساخت آنجا نبود و مالکیت طراحی را در اختیار نداشت».
دومین مقر فعلی اپل که در حال حاضر پایگاه اصلی کوپرتینوییها نیز به شمار میآید، در مکانی ساخته شده است که پیشتر به شرکت اچپی تعلق داشت. به دلیل ظاهر مدور و نقرهای اپل پارک، از این مکان به عنوان یک سفینه فضایی یاد میشود. سه ماه پیش از درگذشت جابز در سال ۲۰۱۱، او طرح خود برای مقر جدید شرکت را به شورای شهر کوپرتینو ارائه کرده بود.
یکی از شلوغترین و محبوبترین نقاط برای افراد نوآور و خلاق ساکن دره سیلیکون در آن دوران، رستوران باکس واقع در وود ساید بود. در طول سالها، جیمز مک نایون، مالک این رستوران، افراد مختلفی را در رستوران خود میزبانی کرده است که امروزه به بنیانگذاران شرکتهای بزرگ و میلیونرهای دنیای فناوری تبدیل شدهاند.
اما سیلیکون ولی همیشه خانه شرکتهای فناوری و کمپانیهایی مانند تسلا نبوده است. با این حال، فضای باز و آزاد، فراوانی و زیبایی همیشه از شاخصههای این منطقه بودهاند. تصویر زیر به یک کمپ فناوری در سانتا کلارا تعلق دارد که در سال ۱۹۷۸ ثبت شده است.
نویسندهای به نام لزلی برلین، کتابی با نام «دردسر سازان» را به چاپ رسانده که بهطور ویژه به وضعیت سیلیکون ولی در سالهای ۱۹۶۹ تا ۱۹۸۳ پرداخته است. او در سال ۲۰۱۷ در مصاحبه با Recode اعلام کرد: «در دهه ۷۰، سیلیکون ولی یک مکان کوچک (نسبتا) گمنام بود که مهندسین خوره تکنولوژی در آنجا تولیدات خود را به مهندسین شیفته چیپها میفروختند».
برلین در ادامه میگوید که کمتر از یک دهه بعد، صنعت بازیهای ویدیویی و رایانههای شخصی متولد شدند. مثل این که در حال تماشای بیگ بنگ باشید!
پیش از دوران اوجگیری فناوری در سیلیکون ولی، دانشگاه استنفورد و بهویژه مرکز تحقیقاتی آن، مهندسان کارآفرین بسیاری را تربیت میکرد. بسیاری از دانش آموختگان این مرکز کمپانیهایی را تاسیس کردند که امروزه در فهرست بزرگترین شرکتهای دنیای فناوری دیده میشوند.
پیش از شکوفایی دنیای فناوری در نیمه دوم قرن بیستم، دره سیلیکون به عنوان محل استقرار توپخانهها و پایگاههای نظامی شناخته میشد. در سال ۱۹۳۹، مرکز تحقیقاتی ایمز سازمان ناسا و پایگاه نظامی مافت فیلد در این مکان تاسیس شدند که البته هر دو مکان بعدها به همسایه گوگل پلکس (مقر گوگل) تبدیل شدند.
تصویر زیر نقشهای ماهوارهای از منلو پارک در کالیفرنیا است که در سال ۱۹۸۴ ثبت شده و مکانی خالی در مرکز را نشان میدهد که بعدها به مقر فیسبوک تبدیل شد. در آن زمان با ۱۰ دقیقه رانندگی از مقر فعلی گوگل پلکس میشد به مقر فعلی فیسبوک رسید.
تصویر زیر، وضعیت فعلی مرکز اصلی فیسبوک در منلو پارک است. این شرکت قصد دارد تا در دو سال آینده، یک منطقه مسکونی، بخشهای اداری، خوار و بار فروشی و خرده فروشی را در منطقه پشتی این مکان تاسیس کند.
یکی از شرکتهایی که به ریشههای اصلی دوران پیش از سیلیکون ولی متعهد مانده، اوراکل است که در ابتدا با نام آزمایشگاه توسعه نرم افزار (Software Development Labs) شناخته میشد. در سال ۱۹۷۷، اوراکل قراردادی به ثبت رساند که طی آن متعهد شد تا کد برنامه پایگاه دادهای را به نام خود ولی برای CIA تولید کند.
اوراکل در سال ۱۹۸۹ شعبه اصلی خود را در رد وود سیتی، مکانی در ۲۵ مایلی سن فرانسیسکو، بنیان گذاشت.
سپس شاهد ظهور یکی از بزرگترین غولهای نرم افزاری دنیا، یعنی گوگل هستیم. این شرکت محبوبیت خود را مدیون رشد رایانههای شخصی و توسعه اینترنت است. گوگل که در ابتدا با نام BackRub شناخته میشد، در سال ۱۹۹۵، توسط لری پیج و سرگئی برین در خوابگاه دانشگاه استنفورد متولد شد.
در ۱۹۹۷ و زمانی که این دو دانشجو از حد مجاز پهنای باند استنفورد عبور کردند، مجبور شدند به گاراژی در منلو پارک نقل مکان کنند که به سوزان وژکیکی تعلق داشت. خانم وژکیکی بعدها یکی از کارمندان گوگل شد.
خیلی زود گوگل به حدی رشد کرد که دیگر فضای کوچک آن گاراژ پاسخگو نبود و این شرکت در ۱۹۹۹ به دفتری در پالو آلتو منتقل شد. چهار سال بعد، گوگل به کمپ فعلی خود، گوگل پلکس انتقال یافت.
در طول چهار دهه پیش از قرن ۲۱، دره سیلیکون هزاران نفر از تاثیرگذارترین و کهنهکارترین مهندسان و عاشقان دنیای فناوری را به خود جذب کرد. هر دقیقه فرصتهای شغلی جدیدی ایجاد میشد و پیشرفت این دوران به حدی بود که دورنمای خوشبینانهای از آینده تکنولوژی ارائه میکرد.
در نهایت، امروزه شاهد نوآوریهای بیشمار شرکتهای بزرگی همچون اپل، گوگل، فیسبوک، اینتل و … در حوزههای سخت افزاری و نرم افزاری هستیم که عصر حاضر را بیش از هر زمان دیگری برای عاشقان فناوری جذاب کردهاند، اما نام همه این شرکتها با نام سیلیکون ولی گره خورده است و نمیتوان تاثیر این منطقه را بر شکوفایی این فناوریها نادیده گرفت.
منبع: Business Insider
سلام
نتوستم بفهمم چرا به سمت سیلیکون ولی رفتند ؟ قیمت ارزان زمین یا حمایهای دولت یا بکر بودن منطقه
ممنونم
خیلی مفید و کاربردی بود.
برای یه آدم نسبتاً قدیمی در حوزه فناوری اطلاعات مقاله خوبی بود.
سلیقه کاربران ما متفاوته و در عین حال همه سلایق برای ما محترم هستن. امیدوارم مطالب ما بتونن نظر شما و سایر کاربران رو جلب کنن.