اختلال ناخوشی پیشاقاعدگی (PMMD) چیست و چه کسانی به آن مبتلا می‌شوند؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۴ دقیقه
اختلال نارسایی پیش از قاعدگی یا PMMD چیست؟ آیا شما هم به آن مبتلا هستید؟

اختلال پیش از قاعدگی یا PMMD شکل شدیدتری از سندروم قبل از قاعدگی یا PMS است که ۱ یا ۲ هفته قبل از قاعدگی ایجاد شده و طیف وسیعی از علائم جسمی و احساسی شدید و گاهی آزاردهنده را ایجاد می‌کند.

امروز در دیجی‌کالا مگ می‌خواهیم درباره‌ی این اختلال و علت‌های ایجاد آن صحبت کنیم.

PMMD چیست؟

PMMD چیست؟

اختلال پیش از قاعدگی (Premenstrual dysphoric disorder)، که به اختصار PMMD نامیده می‌شود، از حدود ۲ هفته قبل از قاعدگی شروع می‌شود، علائم جسمی و احساسی شدیدتری نسبت به PMS دارد و گاهی به آن PMS شدید هم گفته می‌شود. PMMD در مرحله‌ی لوتئال چرخه‌ی قاعدگی رخ می‌دهد، یعنی زمانی بین تخمک‌گذاری و شروع قاعدگی. فاز لوتئال در اغلب افراد حدود ۲ هفته طول می‌شد اما ممکن است در بدن افراد مختلف کوتاه‌تر یا طولانی‌تر باشد.

خیلی از خانم‌ها علائم PMS را تجربه کرده و می‌دانند با اینکه گاهی تحمل آن سخت می‌شود اما اختلالی جدی در زندگی روزمره ایجاد نمی‌کند. اما علائم PMMD بسیار شدید و گاهی آزاردهنده است، تا جایی که ممکن است کار، معاشرت‌ها و هر نوع رابطه‌ای را تحت تأثیر قرار دهد و حتی به افکار خودکشی منجر شود. اگر می‌خواهید به شکل دقیق‌تری بدانید که در این دوره چه اتفاقی برای فرد می‌افتد این بهترین توصیف برای شرایط روحی و جسمی در دوران PMMD است:

ماهی یک بار یک دکمه‌ی خود تخریبی در بدن فشار داده می‌شود که به معنای واقعی کلمه، زندگی را در درون و اطراف فرد مبتلا از بین می‌برد. بعد از تمام شدن این دوره فرد فقط ۲ هفته وقت دارد تا قطعات از هم پاشیده‌ی زندگی را به جای اول خود بازگرداند و دوباره با شروع PMMD، این تخریب شروع می‌شود.

علائم PMMD چیست؟

علائم PMMD چیست؟

اگر فکر می‌کنید شما هم با PMMD درگیر هستید ممکن است یک یا چند علامتی که در ادامه می‌خوانید را داشته باشید. البته این علائم در افراد مختلف متفاوت است و ارتباط نزدیکی با وضعیت احساسی شما در آن دوران دارد.

تجربیات عاطفی

  • نوسانات خلق
  • احساس ناراحتی یا گریه کردن
  • کمبود انرژی
  • کاهش علاقه نسبت به فعالیت‌هایی که معمولا از انجام آن‌ها لذت می‌برید.
  • احساس ناامیدی
  • احساسات خودکشی
  • احساس عصبانیت یا تحریک‌پذیری
  • احساس اضطراب
  • احساس تنش یا در لبه‌ی پرتگاه بودن
  • احساس غرق شدن یا غیر قابل کنترل بودن
  • مشکل در تمرکز

تجربیات فیزیکی و رفتاری

  • حساسیت یا تورم سینه
  • احساس درد در عضلات و مفاصل
  • سردرد
  • احساس نفخ
  • تغییر در اشتها مثل پرخوری یا داشتن هوس غذایی خاص
  • مشکلات خواب
  • افزایش خشم یا درگیری با اطرافیان
  • احساس طرد شدن از طرف دیگران و ناراحتی از این بابت

علائم PMMD کاملا با چرخه‌ی قاعدگی در ارتباط است، پس در دوران بارداری آن‌ها را تجربه نمی‌کنید. اما ممکن است بعد از تمام شدن دوره‌ی بارداری و بعد از اولین تخمک‌گذاری دوباره آن‌ها را تجربه کنید. وقتی با این اختلال درگیر هستد تمایل دارید تمام وقت در رختخواب باشید، احساس افسردگی و اضطراب شدید دارید، به شدت خسته می‌شوید و نمی‌توانید به راحتی چشمان خود را باز نگه دارید. حتی ممکن است گاهی در روز ۱۸ ساعت بخوابید!

