تاریخ المپیک کشتی ۲۰۲۴ به همراه جدول برگزاری مسابقات کشتیگیران ایرانی
کشتی یکی از قدیمیترین ورزشهای تاریخ بشر است، اگر قدیمیترین آن نباشد. مجسمهها، نقش برجستهها و نقاشیهای درون غارها که قدمت برخی از آنها به حدود ۱۵۰۰۰ سال پیش میرسد، کشتیگیران را با استفاده از فنون مختلف کشتی نشان میدهد که هنوز در ورزش امروزی استفاده میشود. کشتی یکی از بخشهای کلیدی بازیهای المپیک باستانی بود و برای اولین بار در سال ۷۰۸ قبل از میلاد به رقابت کشتی میپرداختند. مسابقات کشتی به عنوان رویداد اختصاصی خود در دو رشته (کشتی «ایستاده» و «زمینی») و به عنوان بخشی از مسابقات پنجگانه برگزار میشد.
تاریخ المپیک کشتی ۲۰۲۴ پاریس
سهمیهی کشتی آزاد ایران در المپیک ۲۰۲۴
سهمیهی کشتی فرنگی ایران در المپیک ۲۰۲۴
تاریخ مراسم اختتامیه المپیک کشتی
تاریخ المپیک کشتی ۲۰۲۴ پاریس
کشتی مدرن از دو رشته مجزا تشکیل شده است: کشتی فرنگی (یونانی-رومی)، یک سبک کشتی بر اساس ورزش باستانی و کشتی آزاد، یک فرمت مدرنتر.
کشتی از زمان بازیهای آتن در سال ۱۹۸۶ (به جز بازیهای المپیک ۱۹۰۰) بخشی از برنامه المپیک بوده است. کشتی آزاد و اوزان مختلف، اولین بار در بازیهای سنت لوئیس در سال ۱۹۰۴ معرفی شدند. کمیته بینالمللی المپیک (IOC) در سال ۲۰۱۳ به حذف کشتی از برنامه المپیک رای داد اما به دنبال تغییراتی در قوانین و دستورالعملها، این ورزش برای بازیهای ۲۰۱۶ مجددا به المپیک بازگشت. کشتی زنان نیز در دسته آزاد در سال ۲۰۰۴ به بازیهای المپیک پیوست.
اتحاد جماهیر شوروی (روسیه) در تاریخ المپیک کشتی، با کسب ۶۲ مدال طلا و ۱۱۶ مدال در مجموع، در رتبهی اول قرار دارد. رتبهی دوم را ایالات متحده آمریکا با ۵۷ طلا و ۱۴۲ مدال در مجموع در اختیار دارد. ایران نیز با کسب ۱۱ مدال طلا و ۴۷ مدال در مجموع در رتبهی دهم این رقابتها قرار دارد. در بخش زنان، ژاپن با کسب ۱۵ مدال از مجموع ۲۴ مدال طلای موجود بانوان، موفقترین کشور در کشتی زنان در بازیهای المپیک است.
تاریخ کشتی ایران
کشتی در ایران سابقهای غنی و ریشهای دارد که قدمت آن به هزاران سال پیش میرسد. در آن زمان کشتی نه تنها یک ورزش، بلکه نوعی تمرین بدنی و نمایش قدرت رزمی بود. قدمت آیینهای زورخانهای که کشتی یکی از ورزشهای آن بود، حداقل به قرن دهم میلادی باز میگردد. در دوران معاصر، کشتی در ایران تحت قوانین و ساختارهای رسمی بینالمللی سازماندهی شد. ایران کشتیگیران متعددی در سطح جهانی معرفی کرده است که در رقابتهای بین المللی از جمله المپیک و مسابقات جهانی موفق بودهاند.
غلامرضا تختی (۱۳۰۹ تا ۱۳۴۶) کشتیگیر اسطورهای ایرانی بود که همچنان یک قهرمان ملی و یک چهرهی شاخص در تاریخ ورزش ایران است نمونه این کشتیگیران محسوب میشود. تختی در مسابقات بینالمللی کشتی آزاد به موفقیتهای بزرگی دست یافت. او در المپیک ۱۹۵۶ ملبورن در وزن ۷۹ کیلوگرم به مدال طلا دست یافت و اولین ایرانی بود که در کشتی فرنگی مدال طلای المپیک را کسب کرد. او همچنین در المپیک ۱۹۵۲ هلسینکی به مدال نقره دست یافت.
