گوشی ویندوز ۱۱ می‌تواند واقعیت پیدا کند، اما احتمالا آنطور که انتظار دارید نه

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۹ دقیقه
گوشی ویندوز 11

مایکروسافت به‌تازگی از جدیدترین نسخه‌ی سیستم‌عامل خود تحت عنوان ویندوز ۱۱ رونمایی کرد. ویندوزی که کاملا از پایه به نسبت آنچه که در ویندوز ۱۰ دیده بودیم تغییر کرده و از قابلیت‌های بسیار متنوع و جذابی بهره می‌برد. اما سؤال اینجاست که آیا این ویندوز می‌تواند آغازی باشد بر شروع دوباره‌ی فعالیت مایکروسافت در زمینه‌ی تولید گوشی هوشمند؟ آیا گوشی مبتنی بر ویندوز ۱۱ می‌تواند ردموندی‌ها را به رقیب جدی اپل و شرکت‌های تولیدکننده‌ی گوشی‌های اندرویدی تبدیل کند؟

«این مطلب حاوی نظرات شخصی نویسنده است»

ویندوز ۱۱ به‌عنوان نسخه‌ای از سیستم‌عامل ویندوز که از اندروید پشتیبانی می‌کند بسیار سر زبان‌ها افتاده است. پیش از این چنین امکانی در هیچ یک از نسخه‌های ویندوز ممکن نبود و کاربر برای اجرای یک اپلیکیشن اندرویدی باید حتما یک شبیه‌ساز را روی سیستم خود نصب می‌کرد و از طریق آن به دانلود و نصب اپلیکیشن‌های اندرویدی می‌پرداخت.

البته گوگل از این بابت که مایکروسافت با همکاری آمازون توانسته اجرای اپلیکیشن‌های اندرویدی روی ویندوز را به صورت native ممکن سازد اصلا خوشحال نیست و اقداماتی را انجام داده که اپلیکیشن‌هایی با فرمت APK را نتوان روی ویندوز ۱۱ اجرا کرد. به همین خاطر نمی‌دانیم آیا در نهایت توافقی بین دو شرکت صورت می‌گیرد یا اینکه گوگل جلوی این اتفاق را خواهد گرفت.

با در نظر گرفتن اینکه بتوان اپلیکیشن‌های اندرویدی را هم روی ویندوز ۱۱ اجرا کرد، ناخواسته ذهنمان به این سمت می‌رود که اگر گوشی هوشمندی مجهز به این سیستم‌عامل راهی بازار شود چه خواهد شد؟ اگر خبرهای مربوط به گوشی‌های مبتنی بر ویندوز را دنبال می‌کردید، احتمالا می‌دانید که یکی از خواسته‌های کاربران از مایکروسافت این بود که امکان اجرای اپلیکیشن‌های اندرویدی را روی گوشی‌های ویندوز فراهم کند یا اینکه گوشی‌هایش را به گونه‌ای طراحی کند که قادر به بوت با دو سیستم‌عامل مختلف باشد.

هیچ یک از این ایده‌ها در آن زمان عملی نشد و ویندوز فون با آن همه طرفداران خاصی که داشت به فراموشی سپرده شد چون آن‌قدری اپلیکیشن خوب و کاربردی در آن وجود نداشت که کاربران حرفه‌ای را راضی نگه دارد. مایکروسافت در آن زمان نیاز داشت مطابق با خواسته‌ی کاربران پیش برود اما تصمیم گرفت کار خود را انجام دهد و به آن اعتماد کند. در نتیجه، ویندوز فون که تا ویندوز ۸٫۱ در برخی کشورهای اروپایی حتی از لحاظ فروش آیفون را هم کنار زده بود، با ورود ویندوز ۱۰ و باگ‌های ریز و درشتی که هنوزم که هنوزه بعد ۶ سال گریبان‌گیر کاربران است، کاملا کاربران خود را از دست داد و از خاطره‌ها پاک شد.

