چرا سامسونگ هیچوقت نباید یک لپتاپ با نمایشگر تاشو بسازد؟
اگرچه بسیاری از کاربران از بابت فناوری نمایشگر تاشو هیجانزده هستند اما سامسونگ نباید هیچوقت یک لپتاپ تاشو را راهی بازار کند.
سامسونگ در حال حاضر بزرگترین شرکت فعال در زمینهی تولید گوشیهای هوشمند به حساب میآید. این شرکت کرهای بیش از یک دهه است که این عنوان را یدک میکشد و بالاتر از هر شرکت دیگری، در صدر قرار دارد. یکی از دلایلی که باعث شده سامسونگ به چنین جایگاهی دست پیدا کند، ریسکپذیر بودن و جاهطلبیهای آن بوده است. سامسونگ در زمانی که هیچ شرکتی به گوشیهای بزرگتر از ۴٫۵ یا ۵ اینچ اعتقادی نداشت، گوشیهای سری نوت را با نمایشگر بزرگ رونمایی و راهی بازار کرد تا بدین ترتیب انقلابی در طراحی گوشیهای هوشمند ایجاد شود.
۸ سال بعد، یعنی در سال ۲۰۱۹، سامسونگ بار دیگر تصمیم گرفت انقلابی بزرگ در طراحی گوشیهای هوشمند به وجود بیاورد. اینبار هم هدف، افزایش اندازهی نمایشگر بود اما به روشی کاملا متفاوت و در عین حال نوآورانه و جذاب. در رابطه با فناوری تاشو صحبت میکنیم؛ به این صورت که اکنون کاربر میتواند یک گوشی را هم به تبلت تبدیل کند و هم بگذارد در همان ابعاد و اندازههای یک گوشی باقی بماند. البته که این طراحی فقط برای گلکسی زد فولد است و نه زد فلیپ که در بزرگترین اندازهی خود، به یک گوشی هوشمند معمولی شباهت دارد و هدف از طراحی آن مشابه با هدفی که برای زد فولد در نظر گرفته شده نیست.
اگرچه عملکرد شرکتهای چینی فعال در زمینهی تولید گوشیهای تاشو نظیر شیائومی، هواوی، اوپو و ویوو تا اینجای کار خوب بوده است اما هیچ یک از آنها را نمیتوان رقیبی قدر برای سامسونگ و گوشیهای تاشوی محبوبش در نظر گرفت. شرکت کرهای هم از این فرصت استفاده کرده تا بتواند کسب و کارش را در زمینهی تولید نمایشگرهای تاشو گسترش دهد.
جاهطلبیهای سامسونگ اگرچه فعلا به گوشیهای هوشمند تاشو محدود شده اما شرکت قطعا در این نقطه متوقف نخواهد شد. البته غیر از تبلت تاشوی ۱۷ اینچی Zenbook 17 Fold ایسوس، هنوز تبلت یا لپتاپی با نمایشگر تاشو رونمایی یا عرضه نشده است اما زمزمههایی میشود مبنی بر اینکه سامسونگ قصد دارد این کار را انجام دهد. چند وقت پیش هم سامسونگ از انواع و اقسام نمایشگرهای تاشوی خود رونمایی کرد که در آن نمایشگاه، دیدیم که شرکت ظاهرا برای تولید محصولاتی با نمایشگر تاشوی بزرگ هم برنامه دارد. اما مشکل دقیقا همین جا است.
سامسونگ در زمینهی تولید نمایشگرهای تاشو به خود اعتماد زیادی دارد. در واقع باید گفت این سامسونگ است که تعیین میکند این فناوری باید به چه سمتی پیش برود چرا که خودش آن را ابداع کرده، خودش در این راه شکست خورده و خودش هم به مشکلات و شکستها غلبه کرده است. بدین ترتیب هم از لحاظ علم و هم از لحاظ تجربه، تا حدودی به بلوغ رسیده که بتواند ریسکهای بزرگتری انجام دهد.
