چرا دیگر شاهد گوشیهایی با دوربین سلفی پاپآپ نیستیم؟
طی سالهای اخیر، شرکتهای سازندهی گوشیهای هوشمند به دنبال راهی برای کاهش هرچه بیشتر حاشیههای نمایشگر این محصولات بودهاند. در نتیجه از هر روشی که ممکن بود در راستای انجام این کار استفاده کردند. یکی از همین روشها، استفاده از دوربین سلفی با مکانیزم جهنده یا به عبارتی دوربین سلفی پاپآپ بود که اگرچه رویای نمایشگری بدون حاشیه را تحقق بخشید اما اکنون دیگر استفاده نمیشود.
دوربینهای سلفی پاپآپ به شکلهای مختلفی در گوشیهای میانرده و حتی پرچمداران متعددی استفاده شدند. اما این روزها شرکتها برای پرچمداران خود هنوز هم از فناوری استفاده میکنند که در ابتدا در آنر View 20 شاهد استفاده از آن بودیم؛ یعنی دوربین سلفی حفرهای که درون نمایشگر (نه زیر آن) تعبیه میشود.
البته در سال ۲۰۱۶، شیائومی با رونمایی از گوشی می میکس توانست تا حدودی این ایده را عملی کند منتها این گوشی تنها در بخش بالایی و کناری تقریبا بدون حاشیه بود اما در بخش زیرین خود حاشیهی نسبتا زیادی داشت که اتفاقا دوربین سلفی هم در همان بخش تعبیه شده بود. می میکس یک گوشی با طراحی خاص به حساب میآمد که مخالفان و موافقان زیادی هم داشت.
اما یک گام از سوی این شرکت کافی بود تا سایر شرکتها هم چنین ایدهای را در سر بپرورانند تا گوشیها هم طراحی زیباتر و متفاوتتری داشته باشند، هم دست شرکتها در افزایش اندازهی نمایشگر بازتر باشد؛ بدون اینکه نگرانی از بابت افزایش اندازهی کلی گوشی داشته باشند. برای مثال گلکسی S9 پلاس یک محصول ۶٫۲ اینچی است و از این حیث مشابه با گلکسی S21، در حالی که پرچمدار جدید شرکت کرهای حدودا ۶٫۴ میلیمتر کوچکتر است.
به طور کلی تلاش شرکتها در راستای تحقق نمایشگری بدون حاشیه به چند بخش تقسیم میشود؛ استفاده از حاشیههای کم مثل گوشیهای سونی، استفاده از ناچ مثل گوشیهای آیفون، استفاده از دوربین سلفی حفرهای مثل بسیاری از شرکتها نظیر سامسونگ، شیائومی و…، استفاده از دوربینهای سلفی مکانیکی و پاپآپ مثل برخی از گوشیهای ایسوس، شیائومی، هواوی و حتی سامسونگ (گلکسی A80).
اما آنچه که قصد بحث در رابطه با آن را داریم، دوربین سلفی پاپآپ است که اولین بار در سال ۲۰۱۸ و در گوشی ویوو نکس (Vivo Nex) شاهد چنین طراحی بودیم. در آن روز، کاربران توانستند در عمل، محصولی را شاهد باشند که به معنای واقعی کلمه تمام صفحه است. سپس اوپو گوشی Find X را راهی بازار کرد که مکانیزم جهنده برای دوربینهای پشتی آن در نظر گرفته شد تا در صورت نیاز به عکاسی با دوربین سلفی، دوربینهای پشت استفاده شوند؛ مشابه طراحی که در گلکسی A80 شاهد بودیم.
شیائومی می میکس ۳، پرچمدار شرکت چینی در سال ۲۰۱۹ هم در آن زمان طراحی بسیار جالب و البته نوآورانهای داشت. به این صورت که کاربر مثل گوشیهای کشویی قدیمی، برای دسترسی به دوربین سلفی باید نمایشگر را به سمت پایین و به صورت کشویی حرکت میداد. رینو 10X زوم ادیشن، ایسوس ذنفون ۶، سری ردمی K20، وانپلاس ۷ پرو و 7T پرو و بسیاری از محصولات دیگر، از گوشیهایی بودند که با دوربین سلفی پاپآپ در شکلهای مختلف راهی بازار شدند.
