۱۵ علت شایع خونریزی قاعدگی شدید و نحوه‌ی درمان آن

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۷ دقیقه
خونریزی شدید قاعدگی

چرخه‌ی قاعدگی و میزان خون از دست رفته در دوران پریود بین زنان مختلف، متفاوت است. گاهی به دنبال دلیل کم بودن خون پریودی می‌گردیم و گاهی مساله خونریزی قاعدگی شدید مطرح است. در هر حال، پریودی که شما را از انجام فعالیت‌های روزمره بازمی‌دارد، طبیعی نیست و باید علت بروز آن مشخص شود. زنان به‌طور متوسط در هر دوره‌ی قاعدگی ۳۰ تا ۴۰ میلی‌لیتر خون از دست می‌دهند که این میزان ممکن است در زنان مبتلا به منوراژی (Menorrhagia) یا خونریزی شدید قاعدگی به ۸۰ میلی‌لیتر برسد.

گاهی اوقات، در مبتلایان به منوراژی میزان خونریزی به‌قدری شدید است که شخص باید هر یک ساعت یکبار تامپون یا پد خود را عوض کند. این وضعیت می‌تواند به کم‌خونی و کرامپ (انقباض و گرفتگی عضلات) شدید منجر شود و احتمال دفع لخته‌های بزرگ خون را افزایش دهد.

با توجه به اینکه اندازه‌گیری میزان خون از دست رفته غیرممکن است، بهترین راه برای اینکه متوجه شوید آیا خونریزی پریود شما طبیعی است یا خیر، مشورت با پزشک است. شرایط و بیماری‌های مختلفی می‌توانند باعث افزایش خونریزی پریود شوند که در این مقاله از دیجی‌کالا مگ به مهم‌ترین آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

دلایل خونریزی شدید قاعدگی

ممکن است همیشه خونریزی شما شدید باشد یا فقط در بعضی از ماه‌های سال با این مشکل روبه‌رو شوید. برای هر کدام از این شرایط می‌توان دلایل متفاوتی را برشمرد.

افزایش ناگهانی خونریزی پریود در یک ماه

عوامل زیر حجم خونریزی پریود را به‌طور ناگهانی بیشتر می‌کنند.

۱. حاملگی خارج رحمی

بارداری خارج از رحم زمانی رخ می‌دهد که تخمک لقاح یافته به جای اینکه در دیواره‌ی داخلی رحم لانه‌گزینی کند، به ناحیه‌ای خارج از رحم متصل می‌شود. حاملگی خارج رحمی می‌تواند به کرامپ و خونریزی شدید منجر شده و در صورت درمان نشدن باعث مرگ مادر شود. گاهی اوقات، علائم و نشانه‌های حاملگی خارج از رحم با خونریزی شدید قاعدگی اشتباه گرفته می‌شود.

۲. سقط جنین

خونریزی شدید قاعدگی بعد از زایمان

خونریزی ناشی از سقط جنین شدید است و ممکن است با خونریزی دوران قاعدگی اشتباه گرفته شود.

۳. دستگاه‌ی داخل رحمی غیرهورمونی (IUD)

بسیاری از زنان از یک دستگاه‌ی کوچک داخل رحمی (IUD) برای پیشگیری از بارداری استفاده می‌کنند. اگر IUD شما هورمون نداشته باشد، می‌تواند باعث افزایش خونریزی پریود شود. با این حال، ممکن است چند ماه پس از استفاده از IUD از میزان خونریزی شما در دوران پریود کاسته شود.

۴. بعضی از داروها

مصرف داروهای رقیق‌کننده‌ی خون می‌تواند باعث افزایش خونریزی در دوران قاعدگی شود.

خونریزی شدید قاعدگی در روز اول پریود

در بسیاری از زنان میزان خونریزی پریود در روز اول، شدیدتر و در روزهای آخر، خفیف‌تر است. خونریزی شدیدی که مانع فعالیت‌های روزمره می‌شود، غیرعادی است.

۵. تغییر روش پیشگیری از بارداری

اگر به‌تازگی استفاده از روش‌های پیشگیری از بارداری هورمونی را کنار گذاشته‌اید، ممکن است به دلیل تغییر وضعیت هورمون‌ها خونریزی قاعدگی شما در روزهای اول بسیار شدید باشد.

۶. تغییر داروهای مصرفی

داروهایی که مصرف می‌کنید می‌توانند چرخه‌ی قاعدگی را مختل کنند و به خونریزی شدید در روز اول پریود منجر شوند.

پریودی که همیشه با درد و خونریزی شدید همراه است

اگر همیشه پریودهای شما دردناک و با خونریزی شدید همراه است، احتمالا به یک بیماری زمینه‌ای و طولانی‌مدت مبتلا هستید.

