شاخص آلودگی هوا بر اساس میانگین تمامی ایستگاه‌های تهران می‌باشد.

  • 0 - 50پاک
  • 50 - 100قابل قبول
  • 100 - 150ناسالم برای گروه‌های حساس
  • 150 - 200ناسالم
  • 200 - 300بسیار ناسالم
  • 300 - 500خطرناک
#نام ایستگاهشاخص آلودگی هوا تاریخ بروزرسانی

شاخص آلودگی هوای تهران 0

0
سالم
راهنمای بیشتر
شاخص

در زمان آلودگی هوا چه بخوریم؟

آلودگی هوا اصطلاحی است که این روزها زیاد می‌شنویم. برای کاهش احتمال آسیب دیدن ریه‌ها و محافظت از آن‌ها در برابر آلودگی هوا توصیه می‌شود حد الامکان از خانه خارج نشویم و غذاهای مفید مصرف کنیم. داشتن رژیم غذایی اصولی به کاهش اثر ذرات معلق هوا در ریه و خون و جلوگیری از رسوب این ذره‌ها در خون جلوگیری می‌کند. این مواد عبارتند از چغندر، گوجه فرنگی، چای سبز، سیب و ….

زمانی که هوا آلوده است حجم زیادی از ازن، دی‌اکسید نیتروژن و … را استنشاق می‌کنید. برای آن که آلودگی هوا تاثیر کمتری روی سلامتی شما داشته باشد توصیه می‌شود تا جای ممکن از منزل خارج نشوید و تغذیه مناسب داشته باشید. هنگام آلودگی هوا مصرف مواد غذایی زیر را به شما توصیه می‌کنیم:

  • مایعات و نوشیدنی‌ها: مصرف لبنیات و نوشیدنی‌هایی مانند شیر و کفیر به بدن کمک می‌کند مواد مضر ناشی از آلودگی هوا را جذب نکنند. پروتئین، کلسیم و آهن موجود در شیر باعث می‌شود سرب کمتری جذب خون شما شود.
  • سبزیجات و میوه: در زمان آلودگی هوا از میوه و سیزیجاتی استفاده کنید که سرشار از ویتامین C و ویتامین E هستند. این ویتامین‌ها علاوه‌بر حذف رادیکال‌های آزاد بدن به بهبود عملکرد سلول‌های ریه و جلوگیری از آسیب دیدن آن‌ها کمک می‌کنند. شلغم، پیاز، لیمو ترش، روغن زیتون، دانه‌های آجیل و تخمه آفتابگردان از جمله مواد غذایی مناسب مصرف در آلودگی هوا هستند.
  • دمنوش‌ها: برخی از دمنوش به پاکسازی بدن از سموم مختلف کمک می‌کنند و باعث سلامت ریه‌ها می‌شوند. دمنوش‌هایی مانند زنجبیل، نعنا، بابونه، چای سبز و زردچوبه به دفع سم‌های ناشی از آلودگی هوا کمک می‌کنند.

آلودگی هوا نه تنها باعث می‌شود احساس بی‌حوصلگی و خستگی داشته باشید بلکه باعث آسیب رسیدن به ریه‌ها نیز می‌شود. یکی از راه‌های کاهش احتمال این آسیب داشتن رژیم غذایی مناسب و مصرف مواد غذایی تقویت‌کننده ریه است. از جمله این مواد غذایی می‌توان به گوجه فرنگی، کدو حلوایی، چغندر، عدس و … اشاره کرد. در مجموع مواد غذایی مناسب آلودگی ‌هوا باید سرشار از ویتامین‌های E و C و امگا سه باشند.

استفاده از مکمل‌ها

در یک بررسی گسترده انجام شده در سال ۲۰۲۰، به مدت طولانی قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا با عوامل اصلی ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی مانند چاقی و فشار خون بالا مرتبط بود. همچنین ریه‌ها به دریافت هوای فیلتر شده از طریق بینی (با مژک‌ها و مخاطی که سعی در فیلتر کردن ذرات مضر هوا دارند) یا هوای فیلتر نشده از طریق دهان متکی هستند. هوای آلوده به شیوع بیماری انسدادی مزمن ریه (COPD) و بروز علائم آن منجر می‌شود.

علاوه‌براین، این باور عمومی جامعه که آلودگی هوا ممکن است باعث تشدید بیماری آسم شود، طبق تحقیقات فراوان در سال‌های مختلف بنابر بررسی‌های صورت گرفته به اثبات رسیده است. WHO تخمین می‌زند که در حال حاضر ۹۲ درصد از جمعیت جهان در مکان‌هایی زندگی می‌کنند که در آن‌ها سطح کیفیت هوا از حد مجاز سازمان بهداشت جهانی ۱۰ میکروگرم بر متر مکعب فراتر می‌رود. آلودگی محیط با PM ۲.۵ میکرونی یکی از شدیدترین آلودگی‌های هوا است زیرا PM در مجاری تنفسی رسوب می‌کند و منجر به التهاب و استرس ریوی و سیستمیک می‌شود. بنابراین‌ ما باید بدن خود را در برابر خطرات احتمالی ناشی از آلودگی هوا محافظت کنیم زیرا نمی‌توانیم به طور کامل از قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا اجتناب کنیم و در نهایت ممکن است آلودگی به بدن ما برسد.

بهترین راه برای محافظت از خود این است که بدن خود را به مقدار زیادی از آنتی اکسیدان‌ها و مکمل‌های ضد التهابی مسلح کنیم. یک رژیم غذایی سرشار از مواد مغذی و سبزیجات غنی از آنتی اکسیدان و چربی‌های ضد التهابی و همچنین دریافت مکمل‌های آنتی‌اکسیدانی شناخته‌شده کمک زیادی به مقاومت بدن در برابر آلودگی هوا می‌کند. مکمل‌های آنتی اکسیدانی به شکل ویتامین‌های با کیفیت و چربی‌های سالم می‌تواند سلامتی بدن را با حمایت از عملکرد سالم اندام‌ها و سلول‌ها افزایش دهد. مکمل‌هایی که در ادامه با آن‌ها آشنا می‌شوید، بیشترین تأثیر را در مقابله با آلودگی هوا دارند.