مایکروسافت کمی بعد از عرضه‌ی ویندوز ۱۰ دیگر به تولید گوشی‌های ویندوزی ادامه نداد و از آن پس گوشی هوشمندی با این سیستم‌عامل تولید نکرده است. اما شاید ویندوز ۱۱ با امکان اجرای اپلیکیشن‌های اندرویدی تصمیمی بلند پروازانه برای هدفی بلندمدت بوده باشد! یعنی تولید گوشی هوشمندی که قادر است اپلیکیشن‌های دو سیستم‌عامل بزرگ و پرطرفدار را اجرا کند.

البته فعلا از این بابت بی‌خبریم منتها شخصی با نام کاربری Gustave Monce در یوتیوب توانست با انجام یک سری تغییرات، ویندوز ۱۱ را روی گوشی لومیا ۹۵۰XL اجرا کند؛ گوشی هوشمندی که ۶ سال پیش با ویندوز ۱۰ راهی بازار شد و اصلا نتوانست فروش خوبی داشته باشد و در واقع یک شکست برای مایکروسافت به حساب می‌آمد. لازم به ذکر است فعلا نمی‌توان در این نسخه‌ی پیش‌نمایش ویندوز ۱۱، اپلیکیشن‌های اندرویدی را نصب کرد بنابراین فرصتی برای تست این قابلیت فراهم نشد.

به نظر می‌رسد این یک نسخه‌ی native از ویندوز ۱۱ نسخه‌ی ARM بوده باشد و همان‌طور هم که در ویدیو مشاهده می‌کنید، انگار عملکرد آن روی محصولی که ۶ سال پیش با پردازنده‌ی اسنپدراگون ۸۱۰ راهی بازار شد خیلی خوب نیست. البته بدیهی است که چنین پردازنده‌ی ضعیفی نمی‌تواند همه چیز را عالی اداره کند. در نتیجه تجربه‌ی کار با ویندوز ۱۱ اندکی کند و با لگ همراه بود؛ مثلا دریافت و تشخیص لمس بسیار کند صورت می‌گرفت و به همین خاطر عملا کار با گوشی سخت شده بود.

البته که چنین عملی از سوی شخص نام‌برده فقط جنبه‌ی سرگرمی داشت نه اینکه واقعا بتوان ویندوز ۱۱ را روی لومیا ۹۵۰XL اجرا کرد و انتظار تجربه‌ی لذت‌بخشی هم داشت. بدیهی است نمی‌شود موس و صفحه‌کلید به قدرتمندترین لومیا آن زمان متصل کرد و مانند یک کامپیوتر جیبی (هدفی که مایکروسافت با لومیا ۹۵۰XL در نظر داشت) با آن کار کرد.

همان‌طور که گفته شد، دلیل اصلی اینکه بسیاری از کاربران تصور می‌کنند مایکروسافت به‌زودی به تولید گوشی هوشمند مبتنی بر ویندوز ۱۱ می‌پردازد این است که در این سیستم‌عامل از اپلیکیشن‌های اندرویدی به صورت native پشتیبانی می‌شود. بنابراین کاربران با سرعت و امنیتی که ویندوز در اختیارشان قرار می‌دهد می‌توانند به تجربه‌ی اپلیکیشن‌های اندرویدی هم بپردازند. اگر به خاطر داشته باشید، گوشی‌های ویندوزی از لحاظ سرعت و امنیت، فوق‌العاده بودند و فقط کمبود اپلیکیشن باعث توقف تولید آن‌ها شد.

البته اگر نسخه‌ی پیش‌نمایش ویندوز ۱۱ را نصب کرده باشید می‌بینید که خبری از پشتیبانی از اپلیکیشن‌های اندرویدی نیست چرا که مایکروسافت در حال حاضر مشغول یک سری کارهایی است که بتواند این ویژگی را بدون نقص وارد ویندوز کند. اجرای اپلیکیشن‌های اندرویدی روی ویندوز ۱۱ هم در نتیجه‌ی همکاری مایکروسافت با آمازون ممکن شده در نتیجه هر برنامه‌ی اندرویدی که در فروشگاه آمازون (Amazon Store) وجود داشته باشد، در ویندوز ۱۱ اجرا خواهد شد. علاوه بر این‌ها، حتی امکان سایدلود اپلیکیشن‌هایی با فرمت APK در ویندوز جدید هم وجود دارد. یعنی کاربران می‌توانند اپلیکیشن‌های اندرویدی مورد نظر خود را از اینترنت دانلود و بدون مشکل در سیستم مبتنی بر ویندوز خود نصب کنند.

