ابر شهر نئوم؛ چشم انداز جاه‌طلبانه عربستان سعودی برای تبدیل شدن به قطب فناوری در منطقه

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۳ دقیقه

عربستان سعودی از مدتی پیش در حال توسعه پروژه ابر شهری آینده نگرانه به نام نئوم (Neom) است که ۳۳ برابر شهر نیویورک مساحت دارد. مقامات سعودی نئوم را به عنوان «جاه‌طلبانه‌ترین پروژه جهان» معرفی می‌کنند که قرار است شهری شامل ۱۶ بخش در نزدیکی سواحل دریای سرخ، در شمال غربی استان تبوک، بنا کند.

محمد بن سلمان، ولی‌عهد این کشور در گفتگوی خود با بلومبرگ در اکتبر ۲۰۱۸، اعلام کرده بود که پروژه نئوم در سال ۲۰۲۵ تکمیل خواهد شد و فاز اول آن در حال اتمام است. اما این ابر شهر چه ویژگی‌هایی دارد؟

بیش از هر چیز، لازم است توضیح مختصری درباره نام «نئوم» ارائه کنیم. این کلمه در واقع واژه‌ای است مرکب از کلمه یونانی Neos به معنی جدید و کلمه عربی مستقبل به معنی آینده و ظاهرا قرار است مفهوم آینده‌ای جدید را تداعی کند.

این شهر مساحتی معادل ۱۶ هزار ۴۶۳ کیلومتر مربع را در بر می‌گیرد و هزینه احداث آن حداقل ۵۰۰ میلیارد دلار عنوان شده است که بخشی از آن توسط سرمایه گذاری عمومی در داخل عربستان و بخشی توسط سرمایه‌گذاران خارجی (در صورت امکان) تامین خواهد شد.

بخش‌هایی از استان تبوک که محل احداث نئوم خواهد بود

نئوم بخشی از برنامه Vision 2030 است؛ یک پروژه بلند پروازانه و انقلابی در جامعه سعودی که قرار است این کشور را از وابستگی به درآمد نفتی رها کند و آن را به یک قطب فناوری تبدیل کند.

عربستان- ویژن ۲۰۳۰

در سال ۲۰۱۷، سعودی‌ها سه موسسه مشاوره بزرگ دنیا، McKinsey & Co و Boston Consulting و Oliver Wyman را به استخدام گرفتند تا آن‌ها را در تکمیل این پروژه راهنمایی کنند. در ژانویه ۲۰۱۹ عربستان یک شرکت به نام نئوم تاسیس کرد تا امور مربوط به ساخت این شهر را مدیریت کند.

نئوم

محل نشان شده در نقشه عربستان مکانی است که نئوم در آن‌جا بنا می‌شود.

نئوم قرار است از نوعی فناوری با نام Cloud Seeding استفاده کند تا با ایجاد ابرهای مصنوعی بتواند میزان بارش‌ها را نسبت به میزان طبیعی آن‌ها در صحرای عربستان افزایش دهد.

همچنین طبق گفته مقامات سعودی، قرار است نئوم از سیستم آموزشی پیشرو در جهان استفاده کند و کلاس‌های درس آن از تصاویر هلوگرافیک معلمان بهره بگیرند.

تدریس هلوگرافیک

یکی دیگر از ایده‌های عربستان برای این شهر، ایجاد یک جزیره مشابه پارک ژوراسیک با دایناسورهای رباتیک است که بتواند گردشگران را به خود جلب کند.

پارک ژوراسیک

نئوم در شب از یک ماه مصنوعی بزرگ برای روشنایی شهر بهره‌ می‌گیرد.

ماه

کمپانی نئوم در حال توسعه بستری مناسب است تا در آینده از تاکسی‌های پرنده استفاده کند و اتومبیل‌رانی را به یک تفریح در شهر تبدیل کند.