اگر شما هم درگیر افکار خودکشی هستید و این افکار به هر دلیلی به سراغتان می‌آیند حتما در زمان درگیری با یکی از دوستان یا آشنایان خود صحبت کنید و از آن‌ها کمک بخواهید. افکارتان را با آن‌ها درمیان بگذارید و اجازه دهید برای خروج از این وضعیت به شما کمک کنند. اگر تنها زندگی می‌کنید حتما از آن‌ها بخواهید در این روزها در کنارتان حضور داشته باشند.

علت‌های ایجاد PMMD چیست؟

علت‌های ایجاد PMMD چیست؟

هنوز علت مشخصی برای ایجاد PMMD شناخته نشده است اما محققان می‌گویند این اختلال به دلیل حساس بودن افراد به تغییرات هورمونی ایجاد می‌شود. تحقیقاتی که به‌تازگی انجام شده نشان داده است که افزایش میزان حساسیت بدن به تغییرات هورمونی طبیعی در طول چرخه‌ی قاعدگی با افزایش ایجاد اختلال PMMD ارتباط مستقیم دارد. البته در تحقیقات احتمالات دیگری هم برای درگیری با این اختلال مشخص شده است که در ادامه آن‌ها را می‌خوانید.

  • ژنتیک؛ بعضی از تحقیقات نشان می‌دهد که افزایش حساسیت به تغییرات هورمونی می‌تواند ناشی از تغییرات ژنتیکی باشد.
  • سیگار کشیدن؛ بعضی از تحقیقات نشان داده است که سیگار کشیدن می‌تواند حساسیت هورمونی را افزایش داده و در نتیجه باعث ایجاد PMMD شود.
  • آسیب بدنی و استرس؛ تحقیقات نشان داده‌اند که ممکن است یکی دیگر از دلایل ایجاد PMMD اتفاقات استرس‌زا و آسیب‌زای گذشته، مثل تجربه‌ی سوء‌استفاده‌ی عاطفی یا فیزیکی، در ارتباط باشد. همچنین استرس می‌تواند باعث تشدید علائم PMMD شود.

آیا PMMD مشکلی در سلامت روان است؟

آیا PMMD مشکلی در سلامت روان است؟

PMMD معمولا به‌عنوان یک اختلال در فعالیت غدد درون‌ریز شناخته می‌شود، پس این اختلال با هورمون‌ها مرتبط است. البته این اختلال علاوه بر ایجاد علائم فیزیکی، باعث ایجاد طیف وسیعی از علائم مربوط به سلامت روان مثل افسردگی، اضطراب و افکار خودکشی در فرد مبتلا به PMMD می‌شود. به همین دلیل در DSM-5 (یکی از اصلی‌ترین راهنماهای پزشکان در دسته‌بندی و تشخیص مشکلات سلامت روان) PMMD به‌عنوان یک مشکل در سلامت روان دسته‌بندی شده است. همیشه به یاد داشته باشید روش درک علائم و تجربیات شما کاملا به خودتان بستگی دارد و مهم‌ترین موضوع این است که از حمایت دیگران برای مدیریت اثرات PMMD و گذر از دوران درگیری با این اختلال استفاده کنید.

مرور کلی

اختلال نارسایی پیش از قاعدگی یا PMMD اختلالی است که با تغییرات هورمونی در مرحله‌ی لوتئال چرخه‌ی قاعدگی، یعنی فاصله‌ی بین تخمک‌گذاری و شروع قاعدگی ایجاد می‌شود. علائم این دوران بسیار شدیدتر از PMS است و همراه با خود طیف وسیعی از مشکلات روحی مثل افسردگی، اضطراب و درگیری با افکار خودکشی را به همراه دارد. اگر شما هم علائم PMMD تجربه می‌کنید علاوه بر مراجعه به پزشک متخصص حتما از اطرافیان و دوستان خود بخواهید که برای گذر از این دوران به شما کمک کرده و حمایت‌تان کنند.

این مطلب فقط جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منبع: MIND



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

یک دیدگاه
  1. Hossein

    این دخترا هم هزارتا بدبختی دارن!
    قشنگ باگ تکامله

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X