M1 در برابر M1 پرو و مکس؛ تفاوت تراشههای اپل در چیست؟
اپل در حال حاضر ۳ چیپست اختصاصی برای سیستمهای مک در اختیار دارد؛ M1 ،M1 پرو و M1 مکس. اما این سه چیپست چه تفاوتها و شباهتهایی نسبت به هم دارند و آیا رقیب قدرتمندی برای یکدیگر محسوب میشوند؟ در ادامه به این موضوع میپردازیم.
آشنایی با اپل سیلیکون
M1 ،M1 پرو و M1 مکس همگی متعلق به خانوادهی اپل سیلیکون هستند. این تراشهها از معماری ARM بهره میبرند که تمام چیپستهای موبایل مبتنی بر آن هستند ولی سیستمهای قدیمی مک طی سالهای گذشته همراه با جیپستهای مبتنی بر معماری x86-64 راهی بازار میشدند. به همین خاطر، تراشههای سری M1 در کنار پردازنده از پردازندهی گرافیکی و واحد مختص یادگیری ماشینی بهره میبرند و در نتیجه سرعت بسیار بالا در کنار مصرف انرژی پایین به ارمغان میآورند.
اپل برای آیفون، آیپد، اپل واچ و اپل تیوی سالهاست که از تراشههای اختصاصی استفاده میکند. بنابراین این شرکت برای تراشههای سیستمهای مک، بیش از یک دهه تجربه در زمینهی طراحی چیپستها و نرمافزارهای یکپارچه با معماری ARM را در اختیار دارد و حالا در حال بهرهگیری از این تخصص برای کامپیوترهای خود است. اما علاوه بر کامپیوترها، حالا برخی از آیپدها هم از چیپست M1 استفاده میکنند و این یعنی اپل قصد دارد از این چیپستها در بیشتر محصولات خود بهره ببرد.
اولین تراشهی شرکت ARM با عنوان ARM1 معرفی شد که یک تراشهی ۳ میکرومتری حاوی ۲۵ هزار ترانزیستور بود. اما حالا چیپست M1 مکس تقریبا در ابعاد مشابه به لطف فناوری ساخت ۵ نانومتری توانسته ۵۷ میلیارد ترانزیستور قرار دهد. همین تفاوت در تعداد ترانزیستور پیشرفت شگفتانگیز این فناوری را طی سالهای گذشته نشان میدهد.
M1
اپل سال گذشته از اولین چیپست اختصاصی برای سیستمهای مک تحت عنوان M1 رونمایی کرد. این تراشه در کنار پردازنده و پردازندهی گرافیکی، از رم یکپارچه هم بهره میبرد که همین رویکرد منجر به افزایش سرعت سیستم میشود. از دیگر امکانات آن میتوانیم به واحد اختصاصی برای یادگیری ماشینی، موتورهای انکود و دیکود محتوای صوتی و تصویری و کنترلر تاندربولت ۴ اشاره کنیم.
در حال حاضر اپل برای مکبوک ایر، مک مینی، مکبوک پرو (مدل ۱۳ اینچی)، آیمک (مدل ۲۴ اینچی)، آیپد پرو (۱۱ و ۱۲٫۹ اینچی) از این چیپست استفاده میکند.
- تاریخ معرفی: 20 آبان ۱۳۹۹
- تعداد هستههای پردازنده: 8
- تعداد هستههای پردازندهی گرافیکی: تا ۸
- ظرفیت رم یکپارچه: تا ۱۶ گیگابایت
- تعداد هستههای موتور عصبی: 16
- تعداد ترانزیستور: 16 میلیارد
- فناوری ساخت: 5 نانومتری
M1 پرو
اگر M1 مکس وجود نداشت، M1 پرو بهعنوان پادشاه چیپستهای لپتاپها شناخته میشد. اپل این تراشه را بر مبنای M1 تولید کرده ولی حالا شاهد تعداد بیشتری از هستههای پردازنده و پردازندی گرافیکی هستیم و حداکثر ظرفیت رم یکپارچهی آن هم به ۳۲ گیگابایت رسیده است. در ضمن نباید پشتیبانی از دو نمایشگر اکسترنال و همچنین انکودر و دیکودر فرمت ProRes را از قلم بیندازیم که برای حرفهایهای دنیای فیلمبرداری اهمیت زیادی دارد. اساسا M1 پرو سریعتر از M1 و کندتر از M1 مکس است.