تاکسی پرنده

تاکسی پرنده به نمایش در آمده در نمایشگاه «نئوم، یک شهر تجاری و صنعتی جدید» در ریاض- اکتبر ۲۰۱۷

قرار است در این شهر تعداد رستوران‌های زنجیره‌ای Michelin-Starred (سیستم رده بندی رستوران‌ها با اختصاص تعداد ستاره به آن‌ها) نسبت به هر نفر، بیش از هر شهر دیگری باشد.

نوار ساحلی دریای سرخ که به نئوم متصل است، با شن‌هایی جایگزین خواهد شد که در شب درخشان خواهند بود.

امواج آبی درخشان

امواج آبی درخشان سواحل ایران در شب-خلیج فارس

کار ساخت منطقه مسکونی Neom Bay که بخشی از فاز اول است، مدتی است آغاز شده و آژانس خبری سعودی می‌گوید این منطقه قرار است میزبان سواحل سفید، آب‌ و هوای معتدل و محیط‌ی جذاب برای سرمایه گذاری باشد. سال ۲۰۲۰ به عنوان تاریخ تکمیل این بخش انتخاب شده است.

النصر، مدیر عامل شرکت نئوم در کنفرانس سرمایه گذاری برای این پروژه- اکتبر ۲۰۱۸

ساخت فرودگاه نئوم تقریبا به پایان رسیده و این مکان به عنوان یک فرودگاه بین المللی به ثبت رسمی رسیده است. در ماه ژوئیه یک پرواز تشریفاتی به منظور افتتاح این فرودگاه، روی باند آن نشست.

فرودگاه نئوم

سعودی‌ها در تبلیغ نئوم از تصاویری از باغ‌های سنگاپور بهره گرفته‌اند که به نظر می‌رسد قصد دارند نئوم را با الهام از این شهر آسیایی بنا کنند.

سنگاپور

باغ‌های سنگاپور

دولت سعودی برای تبلیغ بیشتری پروژه بلندپروازانه خود، هم اکنون رویدادهایی را در نئوم برگزار می‌کند تا توجه رسانه‌ها و سرمایه‌‌گذاران را به این پروژه جلب کند.

اما قتل جمال خاشقجی، روزنامه نگار دو تابعیتی سعودی-آمریکایی باعث شد تا روند پیشرفت این پروژه کندتر شود. پس از قتل این روزنامه نگار در سفارت عربستان در ترکیه که گفته می‌شود با نظارت و دستور محمد بن سلمان صورت گرفته است، از بن سلمان نقل می‌کنند که گفته است: «تا سال‌ها کسی (در این پروژه) سرمایه‌گذاری نخواهد کرد.»

بن سلمان- خاشقجی

منبع: Business Insider



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

۱۸ دیدگاه
  1. ناشناس

    احتمالاً پروژه اش شکست خورده و کنسل شده است
    سال ۲۰۲۵ هم نزدیکه و حتی ۵ درصد برنامه اش هم تکمیل نشده

  2. ناشناس

    خب ۲۰۲۴ هم رسید و هنوز حتی ۱۰ درصد ساخت این شهر هم به پایان نرسیده

  3. سارا

    اگه ساخته بشه واسه مهاجرت هم خوب می شه مردم بقیه کشورها واسه کار یا زندگی بهش مهاجرت خواهند کرد

  4. نام

    کسی نیست که در تروریست بودن بن سلمان صاحب اینترنشنال شک داشته باشه

  5. Navid

    تاریخ از این پروژه های توهمی به خودش زیاد دیده.
    عربستان بهتره اول همون برج جده رو که ۱۴ سال پیش تصمیم به ساختش گرفتن و وسط کار رهاش کردن رو تکمیل کنه بعد توهم ساخت یه شهر استاروازی داشته باشه😂

  6. رارو

    عالی عالی

  7. حمید

    من نه سیاستها و عملکرد دولتمردان عربستان را قبول دارم و نه عملکرد و سیاست دولتمردان ایران را. اعتقاد خاصی هم نسبت به این ابر شهر
    (نئوم) ندارم. ولی خاضعانه و تمام قد مقابل اندیشه و کارکرد مسئولین کشورهای همچون چین،کره، مالزی و….. تعزیم میکنم.

