میلیا یا کیست میلیوم چیست و چگونه درمان میشود؟
داشتن یک پوست صاف و بینقص آرزوی همهی ما است و به همین دلیل همواره سعی داریم تا با انجام درست روتین مراقبت از پوستی خود و استفاده از محصولات قابل اطمینان به آن دست پیدا کنیم. با این وجود، گاهی اوقات به وجود آمدن عارضههای پوستی جدید و غیرعادی باعث میشود به این فکر بیفتیم که کدام یک از مراحل مراقبت از پوست خود را اشتباه انجام دادهایم. میلیا یا کیست میلیوم یکی از آن مشکلات پوستی ناشناختهای به شمار میآید که ممکن است روی پوست هر فردی ایجاد شود.
اما کیست میلیوم دقیقا چیست و به چه دلیلی به وجود میآید؟ چطور میتوانیم میلیا را درمان و از بروز دوبارهی آن جلوگیری کنیم؟ برای پیدا کردن پاسخ سوالات خود دربارهی این عارضهی پوستی تا آخر این مطلب از دیجیکالا مگ با ما همراه باشید.
میلیا چیست؟
علائم کیست میلیوم چیست؟
انواع کیست میلیوم
علت میلیای دور چشم چیست؟
چه محصولاتی باعث میلیا میشوند؟
روشهای درمان میلیای زیر چشم
روشهای پیشگیری از ایجاد میلیا
میلیا چیست؟
پیش از هر چیزی باید بدانید که کیست میلیوم یک برآمدگی کوچک و سفید رنگ است که معمولا روی بینی، پلکها و گونهها دیده میشود. این کیستها اغلب به صورت گروهی روی پوست به وجود میآیند و به همین دلیل یک دسته از آنها را با نام میلیا (Milia) میشناسیم. بسیاری از افراد میلیا را با جوشهای سر سفید و آکنه اشتباه میگیرند؛ این در حالی است که میلیا نوعی عارضهی پوستی کاملا مجزا از آکنه است.
کیست میلیوم به دلیل به دام افتادن کراتین در زیر سطح پوست به وجود میآید. کراتین نوعی پروتئین بسیار حیاتی و مهم است که به طور معمول و طبیعی در بافت پوست، مو و ناخن یافت میشود. شاید برایتان جالب باشد که بدانید این مشکل پوستی برای همهی افراد با هر سنی، به ویژه نوزادان، رخ میدهد اما به هیچ وجه خطرناک نیست و در صورتیکه خودتان حساسیتی روی کیستهای میلیوم نداشته باشید، نیازی به درمان شدن هم ندارند.
علائم کیست میلیوم چیست؟
همانطور که گفته شد کیستهای میلیوم برجستگیهای کوچک و گنبدی شکلی هستند که معمولا رنگ سفید یا زردی دارند. میلیا هیچ درد و احساس خارشی را برای فرد ایجاد نمیکند؛ اما ممکن است برای برخی از افراد آزاردهنده باشد. ملحفهها و لباسهایی که جنس زبری دارند میتوانند باعث تحریک و قرمز شدن کیستهای میلیوم شوند.
بیشتر افراد این کیستها را در بخشهای مختلف صورت خود مشاهده میکنند؛ اما میلیا در سایر قسمتهای بدن مانند روی شکم، بازو و آلت تناسلی هم به وجود میآید. اکثر مردم معمولا میلیا را با بیماری پوستی مرواریدهای اپشتین (Epstein pearls) که باعث بروز کیستهای سفید یا زرد روی لثه و دهان نوزادان میشود، اشتباه میگیرند.
انواع کیست میلیوم
درست مانند آکنههای پوستی، کیستهای میلیوم هم انواع مختلفی دارند که آشنایی با آنها میتواند در پروسهی درمانشان به شما کمک کند.
- میلیای نوزادی(Neonatal Milia): پوست نوزادان در هنگام تولد، در حال یادگیری نحوهی جایگزینی خودش است؛ به همین دلیل این نوع کیست میلیوم روی بینی و گونهی آنها دیده میشود.
- میلیای نوع اول: این نوع کیستهای میلیوم معمولا روی پلکها، پیشانی، گونهها و اندام تناسلی افراد دیده میشوند. میلیای نوع اول، هم روی پوست بزرگسالان و هم روی پوست کودکان به وجود میآید اما خیلی زود رفع میشود.
- میلیای نوع دوم (میلیای تروماتیک): این کیستها در اثر آسیبهایی چون آفتاب سوختگی، راش و تاول پوستی به وجود میآیند. استفاده از محصولات پوستی نامناسب هم میتواند باعث بروز میلیای تروماتیک شود.
- میلیای جوانان (Juvenile Milia): این نوع میلیا معمولا در اثر وجود یک اختلال ژنتیکی خاص مانند سندرم گاردنر یا کارسینوم بازال در بدن فرد به وجود میآید.
- میلیای ان پلاک (Milia En Plaque): این نوع کیستها معمولا روی پوست افراد مبتلا به بیماریهای خود ایمنی و زنانی که بین سنین ۴۰ تا ۶۰ سالگی باردار شدهاند، به وجود میآید. قطر میلیای ان پلاک میتواند تا چندین سانتیمتر بزرگی داشته باشد؛ بنابراین باید حتما زیر نظر پزشک متخصص درمان شود.
- میلیای چند فورانی: این نوع کیستهای میلیوم درست مانند یک برونریزی چند هفتگی روی دستها و صورتتان به وجود میآیند و باعث خارش پوست شما میشوند.
علت میلیای دور چشم و صورت چیست؟
همانطور که تا به اینجا فهمیدهاید میلیا زمانی به وجود میآید که کراتین در زیر سطح پوست گیر کند. اما با توجه با اینکه کراتین بخشی از ساختار پوست است این اتفاق دقیقا چطور رخ میدهد؟ برای پاسخ باید بگوییم که در واقع عدم از بین رفتن سلولهای مردهی پوست باعث بروز این مشکل میشود. وقتی سلولهای قدیمی روی پوست به طور کلی حذف نمیشوند، سلولهای جدید رشد میکنند و آنها را در زیر خود به دام میاندازند. عوامل زیر باعث آسیب دیدن پوست و بروز میلیا میشوند.
- آسیب دیدن پوست در اثر قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید
- انجام روشهای درمانی پوست کلینیکال مانند لیزر درمانی و میکرودرم ابریژن
- استفادهی طولانی مدت از کرمها و پمادهای استروئیدی
- استفاده از لوازم آرایشی و محصولات مراقبت پوستی مسدودکنندهی منافذ
- مبتلا بودن به بیماریهای پوستی مانند روزاسه یا اگزما
- ابتلا به بیماریهای خود ایمنی مانند لوپوس
- آسیب دیدن پوست در اثر راش یا تاول
- عدم پیروی از یک روتین پوستی مناسب و موثر
چه محصولاتی باعث میلیا میشوند؟
در کنار استفاده از کرمهای استروئیدی، محصولات مراقبت از پوستی و آرایشی هم میتوانند باعث بروز کیست میلیوم شوند. ما نمیتوانیم به شما بگوییم که دقیقا کدام محصول از کدام برند روی پوست شما میلیا ایجاد میکند؛ اما یک فهرست از ترکیبات ممنوعه برای افراد دارای پوست مستعد میلیا را در زیر برای شما آماده کردهایم.
- پارافین مایع (Liquid Paraffin)
- پترولاتم مایع (Liquid Petrolatum)
- روغن پارافین (Paraffin Oil)
- پترولاتم مایع (Petrolatum Oil)
- لانولین (Lanolin)
اگر برایتان سخت است که از میان فهرست طولانی ترکیبات یک محصول نام این مواد را پیدا کنید؛ میتوانید به سراغ برنامهها و وبسایتهایی بروید که با وارد کردن نام یک محصول بهداشتی به شما دربارهی مواد اولیهی مفید و مضر آن اطلاعات میدهند.
روشهای درمان میلیای زیر چشم و روی صورت
برعکس آنچه که بسیاری از افراد تصور میکنند، میلیا هیچ خطری برای شما ندارد. اما اگر خودتان از وجود آنها روی پوستتان آزرده خاطر شده باشید میتوانید به سراغ درمانشان بروید. روشهای زیادی برای انجام این کار وجود دارند که در زیر آنها را به شما معرفی میکنیم.
- ژل آداپالن یا کرم ترتینوئین: شما میتوانید برای درمان کیستهای میلیوم به سراغ استفاده از ژل آداپالن یا کرم ترتینوئین بروید که هزینهی مقرون به صرفهای دارند و بدون نسخهی پزشک هم قابل تهیه هستند. هنگام استفاده از این دو نوع ژل و کرم باید پوست خود را به خوبی آبرسانی و رطوبترسانی کنید.
- کرم یا پماد مینوسایکلین: شما میتوانید برای رفع میلیای پوست خود از آنتی بیوتیکهایی چون پماد مینوسایکلین استفاده نمایید.
- استفاده از رتینوئیدها: یکی از بهترین روشهای از بین بردن کیستهای میلیوم استفاده از سرمها و کرمهای حاوی رتینوئیدها است. این ترکیبات با لایهبرداری پوست میتوانند باعث بهبود بافت آن شوند و ضایعاتی چون میلیا و آکنه را رفع کنند.
- استفاده از سالیسیک اسید و گلیکولیک اسید: اگر نمیتوانید به سراغ استفاده از رتینوئیدها بروید میتوانید ترکیباتی چون سالیسیک اسید و گلیکولیک اسید را در روتین پوستی خود جای دهید.
- تخلیهی میلیا: شما میتوانید برای از بین بردن کیستهای میلیوم خود به یک درمانگر پوست حرفهای مراجعه نمایید و از او بخواهید تا میلیای روی پوستتان را با سوزن مخصوص این کار تخلیه کند.
- لیزر ابلیشن: در این روش با متمرکز کردن پرتوی لیزر روی ضایعهی پوستی، مانند کیست میلیوم، آن را از بین میبرند.
- کرایوتراپی پوست: اگر کیستهای میلیوم شما زیاد و غیرقابل کنترل شده باشند، میتوانید با مراجعه به پزشک متخصص به سراغ کرایوتراپی یا همان سرمادرمانی پوست بروید. در این روش پوست شما با استفاده از نیتروژن مایع در معرض سرمای شدید قرار میگیرد و افزایش گردش خون ناشی از این کار باعث رفع مشکلات پوستی میشود.
نکتهای که یک بار دیگر باید به شما بگوییم این است که میلیای نوزادان و حتی در بسیاری از مواقع بزرگسالان نیاز به درمان ندارد؛ چرا که خودشان با مرور زمان رفع میشوند. روشهای کلینیکالی که به شما معرفی کردیم باید با نظر پزشک متخصص برای کسانیکه میلیای پوستی آنها شدت زیادی پیدا کرده است، انجام شود.
آیا میتوان میلیا را در خانه تخلیه کرد؟
شما نباید سعی کنید در خانه و بدون استفاده از ابزار مخصوص کیستهای میلیوم خود را تخلیه کنید؛ این کار میتواند باعث عفونت پوست، ایجاد زخم یا بروز آکنه شود. در کنار چندین روشی که کمی قبلتر به شما گفتیم بهتر است هر روز صورت خود را آب گرم و شویندهی مناسب بشویید و به آرامی خشک کنید. همچنین، از لوسیونها و روغنهایی که به منظور استفاده روی پوست بزرگسالان طراحی و تولید شدهاند برای رفع میلیای پوست نوزادان و کودکان استفاده نکنید.
روشهای پیشگیری از ایجاد میلیا
کیستهای میلیوم به طور کاملا ناگهانی به وجود میآیند و حتی ممکن است کسانیکه روتین پوستی منظم و مناسبی دارند هم با آن مواجهه شوند. با این وجود، کارهایی وجود دارند که با انجام آنها میتوانید احتمال بروز این عارضهی پوستی را کاهش دهید.
- یکی از دلایل بروز کیستهای میلیوم قرار گرفتن در معرض نور مستقیم آفتاب است. بنابراین پیشنهاد میکنیم برای جلوگیری از بروز این عارضه حتما از یک ضد آفتاب دارای SPF بالا استفاده کنید.
- از مصرف کرمها و پمادهایی که غلظت بسیار بالایی دارند، خودداری کنید. این محصولات میتوانند پوست شما را تحریک کنند و با مسدود کردن منافذتان، باعث مختل شدن فرآیند لایهبرداری طبیعی پوست شوند.
- سعی کنید صورت خود را همواره تمیز و پاکیزه نگه دارید. تجمع آلودگی روی پوست شما میتواند باعث بروز آکنه و میلیا شود.
- از محصولات آرایشی و بهداشتی غیر کومدونزا و فاقد روغن استفاده کنید تا منافذ پوستتان مسدود نشوند.
- پمادهای استروئیدی را زیر نظر پزشک متخصص و برای یک مدت بسیار کوتاه استفاده کنید.
کلام آخر
کیستهای میلیوم میتوانند برای بسیاری از افراد آزاردهنده باشند، اما خوشبختانه هیچ خطری برای سلامتی شما ندارند و به سادگی هم رفع میشوند. حتی اگر از آن دسته افرادی هستید که دلشان میخواهد پوستشان کاملا بینقص باشد هم میتوانید بدون نگرانی و به راحتی این عارضهی پوستی را درمان کنید.
منابع: Verywell Health ,Healthline ,WebMD