لیپوساکشن چیست و برای چه افرادی مناسب است؟
لیپوساکشن (Liposuction) که به آن لیپو هم میگویند، یکی از پنج جراحی پلاستیک محبوب در سراسر جهان است. این جراحی برای حذف هدفمند چربیهای نامطلوب از بدن طراحی شده است. لیپوساکشن در کنار فوایدی که دارد ممکن است عوارض جانبی هم ایجاد کند. بنابراین انجام آن توسط یک جراح باتجربه از اهمیت زیادی برخوردار است. در این مقاله از دیجیکالا مگ به این سوال که لیپوساکشن چیست، چگونه انجام میشود و برای چه کسانی مناسب است پاسخ میدهیم. سپس عوارض احتمالی آن را بررسی میکنیم. با ما همراه باشید.
عمل لیپوساکشن چیست؟
دلایل انجام لیپوساکشن چیست؟
لیپوساکشن در کدام نواحی بدن انجام میشود؟
لیپوساکشن برای چه افرادی مناسب است؟
لیپوساکشن برای چه کسانی مفید نیست؟
انواع عمل لیپوساکشن
چگونه برای عمل لیپوساکشن آماده شویم؟
لیپوساکشن چگونه انجام میشود؟
مراقبتهای بعد از عمل لیپوساکشن
مزایای لیپوساکشن چیست؟
شایعترین عوارض لیپوساکشن چیست؟
عمل لیپوساکشن چیست؟
لیپوساکشن یک نوع جراحی زیبایی برای حذف چربی است. این جراحی میتواند سلولهای چربی (آدیپوسیتها) را از بخش خاصی از بدن شما که میخواهید ظاهر آن را بهبود ببخشید، بهطور دائم حذف کند. به عبارت دیگر، لیپوساکشن به خلاص شدن از شر رسوبات چربی که به رژیم غذایی و ورزش پاسخ نمیدهند، کمک میکند.
لیپوساکشن ۳۶۰ درجه چیست؟
لیپوساکشن ۳۶۰ درجه که با نام لیپو۳۶۰ هم شناخته میشود، چربیهای ناخواسته را از نواحی مختلف بدن بهطور همزمان حذف میکند. لیپو۳۶۰ روی قسمت میانی بدن تمرکز دارد که شامل قسمت فوقانی و پایین شکم و فضای بالای استخوان هیپ است. البته گاهیاوقات ممکن است پشت بدن را هم شامل شود. لیپوساکشن سنتی چربی را فقط از یک بخش از بدن شما حذف میکند.
دلایل انجام لیپوساکشن چیست؟
مردم اغلب برای حذف چربی از نواحی خاصی از بدن بهسراغ لیپوساکشن میروند. مقدار چربی حذفشده در لیپوساکشن نسبتا محدود است. بنابراین این روش درمانی برای کاهش وزن کلی بدن گزینهی مناسبی محسوب نمیشود. علاوه بر این، نمیتواند استرچ مارک (ترکهای پوستی) و سلولیت را از بین ببرد.
در بیشتر موارد، لیپوساکشن بهدلایل زیبایی انجام میشود. با این حال، گاهیاوقات ممکن است به رفع مشکلات زیر کمک کند:
- ژنیکوماستی (افزایش بیش از حد بافت سینه در مردان)
- لنفادم (تورم بافت بهدلیل آسیب سیستم لنفاوی و تجمع مایع غنی از پروتئین)
- لیپوم (توده چربی خوشخیم که معمولا در میانسالی تشخیص داده میشود)
لیپوساکشن در کدام نواحی بدن انجام میشود؟
شما میتوانید در هر نقطهای از بدن خود که دارای رسوبات چربی است، عمل لیپوساکشن انجام دهید. بعضی از رایجترین نواحی بدن برای انجام این جراحی عبارتند از:
- شکم و کمر
- پشت یا قفسهی سینه
- صورت، گونهها، چانه یا گردن
- باسن
- قسمت داخلی زانو، ساق پا یا مچ پا
- ران
- بازو
لیپوساکشن برای چه افرادی مناسب است؟
برای اینکه عمل لیپوساکشن موثر و ایمن باشد باید از شرایط خاصی برخوردار باشید. بهطور کلی، متخصصان این نوع جراحی را برای افراد زیر مناسب میدانند:
- بزرگسالان با وزن متوسط یا کمی بالاتر از حد متوسط
- افرادی که پوست سفت با قابلیت ارتجاعی خوب دارند
- بزرگسالانی که از وضعیت سلامتی مناسب برخوردارند
- افرادی که چربی انباشتهشده در بدن آنها به رژیم غذایی و ورزش پاسخ نمیدهد
- افراد غیرسیگاری
- کسانی که توقع آنها در مورد نتیجهی جراحی واقعبینانه است
اینها شرایط رایجی هستند که قبل از انجام لیپوساکشن توسط پزشک ارزیابی میشوند. اگر میخواهید بدانید که کاندیدای مناسبی برای لیپوساکشن هستید یا خیر، به جراح پلاستیک مراجعه کنید.