ویتامین C

ویتامین C به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی عمل می‌کند، به این معنی که جلوی آسیب سلولی را می‌گیرد. همچنین دارای خواص ضد التهابی و تعدیل‌کننده‌ی سیستم ایمنی بدن است. مطالعات نشان داده که داشتن ویتامین C کافی در بدن برای سالم ماندن ریه‌ها ضروری است.

کمبود ویتامین C ممکن است به طور قابل توجهی بر سیستم ایمنی بدن تأثیر بگذارد و خطر عفونت تنفسی را افزایش دهد. از سویی دیگر، تأمین ویتامین C مورد نیاز بدن به بهبود عملکرد ریه و محافظت در برابر شرایطی که بر ریه‌ها تأثیر می‌گذارد، مانند COPD کمک می‌کند.

مطالعات نشان می‌دهند که مکمل ویتامین C این قابلیت را دارد که خطر و طول مدت عفونت‌های تنفسی را کاهش دهد. همچنین ممکن است به بهبود عملکرد ریه و جلوگیری از کاهش عملکرد ریه در افراد مبتلا به آسم کمک کند.

آسم یکی از شایع‌ترین بیماری‌های مزمن تنفسی در سراسر جهان است که بار قابل توجهی را بر بیماران و سیستم‌های مراقبتی بیمارستان‌ها وارد می‌کند. ویژگی اصلی آسم، التهاب ریه، استرس اکسیداتیو و واکنش های ایمونولوژیک است. واکنش‌های استرس اکسیداتیو نسبت به قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا باعث التهاب ریه ها می‌شود. با توجه به شرایط پیچیده‌ی این بیماری، برای درمان موثر بیماران مبتلا به آسم، استفاده از چندین دارو و مکمل ضروری است.

علاوه‌براین، اگر سیگار می‌کشید، دریافت ویتامین C برای سلامتی شما اهمیت بیشتری دارد. مطالعات نشان می‌دهد که در میان افراد سیگاری، کسانی که سطوح ویتامین C بالاتری دارند نسبت به کسانی که سطوح ویتامین C آن‌ها پایین‌تر است، عملکرد ریوی بهتری دارند.

مقدار توصیه شده‌ی سازمان غذا و دارو برای مصرف روزانه‌ی ویتامین C در بزرگسالان بالای ۱۹ سال ۷۵ تا ۱۲۰ میلی‌گرم است. اگر نمی‌توانید ویتامین C کافی را از طریق غذاها و نوشیدنی‌ها دریافت کنید یا بدن شما به ویتامین C بیشتری نیاز دارد، مصرف یک مکمل ویتامین C انتخاب هوشمندانه‌ای است. ویتامین C اشکال و فرم‌های مختلفی دارد و هضم و استفاده از برخی از آن‌ها برای بدن دشوار است. اشکال زیست فعال این ویتامین مانند آسکوربات کلسیم، آسکوربات منیزیم و آسکوربات پتاسیم اغلب بر بقیه‌ی اشکال آن ترجیح داده می‌شوند. هر چند به نظر می‌رسد اسید اسکوربیک هنگامی که با بیوفلاونوئیدها مخلوط شود تاثیرگذاری بیشتری دارد. همچنین به برخی از مکمل‌های ویتامین C کلسیم و بیوپترین (ترکیبی که در فلفل سیاه یافت می‌شود) اضافه می‌کنند. این ترکیبات هر دو به توانایی بدن شما در جذب مواد مغذی کمک می‌کنند.

ویتامین C لیپوزومی شکل پیشرفته‌ای از مکمل ویتامین C است که برای جذب و استفاده بهتر از این ویتامین طراحی شده است. ویتامین C لیپوزومی شکلی از ویتامین C است که در قطعات چربی کوچکی به نام لیپوزوم‌ها قرار دارد. مطالعات نشان می‌دهد که ویتامین C لیپوزومی بیشتر از اشکال سنتی مکمل‌های ویتامین C قابل جذب است.

ویتامین C

کلسیم

کلسیم به طور شگفت‌انگیزی در کاهش اثرات آلاینده‌های هوا در بدن نقش دارد. ما هر روز در مخلوطی از هوایی تنفس می‌کنیم که ممکن است شامل ذرات معلق، اکسیدهای نیتروژن و سایر مواد مضر باشد. تحقیقات زیادی قرار گرفتن طولانی مدت در معرض آلودگی هوا را با بیماری‌های تنفسی، مشکلات قلبی و حتی زوال شناختی مرتبط دانسته‌اند. واقعیت این است که آلودگی هوا فقط یک موضوع زیست‌محیطی نیست، بلکه یک بحران بهداشت عمومی است که جوامع و خانواده‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد. کلسیم با استفاده از راه‌های زیر با آلودگی هوا مقابله می‌کند:

سلامت استخوان و عملکرد تنفسی: کلسیم برای حفظ استخوان‌ها و عضلات ضروری است. داشتن استخوان‌های سالم باعث سر پا نگه داشتن کل بدن می‌شود که به ویژه برای ریه‌ها و سیستم تنفسی ما مهم است. وقتی در هوای آلوده تنفس می‌کنیم، بدنمان برای دستیابی به بهترین عملکرد خود تلاش می‌کند. سطوح کافی کلسیم به تقویت سلامت تنفسی کمک می‌کند و مقابله با چالش‌های ناشی از آلودگی هوا را برای بدن آسان‌تر می‌کند.

