مخالفان سریال «حلقههای قدرت» چگونه آمازون را خلع سلاح کردند؟
اوباش مجازی با حمله به فیلمها و مجموعههای تلویزیونی، نابودی این آثار را رقم میزنند و حتی «جف بیزوس» هم نمیتواند جلوی آنها را بگیرد. «ما تا ابد از آن متنفر خواهیم بود»، این واکنش ناعادلانهی تعدادی از طرفداران «جی. آر. آر. تالکین» به پروژهی یک میلیارد دلاری شرکت آمازون است، یک نسخهی فرعی از «ارباب حلقهها» به نام «حلقههای قدرت» که گویی بیش از اینکه طرفدار داشته باشد، مخالف دارد. بعضی از طرفداران، سریال را یک توهین بزرگ به میراث تالکین میدانند، از یک تیم بازیگری که شامل رنگینپوستان میشود تا یک «دورف مونث فاقد ریش» (تالکین ترجیح میداد تا خانمهای دورفش پوشیده از مو باشند) و البته تبدیل شدن «اِلف» مشهور، «گالادریل» به یک قهرمان اکشن که دمار از روزگار «اورکها» درمیآورد.
بدیهی بود مخالفان همان کاری را انجام دهند که همهی ارتشهای زیرزمینی اگر در شرایط آنها بودند انجام میدادند: قدم گذاشتن به دنیای اینترنت و نفرتپراکنی. در همین راستا، حلقههای قدرت به جدیدترین مجموعهای تبدیل شده است که تحتتاثیر «حملات همهجانبه» یا به اصطلاح «بمباران نقد» (Review Bombing) قرار میگیرد. احتمالا از بمباران نقد شنیدهاید، پروسهای که طی آن، گروه اعظمی از آدمها (یا گروهی کوچک که از حسابهای کاربری مختلف بهره میبرند یا به رباتها دسترسی دارند)، نقدهای منفی متعددی برای یک اثر هنری مینویسند تا با این کار، ذهن مخاطبان عام را مسموم کنند. «سائورون» هرکجا که هست، احتمالا از این حرکت نمادین طرفداری خواهد کرد.
برای حلقههای قدرت، آنها همهی پلتفرمها را هدف گرفتهاند اما هدف اولیهی آنها وبسایت «آمازون پرایم» بود، جایی که شما میتوانید به ویدیوها امتیاز دهید. در واکنش به سیل نقدهای منفی، آمازون بخش امتیازدهی به سریال را برای سه روز غیرفعال کرد تا بررسی کند که آیا این نقدها واقعی هستند یا بخشی از یک کمپین سازمانیافته محسوب میشوند که میخواهند این مجموعه را نابود کنند، همان کسانی که احتمالا ده دقیقه از حلقههای قدرت را هم تماشا نکردهاند.
اما آمازون به تنهایی نمیتواند در مقابل همهی کسانی که به دلایل مختلف از این سریال نفرت دارند ایستادگی کند. همانطور که بالاتر ذکر شد، آنها به سایتهای «راتن تومیتوز»، «متاکریتیک» و «آیامدیبی» (که از قضا متعلق به آمازون است) نیز حمله کردهاند. میانگین امتیاز تماشاگران سریال در راتن، ۳۹ درصد (از ۱۰۰) و در متاکریتیک ۲.۹ (از ۱۰) است که آن را در زمرهی بدترین آثار چند سال گذشته قرار میدهد، در حالی که اگر واقعبین باشیم، این مجموعه یک فاجعهی تاریخی نیست. بله، ایرادات و انتقادات به سریال وارد است، کسی آن را «شاهکار» توصیف نمیکند اما به عینک ویژهای نیاز ندارید تا ببینید دارد به آن ظلم میشود. این اوباش اینترنتی برای اینکه حضور قدرتمندی در صحنه داشته باشند، از رباتها استفاده میکنند تا اعضای ارتش خود را بزرگتر از آنچه که هست، نشان دهند.
بمباران نقد با آمازون یا ارباب حلقهها آغاز نشده است و ریشههای آن را میتوانید در یک مدیوم دیگر پیدا کنید. در بازیهای ویدیویی، بمباران نقد بیش از یک دهه است که وجود دارد. این یک سنت دیرینه در میان بازیدوستان است که در پلتفرمهایی همچون «استیم»، نقدهای منفی متعددی بنویسند. اما یک تفاوت خاص با قبل وجود دارد، در گذشته «هدف» از این حملات این بود که طرفداران بتوانند «توجه سازندگان یا ناشر» را جلب کنند. گاهی در یک بازی مشکلی وجود داشت و نقدهای منفی برای بازیکنان، در واقع یک روش مکاتبه با سازنده بود.