۷. اختلال خونریزی

تقریبا ۱۰ تا ۳۰ درصد زنانی که پریودهای سنگین دارند، به یک اختلال خونریزی مانند بیماری فون ویلبراند (Von willebrand disease) مبتلا هستند. در مبتلایان به این بیماری ارثی عملکرد فاکتور فون ویلبراند (پروتئینی که به لخته شدن خون کمک می‌کند) مختل شده یا میزان آن کم است. در نتیجه، انعقاد خون به‌درستی انجام نمی‌شود. بیماری فون ویلبراند قابل درمان نیست، اما می‌توان علائم آن را کنترل کرد.

۸. مشکلات هورمونی

بیماری تیروئید و خونریزی شدید پریود

دو هورمون پروژسترون و استروژن بیشترین نقش را در تنظیم چرخه‌ی قاعدگی دارند. اگر میزان استروژن بیش از حد بالا باشد، دیواره‌ی پوششی رحم ضخیم می‌شود و حجم خونریزی پریود افزایش پیدا می‌کند. چون در دوران پریود ریزش دیواره‌ی رحم باعث خونریزی می‌شود. کم‌کاری غده‌ی تیروئید از جمله عواملی است که می‌تواند به بی‌نظمی قاعدگی و افزایش خونریزی پریود منجر شود.

۹. پولیپ رحم

پولیپ‌های رحم، ضایعاتی هستند که به دلیل رشد بیش از حد سلول‌ها در پوشش داخلی رحم تشکیل و به دیواره‌ی داخلی آن متصل می‌شوند. معمولا این پولیپ‌ها غیر‌سرطانی و خوش‌خیم هستند، اما بعضی از آن‌ها می‌توانند سرطانی باشند یا در نهایت به سرطان تبدیل شوند. وجود پولیپ روی دیواره‌ی رحم ممکن است باعث افزایش خونریزی در دوران قاعدگی شود.

۱۰. فیبروئید رحم

فیبروم‌ها یا فیبروئیدهای رحم، توده‌های غیر‌سرطانی هستند که غالبا در زنانی که در دوران باروری بسر می‌برند، ایجاد می‌شوند. این توده‌ها خطر ابتلا به سرطان رحم را افزایش نمی‌دهند و تقریبا هرگز به سرطان تبدیل نمی‌شوند. اندازه‌ی فیبروئیدها از بسیار کوچک و غیرقابل تشخیص توسط چشم انسان تا توده‌های حجیم که باعث بزرگ شدن رحم می‌شوند، متغیر است. در بیشتر مواقع، فیبروئیدهای رحم هیچ علامتی ندارند، اما در بعضی از زنان باعث خونریزی شدید قاعدگی و طولانی شدن مدت آن می‌شوند.

۱۱. بعضی از سرطان‌ها

در بعضی مواقع خونریزی شدید پریود می‌تواند نشان‌دهنده‌ی ابتلا به سرطان‌های رحم، دهانه‌ی رحم یا تخمدان باشد.

۱۲. دوره‌ی پیش‌یائسگی

یائسگی

هنگامی که به دوران یائسگی نزدیک می‌شوید، ممکن است تغییرات هورمونی و خونریزی شدید در طول دوره‌ی قاعدگی را تجربه کنید.

۱۳. خونریزی شدید قاعدگی بعد از زایمان

پس از زایمان افزایش خونریزی پریود غیرمعمول نیست. این وضعیت ممکن است دائمی باشد یا بعد از مدتی حجم خون از دست رفته به شرایط قبل از بارداری برگردد.

۱۴. آدنومیوز

اگر بافتی که پوشش داخلی رحم را تشکیل می‌دهد (اندومتر) به داخل دیواره‌ی عضلانی رحم نفوذ کرد، شما به آدنومیوز (Adenomyosis) مبتلا می‌شوید. آدنومیوز باعث ضخیم شدن دیواره‌ی رحم و افزایش درد و خونریزی می‌شود.

۱۵. اندومتریوز

اندومتریوز (Endometriosis) اختلالی است که باعث می‌شود بافتی مشابه‌ی بافت اندومتر در خارج از حفره‌ی رحم رشد کند. علائم این بیماری به شرح زیر است.

