اولَسبِلَنگاه؛ نگین ییلاقات ماسال
اولسبلنگاه (اولسبلانگاه) روستایی ییلاقی از توابع ماسال درغرب گیلان است. این روستا از ییلاقات میانکوهیست. بیشتر ساکنین این ییلاق از اهالی ماسالاند که برای گذراندن فصل گرما به آنجا نقل مکان میکنند.
ویژگیهای ییلاق اولسبلنگاه
ییلاق اولسبلنگاه ماسال در ارتفاع ۱۴۸۹ متری از سطح دریا؛ در ارتفاعات تالش واقع شده است.
اینجا ییلاقی خوش منظره با کلبههای چوبی و مراتعی وسیع است. خوشبختانه امکان تغییر محیط اولسبلنگاه توسط منابع طبیعی محدود شده و ساخت و ساز با مصالحی غیر از چوب مجاز نیست. این کار موجب شده تا طبیعت و فضای بکر ییلاق حفظ شود. بنابراین ییلاق قابلیت بومگردی نیز دارد.
برای بکر ماندن، اولسبلنگاه مجهز به شبکه برقرسانی نیست و برق مورد نیاز از موتور برق و گاهی پنلهای خورشیدی تامین میشود. همچنین این ناحیه آب لوله کشی هم دارد که از چشمههای همان حوالی تامین میشود.
معنی اولسبلنگاه
اولسبلنگاه نامی تالشی ست و از دو بخش اولَس و بِلَنگاه تشکیل شده. اولس به معنی درخت مَمرَز و بِلَنگاه به معنی جای بلند است. اولسبلنگاه یعنی جایگاه رویش درخت ممرز.
ممرز یا همان اولس در مناطقی از شمال به شَرَم معروف است. این درخت بین ۱۵ تا ۲۵ متر رشد میکند و در جنگلهای هیرکانی به فراوانی دیده میشود. ممرز بومی جنگلهای اروپایی نیز هست. این درخت تنها در ارتفاعات بالای ۶۰۰ متر با درختان راش و بلوط دیده میشود. ممرز از درختان خزان کننده است. یعنی برگهایش در پاییز زرد شده و در نیمه دوم زمستان میریزد.
جاهای دیدنی و جذابیتهای سفر به اولسبلنگاه ماسال
اولسبلنگاه مقصدیست برای پیوند با طبیعت و رهایی از خستگی.
در ییلاق اولسبلنگاه تجربههای بومگردی و طبیعتگردی را همزمان با کیفیتی بالا دارید. تجربه هایی از قبیل:
- فضای روستاییِ بی نظیر
- اقامت در کلبههای چوبی و گرم شدن کنار آتش هیزم
- شنیدن صدای پرندگان و وجود گله گاوها و گوسفندان
- منظره کلبههای ییلاقی که رو به سوی مراتع سرسبز باز میشوند
- محصولات دامی مانند شیر، کره، پنیر، عسل طبیعی و نان سنتی
- آب گوارای چشمهها
- هوای مهآلود اولسبلنگاه و ابرهایی که پایین دست را پوشانیدهاند
آب مصرفی اولسبلنگاه از چشمههای خود روستا گرفته شده و در تانکرها ذخیره میشود.
در مورد امکانات گرمایشی نیز محدود به هیزم و کپسولهای گاز هستید.
موتور برقها از نیمه شب به بعد خاموش میشوند و روستا به بکرترین حالت ممکن میرسد.
ارتفاعات آلاله در بالای اولسبلنگاه قرار دارد و پیاده میتوانید از میان کلبهها عبور کرده به آن سمت بروید. در بین راه گلههای گاو و گوسفند را در حال چرا میبینید. میتوانید این مسیر را با خودرو هم طی کنید.
تورها معمولا برنامه نیسان سواری از روستا تا ارتفاعات آلاله را در برنامه خود دارند.
از آلاله به منطقه اشراف کامل دارید. حتی شهر ماسال هم در دیدرستان قرار دارد. غروب آفتاب در این ارتفاع همچون طلوع آن تجربهای فراموش نشدنیست.
از اولسبلنگاه میتوان دریا را هم دید؛ البته اگر مه دورتان را نگرفته یا فرشی از ابر دیدتان را محدود نکرده باشد. معمولا ابرها صبحهای زود جلوهگری میکنند.
درهها عمیق و سرسبز و کوهها سر به فلک کشیدهاند. اگر بهار کوهستانهای آلپ را از نزدیک ندیدهاید اینجا قرابت نزدیکی به آن دارد و چه بسا به یاد کارتون خاطره انگیز هایدی بیفتید.
