با کودک همیشه گرسنه باید چه کار کنیم؟
آیا کودک شما یک کودک همیشه گرسنه است، حتی وقتی تازه غذا خورده است؟ آیا نمیدانید که دیگر باید چه خوراکی در اختیار او بگذارید تا سیر شود؟ آیا فکر میکنید این حالت نرمال نیست و باید جلوی بیشتر خوردن او را بگیرید؟
در اینجا دربارهی ۴ دلیل احتمالی برای این خواسته کودک و آنچه باید در مقابل آن انجام داد، میخوانید. فرزندپروری میتواند کاری تکراری باشد، به ویژه در زمان صرف غذا. بسیاری از والدین احساس میکنند که در چرخهای از غذا درست کردن و تمیز کردن گیر کردهاند. میان وعده درست کنید، تمیز کنید، دوباره غذا درست کنید و تکرار ابدی این کارها. اما بچهها باید غذا بخورند.
از سه وعده غذایی در روز گرفته تا میان وعدههای متعدد، بچهها به مقدار زیادی غذا و سوخت نیاز دارند که با سطح فعالیتهایشان هماهنگی داشته باشد و به رشدشان کمک کند. تا وقتی این روند عادی جریان دارد، مشکل خاصی پیش نمیآید. اما برخی از والدین با درخواست غذای بیپایان کودکان خود مواجه میشوند. یکی از نگرانیهایی که از برخی والدین میشنویم این است که هر کاری که میکنند، بچههایشان همیشه گرسنه هستند.
اگر در اشتهای کودک شما تغییر بزرگی رخ داده است، چه کم و چه زیاد شدن، جا دارد که با پزشک اطفال مشورت کنید تا مطمئن شوید همه چیز درست است و سر جای خودش قرار دارد. با فرض سلامت کودک و اینکه همه چیز نرمال باشد، در اینجا چند مقصر وجود دارد که میتواند ریشهی گودال به ظاهر بیانتهای شکم بچهها باشد.
وعدههای غذایی و میانوعدههای کودک شما سیر کننده نیستند
بسیاری از میانوعدهها و غذاهای بچه رایج، مثلا کراکرهای ماهی شکل، میانوعدههای میوهای پاستیلی، گرانولا بارهای شیرین، کالری دارند اما سیر کننده نیستند. این خوراکیها، مواد مغذی مورد نیاز بدن کودک را تأمین نمیکنند.
همینطور غذاهای تهیه شده با آرد تصفیه شده مانند نان سفید و شیرینی. این بدان معنی است که حتی بلافاصله پس از خوردن آنها، ممکن است کودک شما همچنان گرسنه باشد. کودکانی که میوه و سبزیجاتی که مملو از فیبر و آب هستند، نمیخورند، ممکن است کمتر احساس سیری کنند.
با کودک همیشه گرسنه چه باید کرد؟
مطمئن شوید که وعدههای غذایی شامل غذاهای سیرکننده مانند غلات کامل غنی از فیبر، پروتئینها، میوهها و سبزیجات باشد. در مورد تنقلات هم همینطور. گاهی اوقات خوردن غذاهای کمکالری مانند چوبشور یا کراکر سفید اشکالی ندارد، اما اکثر تنقلات باید بیشتر شبیه وعدههای غذایی و حاوی مواد مغذی سیر کننده باشند. گاهی تصور والدین هم از میانوعده اشتباه است. هیچ اشکالی ندارد که میانوعده شبیه یک وعدهی غذایی کامل باشد.
کودکان در حال جهش رشد هستند
اشتهای کودکان سال به سال و حتی روز به روز در نوسان است. به عنوان مثال، کودکان نوپا و پیشدبستانی به خاطر یک روز بسیار کم و روز دیگر مقدار زیادی غذا خوردن بدنام هستند.
هنگامی که کودکان در دورهی جهش رشد هستند، اشتهایشان به طور ناگهانی افزایش مییابد که ممکن است به نظر نرمال نرسد و ارضای آن سخت باشد. خبر خوب اینکه این اتفاق کاملا طبیعی است. بچهها در این دورهها که اصطلاحا به آنها جهش رشد میگوییم، دچار جهش میزان اشتها هم میشوند. این به خاطر چند برابر شدن نیاز بدن به مواد مغذی است.