همانطور که گفته شد، سامسونگ چند وقت پیش از یک سری نمایشگرهای تاشوی خود رونمایی کرد که نشان میدهد شاید در آیندهای نزدیک، شاهد محصولاتی با این نمایشگرها باشیم. حال نمیدانیم این آیندهی نزدیک قرار است دقیقا چه زمانی باشد. شاید هم هیچوقت محصولی با نمایشگر تاشوی بزرگ در دسترس قرار نگیرد که به نظر میرسد منطقیتر هم باشد. دقیقا هدف این مطلب هم همین است که بگوییم سامسونگ حداقل باید دست از سر یک محصول بردارد و بگذارد در حالت طبیعی خودش باقی بماند. در رابطه با لپتاپ صحبت میکنیم. اگرچه سامسونگ طبق شایعات، روی ساخت یک لپتاپ ۱۷ اینچی تاشو مشغول کار است اما دلایلی وجود دارد که باعث میشود به این نتیجه برسیم که تولید یک لپتاپ با نمایشگر تاشو نتیجهی خیلی جالبی در پی نخواهد داشت.
حتی تبلتهایی که میخواهند جای لپتاپ را بگیرند باید صفحه کلید داشته باشند
تمام لپتاپها به خودی خود از قابلیت تاشوندگی بهره میبرند. اما این خاصیت در نمایشگر آنها نیست. بدیهی است نیازی به توضیح ندارد که یک لپتاپ چگونه باز و بسته میشود. هدف این است که بگوییم اگر یک لپتاپ قرار است تاشو باشد، یعنی صفحه کلید فیزیکی نخواهد داشت.
از لحاظ تئوری، یک لپتاپ با خاصیت تاشو باید یک پنل تاشو داشته باشد که وقتی کاربر آن را تا میکند، بخشی از آن به صفحه کلید و بخشی دیگر هم به نمایشگر تبدیل شود. خیلی منطقی نیست که شما لپتاپ را تا و سپس یک صفحه کلید هم به قسمت پایینی آن متصل و با آن کار کنید. نتیجه چیز عجیب و غریبی از آب در خواهد آمد. مشکل ما هم با لپتاپ تاشو دقیقا به همین مسأله مربوط میشود.
لپتاپهایی که صفحه کلید لمسی دارند خیلی برای تایپ کردن مناسب نیستند. دلیل اصلی اینکه میبینید این روزها تبلتها از صفحه کلید پشتیبانی میکنند این است که بسیاری از افراد به لطف توان سختافزاری بالای این محصولات، از آنها برای پیشبرد کسب و کار خود یا تولید محتوا استفاده میکنند. در نتیجه صفحه کلید میتواند بسیار کاربردی باشد. دقیقا برعکس، درون گوشیهای هوشمند خبری از صفحه کلید فیزیکی نیست چون گوشیها اصلا برای کسب و کار طراحی نشدهاند. گوشیها ابزاری هستند که بهراحتی میشود درون دست با آنها کار کرد و هدف از طراحیشان هم همین بوده است. بنابراین اضافه کردن صفحه کلید به آنها، به طور کلی ماهیتشان را تغییر خواهد داد.
لپتاپها اما از زمانی که رونمایی شدهاند تاکنون، برای کسب و کار مورد استفاده قرار گرفتهاند. حال چه کسب و کار سبک مثل کارهای اداری یا تحصیلی و چه کارهای سنگینتر مثل ویرایش عکس و فیلم یا انجام بازی. برای انجام تمام این کارها هم بهرهمندی از یک صفحه کلید فیزیکی خوب یک عامل کلیدی و بسیار مهم است که باید وجود داشته باشد. سهولت استفاده، بازخورد کلیدها حین ضربه خوردن و دقت بالا هنگام تایپ سریع از جمله مواردی هستند که صفحه کلید لپتاپ یک کاربر حرفهای باید داشته باشد تا او بتواند به کارهای خود با بیشترین بازدهی رسیدگی کند.
به شخصه برای خرید لپتاپ، صفحهکلید آن را به دقت مورد بررسی قرار میدهم یا بارها و بارها در رابطه با کیفیت کلیدهای آن در اینترنت جستوجو میکنم تا مطمئن شوم محصولی که قصد خرید آن را دارم، هنگام تایپ کردن بهترین تجربه را با توجه به بهایی که برایش پرداخت میکنم برای من به ارمغان میآورد. تاکنون هم هیچ صفحه کلید لمسی نتوانسته در مواردی که در بالا اشاره کردیم (سهولت، دقت و سرعت تایپ)، یک صفحه کلید فیزیکی را از میان بردارد.