متعادل کردن اسیدیته‌ی بدن: آلودگی هوا ممکن است منجر به افزایش اسیدیته در بدن ما شود که بر سلامت کلی بدن تأثیر می‌گذارد. مصرف کلسیم اسیدیته بیش از حد را خنثی می‌کند و باعث می‌شود که این میزان، متعادل باقی بماند. این امر به ویژه در مناطق شهری که کیفیت هوا می‌تواند به شدت در نوسان باشد، مهم است. با حفظ سطح مناسب کلسیم، توانایی بدن در برابر این تغییرات کیفیت هوا افزایش می‌یابد.

چندین نوع مختلف از ترکیبات کلسیم در مکمل‌های کلسیم استفاده می‌شود. هر ترکیب حاوی مقادیر مختلفی از کلسیم است. مکمل‌های رایج کلسیم ممکن است به صورت زیر برچسب‌گذاری شوند:

  • کربنات کلسیم (حاوی ۴۰ درصد کلسیم)
  • سیترات کلسیم (حاوی ۲۱ درصد کلسیم)
  • کلسیم گلوکونات (حاوی ۹ درصد کلسیم)
  • لاکتات کلسیم (حاوی ۱۳ درصد کلسیم)

دو شکل اصلی مکمل‌های کلسیم کربنات و سیترات هستند. کربنات کلسیم ارزان‌ترین است و بنابراین اغلب انتخاب خوب و محبوبی به شمار می‌رود. سایر اشکال کلسیم در مکمل‌ها شامل گلوکونات و لاکتات نیز تأثیر خوبی در جذب کلسیم دارند.

علاوه‌براین، برخی از مکمل‌های کلسیم با ویتامین‌ها و سایر مواد معدنی ترکیب می‌شوند. به عنوان مثال، برخی از مکمل‌های کلسیم ممکن است حاوی ویتامین D یا منیزیم نیز باشند. فهرست مواد تشکیل‌دهنده مکمل خود را بررسی کنید تا ببینید این مکمل شامل کدام شکل از کلسیم است و چه مواد مغذی دیگری ممکن است داشته باشد. قرص کربنات کلسیم رایج‌ترین مکمل کلسیم است که برای جذب بهتر به همراه وعده‌های غذایی مصرف می‌شود.

کلسیم

ویتامین E

از آنجایی که آلودگی هوا آسیب اکسیداتیو را در بدن ما افزایش می‌دهد، باید بدن خود را با مقادیر زیادی از مواد مغذی و مکمل‌های آنتی اکسیدانی مسلح کنیم. ویتامین‌ E از بهترین این مکمل‌ها است و به ویژه برای محافظت از ریه‌ها اهمیت دارد. این آنتی‌اکسیدان در ریه‌ها یافت می‌شود و مدت‌ها است اثرات محافظتی آن در برابر آلودگی هوا مورد مطالعه قرار گرفته‌اند.

هنگامی که در معرض انواع مختلف آلودگی هوا از جمله ازون، ذرات ریز و نیتروژن دی اکسید قرار می‌گیرید، دفاع آنتی اکسیدانی طبیعی ریه کاهش می‌یابد و تقویت آن ضروری است. ویتامین‌ E فعالیت دفاع آنتی‌اکسیدانی داخلی ریه‌ها را افزایش می‌دهد، سطح آنتی‌اکسیدانی آن را به حالت عادی باز می‌گرداند و به طور موثر آسیب اکسیداتیو را کاهش می‌دهد. علاوه‌براین، نتایج برخی از تحقیقات نشان می‌دهد که مکمل‌ ویتامین E از عملکرد طبیعی ریه در کودکان و بزرگسالان، چه دچار آسم و چه بدون آسم، هنگامی که در معرض آلودگی هوای حاد و طولانی‌مدت قرار می‌گیرند، محافظت می‌کند.

همان‌طور که گفتیم ویتامین E به دلیل قابلیتی که در بهبود بیماری‌های تنفسی مانند آسم و COPD دارد مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج مطالعه‌ای که روی ۵۸۰ مرد انجام شد، نشان می‌دهد که مصرف مکمل‌های ویتامین E با بهبود عملکرد ریه ارتباط مستقیمی دارد.

طبق تحقیقات انجام شده، اوزون در برخورد با اسیدهای چرب غیراشباع واکنش می‌دهد و باعث تشکیل رادیکال‌های آزاد می‌شود. ویتامین E این واکنش را کند یا از آن جلوگیری می‌کند. مطابق با این تحقیقات، ویتامین E موجود در رژیم غذایی حیوانات به طور قابل توجهی از آن‌ها در برابر اثرات مضر آلاینده‌ی ازون محافظت می‌کند و فقدان ویتامین E باعث تشدید آسیب‌رسانی ازون به بدن می‌شود. بنابراین، مطالعات شیمیایی و حیوانی و همچنین اثرات متضاد ازون و ویتامین E بر سیستم ایمنی، این فرضیه را مطرح می‌کند که ویتامین E می‌تواند از انسان در برابر اثرات مضر قرار گرفتن در معرض ماده‌ی آلاینده‌ی ازون برای مدت طولانی محافظت کند.

با‌این‌حال، مطالعات نشان داده‌ که مصرف مکمل‌های ویتامین E ممکن است خطر ابتلا به سرطان پروستات را در مردان سالم افزایش دهد. بنابراین باید قبل از افزودن ویتامین E به رژیم غذایی خود، با یک متخصص تغذیه مشورت کنید. همچنین مصرف به اندازه و پرهیز از مصرف بیش از حد این مکمل‌ها را فراموش نکنید تا از بروز خطرات احتمالی آن پیشگیری شود.

ویتامین E به صورت کپسول، کپسول ژله‌ای و قطره مایع برای مصرف خوراکی عرضه می‌شود و معمولاً یک بار در روز یا طبق دستور پزشک مصرف می‌شود. ویتامین E بدون نسخه در دسترس است اما گاهی اوقات در درمان‌های پزشکی نیز به کار می‌رود.