  • قاعدگی دردناک
  • احساس درد در پایین کمر
  • خونریزی شدید قاعدگی

زمان مراجعه به پزشک

اگر خونریزی شما آن‌قدر شدید است که باید هر یک ساعت یک بار پد یا تامپون خود را عوض کنید، بهتر است با پزشک صحبت کنید. همچنین اگر در دوران پریود به دلیل درد، کرامپ عضلانی و خونریزی شدید نمی‌توانید فعالیت‌های روزمره‌ی خود را انجام دهید، وقت آن است که با پزشک تماس بگیرید. خونریزی شدید قاعدگی می‌تواند به کم‌خونی (کاهش تعداد گلبول‌های قرمز خون) و درنتیجه احساس ضعف، خستگی یا تنگی نفس منجر شود.

پزشک برای تشخیص علت بروز مشکلات شما معاینه‌ی بدنی انجام می‌دهد، تاریخچه‌ی سلامتی‌تان را بررسی می‌کند و از شما می‌خواهد که علائم خود را در دوران پریود یادداشت کنید. علاوه بر این، ممکن است برای بررسی دقیق‌تر رحم انجام تست‌های تصویربرداری یا بیوپسی (نمونه‌برداری) را توصیه کند. تشخیص اینکه آیا قاعدگی شما طبیعی است یا شدید بدون کمک پزشک دشوار است.

درمان خونریزی شدید قاعدگی

درمان خانگی خونریزی شدید قاعدگی

معمولا درمان این مشکل روی تنظیم میزان خونریزی تمرکز دارد. علاوه بر این، بعضی از روش‌های درمانی می‌توانند علائمی مانند درد و کرامپ را از بین ببرند. اگر یک بیماری زمینه‌ای باعث خونریزی شدید شده باشد، درمان آن بیماری می‌تواند به کنترل حجم خونریزی کمک کند. رایج‌ترین روش‌ها برای درمان خونریزی شدید پریود به شرح زیر است.

  • روش‌های پیشگیری از بارداری؛ استفاده از قرص‌های ضدبارداری و IUD هورمونی ممکن است به حفظ تعادل هورمون‌ها و کنترل خونریزی پریود کمک کند. IUD هورمونی نوعی پروژستین به نام لوونورژسترل (Levonorgestrel) آزاد می‌کند که باعث نازک شدن دیواره‌ی رحم و کاهش خونریزی و کرامپ می‌شود.
  • داروهای مسکن بدون نسخه؛ داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن و ناپروکسن سدیم می‌توانند به کاهش علائم قاعدگی دردناک و کنترل خونریزی کمک کنند.
  • داروهای نیازمند نسخه‌ی پزشک؛ ممکن است پزشک برای کمک به درمان خونریزی شدید پریود داروهای خاصی مانند پروژسترون خوراکی تجویز کند.
  • جراحی؛ برداشتن پولیپ یا فیبروئید رحم به کاهش خونریزی و کنترل سایر علائم پریود دردناک کمک می‌کند.
  • اتساع و کورتاژ (D & C)؛ اگر سایر درمان‌ها موفقیت‌آمیز نباشند، ممکن است پزشک بیرونی‌ترین لایه‌‌ی دیواره‌ی پوششی رحم را به کمک روش D & C بردارد. این روش به کاهش خونریزی قاعدگی کمک می‌کند، اما ممکن است در بعضی از زنان به تکرار نیاز داشته باشد.
  • هیسترکتومی؛ اگر خونریزی خیلی شدید باشد، ممکن است پزشک برداشتن رحم را توصیه کند. بعد از برداشتن رحم، شما دیگر پریود نمی‌شوید و قادر به باردار شدن هم نیستید.

کلام پایانی

خونریزی شدید قاعدگی و درد ناشی از آن از تجربه‌های رایجی هستند که بسیاری از زنان در دوران پریود با آن روبه‌رو می‌شوند. اما در بعضی از آن‌ها خونریزی به‌قدری شدید است که زندگی روزمره‌ی فرد را مختل می‌کند. به این خونریزی شدید اصطلاحا منوراژی می‌گویند.

ویژگی‌های چرخه‌ی قاعدگی در بین زنان مختلف، متفاوت است. به همین دلیل دانستن اینکه خونریزی قاعدگی شما طبیعی است یا سنگین، دشوار است. پزشک می‌تواند به شما کمک کند که از وضعیت پریودتان مطلع شوید و در صورت لزوم خونریزی شدید را درمان و از بروز عوارض ناشی از آن جلوگیری کنید. قبل از ملاقات پزشک بهتر است علائمی که در دوران پریود تجربه می‌کنید (شامل حجم خون از دست رفته و تعداد پد یا تامپون استفاده شده) را یادداشت کنید.

این مطلب فقط جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منبع: healthline



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

یک دیدگاه
  1. P.m

    مطلب خوبی بود
    بهتر بود به جای یائسگی از کلمه ی پساقاعدگی استفاده کنید

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X