البته چند وقت پیش شاهد ثبت یک پتنت جالب از سامسونگ بودیم. این پتنت، محصولی را نشان میداد که حتی امکان تا زدن صفحه کلید آن هم وجود داشت. اما در این میان، بحث کاربردی بودن چنین محصولی یک سؤال بسیار مهم محسوب میشود. اگرچه جابجایی لپتاپهایی که دو بار تا میشوند طبیعتا کار راحتتری خواهد بود، اما از سوی دیگر ساخت چنین محصولی هزینهی زیادی در پی دارد و مشخص نیست که آیا این افزایش هزینهها ارزش چنین ایدهای را دارد یا خیر.
لپتاپ با نمایشگر تاشو احتمالا به اندازهی لپتاپهای کنونی کاربردی نخواهد بود
اگر محصولاتی را که در فیلمهای علمی تخیلی میبینیم به حساب نیاوریم، لپتاپهایی که قرار است با نمایشگر تاشو راهی بازار شوند، حداقل با پیشرفتی که اکنون از علم شاهد هستیم، فقط جنبهی تزئینی خواهند داشت و خیلی نمیتوان به آنها به عنوان محصولی برای انجام کارهای سنگین اطمینان کرد. خصوصا کارهایی که نیازمند صفحه کلیدی خوب هستند.
شاید در آینده این اتفاق رخ دهد و لپتاپهای تاشو جایگزین لپتاپهای معمولی شوند اما با چیزی که اکنون شاهد هستیم، بعید است حالا حالاها این اتفاق رخ دهد. حتی گوشیهای تاشو هم که سه سال است از عرضهی نخستین مدل آنها به بازار میگذرد و در مقایسه با آن پیشرفت بسیار زیادی هم داشتهاند، نتوانستهاند آنطور که باید کاربران را به خرید متقاعد کنند چون کلی ضعف وجود دارد که باید برطرف شود. این در حالی است که بسیاری از کاربران از طراحی تکراری گوشیهای معمولی گلهمند و به دنبال چیزی نوآورانه و جدید بودند. حال در دنیای لپتاپها، کسی را نمیبینیم که بخواهد محصولات کنونی، با مدلهایی جابهجا شوند که بهجای صفحه کلید فیزیکی، بخشی از صفحه را برای تایپ در اختیارشان قرار میدهند.
سامسونگ تا اینجای کار آنقدر زیرک بوده که متوجه شده تبلتی مثل گلکسی تب S8 اولترا با آن نمایشگر ۱۴ اینچی بزرگ خود، باید یک صفحه کلید فیزیکی داشته باشد که بشود روی آن به عنوان یک محصول کاربردی حساب کرد. اپل حتی اعتراف کرده تاچ بار که به عنوان یک قابلیت نوآورانه به مکبوکها اضافه شد، چیزی جز یک حرکت برای جلب توجه مشتری نبوده و در نهایت تصمیم گرفت در جدیدترین مدل مک بوک از کلیدهای فیزیکی استفاده کند.
لپتاپ تاشو سامسونگ یا هر شرکت دیگر که قرار است از قابلیت تایپ لمسی برخوردار باشد، اصلا ایدهی خوبی نیست که مشتاق عملی شدنش باشیم. البته که شاید برخیها این ایده را بپسندند. اما با توجه به شرایطی که اکنون وجود دارد و استفادهای که از لپتاپها میشود، میتوانیم بگوییم منطق حکم میکند که چنین اتفاقی رخ ندهد. سامسونگ شاید برای گسترش کسب و کار خود در زمینهی تولید محصولات تاشو هم که شده، بخواهد دست به چنین کاری بزند و یک تبلیغی هم برای خود با این کار انجام دهد. این کار مشکل خاصی ندارد اما اگر بخواهیم روی این محصولات به عنوان یک محصول کاربردی که میتواند جایگزین لپتاپهای کنونی شود حساب کنیم، به نظر میرسد که اشتباه میکنیم.
حتی اگر هم تصور کنیم که شرکتها برای این لپتاپ یک صفحه کلید در نظر میگیرند که به عنوان لوازم جانبی در دسترس قرار خواهد داشت، باز هم ایده، ایدهی جالبی نخواهد بود. چون آن صفحه کلید قطعا باید انعطاف لازم را داشته باشد که بشود آن را حمل کرد و در این صورت، برای تایپ یا انجام کارهای سنگین مناسب نخواهد بود. از طرفی شرکتها با شناختی که از آنها داریم، پس از مدتی صفحه کلید را از درون جعبه بر میدارند و کاربر باید به صورت مجزا برای آن هزینه کند. پس به نظر میرسد بهتر است به این ایده به چشم یک راه حل خوب و منطقی نگاه نکنیم.