یک مثال مشهور، بازی «مس افکت ۳» (۲۰۱۲) است که طرفداران حس میکردند پایان راضیکنندهای ندارد. این بازی به شکلی طراحی شده بود که در هر نسخه حق انتخاب داشتید و انتخابهای خود را میتوانستید به قسمتهای بعدی منتقل کنید، بنابراین انتظار میرفت که پایان قسمت سوم برای بازیکنان معنادارتر باشد و آنها بازتاب انتخابهای پیشین خود را ببینند اما اینگونه نشد. در همین راستا، طرفداران جنبش «بازپسگیری مس افکت» را راهاندازی کردند و به استیم و دیگر پلتفرمهای امتیازدهی به بازیها هجوم بردند.
همانند ویروسی که از حیوانات به انسانها منتقل میشود، بمباران نقد بهتدریج به سینما نیز منتقل شد. یکی از ماجراهای بهیادماندنی، نسخهی بازسازی «شکارچیان روح» ساختهی «پال فیگ» است که در سال ۲۰۱۶ اکران شد و برخلاف نسخههای اصلی، همهی نقشهای اصلی آن را زنان برعهده داشتند. فارغ از اِلمانهای فمینیستی فیلم که افراطی بودند و برای آنها باید فیگ را مقصر بدانیم، با شکارچیان روح ناعادلانه برخورد شد. آنونس اولیه آن بهسرعت به منفورترین ویدیوی وبسایت یوتیوب تبدیل شد و بیش از ۸۰۰ هزار «طرفدار» به آن واکنش منفی نشان دادند تا یوتیوب مجبور شود گزینهی «دیسلایک» را از روی ویدیو حذف کند.
سایتهای نقد در سالهای اخیر تلاش کردهاند تا با این حملات مبارزه کنند و به موفقیتهای اندکی هم رسیدهاند. سه سال قبل، راتنتومیتوز به کاربران این گزینه را داد که ثابت کنند بلیت تماشای یک فیلم را خریداری کردهاند. در نتیجه نقد و امتیازدهی آنها اعتبار پیدا میکرد. راتنتومیتوز همچنین «نگارش نقد برای فیلمهایی که هنوز اکران نشدهاند» را غیرفعال کرد، بیشتر به دلیل اتفاقهای که برای «پلنگ سیاه» (۲۰۱۸) محصول «مارول» رخ داد. آمازون برای حلقههای قدرت ترفند مشابهای را به کار گرفت اما جواب موردانتظار را دریافت نکرد.
دکتر «کریستین مورو»، استاد دانشگاه «باند» استرالیا که در زمینهی بمباران نقد تحقیقاتی داشته است، میگوید: «نقدها محفل مناسبی برای ابراز تفاوتهای ایدئولوژیکی یک شخص نیستند. با وجود این، [بمباران نقد] میتواند توجهها را به یک معضل اجتماعی جلب کند. برای مثال، اگر یک سازنده یا بازیگر رفتار نامناسبی داشته یا کار اشتباهی انجام داده است، نقدهای منفی از سوی آدمهای مختلف به آنها نشان میدهد که رفتارهایشان پذیرفته نیست. با این حال، اگر این حملات با استفاده از رباتها انجام میشود، پس توسط گروه کوچکی برنامهریزی شده است و اغلب هدف مثبتی پشت آن نیست».
ناگفته نماند که این حملات همیشه مغرضانه و کینهتوزانه نیستند. برای نمونه، هنگامی که بازی «نیئا: اتوماتا» (NieR: Automata) بدون ترجمهی چینی منتشر شد، کاربران چینی خشمگین شدند و با حمله به پلتفرم استیم، برای این بازی نقدهای منفی فراوانی نوشتند. یا هنگامی که شرکت «ولو» (Valve) تلاش کرد تا برای ارتقای شخصیتها («مادها») در بازی «الدر اسکورولز ۵: اسکایریم» پول دریافت کند، با بازخوردهای منفی فراوانی روبهرو شد.
آن واپسزنیها قابل درک هستند و نمیتوانیم آنها را با اتفاقاتی که برای حلقههای قدرت رخ داده است مقایسه کنیم؛ «طرفدارانی» که نمیتوانند یک دورف بدون ریش را تحمل کنند یا از اینکه گالادریل هم میتواند یک مبارز سلحشور باشد، خشمگین هستند (جالب است که هیچکس به برداشت توهینآمیز و کاریکاتوگونه از ایرلندیها بهواسطهی «هارفوتها» اهمیتی نمیدهد، شاید به جز خود ایرلندیها).