لیپوساکشن برای چه کسانی مفید نیست؟
بعضی عوامل میتوانند باعث ناموفق بودن عمل لیپوساکشن شوند یا سلامت عمومی شما را تهدید کنند. اگر موارد زیر در مورد شما صدق میکند، ممکن است کاندیدای مناسبی برای لیپوساکشن نباشید:
- کموزن هستید.
- شاخص تودهی بدنی (BMI) شما بالاتر از ۲۵ است.
- به یک بیماری یا مشکل جدی مبتلا هستید که روند بهبودی را بعد از جراحی مختل میکند.
- از نتیجهی لیپوساکشن توقع واقعبینانه یا منطقی ندارید.
- کیفیت پوستتان پایین است.
لیپوساکشن بهتنهایی نمیتواند شلی و افتادگی پوست را بهبود بخشد. این مشکلات بعد از کاهش وزن شدید رایج هستند. اگر هدف شما خلاص شدن از شر شلی پوست است، احتمالا پزشک لیپوساکشن را همراه با برداشتن پوست اضافی توصیه خواهد کرد.
انواع عمل لیپوساکشن
تا این بخش از مقاله متوجه شدید که لیپوساکشن چیست و برای چه افرادی مناسب است. اکنون باید با انواع آن آشنا شوید. انواع مختلف لیپوساکشن عبارتند از:
۱. لیپوساکشن تامسنت
لیپوساکشن تامسنت ((Tumescent liposuction) محبوبترین و رایجترین نوع این جراحی است، اگرچه نسبت به سایر روشها بیشتر طول میکشد. لیپوساکشن تامسنت با تزریق یک محلول دارویی به مناطق مورد نظر انجام میشود. این محلول حاوی بیحسکننده، اپینفرین (برای انقباض عروق خونی) و سالین (آب نمک) است که همگی با چربی ساکشن میشوند.
۲. لیپوساکشن فوق مرطوب (سوپر-وت)
لیپوساکشن فوق مرطوب (Super-wet technique) مشابه لیپوساکشن تامسنت است، اما در آن از مایع کمتری استفاده میشود. لیپوساکشن فوق مرطوب زمان کمتری میبرد، اما احتمال دارد برای کاهش درد به داروهای آرامبخش بیشتری نیاز داشته باشد.
علاوه بر این، ممکن است با تکنیکهای «مرطوب» و «خشک» مواجه شوید که حتی از مایعات کمتری استفاده میکنند یا اصلا شامل هیچ مایعی نیستند. امروزه معمولا از این تکنیکها استفاده نمیشود، چون ممکن است با خونریزی شدید همراه باشند.
۳. لیپوساکشن با کمک اولتراسوند
لیپوساکشن با کمک اولتراسوند که به آن لیپوساکشن اولتراسونیک (Ultrasonic liposuction) هم میگویند، شامل استفاده از امواج اولتراسوند (مافوق صوت) برای تبدیل سلولهای چربی به مایع است. گاهیاوقات از این روش در ترکیب با تکنیک تامسنت استفاده میشود.
۴. لیپوساکشن با کمک لیزر
در این نوع جراحی که لیپوساکشن لیزری (Laser liposuction) نامیده میشود، جراح سلولهای چربی را به کمک انرژی لیزر بهحالت مایع درمیآورد تا بتواند آنها را بهطور یکنواخت تخلیه کند.
لولههایی که در لیپوساکشن لیزری برای تخلیهی چربی استفاده میشوند از لولههای بهکاررفته در انواع دیگر لیپوساکشن کوچکتر هستند. به همین دلیل، این نوع لیپوساکشن برای صورت، گردن یا چانه گزینهی بهتری محسوب میشود. همچنین انرژی لیزر به تحریک تولید کلاژن کمک میکند که این میتواند افتادگی پوست را بعد از جراحی کاهش دهد.
چگونه برای عمل لیپوساکشن آماده شویم؟
قبل از جراحی در مورد اهداف و انتظارات خود، نوع لیپوساکشنی که برای شما مناسب است، اثربخشی و ایمنی جراحی، هزینه و آزمایشهای مورد نیاز با پزشک صحبت کنید. همچنین اطلاعات ضروری شامل وضعیت سلامتی، سبک زندگی، رژیم غذایی و فهرست داروها یا مکملهای مصرفی را در اختیار پزشک قرار دهید.
دستورالعملهای پزشک را بهدقت دنبال کنید. اگر سیگار میکشید، احتمالا از شما خواسته میشود که از یک تا ۲ هفته قبل از جراحی آن را ترک کنید. بهعلاوه، ممکن است لازم باشد بعضی از داروها یا مکملهای غذایی را کنار بگذارید.
لیپوساکشن چگونه انجام میشود؟
اکنون که متوجه شدید لیپوساکشن چیست و چه انواعی دارد، بهتر است درباره نحوهی انجام آن اطلاعات کسب کنید. در صورتی که حجم چربی برداشتهشده کم باشد، ممکن است جراحی در مطب یا کلینیک انجام شود. اما اگر مقدار چربی زیاد باشد یا همزمان چند نوع جراحی انجام شود، احتمالا باید به بیمارستان بروید. در هر صورت، از یکی از نزدیکان خود بخواهید که شما را بعد از جراحی به خانه برگرداند و حداقل شب اول در کنارتان بماند.
