حداکثر ظرفیت کارت حافظه SD چقدر میتواند باشد؟
سالها قبل ظرفیت کارتهای حافظه SD در حد چند مگابایت بود ولی حالا حتی ظرفیت ۱.۵ ترابایت هم برای این محصولات عملی شده است. اما یک کارت حافظه SD در نهایت چقدر ظرفیت میتواند داشته باشد و آیا در آیندهی نزدیک این حداکثر ظرفیت عملی خواهد شد یا نه؟ در ادامه به این موضوع میپردازیم.
بالاترین ظرفیت کارت حافظه SD در بازار
در حال حاضر حتی در بازار ایران هم میتوانید کارت حافظه SD و microSD با ظرفیت ۱ ترابایت پیدا کنید. این در حالی است که تا همین چند سال قبل، کارتهای حافظه ۵۱۲ گیگابایتی پدیدهی شگفتانگیزی محسوب میشدند. این کارت حافظهها از زمان معرفی در سال ۱۹۹۹ تا حالا، با پیشرفتهای حیرتانگیزی روبرو شدهاند. در آن زمان این کارتها فقط ۳۲ مگابایت ظرفیت داشتند ولی حالا میتوانیم هزاران برابر این ظرفیت را در بدنهی با ابعاد مشابه قرار دهیم.
از نظر تئوری، استاندارد SDXC از حداکثر ظرفیت ۲ ترابایت برای کارتهای حافظه پشتیبانی میکند. اما در حال حاضر در بازار جهانی هیچ کارت SD با ظرفیت ۲ ترابایت به فروش نمیرسد. در ماه ژوئن ۲۰۲۲، شرکت Micron از کارت حافظه SD با ظرفیت ۱.۵ ترابایتی رونمایی کرد و گفت که این کارت حافظه اوایل ۲۰۲۳ در اختیار عمدهفروشهای فعال در این بازار قرار میگیرد. همچنین اواخر سال ۲۰۲۲، شرکت Koxia خبر ساخت مدل اولیهی یک کارت حافظه ۲ ترابایتی را رسما اعلام کرد.
با این حال طبیعتا افزایش ظرفیت کارت حافظه، به معنای بالا رفتن هزینههای ساخت آن خواهد بود. به همین خاطر همین حالا هم برای خرید کارت حافظه ۱ ترابایتی باید قیمت بسیار بالایی بپردازید. با توجه به همین موضوع، برای اینکه قیمت این مدلها برای عموم کاربران منطقی شود، باید چند سال منتظر بمانیم.
حداکثر ظرفیت کارت حافظه SD از نظر تئوری
کارتهای حافظه SD به سه دستهی اصلی تقسیم میشوند: سری SD (با حداکثر ظرفیت ۲ گیگابایت)، سری SDHC (با حداکثر ظرفیت ۳۲ گیگابایت) و SDXC (با حداکثر ظرفیت ۲ ترابایت). اما اگر بخواهیم از ظرفیت ۲ ترابایت عبور کنیم، آیا برای این کار استاندارد متفاوتی با قابلیتهای بیشتر وجود دارد؟
در این زمینه میتوانیم به استاندارد SDUC اشاره کنیم که از نظر تئوری از حداکثر ظرفیت ۱۲۸ ترابایت برای کارتهای حافظه SD پشتیبانی میکند. کارتهای مبتنی بر این استاندارد از نظر فیزیکی تفاوتی با کارتهای فعلی ندارند اما از سیستم متفاوتی موسوم به exFAT برای ذخیرهسازی دادهها استفاده میکنند.
با این حال امکانپذیر بودن یک موضوع از نظر تئوری یک بحث است ولی عملی کردن آن بحث دیگری محسوب میشود. بدون شک قرار دادن حجم بسیار بزرگی از اطلاعات در یک فضای بسیار محدود چالشهای فنی زیادی به همراه دارد. در کنار چالشهای فنی، باید به چالشهای مربوط به هزینهها هم اشاره کنیم. حتی اگر ساخت کارتهای حافظه مبتنی بر استاندارد SDUC امکانپذیر باشد، بدون شک ساختن چنین کارتهایی بسیار هزینهبر خواهد بود. از سوی دیگر در حال حاضر تقاضای بسیار کمی برای آنها وجود دارد؛ به همین خاطر شرکتها انگیزهی چندانی برای اختصاص دادن بودجهی هنگفت برای این پروژه ندارند.