ویتامین E

امگا 3

به نظر می‌رسد که چربی‌های سالم امگا 3 نقش مهم و تأثیرگذاری را برای حفظ سلامتی بدن ایفا می‌کند. وقتی صحبت از پتانسیل مکمل‌ها برای کاهش حساسیت به آسیب‌های آلودگی هوا به میان می‌آید، چه مکملی بهتر از اسیدهای چرب امگا 3؟!

اسیدهای چرب امگا 3 (Omega-3) مسیرهای التهابی متعددی در بدن را از بین می‌برند و تولید سیتوکین را مهار می‌کنند. همچنین این مواد مغذی عملکرد ماکروفاژها را که بخشی از سیستم ایمنی بدن هستند، تقویت می‌کنند. تحقیقات بسیاری نشان داده است که امگا 3 با استرس اکسیداتیو مضر در سطح سلولی در سیستم‌های اندام متعدد بدن مبارزه می‌کند.

دو نوع از مفیدترین امگا 3 ها یعنی EPA و DHA عمدتاً در گونه‌های خاصی از ماهی‌ها یافت می‌شوند. بسیاری از مردم می‌پرسند که آیا مصرف ماهی همان تاثیرات مصرف مکمل‌ها را دارد یا خیر. در یک دنیای کامل، پاسخ به این سوال مثبت است. با‌این‌حال، انتخاب رژیم غذایی با ماهی کافی برای دریافت دوز توصیه شده روزانه ۱ تا ۲ گرم با خطر مصرف سطوح سمی فلزات سنگین که اغلب در بدن ماهی‌ها یافت می‌شود، همراه است. مصرف مکمل با ترکیبات باکیفیت مانند روغن ماهی، امگا 3 و روغن کریل می‌تواند راهی مطمئن برای دریافت دوز توصیه شده از امگا 3 برای سلامت قلب باشد. در واقع چربی‌های امگا ۳ یعنی EPA و DHA به‌خاطر داشتن اثرات ضد التهابی شناخته شده‌اند.

در یک مطالعه اثرات دریافت چربی امگا 3 و امگا 6 در رژیم غذایی بر شدت آسم در ۱۳۵ کودک مبتلا به آسم که در معرض آلودگی هوای داخلی در شهر بالتیمور قرار داشتند، مقایسه شد. بیشتر این کودکان آمریکایی‌های آفریقایی تبار با سنین ۵ تا ۱۲ سال بودند. محققان میزان چربی های امگا 3 و امگا 6 را که این کودکان از رژیم غذایی خود به دست می‌آوردند تجزیه و تحلیل کردند و پس از آن میزان آلودگی هوا و ذرات معلق در بدن هر کودک را که در خانه در معرض آن قرار می‌گرفتند، اندازه‌گیری کردند. نتایج این بررسی نشان داد که مصرف امگا 6 بیشتر (که معمولاً در روغن‌های سویا، ذرت و پنبه دانه یافت می‌شود) اثرات ذرات معلق داخل خانه، به ویژه التهاب سیستمیک را تقویت می‌کند و با افزایش شدت آسم مرتبط است. از سویی دیگر، در کودکانی که دریافت چربی امگا 3 بالاتری داشتند، عملکرد نامناسب ریه و اثرات منفی قرار گرفتن در معرض ذرات معلق و در نتیجه علائم آسم کاهش یافت.

این تحقیقات نشان داد که مصرف امگا 3 نیز تا حدودی با افزایش قابل توجه فعالیت سیستم آنتی اکسیدانی داخلی بدن، آسیب اکسیداتیو ناشی از ذرات ریز را کاهش می‌دهد. مکمل امگا 3 معمولاً به صورت کپسول نرم ژلاتینی به فروش می‌رسد.

امگا 3

مراقبت از پوست در هوای آلوده

آلاینده‌های موجود در هوا همه جا هستند و می‌توانند به پوست آسیب برسانند. ذرات میکروسکوپی این آلاینده‌ها روی سطح پوست می‌نشینند و حتی به عمق منافذ آن نفوذ می‌کنند که منجر به مشکلات پوستی بسیاری می‌شود. برخی از مهم‌ترین نگرانی‌های مربوط به آلودگی هوا و تأثیر آن بر پوست عبارت‌اند از:

  • رادیکال‌های آزاد
    یکی از اولین و مهم‌ترین نگرانی‌ها در مورد آلودگی، توانایی آن در تولید رادیکال‌های آزاد در پوست است. رادیکال‌های آزاد مولکول‌های ناپایداری هستند که باعث استرس اکسیداتیو در پوست می‌شوند و منجر به آسیب سلولی و پیری پوست خواهند شد. این استرس اکسیداتیو ممکن است منجر به تجزیه کلاژن و الاستین شود که به پوست شما خاصیت ارتجاعی و استحکام کمتری می‌بخشد و در نهایت منجر به چین و چروک‌های زودرس و خطوط ریز روی پوست می‌شود.
  • التهاب و اختلال در سد دفاعی پوستی
    آلودگی هوا ممکن است بر عملکرد سد طبیعی دفاعی پوست نیز تأثیر بگذارد و به مواد مضر اجازه نفوذ آسان‌تر بدهد. این اتفاق ممکن است منجر به حساسیت، تحریک، التهاب، قرمزی و تشدید بیماری‌های پوستی مانند اگزما و درماتیت شود.
  • افزایش تولید سبوم
    ممکن است آلودگی هوا باعث افزایش تولید چربی پوست و در نهایت، منجر به مسدود شدن منافذ پوست و ایجاد آکنه شود.