دوربینهای سلفی پاپآپ بهترین و خلاقانهترین روش ممکن برای دستیابی به نمایشگر تمام صفحه بودند.
همهی این طراحیها در سال ۲۰۱۹ به یک استاندارد جذاب تبدیل شده بودند که بدون گزارشهای متعدد مبنی بر خرابی موتور پاپآپ به کار خود به بهترین شکل ممکن ادامه دادند. اما با این حال در سال ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ شاید بتوان گفت اصلا چنین طراحی را در گوشیهای هوشمند، بهخصوص در پرچمدارهای مطرح بازار شاهد نبودیم.
تمام گوشیهای اندرویدی سال ۲۰۲۱ و اکثر آنها در سال ۲۰۲۰ با دوربین سلفی حفرهای یا قطرهای (یا حتی با حاشیه مثل گوشیهای سونی) طراحی شدند و آیفونها هم با همان ناچ معروف در دسترس قرار گرفتند. اگرچه ایسوس ذنفون ۷ پرو با دوربین سلفی پاپآپ عرضه شد اما ایسوس فروش آن را به بازارهای خاصی محدود کرد. دقیقا همین موضوع راجع به گوشیهای ویوو NEX 3 و NEX 3S هم صدق میکند.
دلیل اصلی کنار گذاشتن دوربین سلفی پاپآپ
به نظر میرسد شرکتها بهتدریج قصد خداحافظی با این طراحی جذاب را دارند اما دلیل این امر چیست؟ اصلیترین دلیل، وزن بالای گوشیهای مجهز به این دوربین است. شاید اینطور به نظر برسد که یک دوربین کوچک که از بدنهی گوشی بیرون میآید نمیتواند آنقدرها باعث افزایش وزن گوشی شود، اما پشت این اندازهی کوچک، قطعات متعدد و البته یک موتور قرار داشته که وظیفهی حرکت دوربین را بر عهده دارد. تمام اینها در نهایت باعث افزایش وزن محسوس گوشی میشوند.
وبسایت Android Central در گفتوگویی با شرکت شیائومی که در گوشیهای زیادی از طراحی دوربین سلفی پاپآپ استفاده کرده بود، منطقی بودن این دلیل را جویا شد که شرکت چینی ضمن تأیید این موضوع گفت:
ماژول دوربینهای سلفی پاپآپ معمولا از لحاظ اندازه بسیار بزرگتر از دوربینهای سلفی معمولی است. به همین خاطر وقتی شما برای تعبیهی دوربین سلفی از چنین ماژولی استفاده میکنید، گوشی به نسبت زمانی که به دوربین سلفی معمولی مجهز شده، اندکی ضخامت بیشتری پیدا میکند.
از آنجایی که شرکتهای سازندهی گوشیهای هوشمند به طراحی گوشیهای باریک با ارگونومی بهتر روی آوردهاند، به نظر میرسد دوربینهای سلفی پاپآپ دیگر انتخاب خوبی برای آنها نباشند.
صحبتهای شیائومی علاوه بر اینکه از لحاظ تئوری، دلیل موجود را تأیید میکند، از لحاظ عملی هم تا حدودی تأیید شده است. مثلا شیائومی می 9T و می ۱۱ را در نظر بگیرید. دو پرچمدار شرکت چینی که به ترتیب در سالهای ۲۰۱۹ و ۲۰۲۱ راهی بازار شدند. جنس مواد به کار رفته در ساخت هر دو گوشی با یکدیگر برابر است اما می 9T با این حال تنها ۵ گرم سبکتر از مدل جدید است.
اما نکتهای که باید بدانیم این است که می ۱۱ هم نمایشگر بزرگتری دارد (۶٫۸۱ در مقابل ۶٫۳۹ اینچ)، هم باتری پرظرفیتتری دارد (۴۶۰۰ میلیآمپر ساعت در مقابل ۴۰۰۰) و هم سنسور دوربین اصلی آن بسیار بزرگتر است (۱۰۸ در مقابل ۶۴ مگاپیکسل). بنابراین تفاوت وزن ۵ گرم کاملا طبیعی به نظر میرسد. از لحاظ ضخامت هم گوشی قدیمی حدودا ۰٫۷ میلیمتر ضخامت بیشتری دارد.
مشکل دیگر این طراحی، مقاومت نبودن در برابر نفوذ آب است. تاکنون گوشیهای زیادی با دوربین سلفی پاپآپ راهی بازار شدند اما هیچ یک از آنها از استاندارد ضد آب بهرهمند نبودند و این میتواند به خودی خود یک نقطه ضعف دیگر برای محصولاتی با این طراحی به حساب بیاید و البته دلیلی برای شرکتهای بزرگ که گوشیهای پرچمدار خود را اینگونه طراحی نکنند.
دلیل سوم این است که شرکتها اکنون در مسیر تولید گوشیهایی با دوربین سلفی زیر نمایشگر قرار گرفتهاند؛ اتفاقا ZTE اولین شرکتی بود که رسما از چنین محصولی رونمایی کرد. اگرچه کیفیت تصاویر ثبت شده با این دوربین اصلا چنگی به دل نمیزد اما نمیتوان انتظاری بیش از این از محصولی داشت که برای اولین بار از چنین طراحی جاهطلبانهای برخوردار بود.
این طراحی در صورت رسیدن به بلوغ هم جذابتر است و هم به صورت کلی نیاز به تعبیهی دوربین سلفی چه به صورت پاپآپ و چه به صورت حفرهای روی نمایشگر را برطرف میکند. در عین حال رویای گوشی تمام صفحه هم بدون هیچ مشکلی به حقیقت تبدیل خواهد شد. البته همانطور که اشاره شد این فناوری در ابتدای مسیر خود قرار دارد اما شرکتهایی نظیر اوپو و شیائومی در حال کار جهت بهبود کیفیت آن هستند.
مثلا شیائومی قبلا از نسل سوم فناوری دوربین زیر نمایشگر رونمایی کرد و به نظر میرسد امسال قطعا در یکی از گوشیهای این شرکت (یا شاید شرکتی دیگر) شاهد استفاده از آن خواهیم بود. در راستای دستیابی به نمایشگر تمام صفحه، دوربین زیر نمایشگر فعلا تنها جانشین دوربین سلفی پاپآپ است که تا به بلوغ رسیدن آن زمان نسبتا زیادی باقی مانده. با این حال، به نظر میرسد با در نظر گرفتن شرایط موجود، دلیل کافی برای استفاده نکردن از دوربینهای سلفی پاپآپ وجود دارد.
شما چه طراحی را برای دوربین سلفی گوشیهای هوشمند میپذیرید؟
قبول دارین نوت۸ و اس ۸ سامسونگ انقلاب طراحی و تکنولوژی بود ؟
نه
بنظر من بهترین کار اینه که دوربین پشت روی یک صفحه جداگانه طراحی بشه بطوریکه این صفحه فقط از قسمت بالا بصورت لولا مانند به گوشی متصل باشه. در اینصورت میشه صفحه دوربین را حول لولا صدوهشتاد درجه چرخاند تا دوربین های پشت از بالای گوشی به عنوان دوربین سلفی استفاده بشه،طبیعتا چون دوربین های اصلی همیشه قویتر از دوربین سلفی هستند، یک دوربین سلفی قوی روی گوشی خواهیم داشت.
گوشی که شیائومی معرفی کرد اولین گوشی با این طراحی نبود کمپانی شارپ از سالها قبل گوشی ها رو با همین طراحی به بازار عرضه می کرد.
از نظر من گوشی های ضد آب پرچمدار مثل s21 میتونن مثل a80 از دوربین اصلی برای سلفی استفاده کنند و کیفیت بهتری رو در این ایده شاهد هستیم و همچنین گوشی رو هم لاکچری تر میکنه
به نظر من به جای اینکه از ناچ و پانچول استفاده کنن میتونن روی کم وزن تر کردن و کم حجم تر کردن دوربین پاپ آپ کار کنن که قطعا به نتیجه هم میرسن ولی تکنولوژی دوربین زیر نمایشگر ایده جالب تر و کامل تری هست بنده خودم موبایلم Honor 9X با دوربین پاپ آپ هست که میتونم بگم هم کیفیت مناسبی داره هم تکنولوژی جالبی هست ولی طبیعتا وزن گوشیم یکم زیاده که بازم از خیلی گوشیا که پانچول دارن سبک تره
من redmi note9 pro دارم حاشیه اش هم کمه باور کنید وقتی دارم یوتیوب نگاه میکنم ناخودآگاه عقب و جلو میبره، چون خلاصه گوشی رو که تو دستت نگه میداری یه کم از صفحه تاچ هم لمس میشه
قبول دارم که گوشی زیبا میشه ولی ایرادات هم داره
بنظرم بهترین راه تعبیه یک پنل صفحه نمایش دوم کنار دوربین اصلیه لازمم نیست کیفیتش خیلی بالا باشه فقط مقاوم باشه کافیه کلا دوربین جلو حذف بشه و سنسورهای تپل تری مثل همینی که جدیدا سونی داره میزنه روی گوشی بزارن گوشیا به اندازه کافی نازک شدن چقدر دیگه نازک تر البته تکنولوژی باتری ها پیشرفتی نداشته همین باعث عدم انعطاف پذیری شرکت ها شده برای طراحی اینو حل کنن کارشون راحت میشه روی فلش و امثالهم هم خیلی وارد نیستم اسماشونو بیشتر کار کنن اپشن های مختلفی بزارن خلاصه کلا همه چیو بیارن پشت
نه اون موقع تماس های تصویری کیفیت لازم رو
نخواهند داشت
حرفت کاملا درسته????من که کمی حاشیه داشتن گوشی مشکل ندارم.ولی انگار شرکت های گوشی سازی گیر دادن به بی حاشیه کردن گوشی????
این شگرد شرکت های بزرگه اونا چیزی رو که می خوای رو بهت نمیدن
چیزهایی فراتر از خاسته شمارو بهت میدن
به نظر من باید یه نوار باریک بالای گوشی باشه و همه چیزایی که میخوان مثل دوربین و سنسور و . . . رو اونجا قرار بدن (مثل خیلی از گوشی هایی که قبلا این طوری بودن) حالا چه اشکالی داره یه حاشیه خیلی کم بالای گوشی باشه؟! چه گیری دادن به گوشی تمام صفحه اینا !
به جای این کارا باید بگردن دنبال یه ایده ی جدید و جذاب که بتونن گوشی های موبایل رو از این یه نواخی خارج کنن.
به عنوان مثال برای پشت گوشی به جای یک ال ای دی ، دو یا چند ال ای دی بزارن که هم برای دوربین بهتر باشه و هم نقش یه چراغ قوه ی قوی رو بازی کنه، هرچند مصرف باطری بالا میره اما خب قرار نیست که دائما روشن باشه که!
یا مثلا این دوربین ها رو مثل قبل هم سطح با گوشی بسازن، چیه اینا همش زده بیرون!
یا خیلی چیزای دیگه که میتونه جذاب باشه . . .
ترند گوشی ها به سمت صفحه نمایش بزرگتر بوده ازون طرف هم شکست یه سری گوشی ها مثل mi max نشون داد که سایز گوشی هم نمیتونه از یه مقداری بزرگتر بشه برای همین دارن سعی میکنن از نهایت فضایی که دارن نهایت استفاده رو کنن.
درضمن این راحت ترین مسیر برای صنعته چون هر نوآوری دیگه ای هذینه های زیادی داره مثلا فرض کنید حاظر هستن تا ده تا دوربین روی گوشی کار کنن ولی یه سیستم چند آیینه ای که هذینه بیشتری داره رو استفاده نمیکنن.