بعد از کارتهای حافظه SD نوبت کدام فناوری است؟
حالا بعد از ارائهی توضیحات در مورد فناوری استفاده در کارتهای حافظه SD، بهتر است نگاهی به آینده هم بیندازیم. آیا در حال حاضر فناوریهای پیشرفته وجود دارند که بتوانند نسبت به کارتهای حافظه فعلی عملکرد بهتری ارائه دهند و ظرفیت بالاتری داشته باشند؟ در این مورد باید بگوییم که برخی فناوریهای جالب در حال توسعه و آمادهسازی هستند که پتانسیل زیادی برای موفقیت دارند.
اول از همه باید به روند افزایش ظرفیت حافظه داخلی گجتهای مختلف اشاره کنیم. به همین خاطر فقط تعداد اندکی از گوشیها و تبلتهای جدید از کارت حافظه microSD پشتیبانی میکنند زیرا ظرفیت حافظه داخلی آنها برای بسیاری از کاربران کافی است. همچنین روزبهروز سرویسهای ذخیرهسازی ابری و خدمات استریمینگ مورد توجه بیشتری قرار میگیرند. البته در کشور ایران به دلیل محدودیتهای گستردهی اینترنت، این سرویسها با چالشهای زیادی روبرو میشوند اما در سایر کشورها، وضعیت اینترنت همواره رو به بهبود است و به همین خاطر کاربران زیادی ترجیح میدهند فایلها و دادههای مختلف را در سرویسهای ذخیرهسازی ابری قرار دهند تا هر زمان که به این فایلها نیاز داشتند، بتوانند به راحتی از آنها بهره ببرند.
اما پیشرفت این فناوریها به معنای نابودی فناوریهای ذخیرهسازی فیزیکی نیست. همین حالا برخی کارتهای حافظه جانشین استاندارد SD در حال استفاده هستند و مثلا میتوانیم به استفاده از کارتهای XQD در دوربینهای حرفهای و بهرهگیری از کارتهای CFexpress اشاره کنیم. این کارتها سرعت بسیار بالایی دارند و به همین خاطر برای ویدیو و عکاسی گزینههای ایدهآلی محسوب میشوند.
اما در آیندهی نهچندان دور، ممکن است با ذخیرهسازی مبتنی بر DNA هم روبرو شویم. در این روش، دادهها در DNA مصنوعی ذخیره میشوند و این یعنی در فضای بسیار کم، قادر به ذخیرهسازی حجم بسیار بزرگی از اطلاعات خواهیم بود. اگرچه این کار شاید ایدهای در حد داستانهای علمی-تخیلی به نظر برسد، اما همین حالا دانشگاهها و پژوهشگران زیادی در حال آمادهسازی این فناوری هستند ولی در بهترین حالت سالها تا اجرایی شدن این ایده فاصله داریم.
بنابراین همانطور که میبینید، در آیندهی نزدیک با کارتهای حافظه SD مبتنی بر ظرفیت چندین ترابایتی روبرو نخواهیم شد و با توجه به اینکه در حال حاضر کارتهای حافظه ۱ ترابایتی هم قیمت بسیار بالایی دارند، باید ببینیم آیا در چند سال آینده قیمت این مدل کارت حافظهها به طور قابل توجهی کاهش پیدا میکند یا نه.
منبع: HowToGeek
سلام وقت بخیر، ببخشید من گوشی نوکیا جی ۱۰ دارم با رام ۴ و حافظه داخلی ۶۴ گیگ، آیا گوشیم کارت حافظه ۲۵۶ گیگ را پشتیبانی می کند؟