فراتر از تابوها: هر آنچه باید دربارهی اختلال عملکرد جنسی بدانید
در پس پردهی صمیمیت و در خلوتگاه عاشقانهها، گاه سایههایی پدیدار میشوند که آرامش و لذت را به چالش میکشند. اختلال عملکرد جنسی واقعیتی است که افراد زیادی در سراسر جهان با آن دست و پنجه نرم میکنند. این موضوع، نه تنها بر زندگی جنسی فرد، بلکه بر سلامت کلی، اعتماد به نفس و روابط عاطفی او هم تاثیر میگذارد.
سکوت و شرم اغلب این مساله را پنهان نگاه میدارد و افراد را از جستوجوی درمان و دریافت حمایت بازمیدارد. اما حقیقت این است که اختلالات عملکرد جنسی مشکلی رایج و قابل درمان است. شناخت علل، نشانهها و راهکارهای درمان این اختلال گامی حیاتی در جهت بازگرداندن شور و نشاط به زندگی جنسی و بهبود کیفیت کلی زندگی است.
در این مطلب از دیجیکالا مگ قصد داریم با نگاهی دقیق و صمیمی، به بررسی ابعاد مختلف اختلال عملکرد جنسی بپردازیم و به سوالات متداولی که در این زمینه مطرح میشوند، پاسخ دهیم.
اختلال عملکرد جنسی چیست؟
کاهش میل جنسی
اختلال عملکرد جنسی در آلت تناسلی مردانه: اختلال نعوظ (ED)
اختلال عملکرد جنسی در آلت تناسلی مردانه: اختلالات انزال
اختلال عملکرد جنسی در واژن: درد و ناراحتی
اختلال عملکرد جنسی در واژن: مشکل در رسیدن به ارگاسم
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
درمان علل فیزیکی
درمان علل روانی
چشم انداز بلند مدت
چند نکتهی مهم
اختلال عملکرد جنسی چیست؟
اختلال عملکرد جنسی زمانی رخ میدهد که شما مشکلی داشته باشید که مانع از تمایل یا لذت بردن از فعالیت جنسی شود. اختلال عملکرد جنسی با بیمیلی جنسی تفاوت دارد و میتواند در هر زمانی اتفاق بیفتد. افراد در هر سنی ممکن است دچار اختلال عملکرد جنسی شوند، اگرچه احتمال بروز آن با افزایش سن بیشتر میشود.
استرس یکی از دلایل شایع اختلال عملکرد جنسی است. سایر عللتهای بروز آن هم عبارتند از:
- آسیب جنسی
- مسائل روانی
- دیابت
- بیماری قلبی یا سایر بیماریها
- مصرف مواد مخدر
- مصرف الکل
- بعضی از داروها
کاهش میل جنسی
کاهش تستوسترون میتواند باعث کاهش میل جنسی در هر فردی شود. البته در خانمها عوامل زیر هم در کاهش میل جنسی موثر هستند:
- تغییرات هورمونی پس از زایمان
- شیردهی
- یائسگی
به صورت کلی هم موارد زیر از موثرترین عوامل بر کاهش میل جنسی در همهی افراد به شمار میروند:
- فشار خون بالا
- دیابت
- برخی داروها
- مشکلات ارتباطی
- مهارکنندههای جنسی
- استرس
- خستگی
- ترس از بارداری
اختلال عملکرد جنسی در آلت تناسلی مردانه: اختلال نعوظ (ED)
ED مداوم میتواند باعث اضطراب شود.
ED زمانی رخ میدهد که آلت تناسلی مردانه نتواند برای برقراری رابطه جنسی نعوظ پیدا کند یا در حالت نعوظ باقی بماند. این مشکل میتواند به دلایل زیر پیش بیاید:
- مشکل در جریان خون
- اختلال عصبی
- آسیب به آلت تناسلی
- مشکلات روانی مثل استرس یا افسردگی
- مسائل مربوط به روابط
- بیماری پیرونی (کجی آلت تناسلی)
- بیماریهای مزمن
- بعضی از داروها
اختلال عملکرد جنسی در آلت تناسلی مردانه: اختلالات انزال
انزال زودرس، انزالی است که قبل از دخول یا بلافاصله پس از آن رخ میدهد. این مشکل اغلب ناشی از اضطراب عملکرد است. همچنین این اختلال میتواند به دلایل زیر بروز کند:
- انواع استرسهای روانی
- مهارکنندههای جنسی
- آسیب عصبی
- آسیب نخاع
- بعضی از داروها
اختلال انزال زمانی رخ میدهد که فرد نتواند اصلا انزال داشته باشد. انزال پسگرد یا پس رونده میتواند در اغلب آقایان، به ویژه کسانی که نوروپاتی دیابتی دارند، رخ دهد. در طول ارگاسم انزال به جای خروج از آلت تناسلی، وارد مثانه میشود. اگرچه این موضوع باعث ایجاد مشکلات سلامتی عمدهای نمیشود، اما میتواند باروری را مختل کند. در صورت بروز این مشکل باید به پزشک مراجعه کنید.
