قرص یونی زینک (unizinc) چیست؟
تامین ویتامینها و مواد معدنی ضروری برای داشتن بدن سالم و پرانرژی بسیار مهم است. قرص یونی زینک یک نوع مکمل غذایی است که برای بهبود عملکرد بدن و مقابله با علائم کمبود مواد مغذی مصرف میشود. اگر میخواهید بدانید ترکیبات قرص یونی زینک چیست و این محصول چه تاثیری روی بدن دارد، این مقاله از دیجیکالا مگ را تا انتها بخوانید.
قرص یونی زینک چیست؟
کاربرد قرص یونی زینک
عوارض قرص یونی زینک چیست؟
تداخلات دارویی قرص یونی زینک
بهترین زمان مصرف قرص یونی زینک
دورهی مصرف قرص یونی زینک چند ماه است؟
آیا قرص یونی زینک چاق کننده است؟
قرص یونی زینک چیست؟
قرص یونی زینک یک مکمل غذایی حاوی زینک (روی)، ویتامینهای گروه B و ویتامین C است. این مکمل برای کسانی که نمیتوانند زینک و سایر مواد مغذی مورد نیاز خود را از طریق رژیم غذایی تامین کنند، مناسب است.
کاربرد قرص یونی زینک
قرص یونی زینک میتواند در شرایط مختلف برای بهبود عملکرد بدن و رفع کمبودهای تغذیهای مفید باشد. کاربردهای اصلی این محصول عبارتند از:
- تامین زینک و ویتامینهای مورد نیاز بدن
- تقویت سیستم ایمنی و افزایش مقاومت بدن در برابر بیماریها و عفونتها
- حفظ سلامت پوست، درمان ریزش مو و تقویت ناخنها
قرص یونی زینک شامل ترکیبات زیر است:
۱. زینک
زینک یا روی در رشد و تقسیم سلولها نقش دارد و برای فعالیت آنزیمها، پروتئینها و DNA ضروری است. بهعلاوه، به عملکرد سیستم ایمنی بدن، حفظ سلامت پوست و بهبود زخم کمک میکند.
بر اساس تحقیقات، کسانی که زینک کافی در بدن خود ندارند بیشتر از دیگران در معرض خطر ابتلا به عفونت هستند. این افراد همچنین ممکن است علائم مختلفی مثل ریزش مو، بیاشتهایی یا اسهال را تجربه کنند.
بهجای یونی زینک میتوانید از سایر مکملهای حاوی روی مثل قرص فیتو استفاده کنید. برای اینکه با این مکمل آشنا شوید، مقالهی «قرص فیتو چیست» را بخوانید.
۲. ویتامین B1
ویتامین B1 یا تیامین در تجزیهی کربوهیدراتها و تولید انرژی نقش دارد. این ویتامین بهویژه انرژی مورد نیاز مغز برای فکر کردن و به خاطر سپردن مطالب را تامین میکند. به همین دلیل، کمبود آن ممکن است علائمی مانند آلزایمر ایجاد کند.
تیامین سیستم عصبی را سالم نگه میدارد. سیستم عصبی سیگنالها را از مغز به اندامهای مختلف بدن میفرستد و به آنها میگوید که که چه کاری انجام دهند. همچنین حرکات، افکار و پاسخهای خودکار شما مانند تنفس و هضم را کنترل میکند. کمبود ویتامین B1 با اختلال عملکرد اعصاب محیطی همراه است و به از دست دادن تعادل، ضعف عضلانی و سوزن سوزن شدن اندامها منجر میشود.
تیامین روی عملکرد سیستم ایمنی هم تاثیر دارد و التهاب ناشی از استرس را به حداقل میرساند. یک سیستم ایمنی سالم میتواند بهخوبی از شما در برابر میکروبها، عفونتها و بیماریها محافظت کند.
۳. ویتامین B2
ویتامین B2 یا ریبوفلاوین به تجزیهی پروتئینها، چربیها و کربوهیدراتها کمک میکند و نقش مهمی در حفظ انرژی بدن دارد. از سایر عملکردهای این مادهی مغذی میتوان به حفظ سلامت چشم، اعصاب، عضلات و پوست و حمایت از رشد جنین اشاره کرد.
بعضی از تحقیقات نشان دادهاند که ویتامین B2 میتواند از سردردهای میگرنی و کاتاراکت (آب مروارید) پیشگیری کند. اما برای تایید این موضوع باید مطالعات بیشتری انجام شود.