این‌طور که به نظر می‌رسد و می‌توان گفت آنچه که مثل روز روشن است این است که مایکروسافت این کار را با هدف خاصی انجام داده. یعنی پشتیبانی از اپلیکیشن‌های موبایل به صورت natives روی سیستم ویندوزی اصلا اتفاقی نیست؛ به‌خصوص اینکه یکی از رقبای قدر شرکت یعنی اپل تراشه‌ای را تحت عنوان M1 برای کامپیوترها و تبلت‌های خود تولید می‌کند که از اپلیکیشن‌های مخصوص گوشی هم بدون هیچ مشکلی پشتیبانی می‌کند.

آیا باید منتظر گوشی مبتنی بر ویندوز ۱۱ باشیم؟

با نگاهی به گذشته، می‌بینیم که رابطه‌ی بین اندروید و ویندوز شکر آب بوده است. البته ویندوز تا زمانی که فقط به‌عنوان سیستم‌عامل کامپیوتر استفاده می‌گرشد اصلا فلسفه‌ای جدا از اندروید داشت منتها زمانی که مایکروسافت تصمیم گرفت نوکیا را برای تولید گوشی‌های مبتنی بر ویندوز خریداری کند، این دو سیستم‌عامل رسما وارد رقابتی شدید با یکدیگر شدند که نتیجه‌ی آن شکست سنگین ویندوز و ویندوز فون بود. اگرچه ویندوز برای اجرای بدون هنگ و مشکل نیاز به سخت‌افزاری قدرتمند نداشت و بسیار سریع، روان و کار کردن با آن لذت‌بخش بود، اما کمبود اپلیکیشن‌های کاربردی گوشی‌های ویندوزی را به کالبدی بدون روح تبدیل کرده بود.

در گوشی‌های امروزی طراحی اپلیکیشن‌ها و به طور کلی ظاهر رابط کاربری منحنی‌تر شده اما در ویندوز همه‌چیز به صورت کاشی و چهار ضلعی با گوشه‌های تیز بود. البته این دلیلی نیست که بخواهیم بگوییم اندروید بر ویندوز ترجیح داده شد چرا که در آن زمان بسیاری از کاربران در صورتی که اپلیکیشن‌های ویندوز به حد قابل قبولی می‌رسید ترجیح می‌دادند ویندوزفون را انتخاب کنند. چرا که این سیستم‌عامل پتانسیل بسیار زیادی برای موفقیت داشت.

گوشی ویندوز 11

اپلیکیشن‌های اندرویدی احتمالا قرار است از طریق فروشگاه آمازون به صورت native در ویندوز ۱۱ اجرا شوند

ویندوز اوایل عرضه آن‌قدر عملکرد خوبی داشت که حتی شرکت‌هایی نظیر HTC و سامسونگ هم به تولید یک سری گوشی مبتنی بر این سیستم‌عامل روی آورده بودند. نوکیا هم که به خاطر اینکه زیر نظر مایکروسافت فعالیت می‌کرد، فقط گوشی‌های ویندوزی تولید می‌کرد. ویندوز فون در ابتدا در سال ۲۰۱۰ و در جریان رویداد MWC بارسلونا معرفی شد. اما سامسونگ خیلی زود به این نتیجه رسید که موفقیتش در تولید گوشی‌های اندرویدی است و تمرکز خود را روی آن منعطف کرد؛ برخلاف نوکیا که به خاطر سیاست‌های نادرست روز به روز به دروازه‌های فراموشی نزدیک و نزدیک‌تر می‌شد.