  8. مجید

    امان از مسئولین مزدور.

  9. pazeshgar

    ای کاش دشمنی بین مسلمانان تمام می شد و این وقت و انرژی که صرف رو در رویی با هم می کردیم صرف سازندگی کشورهایمان می کردیم
    ای کاش دست دوستی به سوی جهان دراز می کردیم
    فکر کرده ایم دشمنان اسلام با این ایران هراسی چه منفغتی نصیب خود کردند. چقدر تسلیحات به کشورهای عربی فروختند.
    این تضاد و دشمنی بین مسلمانان بهترین راه برای تامین منافع امریکا و نجات امریکا از ورشکستگی بود.
    علی برکت الله
    عربستان برادر ماست و برای تحول عظیمی گام برداشته است،و کار خوبی کرده است ای کاش دوست می شدیم و به پیشرفت همدیگر کمک می کردیم
    ای کاش حس ناسیونالیستی ها دور ریخته میشد.

    1. محمد

      مشکل اینجاس که هیچ کس تو دنیا ی امروز که رو دست یهود می چرخه از یه حکومت شیعه خوشش نمیاد!
      اگه بخواییم به حرف شما گوش بدیم باید مثل افغانستان علم و دین و مال و ثروتمون رو بی خیال شیم!

  10. مهرنوش

    هفت شهرعشق راعطار گشت وماهنوز اندرخم یک کوچه ایم.

  11. مرتضی حق شناس

    این عقب افتاده های ذهنی هر کاری می کنند حماقت است.
    شما آن را لطفا بزک نکنید.
    شما از حقایق سعودی بی خبرید و شده اید بلندگوی بن سلمان کودک کش؟!!
    شرم آوره واقعا.

    1. reza.abbasluo

      آقای حق شناس توچراناراحتی مگه غیر اینه که کشور خودشون رومیسازن وما صدها سال ازلحاظ سازندگی کشورمون عقبیم ودردزدی ازآنهاجلوتریم واقع بین باش برادر اصلا همین امارات شده آرزوی سفرهرایرانی

    2. Erfan

      تو چرا جوش میخوری اگرم کاری میکنه کشور خودشو میسازه

    3. محمود

      حالا همه برام با خبر شدن از اسرار اذل.بشین بابا ماستت رو بخور ارزشی

  12. حسین

    امان از آه خاشقچی!

    1. مهرآیین

      ما هم باید در کشور بی نظیرمان ایران که خیلی جاذبه های طبیعی را دارد به این گونه کارها دست بزنیم که البته خیلی راحتتر است زیرا خیلی چیزها داریم و نیاز به وارد کردن یا طراحی مصنوعی هم نیست

      1. علی

        این شهر ۵۰۰ میلیارد دلار هزینه داره یعنی سالی ۸۰ میلیارد دلار برابر با دو سوم درآمد کل کشور ایران، با احتساب هزینه جاری کشور که همینجوری هم نمیتونن برآورده کنن و هزینه هایی که در جنگ های یمن و سوریه و عراق میدیم و هزینه دزدهای سه هزار میلیاردی و…. هیچگاه نمیتونن شهری جدید بسازن، اگر در بهترین شرایط ایران بتونه ۲۵ میلیارد دلار از ۱۳۳ میلیارد دلار درآمد سالیانه خودش رو بزاره برای ساخت یک شهر میتونه یک شهر مثل رامسر بسازه. با وسعت ۱۰۰ کیلومتر و با تجهیزات ساده و معمولی. البته با نوع مدیریت ایرانی ها نود درصد این پول با ریزش بورس و بالا و پایین کردن دلار و افزایش قیمت خودرو و صرفه جویی در هزینه های برون مرزی سپاه جور میکنن یعنی با بدبخت کردن کلی ایرانی بتونن یه شهر کوچک بسازن ????????????????

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما