سرامید چیست و وجود آن چه فوایدی برای پوست دارد؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۶ دقیقه
سرامید چیست

اگر جز دسته افرادی هستید که به پوست خود اهمیت می‌دهید و روتین مراقبت از پوستتان را همیشه رعایت می‌کنید، حتما نام سرامید به گوشتان خورده است. پوست ما حاوی اسیدهای چربی به اسم این ماده است که در جلوگیری از خشکی و عفونت پوست آن دارد. بسیاری از مرطوب کننده‌ها و کرم‌ها حاوی این ماده هستند که می‌توانند به سلامت پوست و بازیابی سطح سرامید طبیعی پوست کمک کنند. در این مطلب از دیجی‌کالا مگ قصد داریم بررسی کنیم که سرامید یا ceramide دقیقا چیست و تاثیری برای پوست دارد؛ همراه ما باشید.

سرامید چیست؟

سرامید چیست و چه تاثیری بر پوست دارد؟

سرامیدها چربی یا در واقع لیپیدهایی هستند که به طور طبیعی در سلول‌های پوست یافت می‌شوند. سرامیدها ۳۰ تا ۴۰ درصد لایه‌ی خارجی پوست (اپیدرم) را تشکیل می‌دهند. وجود سرامید در حفظ رطوبت پوست و جلوگیری از ورود میکروب‌ها به بدن شما تاثیر بسیار زیادی دارد. اگر مقدار این ماده در پوست شما کاهش پیدا کند (که اغلب با افزایش سن این اتفاق می‌افتد)، پوست شما دچار کم‌آبی شده و مشکلاتی از جمله خشکی، سوزش و التهاب پوست برایتان رخ خواهد داد.

سرامیدها در واقع به نوعی مانند یک مانع برای پوست عمل کرده و از پوست شما به عنوان اولین سد دفاعی در برابر آلودگی‌ها و سموم خارجی محافظت می‌کنند. همچنین این مواد در رشد مغز و بهبود عملکرد سلولی هم تاثیر دارند.

سرامید اغلب در ترکیبات محصولات مراقبت از پوست مثل انواع کرم مرطوب کننده‌، کرم‌ها، سرم‌ پوست، تونرها و… یافت می‌شود تا بتوانند به بهبود سلامت پوست و سطح این ماده در آن کمک کنند.

انواع سرامید را بشناسید

به طور کلی می‌توان سرامیدها را به دو دسته‌ی طبیعی و مصنوعی تقسیم کرد؛ سرامیدهای طبیعی در لایه‌ی بیرونی پوست انسان، حیوانات و حتی گیاهانی مثل سویا یافت می‌شود.

سرامیدهای مصنوعی که به نام شبه سرامید (pseudoceramide) هم شناخته می‌شوند، ساخته‌ی دست بشر هستند. از آن‌جایی که سرامیدهای مصنوعی عاری از هرگونه آلودگی هستند و به نسبت سرامیدهای طبیعی پایدارترند، اغلب در محصولات مراقبت از پوست استفاده می‌شوند.

سرامیدها از ماده‌ای به نام sphingosine ساخته می‌شوند. اسفنگوزین زنجیری از اتم‌های کربن است که یک اسید آمینه به آن متصل شده است. این ماده مدل‌های مختلفی دارد که به اسیدهای چرب متصل می‌شود و انواع سرامیدها را تشکیل می‌دهد.

بر اساس شکل اسفنگوزین و اسیدهای چرب متصل به آن، ۱۲ نوع سرامید مختلف وجود دارد که از ۱ تا ۱۲ نام‌گذاری شده‌اند. احتمالا اسامی زیر را در ترکیبات محصولات مراقبت از پوست خود مشاهده کرده‌اید:

  • سرامید ۱ (سرامید EOS)
  • سرامید ۲ (سرامید NS یا NG)
  • سرامید ۳ (سرامید NP)
  • سرامید ۶-II (سرامید AP)
  • سرامید ۹ (سرامید EOP)
  • فیتواسفنگوزین
  • اسفنگوزین

سرامیدها چه فوایدی برای پوست دارند؟

سرامید ماده ای که فواید بسیاری برای پوست صورت دارد

سرامید برای پوست مزایا و فواید بسیار زیادی دارد که در ادامه برخی از آن‌ها را با شما بررسی خواهیم کرد.

  1. به سلامت سلول‌های پوستی کمک می‌کند.
  2. سرامید سد دفاعی پوست را تقویت می‌کند و یک مانع ایجاد می‌کند تا از خارج شدن رطوبت پوست جلوگیری کند.
  3. با حفظ رطوبت پوست از خشک شدن و التهاب پوستی جلوگیری می‌کند.
  4. از پوست در برابر آسیب‌های محیطی محافظت می‌کند.
  5. از پوست شما در برابر آلرژی و میکروب‌های عفونت‌زا مثل باکتری و قارچ محافظت می‌کند.
  6. با حفظ رطوبت و لطافت پوست از پیر شدن آن جلوگیری می‌کند و اثرات چین و چروک را کاهش می‌دهد.
  7. این ماده از پوست شما در برابر اشعه‌های مضر UV محافظت می‌کند.

اگر سطح سرامید پوست شما به هر دلیلی کاهش پیدا کند، ممکن است دچار مشکلاتی از جمله موارد زیر شوید:

  • درماتیت آتوپیک یا اگزما که باعث قرمزی و خارش پوست می‌شود.
  • ایکتیوز که باعث خشک شدن بیش از حد و خشن شدن پوست شما می‌شود و ظاهری شبیه به فلس ماهی ایجاد می‌کند.
  • خشکی پوست که می‌تواند به دلیل تغییرات محیطی یا شرایط نامناسب بهداشتی رخ دهد.

چه عواملی باعث کاهش سطح سرامید در پوست می‌شوند؟

  • آب و هوای سرد
  • رطوبت پایین
  • محرک‌های شیمیایی
  • افزایش سن
  • استرس
  • میکروارگانیسم‌ها مثل باکتری‌ها و ویروس‌ها
  • بیماری‌های پوستی مثل اگزما

مراقبت از پوست با سرامید

کرم حاوی سرامید برای مراقبت از پوست بسیار مناسب است

پوست شما به طور طبیعی حاوی سرامید است، اما مقدار آن با گذشت زمان و افزایش سن می‌تواند کاهش پیدا کند و منجر به خشکی پوست و حتی پیری شود. مطالعات نشان می‌دهند که خشک شدن پوست به دلیل کاهش میزان سرامیدهای ۱ تا ۶ است.

شما می‌توانید با استفاده از مرطوب کننده‌ها، تونرها، سرم‌ها، کمپلکس سرامید و کرم (خواص کرم حاوی سرامید و لینولئیک اسید) حاوی این ماده در پوست خود را هیدراته و ترمیم کنید و سلامت آن را بهبود ببخشید. این محصولات همچنین می‌توانند به تولید سرامید طبیعی در پوست هم کمک کنند و با افزایش رطوبت پوست به نرم شدن، لطافت و صاف شدن آن کمک کنند.

سرامیدها را در کجا می‌توان پیدا کرد؟

همان‌طور که می‌دانید رژیم غذایی ما در سلامت بدن و پوست تاثیر بسیار زیادی دارد. این ماده بیشتر در محصولات مراقبت از پوست یافت می‌شود، اما می‌توانید با گنجاندن برخی غذاها در رژیم روزانه‌تان میزان تولید این ماده طبیعی پوست را افزایش دهید. این غذاها عبارت‌اند از:

لبنیات و تخم‌مرغ دارای حجم بالایی از سرامید هستند. علاوه بر این موارد، بسیاری از گیاهان حاوی فیتو سرامیدها هستند (مثل برنج، جوانه‌ی گندم، سویا و هلو). جالب است بدانید که میوه‌ی هلو به نسبت میوه‌های دیگر ۲ برابر بیشتر حاوی سرامید است. خوردن این مواد غذایی علاوه بر بهبود سطح این ماده در پوست به سلامت کلی بدن شما هم می‌تواند کمک کند.