نوکیا به خاطر Stephen Elop، شخصی که در ابتدا رییس بخش کسب و کار مایکروسافت بود و بعدا به مدیرعامل شرکت فنلاندی منصوب شد رابطه‌ی خوبی با ردموندی‌ها داشت. اما Stephen Elop بعدا به مایکروسافت بازگشت و این بار به‌عنوان معاون اجرایی به فعالیت خود ادامه داد. از آن زمان به بعد رابطه‌ی دو شرکت خوب بود؛ نوکیا یکی از بهترین شرکت‌ها در زمینه‌ی تولید گوشی هوشمند با دوربین‌های قدرتمند بود و از لحاظ سخت‌افزاری و طراحی هم وضعیت خوبی داشت. اما به خاطر ضعف مایکروسافت نتوانست با رقبای اندرویدی و آیفون‌هایی که چندین سال در بین کاربران حضور داشتند رقابت کند.

گوشی ویندوز 11

مایکروسافت حتی در سال ۲۰۱۴ با مبلغ ۷٫۲ میلیارد دلار رسما نوکیا را خریداری کرد تا بدین ترتیب بتواند ویندوز فون را نجات دهد. اما این کار هم نتیجه‌ای را در پی نداشت و مایکروسافت در سال ۲۰۱۷ و بعد از سه‌سال تلاشی که هر سال نتیجه‌ای بدتر از سال قبل را رقم می‌زد، از تولید گوشی هوشمند منصرف شد.

نوکیا اکنون وارد همکاری با HMD شده است و وضعیت رو به رشد و خوبی را در پیش گرفته. ویندوز هم از آن زمان به بعد به طور رسمی در هیچ گوشی دیگری استفاده نشد و فعلا هم با پیشرفت زیادی که اندروید و iOS طی چند سال اخیر داشته‌اند، هیچ کاربری هم دلتنگ ویندوز فون نیست.

با این حال شایعه‌ها حاکی از آن است که مایکروسافت می‌خواهد نسل دوم گوشی تاشوی سرفیس دو را با سیستم‌عامل ویندوز تولید کند. اگر این گفته‌ها حقیقت داشته باشد، به نظر می‌رسد باید مایکروسافت را یکی دیگر از رقبایی بدانیم که سامسونگ، اپل، شیائومی و سایر شرکت‌های تولیدکننده‌ی گوشی اندرویدی باید با آن رقابت کنند؛ آن هم با محصولاتی که سیستم‌عاملی کاملا جدید و محبوب دارند، سیستم‌عاملی که شاید بتواند اپلیکیشن‌های پلتفرم اندروید را هم اجرا کرده و بدین ترتیب به‌راحتی مسیر پیشرفت خود را هموار کند.

بنابراین می‌توان گفت احتمال ساخت یک گوشی مبتنی بر ویندوز ۱۱ وجود دارد، اما مایکروسافت این بار قطعا بی‌گدار به آب نخواهد زد و ابتدا از موفقیت آن اطمینان حاصل خواهد کرد. در بازاری که هواوی با آن همه طرفدار و محصولات خوب در عرض یک سال به‌خاطر تحریم به نابودی کشیده می‌شود و به سرعت از رتبه‌ی ۱ به رتبه‌ی ۷ بهترین فروشنده‌ی گوشی هوشمند در جهان تبدیل می‌شود یعنی آن‌قدر رقابت زیاد است که اصلا فرصتی برای آزمون و خطا وجود ندارد.

مایکروسافت آن سال‌ها نسخه‌ی پیش‌نمایش ویندوز را برای کاربران ارسال می‌کرد و منتظر بازخورد آن‌ها برای بهبود عملکرد و کیفیت سیستم‌عامل گوشی‌هایش بود. اما این نسخه‌ها آن‌قدر باگ داشتند که گاهی اوقات گوشی عملا از کار می‌افتاد و باید آپدیت دیگری برای آن منتشر می‌شد تا بتوان با آن به درستی کار کرد. همه‌ی این‌ها را می‌توان گذاشت پای بی‌تجربه بودن مایکروسافت در زمینه‌ی تولید گوشی هوشمند اما این بار داستان کاملا متفاوت است. حال باید دید آیا شرکت ردموندی می‌تواند مسیر موفقیت‌آمیزی را با گوشی مبتنی بر ویندوز ۱۱ طی کند یا اصلا دست به چنین کاری نخواهد زد.