این نفرتپراکنیها بهجای اینترنت، باید در «کوه نابودی» انداخته شوند. اما این بازخوردهای منفی، حتی نوع سازمانیافتهاش گاهی برای تولیدکنندگان محتوا اتفاق مثبتی است. دکتر مورو در این رابطه میگوید: «در چند مدت اخیر، ترند حذف امتیازات منفی را داشتهایم. یوتیوب، اینستاگرام و بعضی دیگر، گزینهی “دیسلایک” را کنار گذاشتهاند و روی “لایکها” متمرکز هستند. اخیرا مقالهای منتشر کردیم که در آن به این مسئله پرداختهایم که بازخوردهای مثبت و منفی، چگونه میتوانند به یک محصول کمک کنند. اینکه از هر دو سوی قصه بشنوید، به تولیدکنندگان دیدگاه فوقالعادهای میدهد که در بهروزرسانیهای بعدی روی چه چیزهایی تمرکز کنند یا آثارشان را چگونه بهبود ببخشند».
معضل فعلی آمازون و دیگر پلتفرمها حالا این است که چگونه نقدهای منفی واقعی را از نقدهای خرابکارانه متمایز کنند. بدترین ایده این است که همهی نقدها حذف شوند و مخاطبان اجازهی ثبت نظر نداشته باشند. این کار را انجام دهید و هم تولیدکننده و هم مصرفکننده ضرر میکنند. دکتر مورو اضافه میکند: «هنگامی که نقدهای مثبت و منفی برای مصرفکننده نمایان هستند، به نفع همه است. برای مثال، حذف گزینهی دیسلایک در یوتیوب باعث شده است که مخاطبان نتوانند در نگاه اول، کیفیت یک ویدیو را تشخیص دهند. این مسئله برای بعضی ویدیوها اهمیت بیشتری پیدا میکند، بخصوص برای کارهایی که میخواهید در خانه براساس یک ویدیو انجام دهید یا چیزی را بسازید».
حذف دیسلایکها همچنین باعث شده است تا مخاطبان راحتتر فریب بخورند یا به سراغ ویدیویی بروند که برخلاف تیتر و عکس شاخصش، محتوای متفاوتی دارد. دکتر مورو میگوید: «در سوی دیگر، اگر نقدها واقعی نباشند، در واقع تبدیل به اطلاعات جعلی شدهاند و آمار نامعتبر فراهم میکنند. به همین دلیل، به ساختاری نیازمندیم که اجازه دهد نقدهای واقعی منتشر شوند و رباتها و بمباران نقد را جدا کند».
همانند «حلقهی یگانه» تالکین، بمباران نقد یک نیروی تاریک و مخرب است که به فرهنگ طرفداری لطمههای جبرانناپذیری وارد میکند. چالش اصلی آمازون این است که نظرات مسموم را فیلتر کند و همزمان به طرفداران واقعی مجموعه این فرصت را بدهد تا نظرات خود را اعلام کنند، ولو منفی. متاسفانه این کار آسان نیست و حتی جف بوزو با همهی امکاناتی که در اختیار دارد هم شاید نتواند راهی برای حل مشکل پیدا کند.
منبع: The Telegraph
متاسفانه نویسنده این متن یاد نگرفت با اوباش با منتقد چیه سریال جدید ارباب حلقه ها قدرت به درد نخور ترین سریال بود در ضمن هم اوباش خودتی عزیزم ما اوباش نیستیم
متاسفانه نویسنده این متن هیچ شعوری نداره که کسانی رو که نظر مخالف دادن حالا به هر دلیلی این سریال سلیقشون نبوده رو اوباش مجازی خطاب میکنه انگار تهیه کننده باباش بوده!
کم نظییییییرررر؟؟؟؟
این سریالو داری میگی ؟؟!!!
داداش تو یا سریال ندیدی یا که …
اگه قرار بود یک سریال جدید بود و اسم ارباب حلقه ها و آثار تالکین روش نبود اوکی یه سریال معمولی بود
اما وقتی اسم آثار تالکین و ارباب حلقه ها بیاد وسط حق ندارن به من بیننده توهین کنن
بعدشم کسی با بودن سیاه پوست تو سریال یا بودن یه زن به عنوان نقش اصلی مشکل نداره مشکل اصلی اینه که چرا باید یه الف و سیاه پوست نشون بدن؟؟ها؟
داداش مثلا یه فیلم یا سریال عادی میسازن و توش یه فرد سیاه پوست هست خب این اوکی ولی کسی نمیاد بگه یه آلمانی اصیل سیاه پوسته و خب این توهین به اون جامعس اینم همونه یه الف ظاهرش میشه یه یه موجود تقریباً قد بلند و سفید یا خاکستری پوست و مو بلندخب یه الف به قولی درونش نور وجود داره که وقتی زیاد از نور دور بمونن میشن خاکستری مثل الف های جنگلی ولی این دیگه یه الف سیاه پوسته عملا الان ایشون اگه به عنوان انسان تو سریال بودن تا حدی برام اوکی بود ولی به عنوان الف اصلا نه
میدونم زیاد درمورد این موضوع حرف زدم ولی خواستم منظور رو بهت برسونم
اقا جان داستان به این خوبی ! حالا گیر دادید به اون سیاه پوستا !!!! یا به اینکه زنا هم روی واقعیشونو تو این سریال نشون دادن ؟! نمیگم بی نقص ولی کم نظیره این سریال . نباید کنیل بشههههه😢
سلام
من همیشه عاشق اثار تالکین بودم کتاب هاش رو خوندم سه گانه هابیت رو ارباب حلقه های جکسون هم نزدیک به ۲۰ بار نگاه کردم هر بار نکته ای پیدا کردم و درکل عاشق دنیای خلق شده توسط تالکینم.
