سرطان کبد چیست؟ از پیشگیری تا درمان + علائم
سرطان کبد یکی از بیماریهایی است که افراد زیادی را درگیر کرده است؛ شاید برای شما هم سوال پیش بیاید که علائم این بیماری چیست و چطور میتوان از آن پیشگیری کرد. همچنین افرادی که با این بیماری دست و پنجه نرم میکنند این نگرانی را دارند که آیا قابل درمان است یا نه؟ در این مقاله قصد داریم به بررسی دقیق این بیماری و روشهای درمان آن بپردازیم؛ در پایان نیز نکاتی را مطرح خواهیم کرد که میتوان به کمک این موارد از بروز این بیماری پیشگیری کرد.
سرطان کبد چیست؟
سرطان کبد یک نوع بیماری است که به شکلهای مختلف ممکن است ایجاد شود، این بیماری یا به صورت اولیه از کبد شروع میشود، یا از سایر اعضای بدن به کبد منتقل شود (سرطان ثانویه کبد). این بیماری زمانی اتفاق میافتد که سلولهای کبد با سرعت غیر طبیعی رشد میکنند و باعث ایجاد توموری میشوند که میتواند بدخیم یا خوش خیم باشد. همانطور که گفتیم زمانی که این سلولهای سرطانی از کبد شروع میشوند، به آن سرطان اولیه کبد میگویند.
۱۲ علامت هشداردهندهی سرطان که نباید نادیده بگیرید
آشنایی با علائم سرطان کبد
علائم سرطان کبد ممکن است در مراحل ابتدایی ضعیف یا نامشخص باشند، اما در موارد پیشرفته مشخصتر باشد. علائم خاموش سرطان کبد در مراحل ابتدایی بیماری کمتر قابل تشخیص هستند و این نشانهها معمولا به تدریج مشخص میشوند. در ادامه با علائم مهم این بیماری آشنا میشویم، اگر این نشانهها را دارید بهتر است سریعتر به پزشک مراجعه کنید. البته فراموش نکنید که ممکن است این علائم نشانه بیماریهای دیگری باشد، در هر صورت مراجعه به پزشک ضروری است.
درد و تورم در ناحیه شکم
یکی از علائم مهم سرطان کمک درد در ناحیه شکم است. افزایش اندازه کبد ممکن است به علت تورم و فشار بر دیگر اعضای شکم، همچون معده و رودهها، منجر به درد و تورم در ناحیه شکم شود. همچنین این ناحیه از بد ممکن است کمی متورم شود.
لاغری بی دلیل
گاهی افراد رژیم خاصی نمیگیرند ولی وزن کم میکنند. اگر دچار این حالت شدید سریع پیگیری کنید، زیرا یکی از نشانههای این نوع سرطان لاغری بی دلیل است. افزایش سرعت متابولیسم در برخی از بیماران با سرطان کبد میتواند منجر لاغری بدون علت شود.
ضعف عمومی و خستگی
برخی افراد با وجود اینکه خواب کافی دارند، اما در طول روز دائما خسته هستند و احساس ضعف دارند. یکی از نشانههای سرطان کبد خستگی، ضعف عمومی و کاهش انرژی است.
تغییرات در رنگ پوست
اگر تغییرات محسوسی در رنگ پوست خود مثل زردی مشاهده کردید یا سفیدی چشم شما تغییر رنگ داد، حتما سریع به پزشک مراجعه کنید، زیرا میتواند نشانه بیماری کبد باشد. تغییر رنگ در پوست و چشم در برخی موارد، نشانه مشکلات کبدی و سرطان کبد است.
خونریزی غیرعادی
گاهی ما دچار خونریزی غیرعادی از دستگاه گوارش خود میشویم. به عنوان مثال خون بالا میآوریم که این نشانه یک هشدار جدی است. خونریزی از رودهها یا استفراغ خون، ممکن است نشانه وجود سرطان کبد باشد.
تغییرات در اشتها و هضم
تغییرات در اشتها و مشکلات هضمی مانند تهوع و استفراغ را جدی بگیرید. همانطور که گفتیم لاغری و کاهش وزن ناگهانی نشانههای سرطان کبد است و کاهش اشتها نیز میتوان یکی دیگر از علامتهای این بیماری باشد.