ثبت خاطرات در این سفر از آسانترین کارهای ممکن است. دوربین را به هرجهت بچرخانید منظرهای بدیع جلوهگری میکند.
گیاهان و گلها، مراتع و درختان؛ ییلاقی بیمثال را پدید آوردهاند. آلو جنگلی و فندق از درختان میوهدار این ییلاقاند. چه بهتر که فصل میوهدهی این درختان به این منطقه سفر کنید. آلوها اواسط اردیبهشت و خرداد میرسند و فندقها اوایل شهریور تا مهر.
اینجا همچنین سرزمین اسبهاست. اسبهای اهلی و از آن دیدنیتر اسبهای وحشی که در دشتها میدوند و میچرند.
میتوانید اسب سواری را تجربه کنید. البته سواری گرفتن فقط از اسبهای اهلی ممکن است و وحشیها تمایلی به این کار ندارند.
حتی مسیر از ماسال تا اولسبلنگاه هم دیدنیست. جاده ماسال به گیلَوان که به سمت این ییلاق میرود، مسیری کوهستانی و پر پیچ و خم است که از دل جنگل عبور میکند. درختان در دو طرف مسیر انبوه و درهم تنیدهاند. مسیری سبز که شما را غرق در خود میکند و گذر زمان را از یادتان میبرد.
در نیمی از مسیر ماسال به اولسبلنگاه، رودخانه خالکایی همراهیتان میکند. اگر میل داشته باشید میتوانید خودرو خود را متوقف کرده و اوقاتی را کنار رود بگذرانید. در کنار راه آلاچیقهایی برای صرف چای و بلال و… وجود دارد. خالکایی از قله شاه معلم به ارتفاع ۳۱۵۰ متری در بالا دست اولسبلنگاه سرچشمه میگیرد و پس از طی ۴۰ کیلومتر از ماسال میگذرد و در نهایت به تالاب انزلی میریزد.
ییلاقهای کوچک دیگری هم در مسیر وجود دارد که بازدید از آنها هم خالی از لطف نیست. ییلاقهای شالما، نسا، خریدول و…. ییلاق سوئه چاله هم بعد از اولسبلنگاه قرار دارد.
مسیرهای دسترسی و نحوه سفر به روستای اولسبلنگاه ماسال
مسیررفتن به اولسبلنگاه بسیار آسان است. عمدهترین دلیل پر رفت و آمد بودن اینجا علاوه بر زیبایی همین آسان بودن مسیر آن است.
اولسبلنگاه کجاست؟
استان گیلان، شهرستان ماسال، روستای ییلاقی اولسبلنگاه.
مسیر اولسبلنگاه ماسال
فاصله تهران تا ییلاق اولسبلنگاه ۴۰۰ کیلومتر است. طی کردن این فاصله بسته به ترافیک بین ۵ تا ۵ ساعت و نیم طول میکشد.
از تهران؛ مسیر آزاد راه قزوین رشت را در پی بگیرید. بعد از طی ۳۰۰ کیلومتر؛ از ۲۰ کیلومتری قبل رشت به جاده فومن بپیچید. پس از عبور از فومن و سپس صومعهسرا به روستای کلیدبَر میرسید. به سمت روستای طاهرگوراب ادامه دهید؛ سپس از اینجا به سمت ماسال برانید. در جنوب ماسال جاده گیلوان – ماسال را ادامه دهید تا پس از طی ۳۰ کیلومتر مسیر کوهستانی و پر پیچ و خم به اولسبلنگاه برسید.
نقشه اولسبلنگاه
اقامت در اولسبلنگاه
اولسبلنگاه از لحاظ اماکن اقامتی چیزی کم ندارد.
برای اقامت در این سفر چند انتخاب دارید:
- اگر کمتر از یک روز در اینجا میمانید؛ اطراق در طبیعت بهترین گزینه است. لطفا در صورت اقامت در طبیعت حریم خصوصی اهالی را رعایت کنید.
- پیشنهاد ما به شما، اجاره کلبه در اولسبلنگاه است. اقامت در کلبههای سنتی اولسبلنگاه تجربه واقعی و بیواسطهتری از این محیط را در اختیارتان میگذارد.
- اگر میل دارید سفری آسودهتر و چند روزه داشته باشید؛ هتل و مهمانسراهای اولسبلنگاه در فاصله کمتر از ۳ کیلومتری ییلاق در دسترس شما هستند.
هزینههای سفر به اولسبلنگاه
هزینه رفتوآمد با خودروی شخصی
هزینه بنزین خودرو شما در حدود ۸۰ هزار تومان خواهد شد.