کشتی فرنگی و آزاد
دو رشتهی کشتی در المپیک ۲۰۲۴ پاریس وجود دارد که هر کدام قوانین خاص خود را دارند. در کشتی فرنگی، کشتیگیر فقط میتواند از بازوها و بالاتنهی خود برای حمله به بالای کمر حریف استفاده کند. کشتی آزاد شکل آزادتری از این ورزش است که در آن کشتیگیران علاوه بر بالاتنه از پاهای خود نیز استفاده میکنند و میتوانند فنون کشتی را هم در بالا تنه و هم در پایینتنه حریف اجرا کنند.
بااینحال، هدف در هر دو سبک یکسان و مبارزه در یک تشک دایرهای، در دو زمان سه دقیقهای است. کشتیگیران باید دو شانهی حریف را بدون گرفتن دو بنده او به خاک بچسبانند که به این حالت ضربه فنی میگویند و برنده مشخص میشود. اگر در طول مسابقه ضربه فنی اتفاق نیفتاد، شخصی برنده است که بیشترین امتیاز را در پایان زمان با انجام فنون مختلف داشته باشد.
بازیهای المپیک ۲۰۲۴ پاریس
تفکر خلاقانه، متحول کردن بازیها و در عین حال قابل دسترس بودن برای مخاطبان بسیار؛ این چالشی است که پاریس ۲۰۲۴ با آن روبرو شد. به لطف تلاشهای هماهنگ شهرداری پاریس، دولت فرانسه، کمیته بینالمللی المپیک و کمیته ملی المپیک فرانسه (CNOSF)، مراسم افتتاحیهی المپیک امسال سبک جدیدی به خود گرفته است. در ۲۶ جولای ۲۰۲۴، در شهر پاریس یک مراسم افتتاحیه برگزار میشود که مطمئنا به خاطرهانگیزترین لحظات تاریخ المپیک خواهد پیوست.
برای اولین بار در تاریخ بازیهای تابستانی المپیک، مراسم افتتاحیه در ورزشگاه برگزار نمیشود. پاریس ۲۰۲۴ با وارد کردن ورزش به شهر ابتکار جدیدی به خرج داده و همین امر در مورد مراسم افتتاحیه که قرار است در قلب شهر و در امتداد رودخانه اصلی آن (رود سن) برگزار شود، صادق است.
رژهی ورزشکاران با قایق برای هیئتهای اعزامی همه کشورها در رودخانهی سن انجام میشود. این رژه ۶ کیلومتر ادامه دارد و در انتهای مسیر، که به نزدیکی برج ایفل ختم میشود، مراسم و نمایشهای نهایی برگزار خواهد شد.
تاریخ المپیک کشتی ۲۰۲۴ پاریس
تاریخ المپیک کشتی ۲۰۲۴ در روز ۱۴ مرداد ۱۴۰۳ با اوزان کمتر از ۶۰ و ۱۳۰ کیلوگرم کشتی فرنگی مردان و وزن کمتر از ۶۸ کیلوگرم زنان، آغاز میشود و در تاریخ ۲۱ مرداد با فینال اوزان کمتر از ۶۵ تا ۹۷ کیلوگرم کشتی آزاد مردان و فینال ۷۶ کیلوگرم زنان به اتمام میرسد. در واقع، تاریخ المپیک کشتی ۲۰۲۴ در ۱۴ مرداد شروع و ۲۱ مرداد به پایان میرسد.
مکان برگزاری مسابقات
سالن Éphémère در نزدیکی کاخ گرند پله در پاریس، میزبان همهی مسابقات کشتی در سال ۲۰۲۴ خواهد بود.
این سالن نمایشگاهی موقت در سال ۲۰۲۱ افتتاح شد و اواخر امسال پس از بازیها برچیده میشود. مسابقات جودو نیز در این مرکز برگزار میشود.
سهمیهی کشتی آزاد ایران در المپیک ۲۰۲۴
۱۸ وزن مختلف در کشتی المپیک پاریس وجود دارد (۶ وزن برای هر ۳ دستهی فرنگی، آزاد و زنان) و هر کلاس وزنی ۱۶ کشتیگیر خواهد داشت. در مجموع، ۲۸۸ کشتیگیر برای شرکت در مسابقات این دوره از بازیهای المپیک حضور خواهند داشت. هر کشور در هر کلاس وزنی فقط میتواند یک سهمیه داشته باشد. بنابراین اگر کشوری در همه اوزان کسب سهمیه کند، میتواند یک تیم کامل متشکل از ۱۸ کشتیگیر را انتخاب کند.
در المپیک ۲۰۲۴ پاریس، سهم ایران از این ۲۸۸ سهمیهی کلی و ۱۸ سهمیهی کشوری، ۱۱ کشتیگیر است. از این میان، کشتی فرنگی ۶ سهم و کشتی آزاد ۵ سهم دارند و کشتی زنان نیز سهمی ندارد.
