شیائومی بهترین و بدترین اتفاق برای اکوسیستم اندروید بوده است
در سال ۲۰۱۱ چشمانداز گوشیهای اقتصادی اندرویدی برای خریداران اصلا ایدهآل نبود. در این سال رویای خرید گوشیهای جذاب با قیمت پایین صرفا یک رویا بود. اما ظهور شیائومی زمین بازی را برای همیشه تغییر داد و بعد از ۱۱ سال، شیائومی به حدی از موفقیت رسیده که دیگر هیچ کسی نمیتواند این شرکت را نادیده بگیرد.
زمانی که شیائومی در سال ۲۰۱۱ اولین گوشی خود را راهی بازار کرد، نوکیا همچنان یک نام مهم بود که با سیستمعامل سیمبین گوشیهای مختلفی را راهی بازار میکرد. سامسونگ در آن دوران به بزرگترین بازیگر اکوسیستم اندروید تبدیل شده بود و HTC هم نام بسیار مهمی محسوب میشد. با این حال هیچکدام از این برندها گوشیهای جذاب ارزانقیمتی را راهی بازار نمیکردند.
دموکراتیک کردن سختافزار
امروزه صنعت گوشیهای هوشمند به طور کلی حول محور مفهوم ارزش میچرخد. اگرچه در این میان با مثلا گوشیهای تاشو روبرو میشویم که عمدتا به دلیل نوآوری در طراحی مورد ستایش قرار میگیرند، اما عموم کاربران برای خرید گوشی به قیمت و ویژگیهای ارائه شده توجه نشان میدهند.
داستان از شیائومی می ۱ شروع شد که با چیپست قدرتمند اسنپدراگون S3، رم ۱ گیگابایتی و نمایشگر مبتنی بر رزولوشن بالا به دست کاربران رسید. اگرچه مهمترین رقیب این گوشی یعنی گلکسی S2 از نظر سختافزاری مشابه آن بود، اما شیائومی می ۱ چند صد دلار قیمت پایینتری داشت. این یعنی شیائومی از همان اول استراتژی خود را برای حضور در بازار موبایل مشخص کرده بود.
در سال ۲۰۱۴، مدیران شیائومی روند حضور در بازارهای جهانی را آغاز کردند. با گوشی می ۳، این شرکت نشان داد که در زمینهی مدل کسبوکار خود به ثبات خوبی دست پیدا کرده و تمام گوشیهای این شرکت صرفا از طریق فروشگاههای اینترنتی به فروش میرسیدند. به لطف همین رویکرد، هزینههای مربوط به واسطهها و انبارداری به طور قابل توجهی کاهش پیدا کرد. به طور مشخص، شیائومی در عرض فقط یک سال موفق به فروش ۱۸.۷ میلیون واحد از گوشی می ۳ شد.
مدیران شیائومی سپس به بازار مهم هند توجه نشان دادند و در سال ۲۰۱۷ با کنار زدن سامسونگ، در مقام اول این بازار قرار گرفتند. در حال حاضر گوشیهای شیائومی ۲۱ درصد از بازار هند را از آن خود کردهاند و همچنان محبوبترین برند در این کشور محسوب میشود. در بازارهای جهانی هم شیائومی بعد از سامسونگ و اپل در رتبهی سوم قرار دارد.
شیائومی برای اینکه در زمینهی گوشیهای اقتصادی توجهات بیشتری را جلب کند، دو برند ردمی و پوکو را به وجود آورد که بیشتر گوشیهای این دو برند قیمت بسیار مناسبی دارند. به لطف همین رویکرد، حضور شیائومی در کشورهای مختلف افزایش قابل توجهی پیدا کرد. با وجود اینکه طی چند سال اخیر شیائومی در زمینهی گوشیهای پرچمدار و قدرتمند هم به یکی از بازیگران مهم تبدیل شده، اما همچنان به ساخت گوشیهای اقتصادی جذاب ادامه میدهد.
چند سال قبل مدیران این شرکت اعلام کردند که شیائومی همچنان به بهرهگیری از حاشیهی سود فقط ۵ درصدی پایبند است. اما به نظر میرسد در حال حاضر این شرکت با فروش گوشیهای گرانقیمت سود قابل توجهی را کسب میکند ولی گوشیهای ارزانقیمت حاشیه سودی در همین حد راهی خزانهی این شرکت میکنند.
استراتژی اکوسیستم
شیائومی با همکاری صدها شرکت، در انواع و اقسام حوزهها محصولاتی مانند لامپهای هوشمند، جاروبرقی، مسواک، تلویزیون و حتی کفش راهی بازار میکند. اما شیائومی در ابتدا صرفا یک شرکت نرمافزاری بود و MIUI نخستین محصول آن به حساب میآید. هنوز هم این شرکت خود را به عنوان یک شرکت سختافزاری به حساب نمیآورد و میگوید یک شرکت اینترنتی است.
