بنزین دوباره دونرخی میشود
چند هفتهی پیش مجلس مصوبهای را در قانون بودجهی ۹۵ گنجاند که در آن، دولت را ملزم به دونرخی کردن قیمت بنزین کرده بود. معاون وزیر نفت در گفتگویی با روزنامهی ایران گفت که وزارت نفت از دونرخی کردن قیمت بنزین اکراه دارد، ولی اگر دولت مکلف به اجرای آن شود، بنزین از مهرماه دوباره دونرخی میشود.
از سال ۱۳۸۶ که سهمیهبندی سوخت در ایران انجام شد، بنزین با دو نرخ سهمیهای و آزاد در جایگاهها عرضه میشد. این طرح تا خرداد ۱۳۹۴ و زمانی که دولت بنزین را تکنرخی کرد، ادامه یافت. ولی مجلس امسال تلاش کرد که بنزین دوباره دونرخی شود. عباس کاظمی معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش در این باره گفت که فلسفهی مجلس برای دونرخی شدن قیمت بنزین، ادامهی استفاده از کارتهای سوخت و در کل سامانهی هوشمند سوخت بوده است. این درحالیست که به گفتهی او، وزارت نفت نیازی به استفادهی مجدد از کارتهای سوخت ندارد.
پس از تکنرخی شدن قیمت بنزین، کارتهای سوخت عملا بلااستفاده شدند و مسئولان جایگاهها خودشان کارتهایی را در دستگاهها قرار میدادند تا کار سوختگیری خودروها تسریع شود. این اتفاق انتقادهای زیادی را به کل طرح سهمیهبندی وارد کرده بود و عدهای معتقد بودند میلیاردها تومان پولی که برای مجهز کردن تلمبهها به دستگاههای هوشمند کارتخوان هزینه شده، هدر رفته است.
دولت با دونرخی شدن قیمت بنزین موافق نیست، ولی در صورت مکلف شدن از سوی مجلس، این کار را از مهرماه انجام میدهد.
حالا به گفتهی عباس کاظمی، دولت تمایل ندارد بنزین دوباره دونرخی شود. طبق آنچه در خبرگزاری ایسنا آمده، معاون وزیر نفت در نشست خبری خود در حاشیهی نمایشگاه نفت گفت که دولت سال گذشته تلاش کرد با تکنرخی کردن بنزین این مقوله را شفاف کند. او ادامه داد: ««آثار منفی این طرح را قطعاً در بخش حمل و نقل و مناسبات اقتصادی شاهد خواهیم بود. چراکه متأسفانه محاسبات حمل و نقل براساس نرخ دوم انجام خواهد شد.» پیشتر بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت گفته بود که اگر مجلس دونرخی بودن بنزین را تصویب کند، دولت ملزم به اجرای آن خواهد بود. اما دولت موافق بنزین دونرخی نیست چرا که بنزین دونرخی فساد میآورد. به گفتهی او وزارت نفت نه تنها با دونرخی بودن بنزین، بلکه با دونرخی بودن هیچ یک از فراوردهی نفتی موافق نیست.
هرچند که به نظر میرسد در نهایت دولت مجبور است از مهرماه بنزین را دونرخی کند، ولی ظاهرا تلاش میکند تا حد ممکن از عواقب به عقیدهی خود بد آن، بکاهد. وزارت نفت میخواهد سهمیهی پایه را مقداری قرار بدهد که تا حد ممکن مردم نیاز به استفاده از نرخ دوم بنزین یا همان بنزین آزاد پیدا نکنند. یعنی احتمالا قرار است سهمیهی بنزین به مقداری باشد که برای مصرف عادی یک ماههی مردم کفایت کند. عباس کاظمی به اقتصاد آنلاین میگوید: «در دوران دو نرخی بودن بنزین و پیش از آنکه نظام سهمیهبندی سوخت متوقف شود، ماهانه در هر کارت سوخت معادل ۶۰ لیتر بنزین یارانهای شارژ میشد و در این شرایط حدود ۹۰ درصد مصرفکنندگان از بنزین سهمیهای با نرخ اول استفاده میکردند. اکنون که قرار است بنزین مجدداً دو نرخی شود سقف مصرف بنزین به گونهای تعیین میشود که فقط مصرفکنندگان غیرمتعارف که کمتر از ۲ درصد مصرفکنندگان را تشکیل میدهند نیاز به استفاده از نرخ دوم داشته باشند.» ظاهرا که قرار است امسال در صورت دونرخی شدن سوخت، قیمت بنزین سهمیهای همان ۱۰۰۰ تومان به ازای هر لیتر باقی بماند. پیش از خرداد ۹۴، قیمت بنزین سهمیهای ۷۰۰ تومان و قیمت آزاد ۱۰۰۰ تومان بود.
متاسفانه برای درست کردن یه کار غلط و اشتباه دارن دوباره یه اشتباه بزرگتر انجام می دن.