نحوهی انجام لیپوساکشن به نوع جراحی بستگی دارد. اما معمولا پزشک:
- از داروی بیهوشی یا بیحسی موضعی برای کاهش درد استفاده میکند.
- با استفاده از چاقوی جراحی در ناحیهی مورد نظر برشهای کوچک ایجاد میکند.
- یک دستگاه مکندهی متصل به یک ابزار کوچک فولادی ضدزنگ به نام کانولا را بین پوست و عضله قرار میدهد. سپس کانولا را داخل بدن حرکت میدهد تا چربی بشکند یا به حالت مایع درآید.
- چربی اضافی را با استفاده از یک ابزار خاص تخلیه میکند.
- برشهای ایجادشده روی بدن را با بخیه میبندد.
مدت زمان لیپوساکشن به مقدار چربی برداشتهشده و تعداد نواحی تحت درمان بستگی دارد. این جراحی میتواند از ۳۰ دقیقه تا چند ساعت طول بکشد.
مراقبتهای بعد از عمل لیپوساکشن
در این بخش مراحل بهبودی بعد از جراحی لیپوساکشن را توضیح میدهیم.
سه روز اول
برای تسریع زمان بهبودی یا کمک به کاهش تورم و درد، لازم است تا چند هفته از گن مخصوص استفاده کنید. همچنین میتوانید از داروهای مسکن بدون نسخه یا داروهای تجویزشده توسط پزشک برای تسکین درد کمک بگیرید.
در دوران نقاهت مایعات فراوان بنوشید و از خوردن غذاهای شور که باعث افزایش تورم میشود خودداری کنید. علاوه بر این، توصیه میشود از دوستان یا اعضای خانوادهی خود بخواهید که برای آشپزی، مراقبت از کودکان و سایر فعالیتهای روزمره به شما کمک کنند.
یک تا ۲ هفتهی اول
بسیاری از افراد میتوانند حداکثر تا ۲ هفته بعد از جراحی به سر کار خود برگردند، اما زمان مناسب بین افراد مختلف متفاوت است. اگر کار شما به فعالیت بدنی فشرده نیاز دارد، ممکن است لازم باشد آن را دیرتر شروع کنید.
پس از یک ماه
پس از یک ماه، درد و تورم بهطور قابلتوجهی کاهش مییابد. علاوه بر این، میتوانید بهتدریج نتیجهی جراحی را مشاهده کنید.
بعد از یک ماه و نیم
در این زمان تورم و کبودی بهطرز چشمگیری از بین رفته است. درنتیجه، دیگر نیازی به پوشیدن گن ندارید و احتمالا میتوانید فعالیتهای منظم از جمله ورزش را از سر بگیرید.
به یاد داشته باشید که مدت زمان بهبودی از فردی به فرد دیگر متفاوت است و به محل جراحی و مقدار چربی برداشتهشده بستگی دارد. با این حال، بهطور میانگین حدود ۶ ماه طول میکشد تا کاملا بهبود یابید و نتیجهی نهایی لیپوساکشن را ببینید.
مزایای لیپوساکشن چیست؟
مزایای لیپوساکشن عبارتند از:
- حذف چربیهای سرسخت که به رژیم غذایی و ورزش پاسخ نمیدهند
- بهبود شکل ظاهری بدن
- اسکار (جای زخم) بسیار کم بعد از جراحی
شایعترین عوارض لیپوساکشن چیست؟
از عوارض شایع لیپوساکشن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- واکنش منفی به داروی بیهوشی
- عفونت
- بیحسی
- کبودی
- اسکار
- تورم مداوم
- بهبود آهسته یا ضعیف زخم
- پوست شل، برآمده یا مواج
- ایجاد فرورفتگی در پوست
- ترومبوز ورید عمقی
- نتیجهی نامطلوب
- سوختگی (در اثر لیپوساکشن اولتراسونیک یا لیزری)
- تغییر رنگ پوست یا تغییر در احساس پوست
زمان مراجعه به پزشک
اگر بعد از جراحی لیپوساکشن با مشکلات زیر مواجه شدید، با پزشک خود تماس بگیرید:
- درد طولانیمدت یا شدید
- تورم شدید
- نشت مایع یا خون از محل جراحی
- تب
- تنگی نفس یا درد قفسهی سینه
کلام پایانی
لیپوساکشن میتواند یک راه حل دائمی برای خلاص شدن از رسوبات چربی سرسخت باشد. اگر رژیم غذایی و ورزش را امتحان کردهاید اما چربی از بعضی از قسمتهای بدنتان حذف نمیشود، با پزشک در مورد مزایا و عوارض احتمالی لیپوساکشن صحبت کنید.
منابع: healthline, my.clevelandclinic