برای مقابله با اثرات مخرب آلودگی هوا روی پوست، استفاده از محصولات مراقبت از پوست توصیه شده است. این محصولات به گونه‌ای طراحی شده‌اند که یک لایه دفاعی اضافی در برابر آسیب‌های ناشی از آلودگی ایجاد کنند. آن‌ها معمولاً حاوی آنتی اکسیدان‌هایی مانند ویتامین ‌C، ویتامین E و اسید فرولیک هستند که رادیکال‌های آزاد را خنثی می‌کنند و استرس اکسیداتیو را به حداقل می‌رسانند. علاوه‌براین، استفاده از محصولات مراقبت از پوست ویژه برای مقابله با اثرات آلودگی هوا اغلب شامل موادی است که سد پوستی را تقویت کرده و از پوست شما در برابر آلودگی محافظت می‌کند.

تأثیر آلودگی روی پوست در مناطق شهری با سطح آلودگی بالا ممکن است بیشتر باشد. پوست افرادی که در مناطق آلوده‌تر کره زمین و شهرهای بزرگتر زندگی می‌کنند، بیشتر از دیگران دچار مشکلاتی مانند اگزما و آکنه می‌شود. بنابراین، برای محافظت از پوست در برابر اثرات نامطلوب آلودگی هوا در چنین شهرها و مناطقی، بهتر است یک روتین مراقبت از پوست جامع و هدفمند را اتخاذ کنید و اقدامات محافظتی مختلف را به منظور کاهش اثرات آلودگی هوا روی پوست در نظر بگیرید. با انجام این کار، می‌توانید انعطاف‌پذیری پوست خود را تقویت کرده و علائم قابل مشاهده آسیب‌های ناشی از آلودگی هوا را به حداقل برسانید و پوستی سالم و چهره‌ای درخشان‌تر داشته باشید.

برای اینکه با تأثیرات ناشی از آلودگی هوا روی پوست مقابله کنید، راه‌های مختلفی پیش رو دارید. مهم‌ترین این راه‌ها استفاده از شوینده مناسب پوست صورت، لایه‌برداری و اسکراب پوست و استفاده از تونر مناسب است. در ادامه، درباره هر یک از روش‌ها به تفصیل می‌خوانید.

شوینده مناسب پوست صورت

آلودگی هوا ممکن است مشکلات زیادی را برای پوست ایجاد کند زیرا بلافاصله پوست را کثیف و آلوده می‌کند. به‌علاوه، ممکن است باعث تیرگی، احتقان و التهاب پوست شود. هیچ یک از این موارد برای پوست صورت و گردن شما مفید نیستند. بنابراین، اگر در یک منطقه آلوده زندگی می‌کنید، استفاده از یک شوینده خوب صورت ضروری است. یک شوینده مناسب پوست به راحتی آلودگی و کثیفی را از بین می‌برد و پوست را شفاف، شاداب و درخشان می‌کند. بهترین شوینده صورت برای از بین بردن آلودگی‌های پوستی باید خصوصیاتی داشته باشد که مهم‌ترین آن‌ها عبارت‌اند از:

  • طبیعی و ملایم: اولین ویژگی یک شوینده مناسب برای پوست صورت این است که از ترکیبات طبیعی و مؤثری درست شده باشد. چنین محصولی با انبوهی از مواد پاک‌کننده طبیعی در فرمولاسیون ملایم خود برای انواع پوست مناسب خواهد بود و باعث تحریک پوستی و ایجاد جوش نمی‌شود.
  • خاصیت پاک‌کنندگی عمیق پوست: دومین ویژگی که یک شوینده را به شوینده‌ای مناسب برای پوست صورت در مناطق دارای هوای آلوده می‌کند، خاصیت پاک‌کنندگی عمیق آن است. چنین شوینده‌ای به طور موثر آلودگی، کثیفی و میکروب‌ها را از سطح پوست پاک می‌کند و باعث تمیز و باطراوت شدن آن می‌شود. بهترین شوینده صورت با مواد طبیعی مانند اسید هیالورونیک غنی شده و پوست را عمیقا آبرسانی و تغذیه می‌کند.
  • خواص ضد پیری: استفاده از شوینده صورت با خواص ضد پیری علاوه بر از بین بردن آلودگی‌های پوستی، فوایدی مختلفی هم برای پوست صورت شما دارد. چنین شوینده‌ای دارای خواص ضد پیری است که به کاهش خطوط ریز، نواحی تیره و سایر علائم پیری کمک می‌کند. شوینده مناسب با خواص ضد پیری به دلیل فرمولاسیون خاصی که دارد از عصاره‌های گیاهی طبیعی مانند آنزیم‌های میوه و عصاره‌های گیاهی درست شده و مملو از آنتی اکسیدان‌هایی است که با رادیکال‌های آزاد مبارزه می‌کنند و باعث محافظت از پوست در برابر آسیب‌های ناشی از آلودگی هوا می‌شوند.
  • نظرات مثبت خریداران قبلی: در نهایت، باید به دنبال شوینده مناسب پوست صورتی باشید که نظرات مثبت متعددی را از سوی کاربرانی دریافت کرده است. مطالعه نظرات مشتریانی که پیش از شما شوینده صورت مورد نظر را خریداری کرده‌اند و پس از استفاده، آثار بهبودی مشهودی در ظاهر پوست خود دیده‌اند، به شما این اطمینان را می‌دهد که شوینده‌ای که قصد انتخاب آن را دارید، آلودگی روزانه پوست صورت شما را از بین می‌برد و به پوست‌تان احساس تمیزی و هیدراته شدن فوق‌العاده‌ای می‌بخشد.
  • پاک‌سازی پوست با استفاده از شوینده‌ای که خصوصیات ذکر شده را دارد، برای از بین بردن هر چه بیشتر ذرات تحریک‌کننده روی آن نقش مهم و کلیدی دارد. بنابراین، باید اطمینان حاصل کنید که در پایان هر روز دو مرتبه پوست خود را با شوینده‌های مناسب پوست صورت پاکسازی می‌کنید. برای این کار باید به جای شوینده‌های تند از پاک‌کننده‌های ملایم و مغذی مانند شوینده‌های حاوی موم زنبور عسل، شیر یا روغن‌های گیاهی استفاده کنید. حفظ سلامت و شادابی پوست نیمی از مقابله با تأثیرات آلودگی هوا روی پوست است. با اینکه ساکنان شهرها بیشتر از ساکنان مناطق روستایی از آلودگی هوا رنج می‌برند، هیچ یک از ما از آلودگی‌هایی که ممکن است روی پوست تأثیر بگذارند مصون نیستیم. بنابراین، فرقی ندارد که کجا زندگی می‌کنید، به‌هرحال، باید مطمئن شوید که پوست خود را به خوبی تمیز می‌کنید.

