نمایشگر pOLED چگونه تجربهی کار با گوشیها را متحول میکند؟
pOLED یک فناوری بسیار جذاب است که برخی از شرکتها از آن در نمایشگر گوشیهایشان استفاده میکنند چون کیفیت فوقالعادهای را ارائه میدهند. در نمایشگر pOLED، رنگها بسیار درخشان، تصاویر شفاف و واضح و وضوح تصویر بسیار بالاست به گونهای که گویا نمایشگر یک سر و گردن بالاتر از پنلهای عادی است. اما pOLED دقیقا چیست و چگونه تجربهی کار با گوشیها را دگرگون میکند؟
نمایشگر pOLED چیست؟
۵ قابلیت جذاب نمایشگر pOLED
۱. انعطافپذیری بالا
۲. مقاومت بالا
۳. کاهش حواشی اطراف نمایشگر
۴. مصرف پایین انرژی
۵. قیمت پایین
چرا نباید به سراغ پنلهای pOLED رفت؟
۱. آسیبپذیر در برابر خط و خش
۲. پیکسل سوختگی
چه گوشیهایی نمایشگر pOLED دارند؟
سخن پایانی
نمایشگر pOLED چیست؟
pOLED، مخفف عبارت Plastic OLED یا همان OLED پلاستیکی است. به عبارتی سادهتر، نمایشگرهای OLED پیکسلهایی دارند که از مواد ارگانیک ساخته میشوند و میتوانند به صورت مستقل از سایر چراغها، روشن یا خاموش شوند. حالا شرکتها پلاستیک را هم به عنوان لایهی زیری این پنل در نظر میگیرند که در این صورت، نمایشگر یادشده دیگر OLED نیست، بلکه pOLED نام خواهد داشت.
به جای شیشه، شرکتهای تولیدکنندهی گوشی هوشمند از یک ورق پلاستیکی بسیار باریک و منعطف به عنوان پایهی کار استفاده میکنند. این ورق پلاستیکی هم میتواند خم و هم تا شود. به همین خاطر این نوع پنلها را OLEDهای منعطف میدانند. این فناوری سبب میشود شرکت بتواند گوشیهایی با نمایشگر خمیده تولید کند یا محصولاتی که به شکل جذابی خم میشوند. مثل پنلهای آبشاری که آنقدر خم میشوند تا دیگر فریمی به چشم نیاید.
استفاده از لایهی پلاستیکی در زیر صفحه سبب میشود این پنل در مقایسه با پنلهای شیشههای OLED هم باریکتر شود و هم سبکتر. اما علاوه بر قابلیت انعطافپذیری، یک پنل pOLED همان کیفیت تصویری را ارائه میدهد که OLED با استفاده از آن موفق شد در بین کاربران بسیار محبوب شود. این یعنی نمایشگرهایی با این فناوری در نمایش رنگها فوقالعاده دقیق هستند، عمیقترین مشکی را به تصویر میکشند و کنتراست تصویر هم در آنها استثنائی است.
۵ قابلیت جذاب نمایشگر pOLED
حالا که با نمایشگر pOLED تا حدودی آشنایی پیدا کردهایم، میپردازیم به یک سری از قابلیتهای جذاب این پنل که باعث شده از سایر پنلها متمایز، و به یکی از محبوبترین پنلهای به کار رفته در گوشیهای هوشمند تبدیل شود.
۱. انعطافپذیری بالا
یکی از بهترین قابلیتهای پنلهای pOLED این است که انعطافپذیر هستند. این انعطافپذیری به لطف لایهی پلاستیکی زیری به دست میآید که به شرکتهای سازندهی گوشیهای هوشمند این اجازه را میدهد تا پنل را به اشکال گوناگون و جالبی خم کنند. یک سری از گوشیها نظیر موتورولا ریزر ۴۰ اولترا و موتورولا اج ۳۰ فیوژن از پنل pOLED استفاده میکنند که اگر به طراحی آنها دقت کنید، میبینید گوشههای آنها خمیده است. این نوع طراحی سبب میشود گوشی از نمای روبرو فوقالعاده زیبا و جذاب به نظر برسد.
البته شرکتهای تولیدکنندهی گوشیهای هوشمند فقط در ساخت گوشی از این قابلیت جذاب نمایشگر pOLED بهره نمیبرند. یک سری از ساعتها نظیر LG G Watch R W110 هم از نمایشگر pOLED بهره میبرند که همین موضوع سبب شده دست شرکت برای ایجاد اشکال گوناگون در کنارهها کاملا باز باشد. البته وقتی میگوییم انعطافپذیری، منظورمان گوشیهای تاشو نیستند. همینکه گوشههای یک نمایشگر در گوشیهای هوشمند به سمت فریم و پنل پشت خم میشود، به انعطاف نیاز دارد که نشکند. این انعطاف به لطف پنل pOLED فراهم میشود.
