تفاوت Ripple و XPR در چیست؟
بسیاری از کاربران بازار رمز ارزها از «ریپل» و «XPR» بهجای هم استفاده میکنند، اما در واقعیت این دو عنوان یکسان نیستند. در واقع، XPR رمز ارزی است که توسط کمپانی Ripple Labs Inc ایجاد شده و مدیریت میشود. این کمپانی همان شرکتی است که پروتکل پرداختی Ripple را که یک سیستم تسویهی ناخالص آنی است، معرفی کرد.
با این حال، بسیاری از افراد معمولا به اشتباه عنوانهای ریپل و XPR را با هم برای اشاره به رمز ارز یاد شده به کار میبرند و این مسئله باعث شده این باور شکل بگیرد که این دو عنوان مفهوم یکسانی دارند.
در حقیقت، اگرچه Ripple Labs Inc رمز ارز XPR را ارائه و توزیع مستمر آن را مدیریت میکند، اما این شرکت بر این رمز ارز و Ripple Consensus Ledger (دفتر کل اجماعی ریپل) که همان بلاکچین بستر XPR است کنترلی ندارد و آنها را بهعنوان نرم افزار منبع باز ارائه کرده است.
ریپل (Ripple) چیست؟
هر دو کمپانی و روش پرداختی که به آنها اشاره کردیم با نام ریپل شناخته میشوند، اما پروتکل پرداختی است که در این مطلب برای ما اهمیت دارد. ریپل مورد بحث ما یک سیستم تسویهی ناخالص آنی است که در بستر پروتکل منبع باز توزیع شدهای بنا شده که شامل دفتر کل XPR و RippleNet است.
هر دو عنوان مالی و غیر مالی میتوانند پروتکل را با سیستمهای خود یکپارچه کنند. این پروتکل باز است و هر فرد میتواند بدون هیچگونه موافقت قبلی از ریپل، عضو آن شود. بنابراین، پروتکل ریپل و رمز ارز XPR دو عنوان کاملا جدا از هم هستند که توسط کمپانی Ripple Labs Inc ارائه شدهاند.
ریپل اعلام کرده هدفش فراهم کردن امکان تراکنشهای جهانی امن، سریع و تقریبا رایگان با هر میزان و بدون بازپرداخت است. با همین هدف، این سیستم خودش را به عنوان یک روش جایگزین برای مکانیزم سوئیفت (SWIFT) یا همان «جامعهی جهانی ارتباطات مالی بین بانکی» معرفی میکند که در حال حاضر بانکهای سراسر جهان از آن بهعنوان واسطه برای تراکنشهای مالی خود استفاده میکنند.
دفتر کل XPR چیست؟
دفتر کل XPR پشتوانهی پروتکل ریپل است و مانند هر بلاکچین دیگری، یک دفتر کل توزیع شدهی متصل در بستر شبکهی همتا به همتاست. با این وجود، یک تفاوت کلیدی با دیگر بلاکچینها دارد: مکانیزم اجماعی.
اجرا در یک شبکهی توزیع شدهی همتا به همتا به این معنی است که دفتر کل XPR با چالشهایی روبرو میشود که بلاکچینهای دیگر با آن مواجه میشوند: حل مشکل دوبار خرج کردن (Double-spend) و اطمینان از اجماع network-wide بر وضعیت حسابها و ترازها.
دفتر کل XPR برای حل این مشکلات از یک پروتکل توافق «تحمل خطای بیزانس» بر زیرشبکههای جمعی مورد اطمینان XPR Ledger Consensus Protocol استفاده میکند. به همین دلیل، برخلاف سایر بلاکچینها، تنها به مکانیزمهای «اثبات کار» یا «اثبات سهم» متکی نیست و از مکانیزم اجماعی خود استفاده میکند.
XPR چیست؟
XPR رمز ارز بومی «دفتر کل XPR» ریپل است که البته خود ریپل آن را یک دارایی دیجیتال مینامد. XPR پیش از عرضه استخراج و ۱۰۰ میلیارد واحد از آن ایجاد شد که طبق پروتکل، این میزان نه میتواند افزایش یابد و نه کاهش.
هنگامی که XPR خلق شد، خالقان ۸۰ درصد از این ارز را به کمپانی ریپل منتقل کردند و ۲۰ درصد باقیمانده را برای خود نگهداشتند. از آنجا که در اختیار داشتن این حجم بسیار زیاد XPR توسط کمپانی قدرت زیادی را برای قیمتگذاری این ارز در اختیار شرکت میگذاشت، ۵۰ میلیارد از آن را برای اثبات حسن نیت به یک حساب امانی منتقل شد.
این حساب امانی توسط توسط یک قرارداد هوشمند داخلی نظارت میشود که بر عرضهی XPR کنترل دارد. این قرارداد هوشمند طراحی شده تا برای ۵ سال هر ماه میزان یک میلیارد XPR عرضه کند و در عین حال، هر میزان XPR استفاده نشده را به حساب امانی بازگرداند و یک ماه دیگر به این بازهی ۵ ساله اضافه کند.
از زمان تولد، ریپل XPR را بهعنوان یک روش مناسب برای پل زدن میان ارزهای متفاوت با پروتکل Ripple معرفی کرده است. همانطور که ریپل اعلام کرده، پروتکلش یک جایگزین برای سیستم سوئیفت است و قصد دارد XPR را به ارز مورد انتخاب موسسات مالی استفاده کننده از پروتکل خود تبدیل کند.
ریپل و XPR چگونه به یکدیگر وابستهاند؟
همهچیز برمیگردد به مالکیت و این که چه کسی چه چیزی را کنترل میکند. این واقعیت است که شرکت Ripple Labs Inc با در اختیار داشتن بیشتر ذخیرهی XPR موجود میتواند روی این ارز کنترل داشته باشد، حتی اگر بخشی از این میزان را به حساب امانی منتقل کرده باشد. همچنین، ثروت خالص این شرکت هم کاملا به افزایش یا کاهش ارزش XPR وابسته خواهد بود.
منبع: Make Use Of