لایه برداری و اسکراب پوست

وقتی سلول‌های مرده روی پوست شما جمع می‌شوند، کثیفی، چربی، مواد آرایشی و آلاینده‌ها را در منافذ پوستی شما به دام می‌اندازند و باعث می‌شوند پوست شما کدر و ناهموار به نظر برسد. بدتر از آن، آلاینده‌های به دام افتاده در منافذ پوستی شما این منافذ را مسدود کرده و منجر به التهاب می‌شود که ممکن است باعث ایجاد جوش‌های آکنه و پوست خشک یا چرب شود. لایه‌برداری و اسکراب پوست آلودگی‌ها را از روی سطح آن پاک می‌کند، باعث آشکار شدن لایه تازه زیرین پوستی می‌شود و در عین حال از ایجاد شرایط ناخواسته پوستی نیز جلوگیری می‌کند. انواع مختلفی از درمان‌های حرفه‌ای برای لایه‌برداری عمیق پوستی وجود دارد، از جمله میکرودرم ابریژن و لایه‌برداری شیمیایی.

میکرودرم ابریژن یک درمان زیبایی کمتر تهاجمی برای پوست است. در این روش، یک متخصص پوست از ابزاری ویژه برای لایه‌برداری ملایم بالاترین لایه پوست شما استفاده می‌کند. می‌توانید میکرودرم ابریژن را علاوه بر پوست صورت، روی پوست گردن، پشت، دست‌ها یا سینه نیز انجام دهید. میکرودرم ابریژن

  • به رشد سلول‌های جدید پوست کمک می‌کند.
  • پوست جدید و سالم شما را آشکار می‌کند.
  • کلاژن پوست‌تان یا همان پروتئینی که پوست شما را سفت نگه می‌دارد را ضخیم می‌کند.

لایه‌برداری شیمیایی هم روشی است که در آن یک محلول شیمیایی روی پوست ریخته می‌شود تا لایه‌های بالایی آن از بین برود. پوستی که دوباره رشد می‌کند صاف‌تر است. یک لایه‌برداری شیمیایی سبک یا متوسط را ممکن است لازم باشد بیش از یک بار انجام دهید تا به نتایج دلخواه برسید. روش لایه‌برداری شیمیایی برای درمان چین و چروک، پوست بدرنگ و جای زخم و معمولاً روی پوست صورت به کار می‌رود. این روش ممکن است به تنهایی یا در کنار سایر روش‌های زیبایی به کار رود و می‌توان آن را در لایه‌های مختلف پوست انجام داد. لایه‌برداری شیمیایی عمیق‌تر نتایج چشم‌گیرتری را ارائه می‌دهد اما بازیابی پوست پس از آن به زمان بیشتری نیاز دارد.

البته، در کنار روش‌های درمانی حرفه‌ای، می‌توانید از محصولات لایه‌بردار سبک در روتین پوستی هر روزه خود استفاده کنید. به عنوان مثال، می‌توانید از یک اسکراب و لایه‌بردار صورت کنترل‌کننده آسیب‌های ناشی از آلودگی پوست استفاده کنید. چنین محصول لایه‌برداری که اغلب از ترکیباتی مانند زغال چوب بامبو و عصاره پالماریا پالماتا درست شده، پوست شما را شفاف، هیدراته و جوان‌تر می‌کند. لایه‌بردار با این ترکیبات یا ترکیباتی مانند آن پوست را سم‌زدایی و پاکسازی می‌کند و باعث رفع آسیب‌های پوستی ناشی از آلودگی و قرار گرفتن در معرض نور خورشید می‌شود. کافیست این لایه‌بردار را به طور یکنواخت روی پوست صورت و گردن خود بمالید و با استفاده از حرکات دورانی انگشتان خود آن را روی پوست بمالید. سپس، اجازه بدهید تا این محصول برای ۵ تا ۷ دقیقه روی پوست‌تان بماند. بعد از آن، آن را خوب بشویید و پوست‌تان را با حوله نرم خشک کنید. در نهایت نیز از یک مرطوب‌کننده برای آبرسانی به پوست استفاده کنید. با دو مرتبه مصرف یک لایه‌بردار خوب در طول هفته می‌توانید مطمئن باشید که پوست‌تان کاملاً پاکسازی شده است.

تونر

روش دیگری که برای مقابله با آثار آلودگی هوا روی پوست به خصوص پوست صورت به کار می‌رود، استفاده از تونر مناسب است. تونر مناسب پوست صورت شما می‌تواند pH آن را تنظیم کند تا ترشح چربی آن به میزان متعادلی باشد. با متعادل شدن چربی پوست صورت نیز پوست در برابر آلودگی هوا مقاوم شده و یک سد دفاعی خوب را تشکیل خواهد داد.

تونر معمولاً پس از استفاده از محصولات شوینده و لایه‌بردار پوست به کار می‌رود تا منافذ پوستی را بهتر و بیشتر باز کند. پس از آن نیز استفاده از یک محصول مرطوب‌کننده و آبرسان به بهبود سلامت پوست کمک خواهد کرد. با استفاده از تونرهای مخصوص پوست خود می‌توانید منافذ پوستی را از آلودگی‌های هوا، مواد آرایشی و موادی مانند آن پاک کنید. به این ترتیب، پوست شما بهتر نفس می‌کشد و شاداب‌تر خواهد شد.