اختلال عملکرد جنسی در واژن: درد و ناراحتی
بسیاری از عوامل میتوانند باعث درد در طول فعالیت جنسی شوند. عدم وجود روانکاری کافی و سفت بودن عضلات واژن باعث دردناک شدن دخول میشود. اسپاسمهای غیرارادی عضلات واژن یا واژینیسموس میتواند باعث درد در حین رابطه جنسی شود. این علائم ممکن است نشانهای از اختلالات عصبی، دستگاه ادراری یا روده باشند.
تغییرات هورمونی یائسگی میتواند رابطهی جنسی را ناراحت کننده کند. کاهش سطح استروژن میتواند منجر به نازک شدن پوست ناحیه تناسلی شود. همچنین میتواند پوشش واژن را نازک کرده و روانکاری را کاهش دهد.
اختلال عملکرد جنسی در واژن: مشکل در رسیدن به ارگاسم
استرس و خستگی دشمنان ارگاسم هستند. درد و ناراحتی در طول فعالیت جنسی هم در دستهی همین دشمنان قرار میگیرد. زمانی که میل جنسی شما کم است یا هورمونهای شما نامتعادل هستند، رسیدن به ارگاسم ممکن نیست.
به گفتهی دانشکده پزشکی هاروارد، معیار طبیعی برای پاسخ جنسی زنانه به راحتی قابل اندازه گیری نیست و بر اساس کیفیت است. اساسا اگر از زندگی جنسی خود راضی باشید، حتی اگر ارگاسم نداشته باشید، دچار اختلال عملکرد جنسی نیستید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
هنگامی که مشکلات جنسی به طور مکرر رخ میدهند، هر دو شریک جنسی ممکن است دچار اضطراب شوند. اگر در مورد آن صحبت نکنید، اوضاع میتواند بدتر شود.
اگر وضعیت بهبود نیافت یا مشکوک به دلیل فیزیکی هستید، وقت آن است که به پزشک مراجعه کنید. آماده باشید تا سابقهی پزشکی کاملی از جمله لیستی از داروهای تجویزی و بدون نسخهی خود را ارائه دهید. جزئیات مشکل خود را به پزشک اطلاع دهید.
پزشک شما با معاینهی فیزیکی شروع میکند. بسته به نتیجه، ممکن است این معاینه با آزمایشهای تشخیصی همراه شود. اگر علت فیزیکی پیدا نکردند، به فکر مراجعه به یک درمانگر باشید.
درمان علل فیزیکی
نوع درمان به علت بروز اختلال بستگی دارد. گاهی اوقات درمان یک بیماری زمینهای مشکل را حل میکند. در بعضی موارد هم تعویض داروها ممکن است موثر باشد.
درمان ED در سالهای اخیر بسیار پیشرفت کرده است. بسیاری از آقایان با استفاده از داروهای تجویزی، مثل ویاگرا، نتایج مثبتی میگیرند. سایر روشها شامل وسایل مکانیکی، ایمپلنت آلت تناسلی یا جراحی است.
ژلها یا کرمهای روان کننده یا هورمون درمانی هم ممکن است مشکل خشکی واژن را حل کنند.
درمان علل روانی
مشاورهی روانشناسی در این مورد میتواند کمک کننده باشد. یک درمانگر میتواند به شما یاد بدهد که چگونه با استرس و اضطراب مقابله کنید. مشاورهی مشترک با شریک زندگیتان میتواند به بهبود ارتباط و افزایش صمیمیت کمک کند.
گاهی اوقات حمایت و آموزش در مورد رفتار جنسی تنها چیزی است که به آن نیاز دارید. میتوانید در مشاوره به تصویر بدن و سایر بازدارندهها بپردازید. برای اختلال عملکرد جنسی ریشهدار، روان درمانی کاملا ضروری است و میتواند وضعیت شما را تغییر دهد.
چشم انداز بلند مدت
معمولا هرچه اختلال عملکرد جنسی طولانیتر شود، سطح استرس و اضطراب شما بیشتر میشود. این موضوع میتواند مشکل را دائمی کند. بیشتر اوقات چشم انداز برای افراد مبتلا به اختلال عملکرد جنسی بسیار خوب است. با این حال بعضی از بیماریها غلبه بر آن را دشوارتر میکنند.
اگر با دید باز به اختلالات عملکرد جنسی ناشی از استرس یا شرایط موقت نگاه کنید، میتوانید آن را معکوس کنید. مسائل روانی عمیق ممکن است زمان بیشتری برای مدیریت نیاز داشته باشند یا هرگز به طور کامل برطرف نشوند، اما میتوانید آنها را بهبود بخشید.
چند نکتهی مهم
- ارتباط مهم است. اگر هر نوع اختلالات عملکرد جنسی دارید، با شریک زندگی خود صحبت کنید.
- حتی یک لحظه هم برای دریافت خدمات مشاوره شک نکنید.
- اگر از الکل یا مواد مخدر استفاده کنید، بیشتر احتمال دارد دچار اختلال عملکرد جنسی شوید.
- قبل از مصرف داروی جدید، در مورد عوارض جانبی احتمالی آن اطلاعات کسب کنید. فراموش نکنید که باید آنها را فقط طبق دستور مصرف کنید.
- اختلال عملکرد جنسی برای اکثر افراد در بازهای از زمان اتفاق میافتد. اما وقتی به یک مشکل مداوم تبدیل شد، باید به دنبال کمک باشید.
منبع: Sexual Dysfunction