اینترنت استارلینک؛ هر آنچه باید بدانید
اینترنت استارلینک چیست و چرا این فناوری در حال حاضر بسیار پرطرفدار است؟ در این مطلب تلاش میکنیم ضمن معرفی کامل تکنولوژی استارلینک، در رابطه با اما و اگرهای اینترنت ماهوارهای استارلینک در داخل کشور ایران هم صحبت کنیم.
اینترنت ماهواره ای استارلینک چیست؟
چند ماهواره استارلینک در مدار وجود دارد؟
چطور ماهوارههای استارلینک را ببینیم؟
انواع طرحهای اینترنت استارلینک
مهمترین ویژگیهای خدمات اینترنت استارلینک
حجم دیتا
لگ و تاخیر بسیار کم برای بازیهای آنلاین
هزینهی تجهیزات و نصب استارلینک
استارلینک مینی؛ نسخهی تکامل یافتهتر از شرکت اسپیسایکس
ماهواره استارلینک در چه مناطقی فعال است؟
آیا اینترنت استارلینک جایگزین اینترنت 4G و ADSL در ایران میشود؟
اینترنت ماهواره ای استارلینک چیست؟
در مناطقی که هیچ گزینهای برای اتصال به اینترنت وجود ندارد، به جز شاید DSL با سرعت بسیار پایین یا اتصالات بیسیم ثابت، استارلینک احتمالا بهترین چیزی است که میتوانید تهیه کنید. استارلینک (Starlink) نام یک شبکه ماهوارهای به شمار میرود که توسط شرکت خصوصی پرواز فضایی اسپیسایکس (SpaceX) برای ارائهی اینترنت کمهزینه به مکانهای دورافتاده توسعه یافته است.
یک ماهوارهی استارلینک دارای عمر تقریبی پنج سال بوده و اسپیسایکس در نهایت امیدوار است که تا چهل و دو هزار ماهواره در این به اصطلاح مگا-مجموعه داشته باشد. نسخهی فعلی ماهواره استارلینک V2 در زمان پرتاب تقریبا ۸۰۰ کیلوگرم وزن دارد که تقریبا سه برابر سنگینتر از ماهوارههای نسل قدیمیتر به حساب میآید.
استفاده از استارلینک رایگان نبوده و باید مبلغ مشخصی را به عنوان اشتراک پرداخت کنید. متاسفانه در برابر سایر خدمات ارائه دهندهی اینترنتی باید اعتراف کرد که نرخ اشتراک ماهیانه استارلینک بالاتر از میانگینهای رایج محسوب میشود. البته شرکت استارلینک برای رقابت با شرکتهای هیوست نت و ویاست، به تازگی به طور موقت قیمت تجهیزات خود را از ۶۰۰ دلار به ۳۰۰ دلار کاهش داده تا کاربران بیشتری بتوانند با خرید تجهیزات از اینترنت استارلینک استفاده کنند. به همین دلیل در حال حاضر استارلینک در کشورهای غربی و آمریکا به یکی از محبوبترین گزینهها برای اتصال به اینترنت شناخته میشود.
استارلینک همچنین در حال حاضر سریعترین سرعت را از هر ارائه دهندهی اینترنت ماهوارهای ارائه میدهد، با سرعتهای تا ۱۵۰ مگابیت بر ثانیه برای طرح استاندارد و ۲۲۰ مگابیت بر ثانیه برای طرحهای پرمیوم. این سرعت اینترنتی برای مناطق دور افتاده رسما یک نعمت به حساب میآید.
چند ماهواره استارلینک در مدار وجود دارد؟
طبق گفتهی اخترشناس جاناتان مکداول که این صورت فلکی را در وبسایت خود پیگیری میکند، از آگوست ۲۰۲۴ رسما ۶۳۵۰ ماهواره استارلینک در مدار وجود دارد که از این تعداد ۶۲۹۰ ماهواره در حال کار هستند.
