مناسبترین فاصله چشم از مانیتور باید چقدر باشد؟
آیا برای شما هم پیش آمده که هنگام کار با مانیتور، دچار درد شدید در چشم یا سر خود شده باشید؟ شاید فکر کنید این بیماریها به خاطر کار زیاد به وجود میآیند که البته حق هم دارید، اما رعایت نکردن یک سری نکات ایمنی قبل از کار هم باعث به وجود آمدن آنها میشود. برای مثال فاصله درست چشم از مانیتور یک نکتهی بسیار مهم است که متأسفانه به آن کمتر توجه میشود.
این روزها حجم کارهای پشت سیستم در مقایسه با چندین سال قبل بسیار بیشتر شده است. در نتیجه کاربران بیشتر تمایل به پشت میز نشینی پیدا کردهاند. همین موضوع هم سبب شده فرکانس کار با گوشی یا مانیتور به شدت افزایش پیدا کند، به گونهای که بسیاری از افراد این روزها دچار کمر درد، سر درد مزمن، چشم درد و بیماریهایی مثل این هستند. البته آنچه که در این مطلب قصد داریم به آن بپردازیم، بیشتر روی فاصله درست چشم از مانیتور تمرکز دارد که اگر رعایت شود، کاربران میتوانند از مشکلاتی نظیر درد چشم و سر در امان بمانند.
چرا فاصلهی چشم از مانیتور اهمیت دارد؟
فاصلهی درست نشستن تا مانیتور اهمیت زیادی دارد زیرا همانطور که گفته شد، اگر این مسأله رعایت نشود، میتواند باعث ایجاد درد در چشم یا سر کاربر شود. بسیاری از پدرها و مادرها اصرار دارند شما فاصلهی زیادی از مانیتور حین کار کردن داشته باشید. اما باید این نکته را هم بدانید که هرچه دورتر بنشینید، نوشتههای روی صفحه کوچکتر دیده میشوند و هرچه شما به چشم خود برای دیدن آن محتوی فشار وارد کنید، بیشتر در معرض چشم درد قرار میگیرید.
از طرفی دیگر این نصیحت آنها که میگویند زیاد به مانیتور نزدیک نشوید هم بیراه نیست. در این حالت همه چیز بزرگتر میشود که این موضوع شاید روی کاغذ خوب به نظر برسد اما وقتی فاصلهی چشم ما با چیزی بسیار کم باشد و در واقع آن چیز را بزرگتر از حد مشاهده کنیم، چشم ما باید فشار زیادی به خود وارد کند تا بتواند تمام جزئیات را به بهترین شکل ممکن در یک کادر دریافت کند. این کار همچنین باعث میشود چشمان شما که دائما هم در حرکت هست، برای اینکه تمام جزئیات را در محیط دید خود داشته باشد، آسیب جدی به خود وارد کند.
بهترین فاصله نشستن تا مانیتور، همان فاصلهای است که شما بدون اینکه به خود فشار بیاورید، میتوانید متون را بخوانید و کاملا متوجه شوید. یعنی همه چیز در حالت عادی بزرگ و شفاف به نظر برسند. همچنین این بزرگی و شفافیت نباید چشم شما را آزار دهد. حتی اگر اندکی به جلو خم شوید تا صفحه را بهتر مشاهده کنید، باز هم آن فاصله، فاصلهی ایدئال محسوب نمیشود. پیشنهاد میشود فونت نوشتههای خود را روی sans-serif قرار دهید چرا که بهترین فونت برای افرادی است که زیاد با کامپیوتر کار میکنند.
اگر فکر میکنید فاصلهی چشم شما با مانیتور خوب و ایدئال است اما باز هم علائم سر درد، چشم درد، تاری و… دارید، بهتر است هر چند دقیقه یکبار از کار فاصله گرفته و چشمان خود را ببندید تا استراحت کنند. در این وقفهی کوتاه باید هر محصولی که نمایشگر دارد را کنار بگذارید، نه اینکه برای فرار از مانیتور، به گوشی خود پناه ببرید. اندکی هوا بخورید، چشم خود را ورزش دهید و آنها را با آب بشویید تا مجددا برای کار آماده شود.
فاصله چشم از مانیتور باید چقدر باشد؟
میرسیم به پرسش اصلی؛ نشستن در چه فاصلهای از مانیتور ایدئال محسوب میشود؟ به صورت کلی گفته میشود یک دست باید از مانیتور تا چشم کاربر فاصله وجود داشته باشد. به عبارتی سادهتر، این میزان بین ۲۰ تا ۳۰ اینچ خواهد بود که میشود چیزی حدود ۵۰٫۸ تا ۷۶٫۲ سانتیمتر.
حال خودتان تنظیم کنید که در کدام فاصله بین این دو مقدار یادشده، میتوانید آن معیاری که در بالا گفتیم را داشته باشید؛ یعنی همه چیز شفاف و بزرگ باشد و در عین حال به چشمان شما فشاری وارد نشود یا مجبور نباشید برای دیدن محتوی، خود را به سمت مانیتور خم کنید. چون با خم شدن به سمت مانیتور، کمر درد هم به مشکلات دیگر شما اضافه خواهد شد.
اگر چشم شما حتی با رعایت کردن این فاصله هم خشک میشود و درد میگیرد، چند بار پلک بزنید. بسیاری از افراد تمایل دارند وقتی با مانیتور کار میکنند، کمتر پلک بزنند. این کار باعث وارد شدن صدمات زیادی به چشم میشود. پلک زدن چشم را مرطوب نگه میدارد و باعث میشود به خشکی و سوزش دچار نشود. بنابراین اصلا آن را فراموش نکنید.
