۱۰ توصیه‌ی برتر برای حفظ سلامت مادران

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۸ دقیقه
سلامت مادران

در دهه‌های اخیر، جهان پیشرفت قابل توجهی در کاهش مرگ و میر نوزادان و مادران داشته است. بین سال‌های ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۸، میزان مرگ و میر نوزادان تقریباً به نصف کاهش یافت و در ۱۰۰۰ تولد از ۳۸ مرگ در روز به ۱۷ مرگ رسید. از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۷، نرخ جهانی مرگ و میر مادران نیز نزدیک به ۳۸ درصد کاهش یافت. اما علی‌رغم تمام پیشرفت‌هایی که صورت گرفته است هنوز در بسیاری از کشورها، سلامت مادران و نوزادان عمدتا به دلایل کاملا قابل پیشگیری، در خطر است.

دسترسی نابرابر به خدمات و مراقبت‌های بهداشتی مقرون‌به‌صرفه و باکیفیت، بسیاری از کشورها را از بهبود بقای مادر و نوزاد باز داشته است. بخش قابل توجهی از مرگ و میر مادران و نوزادان به دلیل عدم دسترسی به خدمات و مراقبت‌های پزشکی است. همچنین در بسیاری از موارد عدم توجه مادران به سلامت جسمی و روحی خود، آمار تلفات را به میزان قابل توجهی افزایش داده است. در این نوشته از دیجی‌کالا مگ می‌خواهیم حقایقی را با شما در میان بگذاریم که به عنوان یک مادر حتما باید آن‌ها را بدانید.

تغذیه‌ی مردان و زنان چه تفاو‌ت‌هایی با یکدیگر دارند؟

سلامت مادران 4

در دوران کودکی، نیازهای غذایی پسران و دختران تا حد زیادی مشابه است. اما هنگامی که بلوغ شروع می‌شود، آنچه بدن زنان نیاز دارد با مردان تا حدی متفاوت است. با افزایش سن و تغییرات هورمونی شدیدی که زنان تجربه می‌کنند، نوع تغذیه تغییر کرده و شکل دیگری به خود می‌گیرد. به عنوان مثال، زنان نسبت به مردان به کالری کمتری احتیاج دارند این در حالی است که نیاز زنان به ویتامین و املاح معدنی چون آهن بسیار بیشتر است.

چه مواردی برای سلامت مادران مفید است؟

سلامت مادران 2

یک زن باید تغذیه‌ی سالم داشته باشد. به طور متوسط خوردن سه واحد میوه‌ی تازه در روز از الزامات داشتن بدنی سالم است. مصرف منظم قرص‌های تقویتی و همچنین آهن، باید یکی از برنامه‌های ثابت زنان باشد.

ورزش کردن روزانه را، حتی اگر به نیم ساعت در روز می‌رسد، فراموش نکنید. ورزش می‌تواند شادابی بدن و جسم شما را تضمین کند.

به یاد داشته باشید که سلامت روحتان به اندازه‌ی سلامت جسمتان از اهمیت زیادی برخوردار است. پس، افسردگی بعد از زایمان و ناراحتی‌های دوران pms را نادیده نگرفته و حتما به یک مشاور مراجعه کنید.

شما به عنوان تاثیرگذارترین عضو خانه، باید استقلال فکری داشته باشید. تلاش کنید با مطالعه، دانش خود را به روز نگه داشته و اعتماد به نفس خود را بالا ببرید. اعتماد به نفس بالا به شما در حفظ سلامت روحتان نیز کمک خواهد کرد. اشاره به این نکته ضروری است که سلامت مادران در گرو شادابی روح آن‌ها است.

در ادامه نکاتی را برای شما بیان می‌کنیم که توجه به آن‌ها کمک می‌کند سلامت خود را حفظ کرده و به مادری شاد تبدیل شوید.

۱۰ نکته‌ی طلایی برای حفظ سلامت مادران

سلامت مادران 3

در قدم اول این نکته را همیشه در ذهن داشته باشید که شما یک زن هستید، یعنی عضوی که شادابی محیط خانه به شرایط روحی و جسمی او بستگی دارد. پس توجه به نکاتی که به شما کمک کند همیشه سالم بوده و بتوانید این سلامت را حفظ کنید، اولویت شماست.

این بخش را از نگاه Alyssa Dweck پزشک متخصص زنان بررسی می‌کنیم.