مهمترین علائم کبد چرب که باید آنها را جدی بگیرید
آشنایی با انواع درمان سرطان کبد
درمان سرطان کبد ممکن است به شکلهای مختلفی انجام شود و به مرحله بیماری و جنس سلولهای سرطانی بستگی دارد. این بیماری قابل درمان است، در خیلی از بیماران درمان شده و بعد از طی دوره درمان به زندگی عادی خود برگشتند. در ادامه با برخی از روشهای درمان سرطان کبد آشنا میشویم:
- جراحی: در صورتی که توده سرطانی کوچک و قابل برداشت باشد، جراحی برای برداشتن قسمت مبتلا به سرطان از کبد ممکن است مورد استفاده قرار گیرد.
- درمان شیمی درمانی: در برخی موارد به تشخیص پزشک، شیمی درمانی برای کاهش اندازه توده سرطانی و کنترل رشد سلولهای سرطانی استفاده میشود.
- رادیوتراپی: در این روش، پرتوهای پرانرژی برای نابودی سلولهای سرطانی استفاده میشود. این روش معمولاً برای تودههای سرطانی غیرقابل جراحی یا قبل یا بعد از جراحی مورد استفاده قرار میگیرد.
- ترکیب درمانها: در برخی موارد، ترکیب مختلف روشهای درمانی مثل جراحی، شیمی درمانی و رادیوتراپی برای بهبود نتایج درمان استفاده میشود.
- درمان دارویی هدفمند: درمانهای هدفمند شامل داروهایی هستند که به طور خاص به سلولهای سرطانی هدف میشوند و سعی در نابودی آنها دارند.
- مراقبت پالیاتیو: در صورت عدم امکان درمان کامل سرطان کبد، ممکن است به منظور کنترل علائم و بهبود کیفیت زندگی بیمار، مراقبتهای پالیاتیو (تسکین دهنده) انجام شود.
چطور از سرطان کبد پیشگیری کنیم؟
برای پیشگیری از سرطان کبد، میتوانید اقداماتی انجام دهید که به کاهش عوامل خطر ابتلا به این نوع سرطان کمک کند. برخی از راههای پیشگیری از سرطان کبد عبارتند از:
- واکسیناسیون هپاتیت B: واکسیناسیون در برابر هپاتیت B میتواند از ابتلا به این عفونت و در نتیجه سرطان کبد جلوگیری کند.
- اجتناب از مصرف الکل: مصرف زیاد الکل باعث تلف شدن سلولهای کبد و افزایش خطر ابتلا به سرطان کبد میشود. بنابراین، توصیه بهتر است مصرف الکل را به حداقل برسانید یا در صورت امکان کاملاً اجتناب کنید.
- عدم استفاده از مواد مخدر: استفاده از مواد مخدر نیز میتواند باعث آسیب به کبد شود و خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش دهد.
- ورزش منظم: حفظ وزن مناسب و انجام فعالیت بدنی منظم میتواند به پیشگیری از چاقی و دیابت کمک کند که دو عامل خطر برای سرطان کبد هستند.
- مصرف غذاهای سالم: تغذیه مناسب نکته بسیار مهمی برای پیشگیری از این بیماری است. مصرف میوهها، سبزیجات، غلات کامل، پروتئینهای سالم و روغنهای ناسالم میتواند به حفظ سلامت کبد کمک کند.
- تستهای منظم: در صورت داشتن عوامل خطر بالا برای سرطان کبد، مثل هپاتیت یا چاقی، بهتر است تستهای پایش منظم انجام دهید.
چه مواد غذایی و میوهها برای سرطان کبد مفید هستند؟
تغذیه سالم یکی از مواردی است که باعث پیشگیری و درمان انواع بیماریها میشود و سرطان کبد نیز از این قاعده مستثنی نیست. طبق تحقیقات، آنتیاکسیدانها تاثیر زیادی بر پیشگیری و درمان سرطان کبد دارند. طبق توصیه پزشکان، برای بهبود و پیشگیری از این نوع سرطان کبد این موارد را در رژیم غذایی خود استفاده کنید: خانوادهی بریها از جمله توت، توتفرنگی، بلوبری، گیلاس و آلبالو در کنار زغالاخته، انار، انگور،گلابی، سیب، پرتقال، لیمو، آب چغندر، انواع سبزیجات و روغن زیتون.
سخن پایانی
سرطان کبد یکی از انواع سرطانهاست که در سالهای اخیر تعداد بیماران مبتلا به این بیماری به صورت چشمگیری افزایش یافته است. در این مطلب علائم و راههای درمان آن آشنا شدیم و همچنین بررسی کردیم که چطور میتوان از بروز این سرطان پیشگیری کرد. در پایان بهتر است این نکته را یادآوری کنیم که تغذیه ناسالم مانند مصرف شکر، روغن و نمک زیاد میتواند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد. بنابراین، تغذیه سالم را فراموش نکنید.