قدرت سختافزاری نه چندان مناسب
یک مورد دیگر که نباید از بیان آن غافل شویم، قدرت سختافزاری است. اگر دقت کرده باشید، گوشیهای تاشو به خاطر اینکه نمایشگر آنها تا میشود و فضای داخلی گوشی را محدود میکند، یک سری محدودیتهایی دارند که فعلا راه حل خاصی برای آنها وجود ندارد. شاید یک کاربر گوشی تاشو بتواند بخش بزرگی از روز را فقط با چک کردن همان نمایشگر کوچک بگذارند و در نتیجه یک باتری کم ظرفیت هم برایش کافی باشد، اما لپتاپ اصلا کاربردی مثل گوشی ندارد و باید برای آن یک باتری خوب در نظر گرفت.
تاشو بودن نمایشگر نه تنها باعث میشود لپتاپ باتری خوبی نداشته باشد، بلکه فضای کافی برای تعبیهی فن خنککننده هم به شرکت نمیدهد. در نتیجه شرکت مجبور است تا حدودی از توان سختافزاری آن بکاهد تا محصول بیش از حد داغ نکند. نمایشگر تاشو آسیبپذیر است و در نتیجه اگر لپتاپ بیش از اندازه داغ شود، میتواند برای نمایشگر مضر باشد. بدیهی است یک گوشی هوشمند هیچوقت به اندازهی یک کامپیوتر داغ نمیشود. در نتیجه فشاری که لپتاپ باید تحمل کند بسیار بیشتر است. بنابراین شرکتها مجبور خواهند شد توان سختافزاری را تا جایی که امکان دارد کاهش دهند تا از وجود مشکلاتی نظیر داغی بیش از حد جلوگیری شود. نتیجه هم محصولی خواهد بود کمی بزرگتر از یک تبلت که توان سختافزاری به مراتب پایینتری از لپتاپهای کنونی دارد و این قطعا چیزی نیست که ما به عنوان یک مصرفکننده به دنبال آن باشیم چون قطعا قیمت بسیار بالایی هم خواهد داشت.
نتیجه
دنیای گوشیهای هوشمند با لپتاپها متفاوت است. سامسونگ شاید با گوشی تاشو بتواند آینده را تغییر دهد اما برای لپتاپ تاشو نمیشود آیندهی خوبی را پیشبینی کرد. حداقل فعلا که تمام آنچه که وجود دارد، ضد این ایده است. بنابراین اگر بگویند بدترین محصول تاشو چه خواهد بود، پاسخ احتمالا لپتاپ است.
حال شما بگویید؛ آیا با این ایده موافق هستید که سامسونگ یا هر شرکت دیگری در آینده، از یک لپتاپ تاشو رونمایی کند؟ به نظر شما لپتاپ تاشو میتواند مثل گوشی تاشو، در میان مردم محبوبیت پیدا کند و به مرور زمان حتی جایگزین لپتاپهای معمولی شود؟
- با ۱۰ دلیل روشن نشدن لپتاپ آشنا شوید
- ۱۰ لپ تاپ محبوب در دیجی کالا (۳۱ مرداد ۱۴۰۱)
- شما بگویید؛ اگر هزینه مهم نباشد، گوشی تاشوی فولد را میپسندید یا فلیپ؟
- نخستین تبلت تاشوی سامسونگ شاید شش ماه دیگر عرضه شود
منبع: SamMobile
اولا مقاله خیلی طولانی و ازحوصله خارج بود، ازهنرهای نویسندگی اینه که یک مقاله بلند رو به نحو احسنت به یک مقاله کوتاه و جذاب تبدیل کنه که راحت و در فرصت کم بشه مطالعه کرد
دوما این صحبت ها و جبهه گیری ها در مورد صفحه کلید گوشی ها هم میشد ولی همه عادت کردیم و دیگه حتی خودمون دلمون نمیخواد برگردیم به دوران گوشی های صفحه کلید فیزیکی
تکنولوزی اینده لپتاپ ها صفحه لمسی خواهد بود، چه ما بپستدیم و چه نه
به نظرم این مقاله خیلی شلوغش کرده به هر حال تمام سیستم عامل ها دارن سخت رابط کاربری لمسی میرن
به علاوه تمام محصولات آینده کلا به شکل لمسی و جمع شونده ساخته میشن که شامل حذف صفحه کلید و جایگزینی با صفحه کلید لمسی میشه که انعطاف بسیار بالاتری داره