چه زمانی باید نگران داغ شدن بدنهی لپتاپ باشیم؟
فرض کنید روی مبل نشستهاید و لپتاپ را هم روی پاهای خود قرار دادهاید، در این میان ناگهان دمای بدنه به طور قابل توجهی افزایش پیدا میکند و عملا پاهای شما را میسوزاند. احتمالا در چنین شرایطی این سوال برای شما پیش میآید که آیا بدنهی لپتاپ شما بیش از حد داغ شده و آیا در معرض خطر قرار دارد؟ در این مطلب به این سوال جواب میدهیم که چه زمانی باید نگران داغ شدن بیش از حد بدنهی لپتاپ باشید.
داغ شدن لپتاپ کاملا طبیعی است
اینکه حین داغ شدن لپتاپ نگرانی وضعیت آن میشوید، کاملا طبیعی است. اما قبل از اینکه دچار ترس زیادی شوید، باید یادآوری کنیم که داغ شدن بدنهی لپتاپ کاملا طبیعی است. درون لپتاپ، صدها قطعهی سختافزاری تعبیه شده که هرکدام از آنها وظیفهی مشخصی را بر عهده دارند و در ضمن تمام این قطعات در فضای محدودی کنار یکدیگر قرار گرفتهاند. این قطعات از نمایش پیکسلها در نمایشگر گرفته تا تحلیل دادهها را انجام میدهند و اگر لپتاپ شما قدرتمند باشد، همین قطعات میتوانند جدیدترین و سنگینترین بازیهای جدید را به بهترین شکل اجرا کنند.
گرما محصول جانبی فعالیت این قطعات سختافزاری است و نمیتوان به طور کامل جلوی گرم شدن آنها را گرفت. اما از سوی دیگر به دلیل همین مشکل، بسیاری از لپتاپهای جدید از مکانیسمهای پیشرفتهای برای کنترل گرمای تولید شده توسط این قطعات بهره میبرند. مطمئنا از وظیفهی اصلی فنها خبر دارید ولی در کنار فنها، مواردی مانند هیت سینک و خمیر حرارتی هم نقش مهمی در کنترل گرمای برخی قطعات ایفا میکنند. به غیر از این موارد، دیگر راهکارهای متنوع برای کنترل گرمای تولیدی به کار گرفته میشود. بنابراین با توجه به این شرایط، اگر بدنهی لپتاپ شما گرم میشود، پس این موقعیت کاملا طبیعی است.
ولی برخی از داغ شدنها نگرانکننده هستند
با این حال، گاهی اوقات باید واقعا نگران داغ شدن بدنهی لپتاپ شوید. همانطور که گفتیم بدنهی لپتاپ حین انجام فعالیتهای سنگین تا حدی داغ میشود و این موضوع کاملا طبیعی است، اما گاهی اوقات داغ شدن بدنه میتواند دردسرساز شود. به عنوان مثال حتی اگر کار خاصی با لپتاپ انجام نمیدهید ولی بدنهی آن بهشدت داغ میشود و اگر فقط یک ناحیهی بهخصوص بهشدت گرم میشود، چنین مواردی اصلا عادی نیستند.
معمولا پردازنده و پردازندهی گرافیکی اصلیترین منابع تولید گرما در لپتاپ محسوب میشوند. با وجود اینکه این قطعات در برابر حرارت بالا مقاومت بسیار بالایی دارند، ولی گرمای بیش از حد از یک طرف عملکرد آنها را دچار مشکل میکند و از سوی دیگر اگر برای مدت طولانی در معرض گرمای بیش از حدی قرار بگیرند، ممکن است دچار آسیب دائمی شوند. با توجه به این توضیحات، اگر حین انجام کارهای ساده با داغ شدن کیبورد روبرو میشوید که معمولا پردازنده و پردازندهی گرافیکی زیر آن قرار دارد، پس باید این مشکل را مورد بررسی قرار بدهید.
ولی بار دیگر باید تاکید کنیم که پردازنده و پردازندهی گرافیکی لپتاپها در برابر دمای بالا مقاومت خیلی خوبی از خود نشان میدهند. این یعنی برای بیشتر مدلهای جدید، این پردازندهها و پردازندههای گرافیکی لپتاپها تا دمای حدود ۱۰۰ درجه هم با مشکل حادی روبرو نمیشوند. بنابراین عملا بیشتر کاربران لازم نیست چندان نگران آسیب رسیدن به این قطعات باشند.
نشانههایی که از داغ شدن بیش از حد خبر میدهند
حالا بعد از اینکه به طبیعی بودن گرمای بدنهی لپتاپها پرداختیم، حالا باید به نشانههایی بپردازیم که اگر با آنها روبرو شدید، پس باید به مشکل گرمای بدنهی لپتاپ توجه جدی نشان بدهید. یکی از مهمترین نشانهها، خاموش شدن ناگهانی لپتاپ است. لپتاپها زمانی که بیش از حد داغ میشوند، برای اینکه جلوی آسیب دائمی قطعات را بگیرند، به طور خودکار خاموش میشوند.
از دیگر نشانهها میتوانیم به صدای بسیار زیاد فنها-حتی برای کارهای معمولی-و افت محسوس عملکرد در زمان داغ شدن بدنه بپردازیم. بنابراین اگر در زمانی که بدنهی لپتاپ خنک است مشکلی با عملکرد آن ندارید ولی با گرم شدن بدنه به صورت محسوسی با افت عملکرد روبرو میشوید، پس این موضوع نشان میدهد که سیستم خنککننده نمیتواند وظیفهی اصلی خود را بهخوبی انجام دهد.
چگونه مشکل داغ شدن لپتاپ را برطرف کنیم؟
اگر به هر دلیلی با این مشکلات روبرو میشوید، اول از همه باید بدنهی آن را بررسی کنید. ابتدا ببینید که ورودیهای بدنه مسدود نشده باشند و همچنین لپتاپ را روی سطوح نرمی مثل تخت یا بالشت قرار ندهید زیرا این کار معمولا جلوی جریان هوای فنها را میگیرد. همچنین میتوانیم به کولپدها هم اشاره کنیم که با استفاده از چند فن که زیر لپتاپ قرار میگیرد، میتوانند دمای بدنه را بهطور محسوسی پایین بیاورند.
تمیز کردن بدنهی لپتاپ از جمله کارهایی است که انجام آن را توصیه میکنیم و با این کار، فنها بهتر میتوانند کار خود را انجام دهند. بعد از مدتی استفاده از لپتاپ، بدون شک گردوخاک زیادی وارد بدنه میشود و همین گردوخاکها جلوی فعالیت درست فنها را میگیرند.
اگر هم هیچکدام از این راهکارها برای شما جواب ندادند، چارهای جز مراجعه به یک متخصص ندارید. زیرا گرم شدن بیش از حد بدنه شاید ناشی از مشکل در عملکرد فنها یا از بین رفتن خمیر حرارتی باشد که برای این موارد میتوانید از کمک متخصصان بهره ببرید.
روی هم رفته همانطور که در این مطلب هم گفتیم، گرم شدن لپتاپ کاملا طبیعی است اما اگر گرمای بدنه از یک حد عبور کند، بهتر است به این مشکل رسیدگی کنید تا قطعات استفاده شده در آن دچار آسیب دائمی نشوند.
منبع: HowToGeek