فناوری حذف نویز چیست و چه کاربردی دارد؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۴ دقیقه
حذف نویز

تاثیر استفاده از یک هدفون مبتنی بر فناوری حذف نویز یا نویز کنسلینگ کاملا محسوس است. با حذف صداهای محیط، در خیابان یا حتی هواپیما می‌توانید لذت بیشتری از موسیقی ببرید. اما فناوری حذف نویز دقیقا چیست و چگونه کار می‌کند؟ در ادامه به تجزیه و تحلیل این فناوری می‌پردازیم.

فناوری حذف نویز چیست؟

برای اینکه ماهیت فناوری حذف نویز را بفهمیم، ابتدا باید نویز را درک کنیم. نویز را می‌توان به‌عنوان هرگونه صدای ناخواسته‌ای تعریف کرد. نویز می‌تواند هرچیزی باشد، از صدای اتومبیل‌ها گرفته تا سروصدای ساختمان‌سازی و دیگر موارد. گوش‌های ما این تغییرات را به صورت فشار هوا دریافت می‌کند و مغز هم این تغییرات را به‌عنوان صدا تفسیر می‌کند.

حذف نویز

در این میان فناوری حذف نویز برای کنار زدن صداهای ناخواسته، امواج صوتی مخصوصی را به کار می‌گیرند که این امواج می‌توانند صداهای موردنظر را خنثی کنند. اما عملی کردن چنین ایده‌ای کار ساده‌ای نیست و به همین خاطر برخی هدفون‌ها چنین کاری را بهتر از دیگر مدل‌ها انجام می‌دهند.

حذف نویز چگونه کار می‌کند؟

برای درک بهتر چگونگی خنثی کردن امواج صوتی، باید در مورد مبانی این امواج توضیحاتی را مطرح کنیم. تمام هدفون‌های دارای قابلیت حذف نویز از چیزی به نام «وارونگی فاز» برای ایجاد «ضد نویز» استفاده می‌کنند. فرض کنید ما دو موج صوتی داریم که دقیقا مشخصات یکسانی دارند. این دو موج صوتی «هم‌فاز» هستند و یکدیگر را تقویت می‌کنند؛ این یعنی در نهایت بلندی صدا را افزایش می‌دهند.

حذف نویز

حالا اگر طول موج یکی از آن‌ها نصف دیگری باشد چه اتفاقی می‌افتد؟ در این سناریو قله‌های یک موج صوتی با دره‌های یک موج دیگر در یک راستا قرار می‌گیرند. در این شرایط امواج به عنوان «خارج از فاز» در نظر گرفته می‌شوند. در این صورت دو موج یکدیگر را خنثی می‌کنند و گوش ما هیچکدام از آن‌ها را نمی‌شنود. این یعنی سروصدا ناپدید نمی‌شود، اما گوش ما دیگر قادر به شنیدن این سروصداها نیست.

اگر این کار را با تمام امواج صوتی انجام دهیم، می‌توانیم به حذف کامل صداهای ناخواسته دست پیدا کنیم. اگرچه چنین هدفی را به صورت کامل نمی‌توانیم عملی کنیم، اما برای بسیاری از صداهای ناخواسته قادر به اجرای این روش هستیم.

هدفون‌ها چگونه سیستم حذف نویز را عملی می‌کنند؟

حذف نویز

با توجه به نکات مطرح شده، به زبان ساده یک هدفون برای حذف صداهای ناخواسته باید امواج صوتی خاصی را ایجاد کند. به همین خاطر تمام هدفون‌های دارای این مشخصه از چند میکروفون بهره می‌برند. این هدفون‌ها تمام صداهای محیط را دریافت می‌کنند و سپس با بهره‌گیری از سخت‌افزارهایی که در اختیار دارند، امواج صوتی موردنیاز برای حذف صداهای ناخواسته را تولید می‌کنند.