برای استفاده از تونر باید ابتدا پوست را با یک شوینده مناسب کاملاً تمیز کنید. سپس، یک محصول لایه‌بردار را به کار ببرید تا پوست صورت‌تان به شکل عمیق پاکسازی شود. در نهایت، پوست صورت را با آب بشویید تا نوبت به تونر برسد. پس از خشک کردن پوست با یک حوله نرم و لطیف، مقداری از تونر را به یک پد آرایشی تمیز بزنید و سعی کنید که با استفاده از این پد، تونر را به تمام بخش‌های پوست صورت خود برسانید. حالا چند دقیقه صبر کنید تا تونر خشک شود. در آخر، یک کرم مرطوب‌کننده مناسب روی پوست خود بمالید. به همین سادگی منافذ پوست صورت شما باز می‌شوند، پوستی شفاف خواهید داشت و از مضرات آلودگی هوا برای پوست مصون خواهید بود.

آلودگی هوا

با هر نفسی که می‌کشیم، ذرات ریزی را به درون می‌مکیم که می‌توانند به ریه‌ها، قلب و مغزمان آسیب برسانند و مشکلات دیگری را برای سلامت بدن ما ایجاد کنند. خطرناک‌ترین این ذرات از دوده و گرد و غبار گرفته تا گوگرد می‌توانند به راحتی وارد دستگاه گردش خون بدن انسان شوند. ذرات ریز و معلق در هوا قطر ۱۰ میکرون، ۲.۵میکرون یا کمتر دارند و به اختصار PM نامیده می‌شوند. طبق تعریف سازمان جهانی بهداشت (WHO)، آلودگی هوا عبارت است از آلودگی محیط داخلی (محیط سرپوشیده) یا خارجی (محیط باز) توسط هر عامل شیمیایی، فیزیکی یا بیولوژیکی که ویژگی‌های طبیعی جو را تغییر بدهد. آلودگی هوا با انتشار آلاینده‌ها در هوا یا همان آلاینده‌هایی اتفاق می‌افتد که برای سلامت انسان و کره زمین مضر هستند.

بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت (WHO)، هر ساله آلودگی هوای داخل و خارج از خانه، عامل مرگ حدود هفت میلیون نفر در سراسر جهان می‌شود. در حال حاضر نود و نه درصد انسان‌ها هوایی را تنفس می‌کنند که از محدودیت‌های دستورالعمل سازمان بهداشت جهانی مبنی بر کنترل میزان آلاینده‌های مجاز فراتر می‌رود. از میان این آمار، طبیعتاً کسانی که در کشورهای با درآمد پایین و متوسط ​​زندگی می‌کنند، به ویژه آسیب‌پذیرترین آن‌ها مانند زنان، کودکان و سالمندان، بیشترین ضرر را متحمل می‌شوند. کشنده‌ترین بیماری‌های مرتبط با آلودگی هوا سکته‌ی مغزی، بیماری‌های قلبی، بیماری‌های ریوی، بیماری‌های دستگاه تنفسی تحتانی (مانند ذات الریه) و سرطان هستند. علاوه‌براین، میزان بالای ذرات ریز معلق در هوا به بیماری‌های دیگری مانند اختلالات سلامت روان و حتی دیابت منجر خواهد شد که می‌تواند مانع رشد شناختی در کودکان شود.

آلودگی هوا فقط سلامت و رفاه مردم را به خطر نمی‌اندازد، بلکه در تغییرات آب و هوایی و تهدید امنیت غذایی نقش چشم‌گیری دارد و شهرها را محیطی ناامن برای سکونت می‌سازد. این چالش را نمی‌توان تنها از طریق اقدامات محلی حل کرد و رفع آلودگی هوا نیازمند همکاری منطقه‌ای برای مبارزه پایدار با این بلای کثیف است. در این مقاله، درباره راهکارهایی برای مقابله با آثار این آلودگی در زندگی روزمره می‌خوانید.

عوامل اصلی آلودگی هوا

رایج‌ترین آلاینده‌های هوا عبارت‌اند از:

  • ذرات ریز معلق در هوا (PM)
  • ازون (O3): این گاز زمانی تشکیل می‌شود که دو نوع آلاینده (اکسیدهای نیتروژن و ترکیبات آلی فرار) در معرض نور خورشید واکنش نشان دهند.
  • یتروژن دی اکسید (NO2): گازی قهوه‌ای مایل به قرمز و بسیار واکنش‌پذیر که عمدتاً از سوزاندن سوخت‌های فسیلی به‌ویژه از وسایل نقلیه و نیروگاه‌ها به دست می‌آید
  • کربن مونوکسید (CO): گازی بی‌بو و بی‌رنگ که هنگام سوختن ناقص فسیلی مانند فعالیت تأسیسات صنعتی آزاد می‌شود.
  • گوگرد دی اکسید (SO2)

دو نوع شایع از آلودگی هوا، مه دود و دوده به شمار می‌روند. مه دود (Smog) (که گاهی اوقات به آن ازون سطح زمین می‌گویند) زمانی رخ می‌دهد که انتشارات ناشی از احتراق سوخت‌های فسیلی با نور خورشید واکنش نشان دهد. آلودگی دوده (Soot) نیز از ذرات ریز مواد شیمیایی، خاک، دود، گرد و غبار یا مواد حساسیت‌زا تشکیل شده است که در هوا شناور می‌شوند. منابع ایجاد مه دود و دوده مشابه هستند. دو منبع اصلی ایجاد آلودگی هوا به این ترتیب هستند:

  • منابع طبیعی: مانند گرد و غبار ناشی از باد، آتش‌سوزی‌ها و آتشفشان‌ه
  • منابع مصنوعی: که طبق استاندارد بین‌المللی، خود به سه دسته از منابع تقسیم می‌شود: منابع سیار مانند موتورسیکلت، اتومبیل، کامیون، قطار و هواپیما، منابع ثابت مانند نیروگاه‌ها، پالایشگاه‌های نفت و تاسیسات صنعتی مانند معادن و کارخانه‌ها و منابع منطقه‌ای مانند مناطق کشاورزی، شهرها و حتی شومینه‌های هیزمی.

