با ۱۲ ورزشگاه جذاب جام جهانی روسیه آشنا شوید
ورزشگاههای پرزرق و برق با تکنولوژیهای به روز جهان را که میبینیم یادمان میرود که ما یکی از معدود کشورهایی هستیم که استادیوم صدهزارنفری برای فوتبال داریم اما به آن رسیدگی نمیکنیم. قبل از جام جهانی یکی از وظایف اصلی کشورهای میزبان آمادهسازی استادیومهایشان است. ورزشگاههای جام جهانی روسیه هم از این قضیه مستثنا نبودند. روسها ۱۲ استادیومشان را در یازده شهر آماده کردهاند که میزبان تیمهای شرکتکننده در جام جهانی ۲۰۱۸ باشند. مسکو، پایتخت روسیه با دو استادیوم میزبان بازیهای افتتاحیه و اختتامیه است. این همه چیزهایی است که باید درباره این ورزشگاههای میزبان جام جهانی و تاریخچههای مهمشان بدانید. از جمله سه ورزشگاهی که تیم ملی فوتبال ایران در آن بازی خواهند داشت.
۱) استادیوم کازان
ظرفیت: ۴۵هزار و ۳۷۹ نفر
تاریخ پایان ساخت: جولای ۲۰۱۳
هزینه ساخت: ۴۳۹.۷ میلیون دلار
بازیهایی از جام جهانی ۲۰۱۸ که در آن برگزار میشود: فرانسه-استرالیا، ایران-اسپانیا، لهستان-کلمبیا، کره جنوبی-آلمان، مسابقات مرحله یک هشتم(تاریخ ۳۰ ژوئن)، مسابقات یک چهارم نهایی(تاریخ ۴ جولای).
استادیوم کازان را «پایتخت ورزشی» روسیه میدانند و از لحاظ سبک معماری، هزینه و مدرن بودنش یکی از بهترین استادیومهای جهان است. امکانات ورزشی این استادیوم در سالهای اخیر پیشرفت به سزایی هم داشته است. این استادیوم را پوپولوس طراحی کرده که پشت ساخت ورزشگاههایی مثل ویمبلی و امارات هم بوده است. سقف استادیوم شبیه نیلوفر آبی طراحی شده و بخصوص از نمای بالا بسیار جذاب است. بازی دوستانه ایران و روسیه در اکتبر سال ۲۰۱۷ در این استادیوم برگزار شد. استادیوم در شمال شرقی شهر واقع شده و دسترسی به مترو ندارد.
۲) استادیوم اکاترینبرگ
ظرفیت: ۳۵هزار و ۶۹۶ نفر
تاریخ پایان ساخت: دسامبر ۲۰۱۷(البته ساخت ساختمان اصلی از سال ۱۹۵۷ آغاز شد)
هزینه ساخت: ۲۱۵ میلیون دلار
بازیهایی از جام جهانی ۲۰۱۸ که در آن برگزار میشود: مصر-روسیه، فرانسه-پرو، ژاپن-سنگال، مکزیک-سوئد.
این استادیوم حدود هزارمایل(۱۶۰۰ کیلومتر) از استادیوم لوژنیکی فاصله دارد. اکاترینبرگ در مرکز شهر واقع شده و برای جام جهانی ۲۰۱۸ این ورزشگاه قدیمی را بازسازی کردند. سال ساخت آن ۱۹۵۷ است و فقط یک سال جوانتر از استادیوم ملی روسیه است. استادیوم ساختمان قدیمیاش را به همان شکل و شمایل حفظ کرده است و درست مثل لوژنیکی درواقع یک اثر هنری به شمار میرود. بازسازی آن خیلی دیر شروع شد چون نگران بودند نکند به نمای اصلی ساختمان خدشهای وارد شود. راه حلی که برای آن درنظر گرفتند کمی عجیب و غریب بود. فیفا گفت که ساخت جایگاههای موقت راه حل عملی و به صرفه است تا مطمئن شوند که ۳۵هزار ظرفیت را تامین خواهد کرد. فقط حواستان باشد که باید دوربین چشمی با خودتان همراه ببرید.