۴. ویتامین B3
نقش کلیدی ویتامین B3 یا نیاسین به سنتز کوآنزیمهای نیکوتینآمید آدنین دینوکلئوتید (NAD) و نیکوتینآمید آدنین دینوکلئوتید فسفات (NADP) مربوط میشود که در بیش از ۴۰۰ واکنش بیوشیمیایی بدن مشارکت دارند. این آنزیمها عمدتا غذایی که میخورید را به انرژی تبدیل میکنند.
نیاسین در ساخت و ترمیم DND و حفظ سلامت پوست هم موثر است. این ویتامین از سلولهای پوست در برابر آسیبهای ناشی از نور خورشید محافظت میکند و خطر ابتلا به بعضی از انواع سرطان پوست را کاهش میدهد.
۵. ویتامین B5
ویتامین B5 یا پانتوتنیک اسید مانند سایر ویتامینهای گروه B به شما کمک میکند که پروتئینها، کربوهیدراتها و چربیهایی را که میخورید به انرژی تبدیل کنید. این ویتامین همچنین برای حفظ سلامت پوست، مو و چشم، عملکرد صحیح کبد، سیستم عصبی و دستگاه گوارش، ساخت گلبولهای قرمز خون و تولید هورمونهای جنسی و هورمونهای مرتبط با استرس در غدد فوق کلیوی ضروری است.
ویتامین B5 به غیر از یونی زینک در مکملهای دیگری از جمله قرص پریورین هم وجود دارد. اگر میخواهید بهترین انتخاب را داشته باشید، با خواندن مقالهی «قرص پریورین چیست» میتوانید اطلاعات کاملی دربارهی این محصول کسب کنید.
۶. ویتامین B6
ویتامین B6 که به آن پیریدوکسین هم میگویند، تقریبا در ۲۰۰ واکنش شیمیایی بدن نقش دارد و برای بسیاری از فرآیندها از جمله رشد مغز و انتقال اکسیژن در جریان خون ضروری است. این ویتامین همچنین به حفظ سلامت سیستم عصبی کمک میکند، خلقوخو را بهبود میبخشد و علائم سندرم پیش از قاعدگی (مثل افسردگی، اضطراب و حساسیت سینهها به لمس) و حالت تهوع دوران بارداری را کاهش میدهد.
ویتامین B6 در واکنشهای شیمیایی مرتبط با سیستم ایمنی هم نقش دارد و به عملکرد بهتر آن کمک میکند. تحقیقات نشان میدهد که کمبود این ویتامین در سالمندان با تضعیف سیستم ایمنی همراه است.
۷. بیوتین
بیوتین یا ویتامین B7 از عملکرد بخشهای مختلف بدن از جمله سیستم عصبی، کبد، چشمها، مو و پوست حمایت میکند. کمبود این ویتامین نادر است. اما از آنجا که افراد مبتلا به کمبود بیوتین اغلب با مشکل ریزش مو یا بثورات قرمز پوستهپوسته مواجه میشوند، بعضی از متخصصان استفاده از مکمل آن را توصیه میکنند. با این حال، شواهد کافی برای تایید این موضوع وجود ندارد.
اگر بهدنبال مکملهای دیگری برای تقویت موهای خود هستید، پیشنهاد میکنیم مقالهی «قرص هیرتامین چیست» را بخوانید تا با یکی از محبوبترین مکملها آشنا شوید.
۸. فولات
فولات یا ویتامین B9 مادهی مغذی مهمی است که بدن از آن برای ساخت و ترمیم DNA، رشد، تقسیم و عملکرد صحیح سلولها و تولید گلبولهای قرمز خون استفاده میکند.
کمبود فولات خطر ابتلا به کمخونی، بیماری قلبی و بعضی از سرطانها را افزایش میدهد و ممکن است به نقایص مادرزادی در جنین در حال رشد منجر شود. کمخونی ناشی از کمبود این ویتامین با سردرد، رنگپریدگی، تغییر رنگدانههای مو و ناخن، کمپشت شدن مو و خستگی شدید همراه است.
۹. ویتامین B12
ویتامین B12 یا کوبالامین روی سلامت پوست، مو و ناخن تاثیر دارد و به تولید گلبولهای قرمز خون کمک میکند. در کسانی که به کمبود کوبالامین مبتلا هستند، شکل و اندازهی گلبولهای قرمز تغییر میکند. درنتیجه، این سلولها نمیتوانند با سرعت مناسب از مغز استخوان به داخل جریان خون حرکت کنند و اکسیژن را به اندامهای حیاتی بدن برسانند.