۱. راهکاری برای کنترل میزان استرس و اضطراب خود پیدا کنید

از نگاه دکتر Alyssa Dweck استرس و اضطراب تا حد زیادی سلامت مادران را تهدید می‌کند. او عنوان می‌کند که بزرگترین مشکل مراجعان من این است که همیشه تلاش می‌کنند همه چیز را تحت کنترل درآورده و تمامی مشکلات را خود به تنهایی حل کنند. به همین دلیل شرایط واقعی زندگی و مواردی که هیچگاه تحت کنترل آن‌ها نیستند مضطربشان کرده و می‌تواند به راحتی آرامش آن‌ها را مختل کند.

آنچه من به مراجعانم می‌گویم این است که در اولین قدم سعی کنید در منزل تقسیم وظایف کرده و کمی از بار مسئولیت خود کم کنید. اجازه دهید هر کس مسئول امور مربوط به خود باشد. شما با این کار نه تنها وقت استراحت بیشتری دارید بلکه مسئولیت‌‌پذیری را به اعضای خانه یاد می‌دهید.

دومین کاری که باید انجام دهید، رها کردن تمامی اموری است که در کنترل شما نیستند و وقت گذاشتن روی آن‌ها هیچ اثر مثبتی ایجاد نمی‌کند. شما برای موفقیت در این امور نیاز به یک تراپیست و مشاور دارید که به درستی راهنمایی‌اتان کند. در نتیجه، حتما برای خود یک مشاور خوب داشته باشید و هر چند وقت یکبار به وی مراجعه کنید. با این کار خطر افسردگی را از خود دور می‌کنید.

۲. همواره رژیم هستید؟ آن را کنار بگذارید

البته گفته‌ی Alyssa Dweck بدین معنا نیست که بدون هیچ کنترلی غذا خورده و انواع نشاسته و کربوهیدرات را به معده‌ی خود وارد کنید. از نگاه این پزشک، بهترین شرایط، حفظ اعتدال است.

شما می‌توانید به تغذیه‌ی سالم روی آورده و در برنامه‌ی غذایی خود، همه‌ی آنچه که از خوردن آن لذت می‌برید را بگنجانید. پروتئین‌های بدون چربی، چربی‌های سالم، برخی کربوهیدرات‌ها و فیبر از جمله مواردی هستند که به هیچ وجه نباید از برنامه غذایی روزانه شما حدف شوند. به یاد داشته باشید که خوردن غذاهای مورد علاقه‌ی شما، هر چند وقت یکبار، می‌تواند حس نشاط را برای شما به ارمغان بیاورد. پس بدون هیچ افراطی رژیم را رها کرده و یک برنامه‌ی درست و بدون زیاده‌روی داشته باشید.

۳. کلسیم را فراموش نکنید (در عین حال در خوردن آن نیز زیاده‌روی نشود)

طبق استانداردهای اعلام شده، زنان زیر ۵۰ سال، به روزانه ۱۰۰۰ میلی‌گرم و زنان بالای ۵۰ سال روزانه ۱۲۰۰ میلی‌گرم کلسیم نیاز دارند. مصرف بیش از این مقدار، خطر ابتلا به سنگ کلیه و مثانه را افزایش داده و می‌تواند برای شما مشکل‌آفرین باشد. مصرف به اندازه‌ی کلسیم به شما کمک می‌کند که کلسیم از دست رفته‌ی زمان بارداری و شیردهی را به بدن برگردانده و در میانسالی و سالخوردگی با احتمال کمتری به پوکی استخوان مبتلا شوید.

۴. یک زن به حداقل دو یا سه بار در هفته، انجام ورزش‌های هوازی و مقاومتی نیاز دارد

ورزش کردن درست مانند مصرف آنتی‌بیوتیک‌هاست که هیچ‌گاه نباید فراموش شده و باید به طور منظم انجام شود. در نگاه اول ورزش به شما کمک می‌کند که بدن سالم و قوی‌تری داشته باشید، اما در ورای این تصویر، زنی با اعتماد به نفس نهفته است که می‌توانید همه چیز را آن‌طور که دوست دارد تغییر دهد. سلامت مادران با برنامه‌های منظم ورزشی به میزان زیادی تضمین می‌شود.

۵. می‌خواهید باردار شوید؟ پس تا قبل از ۳۲ سالگی به آن فکر کنید

به طور کلی استاندارد خاصی برای زمان باروری وجود ندارد، اما قدرت باروری بین ۳۰ تا ۴۰ سالگی در بیشترین حالت خود قرار دارد و این قدرت از ۳۲ سالگی نیز رو به کاهش است. اگر می‌خواهید حس مادر بودن را تجربه کنید به طور مرتب به دکتر مراجعه کرده و معاینات سالانه را فراموش نکنید. همچنین در صورتی که پس از ۳۲ سالگی قصد باردار شدن دارید، به فریز کردن تخمک‌های خود فکر کنید. در این مورد حتما با پزشک معالج خود مشورت کنید.