چه باید کرد؟
افزایش اشتها را با غذای مقوی و سیر کننده مدیریت کنید. مطمئن شوید که در آشپزخانه شما گزینههای سالم و آسانی مانند کرههای آجیل مثل کرهی بادامزمینی یا کرهی پسته، انواع پنیر، آووکادو و غلات کامل یافت میشود تا بچههای گرسنه بهجای چیپس یا شیرینی به سراغ غذاهای مغذی بروند.
یک اسموتی پر و پیمان، لقمههای کوچک پنیر و گردو، تخممرغ آبپز و چیزهایی مثل این را جایگزین میانوعدههای با ارزش غذایی پایین کنید. تهیهی این خوراکها گاهی آسانتر و در دسترستر از خوراکیهای بیارزش است. اگر عادت غذایی اشتباهی در کودک شما از سنین پایین شکل نگرفته باشد حتی گرایش او نسبت به میانوعدههای مغذی بیشتر خواهد بود.
کودک شما از سر کسالت غذا میخورد
تا به حال درباره پرخوری عصبی چیزی شنیدهاید؟ در این حالت احساسات دیگری غیر از گرسنگی شما را به سمت خوردن میبرد. غذا خوردن عصبی فقط برای بزرگسالان نیست. مریان جاکوبسن (Maryann Jacobsen)، نویسندهی کتاب چطور یک غذاخور آگاه پرورش دهیم (How to Raise A Mindful Eater)، میگوید: «گاهی اوقات برای یک بچه گرسنگی به این معنی است که خسته، ناراحت یا عصبی است و فقط میخواهد برای رفع بیحوصلگی غذا بخورد.»
چه باید کرد؟
با کودک خود در مورد گرسنگی، سیری و اهمیت گوش دادن به ندای شکمش صحبت کنید. اگر معلوم شد که فرزند شما خیلی گرسنه نیست، از او بپرسید که واقعاً چه احساسی دارد و سعی کنید به او کمک کنید. این کمک میتواند صحبت کردن دربارهی مشکلی باشد که کودک با آن درگیر است.
یا اگر حوصلهاش سر رفته است، پیدا کردن و خواندن یک کتاب یا شروع یک بازی میتواند کودک را سرگرم کند. وعدههای غذایی برنامهریزی شده و با نظم زمانی نیز میتواند کمک کننده باشد. خوب است که وعدهها را سر ساعتهای مشخصی برای کودک سرو کنید و در این نظم استمرار داشته باشید. یاکوبسن میگوید: «داشتن وعدههای غذایی منظم و نشستن پشت میز برای خوردن آنها، بدون ریزهخواری در بین وعدهها به کودک کمک میکند تا غذا خوردن را به دلایلی غیر گرسنگی یاد نگیرد».
گرسنگی با تشنگی اشتباه گرفته میشود
شاید این جمله را شنیده باشید که وقتی احساس گرسنگی میکنید در واقع تشنه هستید. این غیرمعمول نیست که تشنگی با گرسنگی اشتباه گرفته شود، بهخصوص در کودکان. بچهها اغلب آنقدر درگیر بازی میشوند که نوشیدن آب را فراموش میکنند، بهخصوص در هوای گرم.
چه کاری باید انجام دهید؟
یک بطری یا فنجان ویژهی آب برای کودک خود داشته باشید که در طول روز مرتب پر شود. آب نوشیدن را به کودک خود یادآوری کنید یا نوشیدن را با طعمدار کردن آب برای او جذاب کنید. به فرزندان خود توضیح دهید که گاهی اوقات تشنگی میتواند احساس گرسنگی بدهد. اگر واقعا گرسنه هستند، خوب است که یک میانوعدهی سالم به او بدهید، اما هوشمندانه است که قبل از آن، تشنگی را نیز بررسی کنید.
منبع: parents