۲. مقاومت بالا
پنلهای منعطف pOLED یک مزیت دیگر هم علیرغم ماهیت خود دارد و آن هم مقاومت بالایشان است. شاید برایتان جالب باشد اما مقاومت این پنلها حتی از پنلهای معمولی هم بیشتر است چرا که نمایشگر گوشیهای امروزی از شیشه ساخته میشود و همین موضوع هم سبب شده وقتی به زمین برخورد میکنند، بشکنند.
با این حال همچنان ترس شکستن نمایشگر در صورت برخورد به زمین در ذهن کاربر وجود دارد. اما پنلهای pOLED یک مزیتی که دارند این است که در برابر ضربه مقاومت به مراتب بیشتری دارند چرا که این پنلها از پلاستیک به جای شیشه به عنوان پایه کار خود بهره میبرند و همین موضوع هم از خورد شدن آنها جلوگیری میکند.
۳. کاهش حواشی اطراف نمایشگر
یکی دیگر از مزیتهای پنلهای pOLED این است که به شرکتهای تولیدکنندهی گوشیهای هوشمند این اجازه را میدهد تا میزان حواشی اطراف نمایشگر را به حداقل برسانند. در این صورت نیازی نیست برای تولید یک گوشی مثلا ۶٫۷ اینچی، اندازهی گوشی را افزایش داد؛ همینکه از حواشی آن کاسته شود، نمایشگر به آن میزان مورد نظر میرسد و این موضوع حتی در وزن و ابعاد خود گوشی هم تأثیر میگذارد. یعنی شما یک گوشی ۶٫۷ اینچی دست میگیرید و در عین حال، یک گوشی ۶٫۵ اینچی میتواند از لحاظ ابعاد، با گوشی شما یکسان باشد.
۴. مصرف پایین انرژی
یکی از مهمترین مزیتهای نمایشگر pOLED مصرف انرژی پایین آن است. همانطور که میدانید، بیشترین مصرف انرژی در یک گوشی هوشمند یا هر محصول دارای نمایشگری، پنل آن است چرا که باتری باید بتواند انرژی مورد نیاز برای روشن ماندن، دریافت بازخوردهای لمسی و… را فراهم کند. کاربر با انجام کوچکترین فعالیتی، نیاز دارد تا صفحه روشن شود، بنابراین اگر شرکتها بتوانند راهی برای مصرف کمتر انرژی توسط پنل پیدا کنند، میتوانند طول عمر باتری را به شکل قابل توجهی افزایش دهند.
البته به نظر میرسد این راه تا حد زیادی طی شده؛ نمایشگرهای pOLED در مقایسه با پنلهای عادی، انرژی به مراتب کمتری مصرف میکنند و اجازه میدهند گوشی دوام بیشتری از لحاظ طول عمر باتری داشته باشد. این مصرف پایین انرژی به خاطر پیکسلهای مستقل پنل OLED است که هر یک از آنها روشن و در صورت عدم نیاز، خاموش میشوند. برخلاف پنلهای LCD که حتی برای تولید رنگ مشکی هم باید روشن شده و رنگ مشکی را تولید کنند. این در حالی است که در مواقع نمای رنگ مشکی، پنلهای OLED کاملا خاموش میشوند و این در مصرف انرژی صرفهجویی بزرگی ایجاد میکند.
بنابراین اگر از تمام شدن شارژ زودهنگام گوشی خود خسته شدهاید، پیشنهاد میشود گوشیهایی تهیه کنید که نمایشگر آنها از نوع pOLED است.
۵. قیمت پایین
برای بسیاری از کاربران مهم است که گوشی جدیدی که خریداری میکنند، قیمت مناسبی داشته باشد. pOLED یکی از همین فناوریهاست که در عین جذابیت، آنقدر مقرون به صرفه هست که کاربران بتوانند بدون نگرانی، یک سری از گوشیهای مجهز به آن را خریداری کنند.
نکتهای که وجود دارد این است که قیمت پایین پنلهای pOLED، به خاطر هزینهی ساخت پایین آنهاست. چرا که هزینهی ساخت همان لایهی پلاستیکی زیری، به مراتب کمتر از هزینهی تولید شیشه است. از طرفی نمایشگرهای pOLED اجزای کمتری برای تولید نیاز دارند چرا که دیگر نیازی به بکلیت یا لایهی لمسی نیست.
همین قابلیت باعث شده شرکتهای تولیدکنندهی گوشی هوشمند هزینهی کمتری برای ساخت یا خرید این پنل پرداخت کنند و در نتیجه قیمت پایینتری هم برای گوشیهای خود در نظر بگیرند. البته چون این پنلها غالبا در گوشیهای بالارده مورد استفاده قرار میگیرد، شرکتها معمولا هزینهی بالایی را از کاربران دریافت میکنند اما به مرور زمان که این فناوری به بلوغ کافی برسد، قطعا بهای یک گوشی به مراتب کمتر خواهد شد. در حال حاضر، هزینهی ساخت این پنلها پایین است اما به دلیل به کار گرفته شدن در گوشیهای بالارده، این مزیت خیلی به چشم نمیآید.