۶. حتما در سن مناسب به کنترل بارداری فکر کنید

روش‌های کنترل بارداری می‌تواند شما را از سرطان رحم نجات دهد. البته اشاره به این نکته ضروری است که کنترل بارداری باید در سن مناسب و با مشورت متخصصان این حوزه صورت گیرد. اما به طور کلی شما به عنوان یک زن علاوه بر فرزندآوری باید به فکر تربیت درست و اصولی فرزندان نیز باشید. پیش از همه، سلامت شما در اولویت قرار دارد. شما با بارداری و شیردهی بخش زیادی از ویتامین و کلسیم بدن خود را از دست می‌دهید. پس باید زمان‌های بارداری را به درستی و با توجه به میزان آمادگی جسمی و روحی خودتان تنظیم کنید.

۷. معاینات سالیانه را به هیچ عنوان فراموش نکنید

اگر سن شما بالای ۲۱ سال است، هر سه سال یکبار تست پاپ اسمیر را فراموش نکنید. این تست می‌تواند شما را از سرطان دهانه‌ی رحم نجات دهد. اگر بین ۵۰ تا ۶۵ سال هستید این تست را می‌توانید هر ۵ سال یک‌بار انجام دهید. چقد درباره‌ی HPV اطلاعات دارید؟ حتما از پزشک خود بخواهید در این مورد شما را راهنمایی کرده و را به طور کامل معاینه کند. اگر از دسته افرادی هستید که چند شریک جنسی دارند، بدون هیچ تردیدی سالیانه آزمایش‌های مربوط به زگیل تناسلی، ایدز، بیماری‌های مقاربتی و دیگر موارد را انجام دهید.

۸. رابطه‌ی جنسی لذت‌بخشی را تجربه نمی‌کنید؟ بلافاصله به دنبال راهکار باشید

رابطه‌ی جنسی منظم می‌تواند از میزان استرس شما کم کرده و احتمال ابتلا به بیماری‌های مزمن را کاهش دهد، البته تمامی این موارد به شرطی خواهد بود که از رابطه‌ی جنسی لذت ببرید و با رضایت کامل صورت گیرد. اگر در هنگام نزدیکی احساس درد داشته و خشکی واژن شما را آزار می‌دهد با پزشک خود مشورت کرده و برای آن راهکاری بیابید. این روند نباید ادامه داشته باشید. چرا که اولین تاثیر داشتن سکس دردناک، افزایش میزان خشونت در زنان و مردان است.

۹. به اندازه‌ی کافی بخوابید

تحقیقات نشان داده است که خواب ناکافی احتمال ابتلا به بیماری قلبی و عروقی را افزایش می‌دهد. البته اشاره به این نکته ضروری است که میزان خواب مورد نیاز هر فرد با فرد دیگر کاملا متفاوت است. اما اگر به سختی بیدار می‌شوید، تمرکز ندارید و خیلی زود خسته می‌شوید، باید خواب خود را تنظیم کنید و به اندازه کافی بخوابید. خواب کافی یکی از فاکتورهای تاثیرگذار بر سلامت مادران است.

۱۰. بیماری‌های ژنتیکیی و خانوادگی را جدی بگیرید

در خانواده‌ی شما مادربزرگ و خاله‌ها مبتلا به سرطان پستان هستند؟ مادر خود را به دلیل سرطان دهانه‌ی رحم از دست داده‌اید؟ متاسفانه اصلا خبر خوبی برای شما نداریم. شما نسبت به کسی که در خانواده‌ی وی خبری از این بیماری‌ها نیست، احتمال بیشتری دارد که به سرطان سینه یا دهانه‌ی رحم مبتلا شوید. اما جای نگرانی نیست. کافی است که هر شش ماه یک‌بار به پزشک مراجعه کرده و وضعیت سلامتی خود را بررسی کنید. در این شرایط در صورت ابتلا به هر بیماری، در مراحل اولیه، آگاه شده و شانس بیشتری برای درمان خواهید داشت.

به طور کلی

ایجاد اعتدال بین خواسته‌های خود، خانواده، محل کار و بچه‌ها می‌تواند به میزان زیادی سطح استرس و اضطراب شما را افزایش دهد اما تنها توجه به چند نکته ضروری سطح کیفیت زندگی را افزایش داده و سلامت مادران یک جامعه را به حد قابل قبولی خواهد رساند. نباید فراموش کرد که سلامت مادران باید به عنوان بخشی اصلی در برنامه‌ریزی‌های اجتماعی در نظر گرفته شود، چرا که سلامت خانواده در گروه شادابی مادران است.

این مطلب صرفا جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منابع: Helpguide, webmd, who



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما