قاصدک از آنچه فکر میکنید، عجیبتر است!
با وزیدن باد به سمت یک قاصدک، برخی از دانههای زیبای آن به سمت شمال رهسپار میشوند، در حالی که برخی دیگر به سمت شرق، جنوب، غرب و هر جهت دیگری پرواز میکنند. در همین راستا جالب است بدانید بر اساس تحقیقاتی که در ۲۰ نوامبر امسال در بخش دینامیک سیالات انجمن فیزیک آمریکا در «ایندیاناپولیس» (Indianapolis) انجام شده است محققان نشان دادهاند هر دانهی قاصدک طوری برنامهریزی شده که تنها در صورت وزش بادی در جهت مشخص، به پرواز در آید و در برابر وزش در جهتهای دیگر از خود مقاومت نشان دهد!
«جینا شیلدز» (Jena Shields) بیوفیزیکدان دانشگاه کرنل اذعان دارد دانههای قاصدک بسته به موقعیتی که روی کلاهک گیاه قرار دارند، نسبت به جهات مختلف باد حساس هستند. دانههایی که در مسیر وزش نسیم هستند به راحتی رها میشوند، اما سایر دانهها تا زمانی که باد تغییر جهت دهد، دهها یا صدها بار محکمتر بر روی کلاهک قاصدک باقی میمانند.
بازی با قاصدک و درک شگفتی آن
بنابراین با توجه به آنچه مطرح شد، جینا شیلدز به همراه همکارانش شروع به بررسی و آزمایش این گیاه زیبا کردند، تا آنچه فرضیه بود را به بوتهی اثبات ببرند.
دانههای قاصدک بسته به موقعیتی که روی کلاهک گیاه قرار دارند، نسبت به جهات مختلف باد حساس هستند. همین مساله هم میتواند عاملی برای پخش و گسترش موفقیتآمیزتر این گیاهان نسبت به سایرین است!
در همین راستا شیلدز نیروی لازم برای جدا کردن دانههای قاصدک را با چسباندن یک سیم ظریف به انتهای پرزی آن و کشیدن دانهها از کلاهک در زوایای مختلف اندازهگیری کرد. طی این آزمایش لحظهی جدا شدن دانهها چه با وزیدن باد طبیعی و چه از طرف کودکی کنجکاو دانه به دانه تقلید شد! در این آزمایش مشخص شد که برخی از دانهها نسبت به دانههای دیگر در برابر بادهایی از جهتهای مشخص بیشتر حساس هستند، که همین امر هم به جلوگیری از یکسان پخش شدن همه دانهها کمک میکند. بنابراین این مطالعه ممکن است توضیح دهد که چرا قاصدکها و گیاهان مشابه در پخش و گسترش بهتر از سایر گیاهان عمل میکنند. البته باید خاطر نشان کرد که مسلما بادی شدید میتواند همه دانهها را در یک جهت به پرواز درآورد.
منبع: Science News