چرا نباید به سراغ پنلهای pOLED رفت؟
اما پنلهای pOLED هم مثل هر نوع پنل دیگری، ضعفهای خاص خود را دارد که باعث میشود کاربران یا شرکتهای تولیدکنندهی گوشیهای هوشمند خیلی به استفاده از آن تمایل نشان ندهند. از جمله این دلایل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱. آسیبپذیر در برابر خط و خش
همانطور که در بالا هم گفته شده، نمایشگرهای pOLED در برابر ضربه شاید مقاومت خوبی داشته باشند اما خط و خش نه! این پنلها به خاطر انعطاف بالایی که دارند، شاید نشکنند اما اگر اجسام تیز مانند سوییچ، سوزن و… را در مجاورت آنها قرار دهید، به احتمال زیاد با خط و خش روبرو میشوند
بیس پلاستیکی این پنلها به مرور زمان میتواند در برابر خط و خش و آسیبهای اینچنینی صدمه ببیند. به خصوص اگر درون جیب خود، اجسام تیزی داشته باشید. البته میتوان این نکتهی منفی را با خرید یک برچسب محافظ صفحه کاملا برطرف کرد چون در این صورت هر آسیبی که به پنل وارد شود، دفع خواهد شد. اما به صورت کلی این پنلها چنین ضعفی را در مقایسه با پنلهای OLED شیشهای دارند.
۲. پیکسل سوختگی
معمولا پیکسل سوختگی زمانی اتفاق میافتد که گوشی یک تصویر ثابت را برای مدت زمان طولانی به نمایش بگذارد. این اتفاق سبب میشود یک سایهی دائمی روی نمایشگر ایجاد شود. یک سری از نمایشگرهای OLED با فناوریهای خاص کمتر از این مشکل رنج میبرند اما یک سری دیگر، در صورتی که یک رنگ ثابت را برای مدت زمان زیادی نشان دهند، خیلی زود دچار این مشکل میشوند.
شرکتهای تولیدکنندهی گوشیهای هوشمند با به کار گرفتن فناوریهای جذابی نظیر تغییر پیکسل، توانستهاند تا حدودی مشکل یادشده را برطرف کنند اما کاربرانی که زیاد از گوشی خود استفاه میکنند، همچنان در طول زمان دچار این مشکل میشوند. زمانی هم که این اتفاق رخ دهد، دیگر راهی برای بهبود اوضاع وجود ندارد مگر اینکه کاربر نمایشگر را به صورت کلی تعویض کند که این کار هزینههای گزافی را در پی خواهد داشت.
چه گوشیهایی نمایشگر pOLED دارند؟
از جمله گوشیهای مجهز به این پنل میتوان به مدلهای زیر اشاره کرد که بسیاری از آنها گوشیهای قدیمی هستند و معمولا بیشتر شرکتها برای گوشیهای جدید از این پنل استفاده نمیکنند.
- موتورولا اج ۳۰ لایت
- گوگل پیکسل ۴
- گوگل پیکسل ۴ XL
- LG Velvet
- موتورولا موتو ریزر ۲۰۲۲
- موتورولا اج ۳۰ نئو
- و…
نمایشگر pOLED؛ سخن پایانی
نمایشگر pOLED یکی از بهترین پنلهایی است که شرکتهای سازندهی گوشیهای هوشمند تاکنون در گوشیهای خود از آن استفاده کردهاند. این پنلها به لطف زاویهی دید بسیار گسترده، روشنایی مثالزدنی، کیفیت و دقت نمایش رنگ بالا، ماهیت منعطف خود و دوام استثنائی، طرفداران بسیار زیادی هم دارند. به لطف این پنلهاست که فناوریهایی نظیر نمایشگر منحنی یا تاشو ممکن شده؛ فناوریهای جذابی که امروزه نظر مثبت بسیاری از کاربران را هم به خود جلب کرده است.
با این حال، نکتهی جالب اینجاست که پنلهای pOLED آنطور که انتظار میرفت بازخورد مثبت زیادی دریافت نکردهاند چرا که از مبنای پلاستیکی بهره میبرند و در برابر خط و خش هم خیلی مقاوم نیستند؛ یعنی در برابر شیشه، عملکرد ضعیفتری دارند. همچنین در طول زمان هم شاید از جذابیت آنها کاسته شود. کاهش کیفیت یا پیکسلسوختگی یا سو سو زدن نمایشگر بعد از استفادهی طولانی چیزی نیست که بتوان از آن به سادگی عبور کرد؛ از طرفی مصرف پایین انرژی، کیفیت و دقت رنگ بالا، حواشی کم و مواردی از این دست را هم نمیتوان نادیده گرفت.
منبع: MUO
یعنی پیشبینی خط و خش نکردن؟
moto g52 یه نمونه فوق العاده و ارزان این فناوری است