۳) استادیوم فیشت
ظرفیت: ۴۷هزار و ۶۵۹ نفر
تاریخ اتمام ساخت: دسامبر ۲۰۱۷
هزینه: ۵۱۹ میلیون دلار
بازیهایی از جام جهانی ۲۰۱۸ که در آن برگزار میشود: پرتغال-اسپانیا، بلژیک-پاناما، آلمان-سوئد، استرالیا-پرو، مرحله یک هشتم(۳۰ ژوئن)، مرحله یک چهارم(۷ جولای)
این استادیوم با بازیهای بزرگ و مهم غریبه نیست. برای مسابقات المپیک زمستانی و پارالمپیک سال ۲۰۱۴ از آن استفاده شد. جزو معدود ورزشگاههای جهان است که هم مسابقات المپیک و هم جام جهانی را به خود میبیند. چهار جام کنفدراسیونها هم در این ورزشگاه برگزار شده است.
منظره پشت این استادیوم به شمال شهر است و کوههای پولیانا از آن پیداست. و از جنوب هم میتوانید دریای سیاه را ببینید. همه تجهیزاتش برای جام جهانی آماده است به جز اینکه برای مطابقت با قوانین فیفا سقفش باید برداشته شود. بزرگترین مشکل محل آن است که ۱۸ مایل از شهر سوچی فاصله دارد.
۴) استادیوم کالینینگراد
ظرفیت: ۳۵هزار و ۲۱۲ نفر
تاریخ اتمام ساخت: دسامبر ۲۰۱۷
هزینه ساخت: ۳۰۰ میلیون دلار
بازیهایی از جام جهانی ۲۰۱۸ که در آن برگزار میشود: کرواسی-نیجریه، صربستان-سوییس، اسپانیا-مراکش، انگلستان-بلژیک.
لوکیشن این استادیوم احتمالا جذابترین نکتهاش است. هوشمندانه طراحی شده و هر جای آن که بنشینید خیلی راحت چشمتان زمین بازی را زیر نظر دارد. در جزیره اوکتیابریسکی واقع شده است. مشکل اصلی استادیوم زمین چمناش است چون به شدت مرطوب است. بعد از جام جهانی قرار است ظرفیت این استادیوم به ۲۵هزار نفر کاهش پیدا کند. قرار است بعد از این کنسرت و اتفاقات فرهنگی هم در این ورزشگاه برگزار شود.
۵) استادیوم اسپارتاک
ظرفیت: ۴۵هزار و ۳۶۰نفر
تاریخ پایان ساخت: سپتامبر ۲۰۱۴
هزینه ساخت: ۴۳۰ میلیون دلار
بازیهایی از جام جهانی ۲۰۱۸ که در آن برگزار میشود: آرژانتین-ایسلند، لهستان-سنگال، بلژیک-تونس، برزیل-صربستان، مرحله یک هشتم نهایی(بازی سوم جولای)
اوتکریتیه را استادیوم خانگی باشگاه اسپارتاک مسکو صدا میزدند. باشگاهی که در حقیقت هیچوقت ورزشگاه مخصوص خودش را نداشت علیرغم اینکه یکی از تیمهای مهم و پیشتاز روسیه بود. یک پروژه طولانی مدت برای ساخت استادیوم آنها انجام شد و درنهایت اواسط دهه اول هزاره سوم ساخت آن شروع شد. این استادیومی شده که میان اسپانسرها بسیار محبوب است. برای بازدیدکنندگانی که عشق عکاسی هستند یکی از محبوبترین ورزشگاههاست. مجسمه اسپارتاکوس را جلوی استادیوم گذاشتهاند و رنگ سفید و قرمز ورزشگاه یادآور پرچم روسیه است.
۶) استادیوم لوژنیکی
ظرفیت: ۸۰هزار نفر
تاریخ اتمام ساخت: ژوئن ۲۰۱۷
هزینه ساخت: ۴۰۰ میلیون دلار
بازیهایی از جام جهانی ۲۰۱۸ که در آن برگزار میشود: روسیه-عربستان(افتتاحیه)، آلمان-مکزیک، پرتغال-مراکش، دانمارک-فرانسه، مرحله یک هشتم(اول جولای)، نیمه نهایی(۱۱ جولای)، فینال(۱۵ جولای)
مهمترین استادیوم روسیه است و نیاز چندانی به معرفی ندارد. از سال ۱۹۵۶ پابرجاست و اتفاقات بزرگی مثل المپیک ۱۹۸۰ و فینال جام ملتهای اروپای ۱۹۹۹ در آن برگزار شده است. محل برگزاری فینال جام باشگاههای اروپا ۲۰۰۸ بین منچستر یونایتد و چلسی هم بود. در دوره حکومت کمونیستی اسمش استادیوم مرکزی لنین بود. بیش از ۳هزار بازی داخلی و بینالمللی در این ورزشگاه برگزار شده است. از آن استادیومهایی است که از چند صد متریاش هم بوی تاریخ فوتبال را حس میکنید. نمای قدیمی آن که مربوط به دوران شوروی کمونیستی است حفظ شده و در مسیر رفتن به زمین چمن از کنار مجسمه بزرگ لنین عبور میکنید. از روی طبقات بالایی نمای جذابی از شهر و بخصوص ساختمان دانشگاه مسکو را میبینید. مدرنیزه کردن این ورزشگاه در نهایت سلیقه صورت گرفته است. نکته نگرانکنندهای درباره استادیوم وجود ندارد به جز یک آتشسوزی کوچک در سال ۲۰۱۵ که زنگ خطری بود تا برای آتشسوزی هم استادیوم را آماده کنند. استادیوم لوژنیکی مخصوص تیم ملی روسیه است.
۷) استادیوم نیژنی نوگورود
ظرفیت: ۴۴هزار و ۸۹۹ نفر
تاریخ اتمام ساخت: دسامبر ۲۰۱۷
هزینه ساخت: ۲۹۰ میلیون دلار
بازیهایی از جام جهانی ۲۰۱۸ که در آن برگزار میشود: سوئد-کره جنوبی، آرژانتین-کرواسی، انگلستان-پاناما، سوییس-کاستاریکا، مرحله یک هشتم(بازی اول جولای)، یک چهارم نهایی(بازی ششم جولای)
این استادیوم تازهساز سال ۲۰۱۵ کلنگش زده شد. در بخش غربی نیژنی نوگورود واقع شده است. یکی از استادیومهای روسیه است که بخاطر قرار گرفتن کنار رودخانه ولگا جذابیت زیادی دارد.
۸) استادیوم روستوف
ظرفیت: ۴۵هزار و ۱۴۵ نفر
تاریخ اتمام ساخت: دسامبر ۲۰۱۷
هزینه ساخت: ۳۳۰ میلیون دلار
بازیهایی از جام جهانی ۲۰۱۸ که در آن برگزار میشود: برزیل-سوییس، اروگوئه-عربستان سعودی، کره جنوبی-مکزیک، ایسلند-کرواسی، مرحله یک هشتم(دوم جولای)
در حاشیه رودخانه دن واقع شده است. این هم یکی دیگر از ورزشگاههای تازهساز است که برای جام جهانی آمادهاش کردهاند. بیشترین شهرتش بابت سقفش است که تقلیدی از پیچ و خمهای رودخانهای است که کنارش واقع شده.
۹) استادیوم سنپترزبورگ
ظرفیت: ۶۴هزار و ۲۸۷ نفر
تاریخ اتمام ساخت: آوریل ۲۰۱۷
هزینه ساخت: شایعه شده که یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار برایش هزینه شده است.
بازیهایی از جام جهانی ۲۰۱۸ که در آن برگزار میشود: مراکش-ایران، روسیه-مصر، برزیل-کاستاریکا، نیجریه-آرژانتین، مرحله یک هشتم نهایی(سوم جولای)، نیمه نهایی(دهم جولای) و ردهبندی(۱۴ جولای)
استادیوم سنت پترزبورگ با عنوانهای مختلف از جمله ورزشگاه زنیت آرنا، ورزشگاه Krestovsky و پیتر آرنا شناخته میشود. این ورزشگاه در محل استادیوم سابق کیروف ساخته شده است. یکی از گرانترین استادیومهای جهان است. این ورزشگاه توسط شرکت معماری ژاپن، کیشو کوروکاوا طراحی شده و شبیه به یک سفینه فضایی با پشتبام است که چهار ستون را نگه داشته و بسیار شبیه به استادیوم ژاپنی تویوتا که توسط همان شرکت طراحی شده است.
۱۰) استادیوم سامارا
ظرفیت: ۴۴هزار و ۸۰۷ نفر
تاریخ اتمام ساخت: اوایل ۲۰۱۸
هزینه ساخت: ۳۲۰ میلیون دلار
بازیهایی از جام جهانی ۲۰۱۸ که در آن برگزار میشود: کاستاریکا-صربستان، دانمارک-استرالیا، اروگوئه-روسیه، سنگال-کلمبیا، یک هشتم(دوم جولای)، یک چهارم(هفتم جولای)
سال ۲۰۱۴ ساختش شروع شد که به جام جهانی ۲۰۱۸ برسد. در جزیرهای خارج از شهر ساخته شده است. با وجود فضای سبز جذاب اطرافش حمل و نقل به آن کار دشواری است. هزینه ساخت آن از بودجه برآورد شده ۴۰ میلیون یورو بیشتر شد و تاخیر زیادی هم در آمادهسازیاش پیش آمد. برای رسیدن به آن قاعدتا باید از تاکسیها و اتوبوسهایی که میزبان آماده کرده استفاده کنید.
۱۱) استادیوم موردوویا
ظرفیت: ۴۴هزار و ۴۴۲نفر
تاریخ اتمام ساخت: اوایل ۲۰۱۸
هزینه ساخت: ۳۰۰ میلیون دلار
بازیهایی از جام جهانی ۲۰۱۸ که در آن برگزار میشود: پرو-دانمارک، کلمبیا-ژاپن، ایران-پرتغال، پاناما-تونس.
سارانسک کوچکترین شهر میزبان جام جهانی ۲۰۱۸ است. و انتخاب ورزشگاه آن برای این تورنمنت مهم عجیب بود. ساخت آن سال ۲۰۱۰ آغاز شد و خوشبختانه هم به ایستگاه قطار نزدیک است و هم به یک فرودگاه تازهساز.
۱۲) استادیوم ولگوگراد
ظرفیت: ۴۵هزار و ۵۶۸ نفر
تاریخ اتمام ساخت: اوایل ۲۰۱۸
هزینه ساخت: ۲۸۰ میلیون دلار
بازیهایی از جام جهانی ۲۰۱۸ که در آن برگزار میشود: تونس-انگلستان، نیجریه-ایسلند، عربستان سعودی-مصر، ژاپن-لهستان.
این ورزشگاه جدید ساخته شده اما پیشتر به جای آن استادیوم مرکزی قرار داشته است. استادیومی که در دوران شوروی سابق محل برگزاری مسابقات تیم روتور بوده. جای دیدنی است و البته بعد از جام جهانی ممکن است ظرفیتش تا ۱۰هزار نفر هم کاهش پیدا کند.
بیشتر بخوانید: برنامه کامل مسابقات جام جهانی ۲۰۱۸ روسیه