همچنین برخی از افراد چون مانیتور را هم سطح با چشم خود تنظیم میکنند، شاید مجبور شوند گاهی اوقات چشم خود را برای دیدن محتوی درون آن، خیلی باز کنند. پیشنهاد میشود به جای این کار، مانیتور را اندکی پایینتر از سطح چشم تنظیم کنید تا به آن اشراف داشته باشید. بدین ترتیب شما دیگر نیازی ندارید که چشمتان را بیش از حد باز کنید.
استفاده از مانیتورهای چندگانه
اگر از چند مانیتور استفاده میکنید و میخواهید همچنان فاصلهی ۲۰ تا ۳۰ اینچی را حفظ کنید، شاید برایتان سخت باشد چون مانیتورها، خصوصا آنهایی که منحنی هستند، فواصل مختلفی از هم دارند. اما سعی کنید تا جایی که امکان دارد آنها را در کنار هم قرار دهید تا مجبور نشوید دائما وضعیت خود را برای دید بهتر تغییر دهید. همچنین بهتر است بین آنها فاصلهای هم وجود نداشته باشد و همگی به یک اندازه باشند؛ یعنی مجبور نباشید برای دیدن یک مانیتور، خیلی به خود فشار وارد کنید و به این طرف و آن طرف بچرخید.
اگر یک مانیتور به اندازهی دیگری بلند نیست، میتوانید زیر آن یک پایه قرار دهید تا بالاتر بیاید و با مانیتور دیگری که دارید همسطح شود. حال این پایه میتواند کتاب باشد یا هر چیز دیگری. اما در انجام این کار اصلا سهلانگاری نکنید. اگر دو مانیتور هماندازه هم دارید، تصور نکنید همه چیز تمام شده است؛ حال باید خود را در دقیقترین وضعیت قرار دهید که نشستن درست در مرکز آنهاست. با این کار شما مجبور نخواهید شد سر خود را برای مشاهدهی مانیتور دوم، خیلی بچرخانید. در این شرایط، سیستم سهمانیتوره میتواند بسیار عالی باشد چرا که یکی از آنها را درست روبروی خود قرار میدهید و دیگری را در طرفین آن.
تنها کاری که باید بکنید این است که مطمئن شوید گردن شما خیلی به این طرف و آن طرف نمیرود چون میتواند باعث ایجاد درد در این ناحیه شود. گردن ورزشهای خاص خود را دارد که میتوانید بعد از هر چند دقیقه کار، آنها را انجام دهید. اگر هم مجبور هستید بچرخید، سعی کنید صندلی خود را بچرخانید تا بدن شما کاملا بچرخد و نه فقط بخشی از آن.
اگر لپتاپ داشته باشیم چطور؟
داشتن لپتاپ باعث میشود کاربران به خاطر سهولت نگهداری آن در شرایط مختلف، ارگونومی مناسب بدن را فراموش کرده و در شرایط نامناسبی از آن استفاده کنند. از طرفی چون صفحه کلید و نمایشگر به هم متصل هستند، شما خواه یا ناخواه مجبور میشوید در یک فاصلهی ثابت از آن قرار بگیرید. بهترین راه حل برای کسانی که زیاد از لپتاپ استفاده میکنند این است که یک صفحه کلید و ماوس اکسترنال خریداری کنند.
در این حالت لپتاپ به عنوان یک مانیتور میتواند در یک سطح بلند مثل میز قرار بگیرد و کاربر هم با صفحه کلید و ماوس با آن کار کند. شاید این کار هزینه بر باشد اما قطعا سلامتی شما اهمیت بسیار بیشتری دارد. در ضمن، هزینهی خرید یک صفحه کلید و ماوس معمولی هم آنقدرها زیاد نخواهد شد.
صندلی خوب فراموش نشود
توجه داشته باشید فاصله گرفتن از مانیتور فقط یک بخش ماجراست. اگر شما صندلی خوبی نداشته باشید که به شما اجازهی مانور ندهد، باز هم مجبور خواهید شد بیش از حد گردن و سر خود را حرکت دهید. همچنین اکثر نقاط بدن شما در فشار شدید قرار میگیرند. در نتیجه وقتی یک سیستم خریداری میکنید یا میدانید قرار است زیاد با سیستم سر و کار داشته باشید، حتما برای خرید یک صندلی خوب، هزینه کنید.
همچنین باید به این نکتهی مهم اشاره داشته باشیم که فرقی نمیکند از چه مانیتوری استفاده میکنید. تصور نکنید حالا که یک مانیتور قابلیتهای محافظتی زیادی دارد، میتوانید در هر شرایطی روبروی آن بنشینید بدون اینکه آسیبی به چشم شما وارد شود. هرچند خرید مانیتور باکیفیت واقعا واجب است، اما رعایت کردن نکات ایمنی یادشده در هر شرایطی واجبتر است. چشم ما هم مانند هر عضو دیگر نیاز به استراحت و تمرین دارد. بنابراین باید به خوبی با آن رفتار و از آن محافظت کرد.
- آیا مانیتور با رفرش ریت بالا برای کاربران معمولی هم مناسب است؟
- چه زمانی باید مانیتور قدیمی را تعویض کنیم؟
- آیا مانیتور اولترا واید ارزش خرید دارد؟
منبع: How To Geek