نگاهی نو به اولتیما تولی با تصاویر جدید افقهای نو
فضاپیمای افقهای نو (New Horizons) که در اولین روز سال ۲۰۱۹ از نزدیکی اولتیما تولی (Ultima Thule) گذر کرد به تازگی تصاویر جدیدی از این جرم دوردست را به زمین ارسال کرده است. تصاویری که در آخرین مراحل گذر این فضاپیما از نزدیکی این جرم ثبت شده و درک ما از این جرم دوردست را تغییر داده است.
البته این مجموعه عکس آخرین تصاویر افقهای نو نیستند و ارسال عکسهای بیشتر تا چندین ماه بعد ادامه خواهد داشت.
این مجموعه عکس کمنظیر که به نوعی لحظات خداحافظی افقهای نو با اولتیما تولی را نشان میدهد دادههای علمی مهمی را نیز در پی داشت. در اولین تصاویر نمای نزدیک از این جرم به نظر میرسید این سنگ آسمانی از اتصال دو بخش کروی تشکیل شده که در کنار هم شکلی شبیه به آدم برفی را تشکیل میداد. اما اکنون و با بررسیهایی که روی تصاویر جدید انجام شده نظر پژوهشگران در این مورد تغییر کرده است.
اکنون پژوهشگران تیم افقهای نو عقیده دارند دو بخش اولتیما تولی کروی نیستند. دادههای جدید نشان میدهند این جرم شکلی تختتر دارد و چیزی شبیه به پنکیک است.
البته هنوز دادهها دقت کافی و صد در صد را ندارند و مدلسازیهای پژوهشگران با مقداری خطا همراه است. اما به هر حال چیزی که مشخص است این است که این جرم از آن چیزی که گمان میکردیم بسیار تختتر است.
این نتیجهگیری سوالات مهمی را پیش روی دانشمندان میگذارد. ما تا کنون جرمی شبیه به این ندیدهایم و نحوهی شکلگیری اولتیما تولی یکی از سوالات بزرگ پژوهشگران است.
همانگونه که در تصاویر مشخص است تنها بخشهایی از اولتیما تولی با نور خورشید روشن شده و دیگر نواحی تاریک است. دانشمندان برای بررسی شکل و ظاهر این جرم از روی این تصاویر از ستارههایی که در تصویر دیده میشوند کمک گرفتند. پیدا و پنهان شدن ستارهها در نزدیکی لبههای اولتیما تولی این فرصت را به دانشمندان داد تا شکل ظاهری هر دو بخش این جرم را با دقت بیشتری بررسی کنند.
افقهای نو در اولین روز سال ۲۰۱۹ ملاقاتی تاریخی با اولتیما تولی داشت و از فاصلهی چند هزار کیلومتری این جرم گذر کرد. اولتیما تولی جرمی دوردست در ورای مدار سیارهی نپتون است که چیزی در حدود شش میلیارد کیلومتر از زمین فاصله دارد. به این ترتیب این جرم فرانپتونی دورترین جرمی است که بشر با ارسال فضاپیما آن را کاوش کرده است.
عکس کاور: طرحی گرافیکی از گذر فضاپیمای افقهای نو از نزدیکی اولتیما تولی.
Credit: NASA/JPL/JHUAPL
منبع: NASA