از آنجا که غذاهای حیوانی مثل گوشت گاو، ماهی، تخممرغ و محصولات لبنی بهترین منبع ویتامین B12 هستند، افراد گیاهخوار بیشتر از دیگران در معرض خطر کمخونی ناشی از این ویتامین قرار دارند.
۱۰. ویتامین C
ویتامین C هم مثل ویتامینهای گروه B محلول در آب است و در بدن ذخیره نمیشود. بنابراین باید هر روز از غذاهای حاوی این ویتامین یا در صورت لزوم مکملهای آن استفاده کنید.
بدن برای بسیاری از عملکردهای خود از جمله تولید ال-کارنیتین و بعضی از نوروترنسمیترها (انتقالدهندههای عصبی)، از بین بردن رادیکالهای آزاد، جذب آهن، بهبود زخم و تقویت سیستم ایمنی به ویتامین C نیاز دارد. همچنین از آن برای تولید کلاژن استفاده میشود. کلاژن یک نوع پروتئین مهم است که در پوست، تاندونها، استخوانها، روده و عروق خونی وجود دارد.
عوارض قرص یونی زینک چیست؟
بسیاری از مردم یونی زینک را بهترین قرص ویتامین برای ریزش مو و تقویت سیستم ایمنی میدانند. این قرص معمولا در دوزهای توصیهشده بیخطر است و عوارض جانبی جدی ندارد. با این حال، ممکن است در بعضی از افراد به سردرد، سرگیجه یا اسهال منجر شود. در صورت مشاهدهی هر گونه مشکل غیرعادی، مصرف مکمل را قطع کنید و نزد پزشک بروید.
کسانی که به یکی از ترکیبات قرص یونی زینک حساسیت دارند، باید از مصرف آن خودداری کنند. زنان باردار یا شیرده و بیماران (بهخصوص افراد مبتلا به مشکلات کلیوی و سیروز کبدی) باید قبل از مصرف این محصول در مورد فواید و عوارض آن با پزشک مشورت کنند.
تداخلات دارویی قرص یونی زینک
از مصرف همزمان این مکمل غذایی با آنتیبیوتیکها از جمله سیپروفلوکساسین، تتراسایکلین و داکسیسایکلین، بیسفسفوناتها مانند آلندرونیت، ریزدرونات و اتیدرونات، داروهای ضدصرع مثل فنیتوئین، لوودوپا و سیسپلاتین بپرهیزید. همچنین اگر داروی دیگری مصرف میکنید، با پزشک در مورد تداخل آن با یونی زینک صحبت کنید.
بهترین زمان مصرف قرص یونی زینک
دوز و مدت زمان مصرف این مکمل باید توسط پزشک یا متخصص تغذیه مشخص شود. با این حال، معمولا توصیه میشود یک عدد از آن را هر روز همراه با غذا و یک لیوان آب بخورید. این کار از بروز مشکلات گوارشی جلوگیری میکند.
دورهی مصرف قرص یونی زینک چند ماه است؟
دورهی مصرف قرص یونی زینک به سن، جنسیت و وضعیت سلامتی شما بستگی دارد. مصرف مداوم و طولانیمدت این محصول بدون مشورت پزشک توصیه نمیشود. چون ممکن است به سلامتی شما آسیب برساند یا عوارض جانبی جدی ایجاد کند.
آیا قرص یونی زینک چاق کننده است؟
قرص یونی زینک بهطور مستقیم روی وزن بدن تاثیر ندارد. این مکمل برای تامین مواد مغذی مورد نیاز بدن طراحی شده است و بیشتر به بهبود سلامت عمومی کمک میکند. با این حال، اگر بهدلیل کمبود زینک و ویتامینهای گروه B کماشتها شده باشید، ممکن است اشتهای شما بعد از مصرف مکمل افزایش یابد. در این صورت با خوردن غذاهای سالم و کمکالری میتوانید جلوی افزایش وزنتان را بگیرید.
کلام پایانی
قرص یونی زینک یک مکمل غذایی مفید برای تقویت سلامت عمومی بدن است. مصرف این مکمل در دوزهای توصیهشده میتواند نقش مهمی در تامین زینک و ویتامینهای ضروری ایفا کند. با این حال، بهتر است از آن در حد اعتدال و ترجیحا تحت نظر پزشک یا متخصص تغذیه استفاده کنید تا هم به نتیجهی مطلوب برسید و هم جلوی عوارض جانبی احتمالی را بگیرید.
منابع: healthdirect, medicalnewstoday, health.clevelandclinic, healthline