مدیر محصول کیست و چگونه به یک مدیر محصول موفق تبدیل شویم؟
در بسیاری از کسبوکارها، بهویژه کسبوکارهای آنلاین، مدیر محصول یک سمت کلیدی برای آن شرکت به شمار میآید. نیروی محرک هر کسبوکار موفقی، محصولات آن است و مدیریت محصول در به موفقیت رساندن محصولات و شناساندن ارزش آنها به مشتریان نقشی کلیدی ایفا میکند.
مدیر محصول برای به تبدیل یک پروژه به محصولی موفق فقط یک نقش را ایفا نمیکند و چندین وظیفهی مختلف را برعهده میگیرد. در دنیای تجاری امروز، درخواست برای مدیر محصول بسیار زیاد است. به همین دلیل، ما در این مطلب تلاش میکنیم تا بهصورت خلاصه به همهی جوانب این جایگاه شغلی بپردازیم و شما را بیشتر با این فرصت شغلی جذاب آشنا کنیم:
مدیر محصول کیست؟
همانطور که از نامش پیداست، مدیر محصول فردی است که مسئولیت مدیریت و توسعهی محصول را برعهده دارد. این محصول میتواند یک نرم افزار، دستگاه، سرویس، پوشاک و … باشد. اما مدیر محصول همیشه مسئولیت کل مجصول را بهعهده ندارد و میتواند مسئول بخشها یا ماژولهایی از محصول باشد.
در اغلب موارد، نقش مدیر محصول با مدیر پروژه اشتباه گرفته میشود، اما این دو جایگاه با هم متفاوت هستند. مدیر پروژه باید میزان پیشرفت تیم را ارزیابی کند، به ساماندهی تیم بپردازد و عملکرد آنها را زیر نظر داشته باشد. اما در سوی دیگر، مدیر محصول مسئولیت جنبههای استراتژیک یک محصول را برعهده دارد و بیشترین همکاری را از تیم میخواهد تا از موفقیت محصول مطمئن شود.
بهعلاوه، مدیر محصول با افراد بسیاری مانند سهامداران شرکت و مشتریان هم ارتباط دارد و از آنها بازخورد دریافت میکند و از این اطلاعات در مدیریت محصول مورد نظر استفاده میکند.
مسئولیتهای مدیر محصول چیست؟
همانطور که در بخش قبلی اشاره شد، مدیر پروژه مسئول کلیهی استراتژی ها و توسعهی محصول است. اما، این پست پیچیده است و وظایف گستردهتری از آنچه فکر میکنیم دارد:
- دریافت درک صحیح از محصول و بازار
- توسعهی استراتژیهای کسبوکار و چشمانداز موفقیت محصول
- تفسیر تجربهی کاربری و چرخهی عمر محصول
- کار نزدیک با تیمهای تجاری، فناوری و خلاقیت
- ارتباط با سهامداران
- شناسایی ویژگیها و تواناییهای محصول
- درگیر شدن با پیشبینیها، گزارشها و تحلیلهای فروش محصول
علاوه بر اینها، نقش مدیر پروژه و مسئولیتهایش با توجه به نیازهای شرکت، اندازهی شرکت و اندازهی بازار هدف تغییر میکند. اگر شما در یک استارتآپ یا سازمان سطح متوسط مشغول باشید، ممکن است مدیر کل محصول با شما باشد. اما اگر برای یک شرکت بزرگ کار میکنید، شما مسئول بخش یا ماژولهایی از محصول خواهید بود، مانند ویژگیهای خاص یک نرم افزار.
همچنین، کار کردن با سازمانهای کوچکتر مسئولیتهای بیشتری را روی دوش شما میگذارد و خود شما را هم وارد پروسهی تولید محصول میکند. اما در سازمانهای بزرگتر که محدودیت نیرو و فضا ندارند، یک تیم از متخصصان را در اختیار دارید که فرایند تولید را بهعهده میگیرند تا شما بتوانید به اولویتهای مهمتر برای توسعهی چشمانداز موفقیت محصول و هماهنگی با سهامداران بپردازید.
درآمد سالیانه چقدر است؟
جایگاه شغلی مدیریت پروژه ظرفیتهای بینظیری دارد و یکی از پرتقاضاترین پستهای شغلی کمپانیهای امروزی است. طبق اعلام Payscale، یک مدیر پروژه بهصورت میانگین در سال ۱۰۱۱۷۲ دلار درآمد دارد. همچنین، این گزارش پیشبینی میکند که میانگین دستمزد یک مدیر پروژهی سطح پایین حدود ۸۳۳۲۲ دلار در سال است که برای متخصصان تازهکار یک گزینهی شغلی بسیار مناسب خواهد بود.
چطور در این جایگاه شغلی استخدام شویم؟
قرار گرفتن در جایگاه مدیر محصول مزایای بسیاری دارد. علاوه بر بحث درآمد که در بخش قبل به آن پرداختیم، حضور در این پست به شما کمک میکند با محصولات و صنابع مختلفی آشنا شوید و با افراد کلیدی هر تیم در ارتباط باشید و این شبکهسازی میتواند به موفقیت شما بیشتر کمک کند.