محدودیت‌های فناوری حذف نویز

حذف نویز

در واقعیت، حذف تمام صداهای محیط کاری بسیار دشوار است. بنابراین فناوری حذف نویز به هیچ‌ عنوان بی‌نقص نیست. اما اگر فناوری موردنظر حرف زیادی برای گفتن داشته باشد، می‌تواند نیاز کاربران را به‌خوبی پاسخ دهد. با توجه به اینکه هدفون باید به صورت آنی به صداهای مختلف واکنش نشان دهد، در زمینه‌ی صداهای قابل پیش‌بینی مانند موتور هواپیما یا بوق ماشین‌ها می‌توانند واکنش بهتری نشان دهند. برای ایجاد امواج صوتی موردنیاز به منظور حذف این نوع صداها، هدفون باید پردازش‌هایی را انجام دهد که همین پردازش‌ها عمر باتری را کاهش می‌دهند.

در کنار این نوع حذف نویز که به آن حذف نویز فعال گفته می‌شود، باید به حذف نویز غیرفعال هم اشاره کنیم. حذف صدای غیرفعال به لطف طراحی هدفون به‌دست می‌آید و اگر هدفون‌ها در زمینه‌ی قرارگیری مناسب در گوش یا روی گوش عملکرد بهتری داشته باشند، صداهای محیط هم تا حد زیادی حذف می‌شود.

مشکلات احتمالی نویز کنسلینگ

فناوری حذف نویز می‌تواند عواقبی به همراه داشته باشد. به عنوان مثال یکی از عوارض رایج این فناوری، سرگیجه است. همچنین گزارش‌هایی در مورد ایجاد سردرد و حالت تهوع منتشر شده است. در رابطه با این موضوع دلایل زیادی مطرح شده. به عنوان مثال امواج صوتی با فرکانس پایین تولید شده توسط سیستم حذف نویز می‌توانند سلول‌های مویی موجود در گوش موسوم به استریوسیلیا را تحریک کنند. تحریک این سلول‌ها هم پیام حرکت سر را به مغز منتقل می‌کند. اما زمانی که این پیام مخابره می‌شود ولی سر ما در حقیقت ثابت است، این عدم تطابق منجر به بروز سرگیجه می‌شود. اگر حین بهره‌گیری از فناوری حذف نویز چنین مشکلی را تجربه می‌کنید، می‌توانید شدت حذف نویز را کاهش دهید. اگر هم چنین راهکاری مثمر ثمر واقع نمی‌شود، بهتر است از هدفون‌های بدون این قابلیت بهره ببرید.

خوشبختانه این فناوری هیچ آسیبی به گوش شما نمی‌رساند. این در حالی است که با هدفون‌های فاقد این فناوری اگر می‌خواهید از دست سروصدای محیط خلاص شوید، احتمالا صدای موسیقی را افزایش می‌دهید که این کار آسیب زیادی به گوش می‌رساند.

برای خرید هدفون دارای این ویژگی به چه نکاتی توجه کنیم؟

بعد از آشنایی با ویژگی‌ها و مبانی این فناوری، حالا نوبت آن است که به توصیه‌های مربوط به خرید چنین هدفون‌هایی بپردازیم. اول از همه باید بگوییم که هیچکدام از هدفون‌های مبتنی بر این فناوری در این زمینه بی‌نقص نیستند. همچنین بهتر است از بین هدفون‌هایی دست به انتخاب بزنید که در زمینه‌ی شدت حذف نویز به کاربر حق انتخاب می‌دهند.

همانطور که گفتیم برخی کاربران که با این فناوری مشکل دارند، با کاهش شدت حذف نویز می‌توانند بر این مشکل غلبه کنند. همچنین این نوع هدفون‌ها از قابلیت موسوم به شفافیت بهره می‌برند. این یعنی مثلا اگر مشغول دوچرخه‌سواری هستید، می‌توانید کاری کنید که فقط صدای بوق ماشین‌ها را بشنوید تا احتمال بروز حادثه کاهش پیدا کند.

قبل از خرید هدفون‌های دارای این مشخصه، حتما به نقد و بررسی‌های انجام شده توجه کنید. در این نقد و بررسی‌ها معمولا کیفیت سیستم حذف نویز هم مطرح می‌شود. در کنار حذف‌ نویز‌ فعال، نباید اهمیت حذف نویز غیرفعال را دست کم بگیرید. به عنوان مثال اگر می‌خواهید یک هدفون تو گوشی بخرید، بهتر است مدل‌های دارای سری‌های مبتنی بر سایز مختلف را بخرید که تا حد ممکن صدای کمتری از محیط اطراف راهی گوشی شما شود.

منبع: Android Authority



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X