در حال حاضر این چیپست فقط برای نسل جدید مدلهای ۱۴ و ۱۶ اینچی مکبوک پرو استفاده شده است. همچنین به احتمال زیاد بهزودی سیستمهای دسکتاپ مک و حتی شاید برخی از آیپدها هم همراه با این تراشه از راه میرسند.
- تاریخ معرفی: 26 مهر ۱۴۰۰
- تعداد هستههای پردازنده: 10
- تعداد هستههای پردازندهی گرافیکی: 16
- ظرفیت رم یکپارچه: تا ۳۲ گیگابایت
- تعداد هستههای موتور عصبی: 16
- تعداد ترانزیستورها:۷ میلیارد
- فناوری ساخت: 5 نانومتری
M1 مکس
در مجموع M1 مکس قدرتمندترین تراشهی ساخته شده توسط اپل محسوب میشود. نسبت به M1 پرو از دو برابر پهنای باند رم بهره میبرد و حداکثر ظرفیت آن را هم دو برابر کرده است. در ضمن باید به دو برابر شدن تعداد هستههای پردازندهی گرافیکی هم اشاره کنیم که طبق ادعای اپل، میتواند در حد پردازندههای گرافیکی پرچمدار عمل کند و در عین حال فشار کمتری به باتری وارد میکند. گفتنی است این تراشه از ۴ نمایشگر اکسترنال پشتیبانی میکند.
مانند M1 پرو، این تراشه هم در حال حاضر فقط برای نسل جدید مدلهای ۱۴ و ۱۶ اینچی مکبوک پرو استفاده شده است. در آیندهی نزدیک بدون شک شاهد بهرهگیری از آن برای سیستمهای دسکتاپ مک خواهیم بود.
- تاریخ معرفی: 26 مهر ۱۴۰۰
- تعداد هستههای پردازنده: 10
- تعداد هستههای پردازندهی گرافیکی: 32
- ظرفیت رم بکپارچه: تا ۶۴ گیگابایت
- تعداد هستههای موتور عصبی: 16
- تعداد ترانزیستورها: 57 میلیارد
- فناوری ساخت: 5 نانومتری
کدام را باید انتخاب کنید؟
روی هم رفته مهمترین معیار برای انتخاب این تراشهها، بحث بودجه است. این یعنی اگر مشکل مالی ندارید، هیچ نکتهی منفی در انتخاب بهترین تراشه (M1 مکس) نمیبینیم. اما اگر بودجهی محدودی دارید، باید بگوییم که حتی چیپست M1 نسبت به بسیاری از پردازندههای ساخت اینتل و AMD از نظر پردازنده عملکرد بهتری ارائه میکند. در این میان مک مینی M1 قیمت بسیار مناسبی دارد.
حرفهایهای فعال در حوزههایی مانند یادگیری ماشینی، گرافیک، فیلم، تلویزیون و موسیقی هم بهتر است در بین سیستمهای مبتنی بر M1 پرو یا M1 مکس دست به انتخاب بزنند. اگرچه هنوز نقد و بررسیهای مربوط به نسل جدید مکبوک پرو منتشر نشده است، ولی تمام شواهد و قرائن از عملکرد شگفتانگیز آنها خبر میدهند.
در کل برای کاربران معمولی، سیستمهای مبتنی بر چیپست M1 میتوانند نظر شما را جلب کنند و در ضمن اگر نرمافزارهای دلخواهاتان برای معماری چیپست اپل بهینهسازی شدهاند، با عملکرد بسیار بهتری روبهرو خواهید شد. اپل با معرفی این چیپستها، روزبهروز فاصلهی خود را از دیگر سازندگان لپتاپها و کامپیوترها افزایش میدهد و باید ببینیم آیا اینتل و AMD میتوانند این شکاف را کاهش دهند یا نه.
منبع: How To Geek