آیا فکر می‌کنید امکان اجرای اپلیکیشن اندرویدی در ویندوز ۱۱ بهانه‌ای بوده برای مایکروسافت تا در آینده یک گوشی هوشمند مجهز به این سیستم‌عامل تولید کند؟ و اینکه گوگل هم به سرعت مشغول انجام کارهایی است که بتواند جلوی انجام این کار را بگیرد. آیا می‌توان این موضوع را به این ربط داد که گوگل نمی‌خواهد مایکروسافت با سیستم‌عامل قدرتمندش وارد صنعت گوشی‌های هوشمند شود؟

منبع: PhoneArena



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

۷ دیدگاه
  1. سیدناصر

    دنیا با معرفی apple visionpro در حال تغییره مایکروسافت به جای رقابت در بازار موبایل بهتره که وارد رقابت مستقیم با اپل ویژن پرو بشه شاید بگید هولولنز هست که باید بگم که عامه پسند نیست بهتره محصولی ساخته بشه که عامه پسند باشه

  2. امیر

    اگر ویندوز فون ۱۱ به صورت رسمی منتشر بشه

    می ترکونه!✨ همون جوری که الان مایکروسافت

    لانچر طرفدارای خودشو داره. یا ویندوز فونای

    قدیمی…

    ولی متاصفانه انگار بیل گیتس شکستش رو در

    مقابل لری پیچ پذیرفته 😅

    و

  3. علی

    از یه طرفی شاید نشه.اینکه ویندوز ۱۱ کاربرا رو ملزم به استفاده از چیپ نسخه ۲ tpm میکنه احتمال داره این فرضیه شما در حد فرضیه بمونه

  4. همتی

    آرزوی همه یک گوشی ویندوزی است .

  5. م

    دیجی کالا اگر توان ندارید یه پیش بینی بزارید خوب نزارید نه این که امتیازات وپیش بینی قهرمان منو قبل از دور یک چهارم صفر کنیدوامتیازاتم رو برنگردونید

  6. علی

    به نظرم این نخسه ویندوز ۱۱ در صورتی که برای موبایل هم عرضه شود به قدری زیبا و عالیست که حتی اکر از

    اندروید هم پشتیبانی نکند بسیار موفق خواهد شد . حتی در صورتی که google هم مانع هایی ایجاد کند افراد

    مستقل با شبیه سازهایی و اپ های مستقلی این کار را خواهند کرد و شبیه ساز مستقلی برای این سیستم عامل

    می سازند .

    نکته قابل توجه این هست که وقتی شما ویندوز رو بتونید روی موبایل اجرا کنید حتما بازی های این سیستم

    عامل هم روی موبایل با فریم ریت پایین تر اجرا خواهد شد .

    و در این صورت گرافیک بازی های ویندوز ۱۱ در برابر بازی های اندروید به قدری بهتر خواهد بود

    که اندروید مانند یک شوخی می شود .

    و اینکه نکته اخر دو شرکت google و مایکروسافت هر دو امریکایی هستند و با این کار

    مایکروسافت هم اندروید را از سرویس های خودش محروم می کند .

  7. حسین

    سلام
    مقاله عالی و نابی بود .

    به خدا قسم اون زمان که ویندوز فون اومد

    مطمئم بودم از شکست ویندوز فون و هر سایتی نظر قرار میدادم کاربران متعصب حمله میکردند .

    مشکل اساسی ویندوز فون نبود رابط کاربری خوب + اپلیکیشن کافی + توسعه دهنده کافی بود .

    الان هر سه مشکل در ویندوز ۱۱ برطرف شده

    این کامنت به یادکار بمونه مطمئنم محبوبیت ویندوز ۱۱ تاریخی خواهد بود .

    رابط کاربری به قدری حرفه ای هست که بعید میدونم اندروید و ios بتونند از این لحاظ رقابت کنند .

    برنامه ها حاوی برنامه های اندروید و اختصاصی ویندوز خواهد بود .

    توسعه دهنده ها هم به شدت زیاد خواهند شد.

    و سیستم عامل بهینه شده آن برای موبایل arm حتی قادر به اجرای بازی های PC سنکین و کنسول ها

    خواهد.

    بود

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما