اپل، گوگل و بازاری که با تقلید رونق میگیرد
اپل و گوگل از پیشتازان فناوری هستند و هیچ شکی در این مورد وجود ندارد. اما آنها طی یکی دو سال اخیر متهم شدهاند که در بعضی موارد، دنبالهروی سایر شرکتها بودهاند. برای مثال خیلیها با طعنه میگویند که اپل، آیپد پرو را با تقلید از سرفیس پروی مایکروسافت ساخته؛ یا اینکه گوگل با دستیار صوتی «گوگل هوم» (Google Home) دنبالهروی آمازون و «الکسا» بوده. این ادعاها درست هستند؛ اما این بدان معنی نیست که اتفاق بدی در حال رخ دادن است؛ این بازی پیچیدهی رقابت، حکایت از رونق این صنعت دارد. در ادامه بیشتر به این موضوع میپردازیم. با دیجیکالا مگ همراه باشید.
بسیاری از چیزهایی که امسال در Google I/O معرفی شد، نمونههای مشابهی در بازار داشتند.
حدود ۱۰ روز پیش، گوگل در کنفرانس Google I/O مجموعهی جدیدی از محصولات و سرویسهایش را معرفی کرد؛ بعضی از آنها پروژههای کاملا بکری بودند و برخی هم نمونههای مشابهی در بازار داشتند. برای مثال، پیش از اینکه Google Home معرفی شود، آمازون با دستیار صوتی Alexa حضورش را در بازار دستیارهای صوتی خانگی اعلام کرده بود. اپلیکیشنهای پیامرسانی «الو» (Allo) و «دوئو» (Duo) هم رقبای جدیای دارند که پیشتر، وارد گود شدهاند. میدان رقابت اپلیکیشنهای پیامرسان واقعا پرترافیک است: اپلیکیشن الو باید با واتساپ پرقدرت رقابت کند و دوئو، اپلیکیشنهای محبوبی مثل «فیستام» (FaceTime) را پیش رو دارد. حتی در زمینهی لباسهای هوشمند و تلفنهای هوشمند ماژولار هم اینتل و الجی پیشقدم شدهاند.
با معرفی آیپد پرو ۱۲٫۹ اینچی خیلیها زبان انتقاد گشودند که اپل از الگوی موفق مایکروسافت در تولید سرفیس پرو تقلید کرده است. حتی اپل در زمینهی ساعتهای هوشمند و لمس سهبعدی نمایشگر (۳D Touch) هم اولین نبود؛ به لطف سونی، سامسونگ و هواوی، ما آنها را پیشتر در محصولات این شرکتها دیده بودیم. برای یادآوری عرض میکنیم که هواوی، پیش از آیفون ۶s، در تلفن هوشمند Mate S از قابلیت نمایشگر حساس به فشار استفاده کرده بود. حتی دربارهی حذف نوارهای مربوط به آنتن روی بدنهی گوشیها هم، شرکت چینی «میزو» (Meizu) قبل از اپل وارد عمل شد.
باید عینک بدبینی را کنار گذاشت. این کپیبرداریهای پیدرپی نشان از زنده بودن کسبوکار موبایل دارد. نوآوری، گاه با تقلید شروع میشود. در یک صنعت رقابتی، شرکتها باید بکوشند هر جور شده خود را به نفر جلو برسانند.
در زمینهی نرمافزار و سیستمهای عامل موبایل هم همین ماجرا وجود دارد. قابلیت چند پنجرهای و سیستم نوتیفیکیشن پیشرفته با امکان پاسخ سریع، چیزهایی بودند که ظرف همین یک سال اخیر به اندروید و iOS اضافه شدند. این درحالی است که موبایلها و تبلتهای سامسونگ چند سالی است که امکان چندپنجرهای دارند و نوتیفیکیشنهای هوشمند و پیشرفته برای اندرویدیها چیز جدیدی نیست. گوگل و اپل هم پیدرپی از یکدیگر میآموزند و الهام میگیرند: اپل دست توسعهدهندگان iOS را بازتر گذاشته که حاصلش هم همین کیبوردهای متفرقهای است که در یک سال گذشته در اختیار کاربران آیفون قرار گرفته. گوگل هم نهایت تلاشش را میکند تا مصرف شارژ باتری دستگاههای اندرویدی را به سبک آیفونها بهینه کند.
آیا این پیشرفتها که بعضا حاصل کپیبرداری هستند، چیز بدی هستند؟ بهطور قطع خیر. باید عینک بدبینی را کنار گذاشت. هر وقت که اپل از گوگل الهام میگیرد یا برعکس، هر دو اکوسیستم به سمت غنای بیشتر حرکت میکنند. حتی وقتی پای رقیب سوم به میان میآید باید خوشحالتر هم بشویم. رقبای بیشتر به معنی این است که فضا برای نوآوری باز است. اپل و گوگل از بهترین و نوآورترین شرکتهای حال حاضر دنیای تکنولوژی هستند؛ اما گاه رقبا با یک محصول یا سرویس میتوانند آرامش اردوگاه این دو شرکت را بر هم بزنند. نرمافزارهای بیبدیل مایکروسافت مثل اپلیکیشن Outlook یا تلاشهای سامسونگ و هواوی در بازار موبایل از این دست است.