در حال حاضر سرویسهای نرمافزاری بخش قابل توجهی از درآمد اپل را تشکیل میدهند اما در سال ۲۰۱۳ که شیائومی روی این حوزهها تمرکز کرده بود، اپل اساسا یک شرکت سختافزاری بود. همین موضوع نشان میدهد که مدیران شیائومی سالها زودتر از رقبا به اهمیت درآمد حاصل از سرویسهای نرمافزاری پی برده بودند. با وجود اینکه در حال حاضر چندین شرکت به دنبال کسب درآمدهای قابل توجه از اکوسیستم نرمافزاری هستند، اما تعداد محدودی از آنها توانستهاند موفقیت شیائومی را تکرار کنند.
شیائومی ۸ سال بعد از تاسیس در سال ۲۰۱۸ با ارزش ۵۰ میلیارد دلاری راهی بازار سهام شد که این یعنی در آن سال سومین شرکت بزرگ سازندهی گوشیهای هوشمند محسوب میشد. تلاش این شرکت برای ایجاد یک اکوسیستم نرمافزاری طی این سالها نقش مهمی در موفقیتهای گستردهی شیائومی ایفا کرده است.
یک نقطه ضعف پرحاشیه
شیائومی برای اینکه از طریق نرمافزار درآمد بسیار زیادی کسب کند، رویکردی را اتخاذ کرد که سروصدا و اعتراضات زیادی به همراه داشته است. به طور مشخص، گوشیهای شیائومی به دلیل نمایش تعداد زیادی تبلیغات در محیطهای مختلف بهشدت بدنام شدهاند.
از اپلیکیشنهای پیشفرض گرفته تا لاک اسکرین، کاربران در محیطهای مختلف گوشی خود با چندین تبلیغ آزاردهنده روبرو میشدند. به دلیل سود زیادی که این رویکرد راهی خزانهی شرکتها میکند، دیگر شرکتها هم وسوسه شدند و حالا حتی گوشیهای پرچمدار سامسونگ هم از این تبلیغات آزاردهنده مصون نماندهاند.
خوشبختانه در حال حاضر گوشیهای شیائومی دیگر تبلیغ نشان نمیدهند و اگر هم چنین کاری را انجام دهند، تعداد تبلیغات به شدت کاهش پیدا کرده است. با این حال این انگ به بخشی از هویت برند شیائومی در ذهن کاربران تبدیل شده. در حقیقت میتوان گفت که این رویکرد، حتی به هویت برند اندروید هم آسیب رسانده است.
موفقیت شیائومی تأثیر ماندگاری بر اکوسیستم اندروید داشته است
شیائومی ۲۰۲۲ به طور قابل توجهی با شرکتی که «لی جون» در سال ۲۰۱۰ تاسیس کرد، تفاوت دارد؛ اما همچنان بخشهای کلیدی از استراتژی این شرکت پابرجا مانده است. MIUI همچنان رابط کاربری گوشیهای شیائومی است و اکوسیستم نرمافزاری و سختافزاری این شرکت روزبهروز جذابتر میشود. البته در این میان طی سالهای گذشته شرکتهایی مانند ریلمی و کل زیرمجموعههای هلدینگ BBK تلاش کردهاند استراتژی شیائومی را پیادهسازی کنند و البته در این زمینه به موفقیتهای بسیار مهمی دست پیدا کردهاند.
فارغ از اینکه با تمام تصمیمهای شیائومی موافق باشیم یا نه، نمیتوانیم این موضوع را انکار کنیم که این شرکت برای اولین بار مفهوم گوشیهای مقرونبهصرفه ولی جذاب را برای کاربران جا انداخت. به لطف شیائومی، حالا کاربران سرتاسر جهان با پرداخت قیمت پایین میتوانند گوشیهای بسیار جذابی را خریداری کنند و البته این شرکت در این میان برخی رویکردهای پرحاشیه هم عملی کرده است.
منبع: Android Authority
بهترین اکوسیستم اندروید رو سامسونگ داره قابلیت همگام سازی با مایکروسافت و گوگل و متا رو داره ولی این اکوسیستم به اپل نرسیده
به نظرم کسی که میخواد اندروید واقعی رو تجربه کنه بهترین انتخاب پیکسل گوگل هست چون هم مال خود گوگل هست هم اپدیت خوب.نوکیا هم اندروید وان استفاده میکنه که اونم یه گزینه دیگست
موتورلا