اما به نظر من باید به این سریال فرصت داد میتونه یه کامبک قوی داشته باشه که همه متحیر بشن چون هزینه بالایی شده فکر نکنم سرمایه گذاران سریال روی یه پروژه بازنده خرج کرده باشند.
جکسون توقع رو خیلی بالا برده اگر جکسون نبود الان ما داشتیم کیف میکردیم از این سریال
دوست ندارم نژاد پرستانه حرف بزنم ولی شخصیت های زن خیلی بیشتر توی این فیلم ترند هستن
گالادریل؛ نازنین بنیادی ؛زن پادشاه کوتوله که خیلی روش مانور میدن و حاکم نومینور
حالا بزاریم فصل اول حداقل کامل بشه بعد نظرمونو بگیم انگار میخوان خیلی سریال رو طول بدن که اینجوری داره پیش میره و از نظر زمانی نویسنده در فشار هستند چون باید حدود ۱۰۰ سال رو در کتاب گاهی در ۱۰ دقیقه نشون بدن
حرف زیاده ولی خب باید فعلا نظاره گر بود.
سریالو گذاشتم تموم شه بعد ببینم ولی اگه راه نتفلیکس رو رفته(زن کردن شخصیت های مرد،سیاه موست کردن سفید پوستا،همجنسرگرا کردن کارکترا) باشه طرفدارا حق دارن عصبی بشن
این سریال ی خیانت بزرگه. درضمن اوباش مجازی بودن بهتر از ساندیسخور مجازی بودنه.
سلام
سریال جذاب ودیدنی هستش .گیرم که ارباب حلقه ها تالکین بی نظیر اوکی.قرار نیست این سریال با اون فبلم ها مقابسه بشه که هرکدوم در جایگاه خودش قرار دارد.یک فصل بزارین بگذره بعد نقد بارون کنید سریالو.در کلام اخر نژاد پرست نباشیم همه ما انسانیم.
اولاکه یک سری ایرادات شخصیت پردازی و بازیگری داره.! مثلا چرا گالادریل که از زمان دودرخت درآمان بوده جوونه و کلبریمبور که از نوادگان فئانوره پیر و شکم گنده..! دوما چرا گالادریل که تقریبا ازهمه ی الفهای سرزمین میانه مسن تره ولی سبک سر و احمقه..!
گریم ها هم مذخرفه.! مثلا ابروهای شیطونی وکوتاه گیل گالاد یا موهای کوتاه الفها..!
یا مثلا بعداز جنگ خشم رفتن به آمان کاملا اختیاری بوده و نیازی به مجوز یا پاداش گرفتن نداشته.! کاملا معلومه که شورانر ها و کارگردان سریال اصلا جهان تالکین رو درک نکردن و فقط خواستن یک اثر متفاوت از سه گانه جکسون بسازند برای همین اومدن قیمه رو ریختن توماستها و گیمز آف ترون با ارباب حلقه ها مخلوط کردن.! متاسفانه از لحاظ جهانسازی و لوکیشن و دکور عالی کارشده ولی شخصیت پردازی و انتخاب بازیگر گند زدن.!
این دوستمون مرزهای تحجر و جاهلیت را به طریقی مضاعف درنوردیده است
هنوز هم افکار متحجرانه در میان مردم جهان وجود دارد و صرفا به خاطر بودن یک سیاه پوست و یک زن در صدر قهرمانان سریال، به این اثر حمله می گردد والا سریال از انسجام و نوآوری کم ندارد.
اگر دوست ندارید نبینید.به طرفداران این سریال توهین نکنید
خداییش چرت بود دیگه ارباب حلقه ها که ۲۰سال پیش ساخته شده کجا و این کجا ۲قسمت اولش که تماما درحال زر زدن بودن و انقدر حوصله سربر بود که کاملا هی ردش میکردم تا بجای خوب برسه ولی ن قابل دیدن نبود