به علاوه، حضور در این جایگاه به خلاقیت و نوآوری بسیار بالایی نیاز دارد و اگر فردی هستید که توانایی حل مسئله و بارش فکری بالایی دارید، قطعا مدیریت محصول یک انتخاب عالی برای شما خواهد بود. اگر به حضور در این جایگاه علاقه دارید، بهتر است نکات زیر را در نظر داشته باشید:
۱. مدرک مرتبط داشته باشید
بیشتر کسبوکارها داشتن یک مدرک مرتبط را پیشنیاز استخدام شدن در جایگاه مدیریت محصول میدانند. برای تصاحب این پست، باید در چندین حوزه دانش داشته باشید که مهمترین آنها برنامهنویسی، خلاقیت و ایدهپردازی و تجارت است. بنابراین، مدارک مرتبط در علوم کامپیوتر، تجارت و بازاریابی میتوانند به شما کمک کنند پیشنیازهای حضور در این شغل را فراهم کنید و مهارتهای حرفهای خود را توسعه دهید.
۲. از دورههای آنلاین برای یادگیری مدیریت پروژه استفاده کنید
ارتقا مهارت به کمک دورههای آنلاین موجود به شما کمک خواهد کرد دانش مورد نیاز صنعت را کسب کنید و در بازار کار جایگاه برجستهای کسب کنید. در ادامه چند دورهی مناسب را به شما معرفی خواهیم کرد که به شما کمک میکنند مفاهیم بنیادین مدیریت محصول را بیاموزید:
- گامهای اولیهی مدیریت محصول از لینکدین لرنینگ
- مفاهیم بنیادین مدیریت محصول از Edx
- مدیر محصول شوید از یودمی
- مدیر محصول شوید: راهنمای کامل از لینکدین لرنینگ
- مدیریت محصول دیجیتال از کورسئِرا
همچنین دورههای رایگان بسیاری برای یادگیری برنامهنویسی و بازاریابی وجود دارند که میتوانید با جستجو در وبسایتهای آموزشی معتبر انگلیسی زبان و حتی فارسی زبان بهراحتی به آنها دسترسی پیدا کنید.
۳. مهارتهای ارتباطی و رهبری خود را ارتقا دهید
یک مدیر پروژه باید با افراد بسیاری ارتباط برقرار کند، بنابراین باید مهارتهای ارتباطی بسیار بالایی داشته باشد تا بتواند ایدههای خود را ارائه کند و بهصورت موثر با تیم همکاری داشته باشد. برای ارتقا مهارتهای ارتباطی هم میتوان از دورههای آموزشی آنلاین موجود در لینکدین لرنینگ بهره گرفت.
در واقع، یک مدیر محصول، محصول و تیم پشت آن را به سمت یک چشم انداز به پیش میبرد. پس مهم است که مهارتهای رهبری بالایی هم داشته باشد تا بتواند بهتر تیم و محصول را به هدف مورد نظر خود برساند.
۴. با کارآموزی تجربه کسب کنید
داشتن تجربهی میدانی از طریق کارآموزی به شما کمک میکند در حوزهی مورد نظر مهارت کسب کنید و بین سایر متقاضیان استخدام شانس بیشتری داشته باشید. همچنین، کارآموزی یا کار پاره وقت در این حوزه به شما کمک میکند ساختار ذهنی خود را دربارهی این جایگاه شغلی شکل دهید و بتوانید تصمیم بگیرید که باید روی چه مهارتهایی تمرکز کنید تا در این شغل موفق شوید.
همچنین، تجربهی کار میدانی به شما کمک میکند با سایر افراد شبکهسازی کنید و این شبکهها میتوانند شما را بهعنوان یک نیروی دارای ظرفیت به شرکتهایی که دنبال مدیر محصول هستند معرفی کنند. مزیت دیگر داشتن تجربه هم میتواند پربارتر کردن رزومهی شما و سنگین کردن کفهی ترازو به نفع شما در هنگام استخدام باشد.
کار خود را بهعنوان مدیر محصول شروع کنید
نقش مدیر محصول یک نقش چالش برانگیز است و در موفقیت یا شکست محصول تاثیر زیادی دارد. اما، این شغل با چاشنی نوآوری همراه است و به شما فرصتهای شگفت انگیزی ارائه میکند تا بتوانید ظرفیتها و مهارتهای خود را ارتقا دهید و از آنها برای عرضهی یک محصول با کیفیت به مشتری نهایی استفاده کنید.
مدیریت محصول یک حوزهی در حال رشد است که با درآمد مناسب خود میتواند یک انتخاب عالی برای افراد خلاق و خوش فکری باشد که مهارت رهبری و روابط عمومی بالایی دارند و از توانایی حل مسئله برخوردارند.
منبع: Make Use Of