اما در دسته کشتی آزاد کشور ایران در همه اوزان به جز وزن کمتر از ۵۷ کیلوگرم، نماینده دارد. ۵ سهمیهی کشتی آزاد ایران در المپیک به شرح زیر است:
- رحمان عموزاد در وزن کمتر از ۶۵ کیلوگرم
- یونس امامی در وزن کمتر از ۷۴ کیلوگرم
- حسن یزدانی در وزن کمتر از ۸۶ کیلوگرم
- امیرعلی آذرپیرا در وزن کمتر از ۹۷ کیلوگرم
- امیرحسین زارع در وزن کمتر از ۱۲۵ کیلوگرم
سهمیهی کشتی فرنگی ایران در المپیک ۲۰۲۴
ایران در همه اوزان این دسته، نماینده دارد. ۶ سهمیه کشتی فرنگی ایران در المپیک به شرح زیر است:
- مهدی محسن نژاد در وزن کمتر از ۶۰ کیلوگرم
- سعید اسماعیلی در وزن کمتر از ۶۷ کیلوگرم
- امین کاویانی نژاد در وزن کمتر از ۷۷ کیلوگرم
- علیرضا مُهمدی در وزن کمتر از ۸۷ کیلوگرم
- محمدهادی ساروی در وزن کمتر از ۹۷ کیلوگرم
- امین میرزازاده در وزن کمتر از ۱۳۰ کیلوگرم
رنکینگ کشتی در المپیک چگونه تعیین میشود؟
فدراسیون جهانی کشتی به جای اینکه از طریق مسابقات رو در رو و نتایج تعیین شود، از امتیازهای رنکینگ یا رتبهبندی که سالانه توسط کشتیگیران فردی کسب میشود برای تعیین ۸ سهمیهی برتر المپیک استفاده میکند. کشتی گیران میتوانند در مسابقات جهانی، مسابقات قهرمانی قارهای یا دو رویداد مختلف سری رنکینگ، این امتیازات رتبهبندی (یا سیدبندی) را کسب کنند. کشتیگیران در بازیهای المپیک سپس با امتیازات خود رتبه بندی میشوند. این سیستم بهترین کشتیگیران را تشویق میکند تا در رویدادهای معتبری که در طول سال برگزار میشود شرکت کنند. در نهایت، هر یک از رنکها تنها در صورتی میتواند تغییر کند که کشتیگیر یک رنک در بازیهای المپیک شرکت نکند.
آخرین رنکینگ آزادکاران ایرانی در بین کشتیگیران حاضر در المپیک
- وزن ۶۵ رحمان عموزاد رنک ۳
- وزن ۷۴ یونس امامی رنک ۱۰
- وزن ۸۶ حسن یزدانی رنک ۲
- وزن ۹۷ امیرعلی آذرپیرا رنک ۲
- وزن ۱۲۵ امیرحسین زارع رنک ۱
راه کسب سهمیهی المپیک ۲۰۲۴ پاریس توسط کشتیگیران ایرانی در رشتهی کشتی فرنگی
- در وزن ۶۰ کیلوگرم مهدی محسن نژاد با قرار گرفتن در جایگاه پنجم مسابقات جهانی بلگراد کسب سهمیه کرد.
- در وزن ۶۷ کیلوگرم محمدرضا گرایی با کسب مدال برنز سهمیه این وزن را برای ایران به دست آورد.
- در وزن ۷۷ کیلوگرم امین کاویانی نژاد از طریق مسایقات آسیایی، کسب سهمیه کرد.
- در وزن ۸۷ کیلوگرم نیز علیرضا مهمدی با افتخار در مسابقات آسیایی سهمیه این وزن را تضمین کرد.
- در وزن ۹۷ کیلوگرم محمدهادی ساروی مدال برنز جهانی و سهمیه المپیک را گرفت.
- و سرانجام مقتدرترین سهمیه کشتی فرنگی را امین میرزازاده در وزن ۱۳۰ کیلوگرم و با کسب مدال طلا به دست آورد.
راه کسب سهمیهی المپیک ۲۰۲۴ پاریس توسط کشتیگیران ایرانی در رشتهی کشتی آزاد
- در وزن ۶۵ کیلوگرم رحمان عموزاد در رتبه پنجم مسابقات جهانی قرار گرفت و کسب سهمیه کرد.
- در وزن ۷۴ کیلوگرم یونس امامی با افتخارآفرینی در مسابقات آسیایی سهمیه گرفت.