اندازه و مقیاس پروژهی استارلینک نگرانیهایی را برای اخترشناسان به وجود آورده است، که میترسند اشیای درخشان و در حال گردش با مشاهدات جهان تداخل داشته باشند. همچنین کارشناسان ایمنی پروازهای فضایی حالا استارلینک را به عنوان منبع شمارهی یک خطر تصادف در مدار زمین میبینند. علاوه بر این موارد، برخی از دانشمندان نگران هستند که مقدار فلزی که در جو زمین در حال سوختن است – به عنوان ماهوارههای قدیمی از مدار خارج میشوند – میتواند تغییرات غیرقابل پیشبینی را در اقلیم سیاره ایجاد کند.
چطور ماهوارههای استارلینک را ببینیم؟
ماهوارههای استارلینک در ارتفاع تقریبی ۵۵۰ کیلومتر بالای زمین در حال گردش هستند و نمایش فوقالعادهای را برای ناظران به نمایش میگذارند در حالی که در آسمان حرکت میکنند. این نمایش مورد استقبال همه قرار نمیگیرد و همانطور که اشاره کردهایم میتواند به طور قابل توجهی مشاهدات نجومی نوری و رادیویی را مختل کند.
برای دیدن ماهوارههای استارلینک به هیچ تجهیزات خاصی نیاز ندارید؛ به این دلیل که آنها با چشم غیر مسلح قابل مشاهده هستند. ماهوارهها میتوانند به صورت رشتهای از مرواریدها یا قطار نورهای درخشان که در آسمان شب حرکت میکنند، ظاهر شوند. ماهوارههای استارلینک یک یا دو روز پس از پرتاب و استقرارشان راحتتر قابل مشاهده هستند و سپس به تدریج سختتر میشوند تا زمانی که به ارتفاع نهایی مداری خود در حدود ۵۵۰ کیلومتر برسند.
لیست بهترین برنامههای رصد ستاره ممکن است به شما در برنامهریزی مشاهده استارلینک کمک کند. اگر میخواهید ببینید که همه ماهوارههای استارلینک در زمان واقعی کجا قرار دارند، به این نقشه استارلینک مراجعه کنید که پوشش جهانی هر ماهواره استارلینک و همچنین اطلاعاتی دربارهی تعداد ماهوارههایی که در حال حاضر در خدمت، غیرفعال یا در جو زمین سوختهاند را نشان میدهد.
انواع طرحهای اینترنت استارلینک
در حال حاضر که این مطلب نوشته میشود چهار طرح برای خرید اینترنت استارلینک وجود دارد که تمامی آنها را میتوانید در جدول زیر مشاهده کنید:
طرح استارلینک | حق اشتراک ماهیانه | محدوده سرعت | قیمت تجهیزات | تخصیص داده |
استاندارد (Standard) | ۱۲۰ دلار | ۲۵ تا ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه | ۳۰۰ دلار | نامحدود |
پرمیوم (Priority) | ۱۴۰ تا ۵۰۰ دلار | ۴۰ تا ۲۲۰ مگابیت بر ثانیه | ۳۰۰ تا ۲۵۰۰ دلار | ۴۰ گیگابایت تا ۲ ترابایت (در صورت اتمام حجم، نامحدود با سرعت پایینتر) |
موبایل (Mobile) | ۵۰ تا ۱۶۵ دلار | ۵ تا ۵۰ مگابیت بر ثانیه | ۳۰۰ دلار (برای استارلینک مینی ۶۰۰ دلار) | نامحدود |
پرمیوم موبایل (Mobile Priority) | ۲۵۰ تا ۵۰۰۰ دلار | ۴۰ تا ۲۲۰ مگابیت بر ثانیه | ۲۵۰۰ دلار | ۵۰ گیگابایت تا ۵ ترابایت (در صورت اتمام حجم، نامحدود با سرعت پایینتر) |
انتظار میرود طرحهای بیشتری در آینده از این نوع اینترنت ماهوارهای ببینیم که قیمت کمتری دارند. استارلینک پتانسیل ارائهی سرعتهای بالاتری نسبت به هیوزنت یا ویاست (و دیگر گزینههای محبوب اینترنت ماهوارهای) را دارد؛ با سرعتهای اینترنت خانگی که از ۲۵ تا ۲۲۰ مگابیت بر ثانیه متغیر است. در مقایسه، هیوزنت و ویاسات در بیشتر مناطق به حدود ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه تا ۱۵۰ مگابیت بر ثانیه محدود میشوند.
طرح آخر استارلینک در جدول، به عنوان یک طرح «محل ثابت» (Fixed Site) برای کسب و کارها فهرست شده، اما برای واجد شرایط بودن برای این طرح نیازی به داشتن کسب و کار نیست. اگر چه تجهیزات این طرح رسما هزینهی سنگینی معادل ۲۵۰۰ دلار را به دنبال دارند، میتوانید به جای آن بین تجهیزات شرکتی (۶۹۹ دلار) یا استاندارد (۲۹۹ دلار) انتخاب کنید. بنابراین با ۲۰ دلار اضافی در ماه، مشتریان میتوانند به طرح مذکور به قیمت ۱۴۰ دلار ارتقا یابند اما همان هزینههای تجهیزات ۲۹۹ دلار را پرداخت کنند.
مهمترین ویژگیهای خدمات اینترنت استارلینک
از مهمترین ویژگیهای اینترنت استارلینک میتوان به موارد زیر اشاره کرد که موجب محبوبیت این تکنولوژی شده است:
حجم دیتا
سرویس با دادههای واقعا نامحدود ارائه میشود. طرح اینترنت خانگی استاندارد شامل دادههای نامحدود بوده، در حالی که طرح پرمیوم شامل ۴۰ گیگابایت، ۱ ترابایت یا ۲ ترابایت داده پرمیوم، بسته به سطحی است که انتخاب میکنید.
دادههای پرمیوم به کاربران شبکه نسبت به کاربران استاندارد یک اولویت خاصی میدهد و به طور بالقوه سرعتهای سریعتری را ارائه میدهد که کمتر در معرض ازدحام شبکه هستند. هنگامی که مجموع دادههای پرمیوم شما تمام شود، سرویس به دادههای استاندارد تغییر میکند. وقتی این اتفاق بیفتد، پهنای باند به همان اندازه که برای سایر کاربران شبکه در هر زمان خاصی اولویت دارد، اولویتبندی میشود.
این موضوع میتواند منجر به سرعتهای کندتر برای باقیمانده دوره صورتحساب شود، اما این رفتار نسبت به کاهش سرعت قابل توجه و عمدی که در سایر سرویسهای اینترنتی ماهوارهای و حتی ADSL دیده میشود خیلی منصفانهتر و به نوعی جریمهی کمتری به نظر میرسد.
لگ و تاخیر بسیار کم برای بازیهای آنلاین
یکی دیگر از مزایای استارلینک تاخیر کم است. به این تاخیر، پینگ (Ping) گفته میشود؛ به معنای دقیقتر، تاخیر زمان لازم برای انتقال اطلاعات به / از ارائه دهندهی اینترنت شما اندازهگیری شده و به اسم پینگ به شما اطلاع داده میشود. ماهوارههای ژئواستیشنری، مانند آنهایی که توسط هیوزنت و ویاسات استفاده میشوند، در ارتفاع حدود ۲۲۰۰۰ مایل بالای زمین در حال چرخش هستند که منجر به بالاترین تاخیر در هر اتصال اینترنت مدرن میشود. ماهوارههای استارلینک که در مدار پایین زمین قرار دارند، با سرعتی در حدود ۳۵۰ مایل از سطح زمین در حال حرکت هستند – ۶۰ برابر نزدیکتر به سطح زمین نسبت به ماهوارههای سنتی مطابق با ادعای شرکت – بنابراین زمان کمتری برای انتقال اطلاعات نیاز است. در نتیجه، تاخیر استارلینک قابل مقایسه با اینترنت کابلی و سایر انواع اتصالات زمینی محسوب میشود. اکثر مشتریان باید کمترین تاخیر و پینگ را مشاهده کنند که از بروز لگ در بازیهای آنلاین و از تماسهای ویدیویی با تاخیر زیاد جلوگیری میکند.
هزینهی تجهیزات و نصب استارلینک
شما باید هر ماه حق اشتراک استارلینک را پرداخت کنید، اما نیاز است تا در وهلهی اول تجهیزات مورد نیاز استارلینک را تهیه کنید. با این حال، قیمت تجهیزات عدد کمی نیست. برای خرید تجهیزات کامل استارلینک باید مبلغی معادل ۶۰۰ دلار را پرداخت کنید؛ هر چند گاهی اوقات ممکن است تجهیزات استارلینک شامل تخفیفاتی شود. برای مثال در حال حاضر کل تجهیزات اینترنت استارلینک تا ۵ اکتبر سال جاری با قیمت ۳۰۰ دلار فروخته میشود. البته اگر مثبت نگاه کنیم، شما صاحب این تجهیزات هستید و میتوانید آن را با خود به هر جایی که دلتان میخواهد ببرید.
با تمام این تفاسیر، نصب اینترنت استارلینک بر اساس ویدیوهایی که در سطح اینترنت وجود دارد، اصلا و ابدا کار دشواری نیست و نسبت به سایر اینترنتهای ماهوارهای پروسه راهاندازی سادهتری دارد.
استارلینک مینی؛ نسخهی تکامل یافتهتر از شرکت اسپیسایکس
راهاندازی استارلینک مینی، جذابیت این تکنولوژی را برای مشتریان مدائم در حال سفر بیشتر کرده است. هزینه تجهیزات ۵۹۹ دلار بوده و هزینه اشتراک، ماهانه بین ۵۰ تا ۱۶۵ دلار محسوب میشود. تجهیزات در کولهپشتی شما جا میشود و شامل یک طرح آزمایشی ۳۰ روزه و بدون قرارداد است: شما میتوانید هر زمان که خواستید سرویس را متوقف و دوباره شروع کنید.
اگر سرویس اینترنت خود را به طرح Roam Unlimited به قیمت ۱۶۵ دلار در ماه ارتقا دهید، میتوانید از دادههای نامحدود و استفادهی تضمینی در حال حرکت تا ۱۰۰ مایل در ساعت بهرهمند شوید، بنابراین میتوانید از اینترنت حتی در حین حرکت با وسیلهی نقلیه نیز استفاده کنید.
اگر چه سرعت دانلود معمولا به طور متوسط ۵۰ مگابیت بر ثانیه و سرعت آپلود ۱۰ مگابیت بر ثانیه به شمار میرود، ایلان ماسک یک تست سرعت را در حین استفاده از استارلینک مینی به اشتراک گذاشت که سرعتهایی تا ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه و با پینگ ۲۳ میلیثانیه را نشان میدهد. یعنی شما میتوانید کیفیت اینترنتی به اندازهی کافی خوب برای تماشای سریالهای مورد علاقهتان یا بازی با دوستانتان داشته باشید، چه در یک قایق در وسط اقیانوس باشید و چه در حال پیادهروی در وسط کوهستان و صحرا!
برای نصب نیاز نیست حتما از یک فرد متخصص استفاده کنید، بلکه خودتان هم میتوانید اینترنت استارلینک را راهاندازی کنید. برای نصب استارلینک میتوان از سقف منازل، حیاط و هر بخش از فضای آزاد اطراف یک منزل یا شرکت اداری استفاده کرد. اگر برای یافتن بهترین لوکیشن برای نصب استارلینک با مشکل مواجه هستید، اپلیکیشن استارلینک را میتوانید نصب کنید که به شما محل دقیق نصب را نشان میدهد. این برنامه هم برای اندروید و هم برای iOS موجود است.
ماهواره استارلینک در چه مناطقی فعال است؟
در حال حاضر سرویس استارلینک در اکثر مناطق کشور آمریکا فعال بوده و در اروپا نیز بسیاری از کشورها مثل پرتغال، دانمارک، سوئیس، هلند، آلمان و سایرین از این اینترنت ماهوارهای بهره میبرند. ماهوارههای استارلینک در آسمان کشور ایران نیز موجود بوده، اما برای خرید و نصب سرویس استارلینک با محدودیتهای قانونی همراه هستیم و در حال حاضر که این مطلب نوشته میشود، ارگانهای امنیتی اجازهی نصب ماهوارهی استارلینک را نمیدهند و در صورت کشف اینترنت استارلینک، امکان توقیف و ضبط تجهیزات استارلینک وجود دارد.
برای خرید تجهیزات و اینترنت استارلینک نیز فعلا هیچ فروشگاهی به صورت قانونی در داخل ایران مشغول به کار نیست و هر فردی که قصد فروش تجهیزات استارلینک در ایران داشته باشد مورد پیگرد قضایی قرار میگیرد. همچنین فرد مورد نظر در صورت احراز شدن جرم وی، مشمول پرداخت جریمهی نقدی هم قرار میگیرد.
با وجود این که بیش از شش هزار ماهواره استارلینک در مدار وجود دارد، استارلینک به عقیدهی کارشناسان باید حداقل ده هزار ماهواره در مدار داشته باشد تا این شرکت بتواند ادعا کند به اکثر مناطق کرهی زمین سرویس میدهد.
آیا اینترنت استارلینک جایگزین اینترنت 4G و ADSL در ایران میشود؟
واقعیت امر، استارلینک قرار نیست جایگزین اینترنت بیسیم 5G/4G و حتی اینترنت ADSL شود. حداقل فعلا این پروسه امکانپذیر نیست؛ چرا که در داخل کشور ایران همچنان محدودیتهای قانونی برای راهاندازی اینترنت ماهوارهای استارلینک وجود دارد و حتی اگر این محدودیت برداشته شود، هزینهی چند صد دلاری تجهیزات استارلینک برای بسیاری از کاربرها سنگین خواهد بود.
با تمام این تفاسیر، اینترنت استارلینک برای مناطقی که امکان نصب تجهیزات اینترنتی مرسوم وجود ندارد، بهترین گزینهی حال حاضر برای اتصال به اینترنت به شمار میرود؛ مناطق دور افتادهای که حتی نصب دکلهای مخابراتی نیز با دشواری همراه خواهد بود.
حتی اگر تمامی محدودیتهای استارلینک در داخل کشور ایران برداشته شود، استارلینک طرحهای متنوعی را برای ارائه ندارد و تنها باید از بین چهار طرح فعلی، یکی را به عنوان بهترین گزینه انتخاب کنید و به صورت ماهانه حق اشتراک آن را بپردازید. با این حال، به نظر میرسد به دلیل سرعت بالا و فقدان محدودیتهای رایج در باز کردن بسیاری از سایتهای خارجی، میتوان اینترنت استارلینک را یک گزینهی ایدهآل برای افرادی دانست که دسترسی سریع و بدون محدودیت به اینترنت، جزو اولویتهای اول زندگی آنهاست.
با توجه به فراگیر شدن استفاده از اینترنت استارلینک، انتظار میرود در آیندهی نه چندان دور، قیمت تجهیزات کاهش یابد و همچنین تنوع طرحها نیز بیشتر شود تا کاربران بیشتری بتوانند از این فناوری هیجان انگیز و پیشرفته به بهترین شکل ممکن برای اهداف شخصی و تجاری خود بهرهبرداری کنند. همچنین امیدواریم محدودیتهای قانونی استارلینک نیز در ایران برداشته شود تا بدون نگرانی بتوان سرویس اینترنتی استارلینک را تهیه و از اینترنت پرسرعت، با کیفیت و پیشرفتهی دنیا لذت برد.
منبع: دیجیکالا مگ