شاخص آلودگی هوا چیست؟

حتماً تا به حال در اخبار پیش‌بینی آب و هوا یا رسانه‌های دیگر شنیده‌اید که مثلاً فردا یک هشدار نارنجی برای آلودگی هوا خواهد بود. به این سیستم اندازه‌گیری، شاخص کیفیت هوا (AQI) یا شاخص آلودگی هوا می‌گویند. شاخص کیفیت هوا یا AQI سیستمی است که برای هشدار به مردم در مواقع خطرناک بودن آلودگی هوا استفاده می‌شود. این شاخص با درجه‌بندی کیفیت هوای مناطق مختلف، میزان آلودگی هوای آن منطقه را در یکی از ۶ محدوده‌ی زیر تعریف می‌کند:

  • خوب (۰ تا ۵۰، سبز): کیفیت هوا عالی است و خطر کمی دارد یا هیچ خطری ندارد.
  • قابل قبول (۵۱ تا ۱۰۰، زرد): کیفیت هوا متوسط است. با‌این‌حال، ممکن است نگرانی‌هایی برای سلامتی تعداد کمی از افراد حساس وجود داشته باشد.
  • ناسالم برای گروه‌های حساس (۱۰۱ تا ۱۵۰، نارنجی): وقتی کیفیت هوا در این محدوده باشد، کسانی که در زمره‌ی افراد حساس به شمار می‌روند (خواه این حساسیت به دلیل بیماری باشد یا حساسیت ذاتی) و در خارج از منزل مشغول فعالیت هستند، ممکن است آسیب ببینند. با‌این‌حال، قرار گرفتن در معرض غلظت‌های محیطی در این محدوده، اغلب اثرات جدی در افراد سالم جامعه ایجاد نمی‌کند. افراد مبتلا به بیماری‌های ریوی در این محدوده آسیب‌پذیرند.
  • ناسالم (۱۵۱ تا ۲۰۰، قرمز): وقتی کیفیت هوا در این محدوده باشد، هر فردی که در فضای باز فعالیت دارد ممکن است اثرات مضر تنفسی را تجربه کند. افراد گروه‌های حساس احتمالاً عوارض شدیدتری را تجربه خواهند کرد.
  • بسیار ناسالم (۲۰۱ تا ۳۰۰، بنفش): زمانی که کیفیت هوا در این محدوده باشد، انتظار می‌رود که اثرات گسترده‌ای در بین عموم جامعه و اثرات جدی‌تری در افراد گروه‌های حساس داشته باشد. تخمین زده می‌شود که افراد سالم در این محدوده بسته به نوع فعالیتشان در خارج از خانه، تقریباً ۱۰ تا ۵۰ درصد اختلال عملکرد ریه (با علائمی مانند درد قفسه سینه با دم عمیق و سرفه شدید) را تجربه کنند. افراد مبتلا به آسم یا سایر بیماری‌های تنفسی شدیدتر از افراد سالم تحت تأثیر قرار می‌گیرند که منجر به افزایش مصرف دارو و مراجعه به پزشک می‌شود و در موارد شدیدتر مراجعات به اورژانس و کلینیک و پذیرش در بیمارستان‌ها افزایش می‌یابد.
  • خطرناک (۳۰۱ – ۵۰۰، قرمز تیره): گر کیفیت هوا در این محدوده قرار گیرد، هشدارهای بهداشتی در مورد شرایط اضطراری را ایجاب می‌کند و مشکل آلودگی هوا به تیتر اصلی رسانه‌ها تبدیل خواهد شد.

راهکارهای مقابله با آلودگی هوا

زمانی که هشدار آلودگی هوا دریافت کردید، چه داخل و چه خارج از خانه باشید، رعایت نکات ساده‌‌‌ای که در ادامه می‌خوانید، ضروری است.

  • سعی کنید تا حد امکان وارد مناطقی از شهر که ترافیک زیادی دارند یا شاخص آلودگی هوا در آن‌ها بالا است نشوید.
  • برای اینکه دائما در معرض هوای آلوده قرار نگیرید بهتر است در ساعاتی از شبانه روز که هوا آلودگی کمتری دارد از خانه خارج شوید.
  • فعالیت‌های فیزیکی خود را در روزهایی که کیفیت هوا ناسالم و خطرناک است محدود کنید.
اگر در خانه هستید:
  • همه درها و پنجره‌ها را ببندید. می‌توانید با یک سیستم تهویه‌ی مرکزی که هوا را فقط در داخل خانه به گردش در بیاورد و رسیدگی دوره‌ای و منظم به آن، از ورود هر گونه آلاینده به هوای داخل خانه جلوگیری کنید.
  • اگر در منطقه‌ای با آلودگی مکرر هوا (به خصوص با فردی که در برابر آلودگی هوا حساس باشد) زندگی می‌کنید، خرید یک دستگاه تصفیه‌کننده هوا با فیلتر هپا (HEPA) بهترین کار است.
اگر مجبور به خارج شدن از خانه هستید:
  • به طور منظم نرم‌افزارها یا وب‌سایت‌های سنجش آلودگی هوا را بررسی کنید.
  • تا حد امکان زمان بیرون ماندن از خانه را محدود کنید.
  • به محض رسیدن به خانه، لباس‌های خود را عوض کنید زیرا ذرات معلق در هوا ممکن است به پارچه نفوذ کنند و بعداً وارد دستگاه تنفسی شما شوند.

علاوه بر این راه‌ها، راهکارهای اساسی‌تری نیز برای مقابله با آلودگی هوا وجود دارد که در ادامه آن‌ها را می‌خوانید.

آلودگی هوا