دولت آمریکا به فعالیتهای فضایی خصوصی روی خوش نشان داد
به نظر میرسد که با پیشرفتها و موفقیتهای پیدرپی شرکتهای خصوصی در صنعت فضایی، اکنون استفاده از این ظرفیت بیش از پیش مورد توجه دولت آمریکا قرار گرفته و قصد دارد از این طریق هزینههای خود را نیز کاهش دهد. موضوعی که در تفهیمنامهی امسال حوزهی فضایی دیده میشود.
به نوشتهی اسپیس، دولت ترامپ یک گام کوچک دیگر به سوی جهش بزرگ برای تجاریسازی فعالیتهای آزمایشگاهی فضایی برداشته است. این در حالی است که هماکنون نیز ناسا تلاش میکند تا برنامههای تجاری فعلی در حوزهی فضا را عملی کند.
یک تفهیمنامهی تازه از سوی کاخ سفید که در روز جمعه ۱۴ آگوست (۲۴ مرداد) منتشر شده، بیان میکند که پژوهش مدار نزدیک زمین (LEO) بر «بسترهای تازه»، امکانات تجاری که میتواند در پیشبرد برنامههای ایستگاه فضایی بینالمللی سودمند باشد، باید یک اولویت باشد.
این تفهیمنامه به عنوان بخشی از ابتکارات مشترک سالانه برای تعیین اولویتهای بودجهی تحقیق و توسعه، بین «ادارهی مدیریت و بودجهی کاخ سفید» و «ادارهی سیاستگذاری دانش و فنآوری» آمریکا منتشر شده است.
تمرکز بر شرکتهای خصوصی برای مدار نزدیک زمین
اگرچه به نوشتهی اسپیسنیوز، تفهیمنامهی امسال دارای جملات بسیاری مشابه سال گذشته است، اما نکتهی کلیدی آن اولویت دادن به پژوهشهای مدار نزدیک زمین (LEO) است.
در این یادداشت آمده است: «پژوهشهای ریزگرانش در علوم بیولوژیکی و فیزیکی در مدار نزدیک زمین بر بستر تازه اهمیت دارد تا بتوان مأموریتهای سرنشیندار بلندمدتتری در فضا انجام داد و از سویی میتواند مزیتهایی کاربردی برای زندگی روی زمین نیز داشته باشد.»
همانند سال گذشته در این تفهیمنامه آمده است که مدار نزدیک زمین (LEO) بخشی از تلاش بزرگ دولت ترامپ برای بازگشت انسانها به ماه تا سال ۲۰۲۴ است. مأموریتی که این بار توسط فضاپیماهای خصوصی و تحت برنامهی تجاری ماه ناسا انجام خواهد شد.
گفتنی است پیش از این برخی آزمایشها برای فرستادن فضاپیمای سرنشیندار به ماه و مریخ با موفقیت انجام شده بود. از جمله پیشنمونهی SN5 استارشیپ که در هفتههای گذشته آزمایش خود را با موفقیت انجام داد.
بهرهبرداری از ماه
همانند چیزی که در سال ۲۰۱۹ عنوان شده بود، در یادداشت امسال نیز ماه به عنوان بستری برای مأموریتهای سرنشیندار آینده به مریخ درنظر گرفته شده است. اما در بیانیهی امسال نکتهی دیگری نیز دیده میشود که «اکتشاف و بهرهبرداری طولانیمدت» را دلیل دیگری برای فعالیتهای حوزهی ماه میداند.
این تفهیمنامهی دولت آمریکا همچنین «مدیریت زبالههای فضایی مداری» را مورد توجه قرار میدهد و ردیابی و از بین بردن زبالههای فضایی خطرناک در مدار زمین را حائز اهمیت عنوان میکند و تأکید دارد که این موضوع باید در تحقیق و توسعه به عنوان یک اولویت درنظر گرفته شود.
به جز این موارد که بر استفاده از ظرفیت شرکتهای خصوصی تمرکز دارد، تفهیمنامهی امسال حوزهی فضایی آمریکا بسیار شبیه به سال گذشته است با مواردی که پیشرانهای پیشرفته و استفاده از منابع درجا (زندگی با استفاده از منابعی که در دیگر محیطهای زندگی یافت میشود) را مورد توجه قرار داده است.
عدم اختصاص بودجهی مورد نیاز ناسا
این در حالی است که کنگرهی آمریکا تا کنون واکنش سردی نسبت به تلاشهای ناسا برای تجاریسازی حوزهی فضا نشان داده است. به گزارش اسپیسنیوز، در سال مالی ۲۰۲۰ کنگره تنها ۱۵ میلیون دلار از ۱۵۰ میلیون دلار درخواستی ناسا برای تجاریسازی مدار نزدیک زمین (LEO) اختصاص داده است.
برای سال مالی ۲۰۲۱ نیز ناسا مجدداً ۱۵۰ میلیون دلار درخواست کرده است اما مجلس نمایندگان آمریکا تنها ۱۵ میلیون دلار را تأیید کرده است. اگرچه سنا هنوز این نسخه را نهایی نکرده است.
جدا از برنامههای تحقیق و توسعه، ناسا استفاده از فضاپیماهای خصوصی را در ایستگاه فضایی بینالمللی طی سالهای اخیر افزایش داده است. امسال مأموریت آزمایشی کپسول سرنشیندار دراگون اسپیسایکس موفق شد دو فضانورد ناسا را با موفقیت از خاک آمریکا به ایستگاه فضایی ببرد و پس از دو ماه بازگرداند. همچنین تاکسی فضایی استارلاینر (Starliner) بویینگ نیز یک آزمایش بدون سرنشین انجام داده اما با توجه به مشکلات موجود هنوز نیاز به توسعه دارد.
علاوه بر به طور مرتب ارسال محمولههایی به ایستگاه بینالمللی فضایی توسط فضاپیماهای خصوصی مانند اسپیسایکس و نورثراپ گرومن انجام میشود و به زودی «دریم چیسر» (Dream Chaser) متعلق به «سیرا نوادا کورپوریشن» نیز به این ناوگان فضاپیماهای خصوصی آمریکا برای ارسال محموله اضافه میشود. که نخستین پرتاب خود را از طریق فضاپیمای تناسیتی (Tenacity) در اواخر ۲۰۲۱ انجام خواهد داد.
عکس کاور: طرح گرافیکی واحد سرنشیندار خصوصی NanoRacks
Credit: NanoRacks