- در وزن ۸۶ کیلوگرم حسن یزدانی در فینال مسابقات جهانی به دیوید تیلور امریکایی باخت و با کسب مدال نقره این مسابقات سهمیه المپیک را نیز گرفت.
- در وزن ۹۷ کیلوگرم امیرعلی آذرپیرا از طریق مسابقات آسیایی به المپیک راه یافت.
- در وزن ۱۲۵ نیز امیرحسین زارع ضمن کسب مدال طلای مسابقات جهانی، المپیکی شد.
تاریخ مراسم اختتامیه المپیک کشتی
در هفتهی دوم برگزاری رقابتها در المپیک پاریس کشتیگیران از سرتاسر جهان روی تشک میروند تا برای کسب مدال این رقابتها تلاش کنند. جدول تاریخ المپیک کشتی ۲۰۲۴ پاریس این رقابتها در دسته ها و اوزان گوناگون به شرح زیر است:
دوشنبه ۱۵ مرداد | سه شنبه ۱۶ مرداد | چهارشنبه ۱۷مرداد | پنجشنبه ۱۸مرداد | جمعه ۱۹ مرداد | شنبه ۲۰ مرداد | یکشنبه ۲۱ مرداد | |
۱۲:۳۰ | فرنگی امین کاویانی نژاد ۷۷ _ محمدرضا ساروی ۹۷ | فرنگی سعید اسماعیلی ۶۷ _ علیرضا مهمدی ۸۷ | آزاد حسن یزدانی ۸۶ |
آزاد یونس امامی ۷۴ _ امیرحسین زارع ۱۲۵ |
آزاد رحمان عموزاد ۶۵ _ امیرعلی آذرپیرا ۹۷ | *آزاد رحمان عموزاد ۶۵ _ امیرعلی آذرپیرا ۹۷ | |
۱۶:۳۰ | فرنگی مهدی محسن نژاد ۶۰ _ امین میرزازاده ۱۳۰ | ||||||
۱۹:۴۵ | *فرنگی مهدی محسن نژاد ۶۰ _ امین میرزازاده ۱۳۰ | *فرنگی امین کاویانی نژاد ۷۷ _ محمدرضا ساروی ۹۷ | *فرنگی سعید اسماعیلی ۶۷ _ علیرضا مهمدی ۸۷ | *آزاد حسن یزدانی ۸۶ |
*آزاد یونس امامی ۷۴ _ امیرحسین زارع ۱۲۵ |
علامت ستاره* به این معنی است که این مسابقات ردهبندی و فینال هستند و کشتیگیران اول باید به این مراحل صعود کنند.
تاریخ المپیک کشتی ۲۰۲۴؛ کلام آخر
حسن یزدانی با اختلاف، معروفترین کشتی گیر در رشتهی آزاد وزن کمتراز ۸۶ کیلوگرم است و باید او را مدعی کسب طلای پاریس دانست. یزدانی دارنده دو مدال المپیک (طلا ۲۰۱۶ و نقره ۲۰۲۰) است و در ۷ دورهی مختلف (دارندهی ۳ مدال طلا) در مسابقات جهانی حضور دارد.
به همان اندازه که افتخارات یزدانی چشمگیر است، تسلط او بر وزن ۸۶ کیلوگرم (اگر دیوید تیلور آمریکایی را فاکتور بگیریم!) در ۷ سال گذشته بسیار جذاب است. اگر مسابقات مقابل تیلور را حذف کنید، یزدانی از سال ۲۰۱۷ در مسابقات جهانی و المپیک ۲۶ بر صفر برنده بوده است! از این مسابقات، یزدانی در مجموع با امتیاز ۲۳۸ بر ۲۳ از حریفان خود پیشی گرفت.
به بیان سادهتر، غیر از دیوید تیلور، هیچکس در دنیا نزدیک به شکست دادن حسن یزدانی نبوده است. اکنون که تیلور در میدان حضور ندارد، یزدانی مدعی کسب طلای وزن ۸۶ کیلوگرم است. آرون بروکس وقتی در مسابقات مقدماتی المپیک، دیوید تیلور را در دو مسابقه متوالی شکست داد، دنیای کشتی را شوکه کرد. بیدلیل نیست که فکر کنیم آرون بروکس بتواند حسن یزدانی را شکست دهد. بااینحال، یزدانی چالشی منحصر به فرد را ایجاد میکند که بروکس احتمالا هرگز در دوران حرفهای کشتی خود احساس نکرده است. برای اینکه بدانیم این اتفاق در تاریخ المپیک کشتی ۲۰۲۴ رخ میدهد یا نه، باید تا زمان آغاز این مسابقات جهانی صبر کنیم.