هزینه تورهای گردشگری اولسبلنگاه
- هزینه تورهای دو ونیم روزه از ۲۰۰ هزار تومان به بالاست.
- هزینه تورهای سه روزه از ۳۰۰ هزار تومان به بالاست.
تور ماسال معمولا دو یا سه روزه است. برخی از تورها علاوه بر اولسبلنگاه از مکانهای دیگر ماسال هم بازدید میکنند.
هزینه اقامتگاه در اولسبلنگاه
- هزینه اجاره کلبه در اولسبلنگاه به ازای هر شب از ۱۰۰ تا ۷۰۰ هزار تومان است. در روزهای آخر هفته و تعطیل این رقم به ۱۵۰ تا ۸۰۰ هزار تومان افزایش مییابد. هزینهها بسته به تعداد نفرات و امکانات رفاهی متغیر است. کلبهها امکانات لازم را دارند. البته برق آنها از ساعت ۱۲ شب به بعد قطع میشود.
- لوکس ترین هتل اولسبلنگاه ماسال؛ هتل فردین معصومی کشتیگیر معروف ماسال است. هزینه هر شب اقامت در این هتل بین ۳۵۰ تا ۴۵۰ هزار تومان متغیر است.
- هزینه مهمانسراهای دیگر از ۱۰۰ هزار تومان شروع میشود.
اگر در تعطیلات قصد سفر به اولسبلنگاه دارید حتما قبل از سفر مکان اقامت خود را رزرو کنید.
در ۹ کیلومتری ورودی روستا ایستگاهی وجود دارد که به ازای هر خودرو ۵ هزار تومان هزینه ورودی دریافت میکند. این مبلغ ناچیز برای نظافت این ییلاق زیبا صرف میشود. چه بهتر که ما هم در حفظ این طبیعت بی نظیر با محلیها همراهی کنیم.
توصیههای سفر
- به دلیل شرایط آب و هوایی که ماسال دارد؛ قبل از سفر از وضعیت جوی مطلع شوید.
- به دلیل مهگیر بودن مسیر و عدم دید کافی حتما قبل از غروب خود را به محل اقامتتان برسانید.
- به دلیل نبود امکانات شهری در اولسبلنگاه؛ مواد غذایی و وسایل لازم را از ماسال تهیه کنید.
- به دلیل وضعیت روستایی منطقه چراغ قوه همراه خود داشته باشید.
- اولسبلنگاه شبهای سردی دارد؛ پس لباس گرم و پتو همراه خود ببرید.
- کفش مناسب پیادهروی بپوشید.
- زیرانداز، چادر و در صورت تمایل به اقامت در طبیعت کیسه خواب و پتوی مسافرتی برای اطراق با خود ببرید.
- قطعا میخواهید خاطرات سفرتان را ثبت کنید؛ پس پاوربانک همراه خود داشته باشید.
- در صورت برپا کردن آتش پیش از ترک محل حتما از خاموش شدن آن مطمئن شوید. بهتر است از شهر زغال بخرید. در غیر این صورت فقط از شاخههای خشک برای برپایی آتش استفاده کنید. و آتش را در جاهایی که قبلا به همین منظور ایجاد شدهاند روشن کنید.
- کیسه زباله را فراموش نکنید.
بهترین فصل سفر به ییلاق اولسبلنگاه
فصل بهار و تابستان
با توجه به ییلاقی بودن منطقه سفر به اینجا از اواسط اردیبهشت ماه آغاز میشود و تا پایان تابستان ادامه دارد. این فصل، فصل رویش درختان و گلهاست. اگر فروردین به اینجا سفر کنید هوا هنوز سرد است و ممکن است از بارش برف غافلگیر شوید. بیشترین و پر رونقترین فصل سفر، تابستان است که اهالی به قصد ییلاق به اینجا برمیگردند. در تابستان هوا خنک و دلپذیر است. در اردیبهشت و خرداد میوههایی چون آلوجنگلی رسیدهاند. و شهریور و مهر وقت به ثمر رسیدن فندقهاست. اردیبشهت و خرداد بهترین دوران مهگرفتگی را دارد.
فصل پاییز
مهرماه هم چیزی از شهریور کم ندارد و هوا همچنان مطبوع و خنک است. همچنین مه گرفتگیها به جذابیت بهار هستند.
پاییز این منطقه کمتر بازدیدکننده دارد. و با سردی هوا بیشتر اهالی به ماسال نقل مکان میکنند. اگر با سرمایی نه چندان جدی غریبه نیستید میتوانید از جشن رنگها در اوایل پاییز دیدن کنید.
فصل زمستان
زمستانهای اولسبلنگاه سرد و برفیست. جاده در این مواقع برفگیر، لغزنده و خطرناک است. دمای هوا در این فصل به زیر صفر هم میرسد. سفر در این موقع از سال توصیه نمیشود.
این بود یک راهنمای جامع سفر به اولسبلنگاه. چطور بود؟ آیا تجربهای از سفر به اولسبلنگاه دارید؟ یا دوست دارید در آینده به اینجا سفر کنید؟ نظرتان را با ما در میان بگذارید.
لطفا به وقت طبیعتگردی، حتما نکات زیر را رعایت کنید:
- حتما کیسههای زباله بزرگ به همراه داشته باشید و به معنی واقعی، نه چیزی از طبیعت بردارید و نه چیزی در آن برجای بگذارید. اگر همهی مردم بخواهند چنین کاری بکنند از طبیعت چیزی باقی نمیماند. (همانطور که خیلی مکانها تا الان تخریب شدهاند.)
- زبالههایی مثل پوست میوه، پوست تخمه و زبالههای تجزیهپذیر دیگر، همچنان زباله هستند و نباید در طبیعت جا گذاشته شوند. تصور کنید تعداد زیادی گردشگر زبالههای ارگانیک خود را در طبیعت رها کنند. طبیعت در کوتاه مدت ظرفیت بازیافت این همه زبالهی ارگانیک را ندارد.
- به هنگام پیمایش در طبیعت یا کمپینگ، در صورت امکان حتما کیسههای پلاستیکی بزرگ همراه داشته باشید و سعی کنید در مسیری که میروید زبالهها را از روی زمین جمعآوری کنید. اگر همه این کار را بکنند، به شکل چشمگیری شاهد کم شدن زبالهها در طبیعت خواهیم بود.
- لطفا در طبیعت سکوت را رعایت کنید و آرامش مکان طبیعی را با بلند کردن صدای موسیقی و برگزاری جشن و میهمانی به هم نزنید. این احترام به اکوسیستم و البته گردشگران دیگری است که برای لذت بردن از سکوت به طبیعت سفر کردهاند.
- لطفا در گروههای خیلی بزرگ سفر نکنید. برای رفتن به طبیعت یک گروه دوستی در دو یا سه ماشین کافیست، ورود یکبارهی جمعیت بزرگ به مکان طبیعی سرعت تخریب را بیشتر میکند.
- لطفا به هنگام کمپ زدن و اطراق شبانه در طبیعت، آرامش محل را با نورهای قوی و موسیقی بلند برهم نزنید. روشنایی کمپ و سر و صدا را حداقل نگه دارید و به طبیعت و به دیگر گردشگران احترام بگذارید.
- لطفا تا جایی که ممکن است در طبیعت آتش روشن نکنید. اگر این کار را کردید، کنترل شده، کوچک و با مصرف حداقل مقدار هیزم باشد. حتما به هنگام ترک کردن کمپ، با آب کافی از خاموش شدن کامل آتش اطمینان حاصل کنید.
- لطفا هرجا مرتع سرسبز و زیبایی دیدید با ماشین از وسط آن رد نشوید. اساسا لازم نیست همیشه چشماندازهای زیبا را پیاده یا با ماشین فتح کنیم! خیلی اوقات از دور تماشا کردن و عکس گرفتن لذت بیشتری دارد.
- لطفا به خصوص وقتی جاده شلوغ است، درست رانندگی کنید. لازم نیست همیشه تخت گاز برانیم، لازم نیست دائما در تلاش برای سبقت گرفتن از ماشین جلویی باشیم و لازم نیست هرسال اثبات کنیم که بعد از رانندگان تانزانیا، لیبی، مالاوی و جمهوری دموکراتیک کنگو، بدترین رانندگان جهان هستیم! (اصلاح این یکی که دیگر دست خودمان است…)
بیشتر بخوانید: راهنمای سفر به فراخین؛ قطعهای جا مانده از بهشت
با سلام – آقای دبیری عزیز خیلی لذت بردم متن نگارش شما بی نظیر است و ما را در دنیای اوهام و خیالات خوش غرق می کند در ماسال بوده ام و از رستوران عالی خزر ماسال خاطره های خوبی دارم اما سفر من به کوره ده های ماسال بود طبیعتی بکر و دست نخورده که آبشار کوچکی که در کنار آن هتل چوبی کوچک و زیبایی بود که نام آن را فراموش کرده ام …
خیلی ها ماسال را به کشور سویس مقایسه می کنند اما نظرم این است که ماسال بی نهایت بهتر و بی همتاست – با تشکر و سپاس فراوان