کپیبرداری به نوآوری کمک میکند؛ شرکتها دستاوردهای یکدیگر را دنبال میکنند، سعی میکنند چیز بهتری رو کنند و موفق شوند. ما باید برتری «اسپاتیفای» در زمینهی موسیقی، جایگاه قابلاعتنای «اسنپچت» و «توییتر» در بین شبکههای اجتماعی و موفقیتهای برند «پِبل» در تولید ساعتهای هوشمند را به عنوان نشانههایی خوب در نظر بگیریم.
شرکتهای کوچکتر، از اپل و گوگل کپیبرداری میکنند و جالب اینجاست که خودشان پس از مدتی الهامبخش این دو میشوند.
یک صنعت پویا و رقابتی را باید از روی میزان تلاش رهبرانش برای پیشتازی در بازار، شناسایی کرد. دو شرکت اپل و گوگل میتوانند خیلی راحت پشت فرمان خوابشان ببرد و رقبا یکی پس از دیگری از پیست رقابت از این دو جلو بزنند. روند پیشرفت تکنولوژیهای مصرفی بسیار سریع است؛ تا دیروز از PC میگفتیم، امروز موبایل و فردا از دستهبندی جدیدی میگوییم. از همین رو است که گوگل تمام انرژیاش را برای حضور پرقدرت در زمینههای واقعیت مجازی و هوش مصنوعی متمرکز کرده. اپل هم برای آینده خیز برداشته، البته کمی محتاطتر و پنهانیتر از گوگل.
عقب ماندن در رقابت، همیشه نگرانکننده نیست. سامسونگ همین چند وقت پیش، کاهش فروش تلفنهای هوشمندش را تجربه کرد؛ اما اندکی بعد با معرفی سری جدید گوشیهایش (گلکسی S6 و S7) یکهتازیاش را از سر گرفت. وقتی مایکروسافت بازار رو به زوال کامپیوترهای شخصی را دید، با سرفیس پرو و سرفیس بوک روح تازهای به کامپیوترهای ویندوزیاش دمید. درست وقتی شرکتهای بزرگ مجبور شوند خودشان را به رقبا برسانند، آنجاست که بهترین نوآوریها فرصت بروز پیدا میکنند.
منبع: The Verge
بهترین مقاله دیجیکالا
بدنیست اپلی ها هم اینو بخونن تا دست از تعصب بردارند.
من واسشون ایمیل زدم فرمایش شما رو…..
” گوگل هم نهایت تلاشش را میکند تا مصرف شارژ باتری دستگاههای اندرویدی را به سبک آیفونها بهینه کند.”!!!!!
تا جایی که من میدونم و شنیدم و تجربه کردم، این کاربران آیفون هستند که همواره از مشکل کمبود شارژ باتری در رنج هستند و معمولا مصرف باتری آیفونها قابل مقایسه با اندرویدیها نیست. حالا چطور اینجا گفته شده که گوگل دنبال تقلید از اپله ، اونهم تو قضیه باتری؟؟؟؟!!!!!!!
گوشی های اپل مشکل کم بودن ظرفیت باتری رو دارن نه مشکل مصرف زیاد
اگه اپل از باتری های پرظرفیت مثل گوشی های اندرویدی استفاده کنه بازدهیش زیادتر از آندرویده
نوآوری خاصی من از اپل ندیدم راستش این چند سال اخیر!
به نظرم از نظر سطح نوآوری گوگل با هیچ جای دیگه قابل قیاس نیست. مثلن شما همین امکاناتی که خیلی ساده توی نرم افزار translate گذاشته رو ببینید! به عنوان کسی که کارش هوش مصنوعی هست میگم که استفاده همزمانش از OCR، واقعیت افزوده و ترجمله ماشینیش واقعن بی نظیر و رقیبه و رقبا شاید دست کم ۵ سال(معادل یک عمر) عقب باشن ازش! و قطعن اگه این توانایی رو اپل داشت یه محصول فیزیکی ازش میداد و کلی میکردش تو بوق و کرنا!
یا بسیاری دیگر از ایدههای خلاقانه بینظیرش. اپل در آینده با توجه به بضاعت بسیار اندکش در زمینه تحلیل هوشمند جایی نخواهد داشت. امید بیشتر به گوگل، آمازون و اینتل ه. با همین روندی که پیش گرفته اپل پیش بره قطعن سرنوشتی مثل نوکیا خواهد داشت.
از نقطه نظر کاربر کاملن با حرف نویسنده موافقم. کاربر نهایی سود میبره. ولی راستش کسانی که پتنت میخرن و اینا به سودشون نیست این دزدیها. البته جایی مثل آمریکا به دلیل قوانین درست حسابی کسی که چنین دزدی ای بکنه قطعن دچار مشکل میشه. ولی یه جاهایی مثل ایران که قوانین درست حسابی پتنت و نظارت بر اینا اصلن نداره اصلن نمیشه این حرف مقاله رو تعمیم داد.