همچنین سرامید را در برخی از مکمل‌های پوستی مثل مکمل کلاژن و هیالورونیک اسید هم می‌توانید پیدا کنید. این مواد به بهبود سلامت پوست کمک می‌کنند. برخی تحقیقات نشان می‌دهند که مصرف ۱۱ تا ۷۰ میلی‌گرم از این مکمل‌ها می‌تواند مفید باشد (البته این موضوع را باید با یک متخصص پوست در میان بگذارید تا مطمئن شوید مصرف مکمل‌ها برایتان مضر نیستند).

چه کسانی نیازمند سرامید هستند؟

همین‌طور که سن ما روزانه بالاتر می‌رود، همه‌ی ما می‌توانیم از روش‌های مختلف برای افزایش سطح سرامید پوست استفاده کنیم. با این حال، اگر پوست خشکی دارید، از مواد تحریک کننده‌ی خشن برای پوست خود استفاده می‌کنید یا بیش از حد در معرض نور خورشید قرار می‌گیرید، سرامید برای شما بسیار مهم هستند.

آیا سرامیدها عوارض جانبی دارند؟

هیچ عوارض جانبی شناخته شده‌ای از سرامید‌های خوراکی یا موضعی وجود ندارد. با این حال برخی ترکیبات موجود در محصولات پوستی می‌توانند برای بعضی افراد حساسیت‌زا باشند و باعث ایجاد التهاب شوند. همچنین برخی از مواد تشکیل دهنده می‌توانند بیماری‌های پوستی را تحریک کنند و اثر منفی داشته باشند. محصولات مراقبت از پوست را حتما از جای معتبر و با مشاوره‌ی درست خرید کنید و آن‌ها را قبل از مصرف تست کنید تا مطمئن شوید هیچ حساسیتی به آن‌ها ندارید.

حرف آخر

سرامیدها به طور طبیعی در پوست انسان وجود دارند و مثل یک سد دفاعی در برابر آلودگی‌های محیطی، اشعه‌های مضر و… از پوست شما محافظت می‌کنند. این ماده بر اساس شرایط مختلفی از جمله افزایش سن کاهش پیدا می‌کند و ما می‌توانیم سطح آن را با استفاده از محصولات مراقبت از پوست و برخی مواد غذایی افزایش دهیم. این ماده در پوست به کاهش چین و چروک، خشکی، التهاب و آکنه کمک می‌کند و به طور کلی پوست شما را شاداب و جوان نگه می‌دارند.

منابع: Health, Webmd

پاسخ به برخی پرسش‌های تکراری
سرامید چیست؟
سرامیدها لیپیدهایی هستند که به طور طبیعی در سلول‌های پوست یافت می‌شوند و۳۰ تا ۴۰ درصد لایه‌ی خارجی پوست (اپیدرم) را تشکیل می‌دهند.
سرامیدها در کجا پیدا می‌شوند؟
سرامیدها را در محصولات مراقبتی از پوست مثل کرم‌ها، مرطوب کننده‌ها و تونرها می‌توانید پیدا کنید. علاوه بر این موارد غذاهایی مثل سویا، هلو، برنج و جوانه‌ی گندم هم حاوی سرامید هستند و به بازسازی سطح آن در پوست کمک می‌کنند.
آیا سرامیدها برای پوست عوارض دارند؟
خیر؛ به طور کلی سرامیدها هیچ عوارضی برای پوست ندارد، اما برخی افراد ممکن است به دیگر ترکیبات محصولات مراقبت از پوست حساسیت نشان دهند.
روتین پوستی


برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X