گواهی ضد آب IP68 چیست و آیا واقعا به آن در یک گوشی نیاز داریم؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۶ دقیقه

اگر قبل از خرید یک گوشی بالارده بخش مربوط به کیفیت ساخت آن را چک کنید، احتمالا با یک استاندارد تحت عنوان IP مواجه می‌شوید که مربوط به ضد آب و ضد گرد و غبار بودن گوشی است که جدیدترین نوع آن در گجت‌های هوشمند امروزی با نام IP68 شناخته می‌شود. اما آیا واقعا به این استاندارد در گوشی هوشمند خود نیاز داریم؟

ضد آب بودن یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های گوشی هوشمند یا به طور کلی هر محصول الکترونیکی است که این روزها خریداری می‌کنیم. چرا که گجت‌های هوشمند، به خصوص گوشی‌ها تقریبا بخش جدانشدنی از زندگی ما را تشکیل می‌دهند و در نتیجه در هر لحظه و هر شرایط اگر امکانش باشد در کنار ما هستند. همین موضوع هم سبب می‌شود بیشتر در معرض خطر قرار بگیرند.

شرکت‌های تولیدکننده‌ی گوشی‌های هوشمند تصمیم گرفتند برای اینکه محصول‌شان بیشتر در برابر آسیب‌های احتمالی در امان بماند، آن‌ها را به استاندارد ضد آب مجهز کنند. استانداردی که نشان می‌دهد گوشی می‌تواند در برابر نفوذ آب به درون مقاومت خوبی از خود به نمایش بگذارد. نام گواهی که با این منظور به گوشی داده می‌شود IP است اما درجه‌های مختلفی دارد که هر یک از آن‌ها یک معنا را می‌رسانند.

در حال حاضر جدیدترین نوع گواهی ضد آب و گرد و غبار برای گجت‌های هوشمند، IP68 نام دارد که این یعنی محصول مجهز به آن بیشترین مقاومت را در برابر نفوذ آب به درون از خود به نمایش می‌گذارد. اما چرا چندین سال است (بیش از ۶ سال) که فقط شاهد همین استاندارد در گوشی‌های هوشمند هستیم و اصلا هم پیشرفتی در آن شاهد نبوده‌ایم؟ اصلا این استاندارد چه معنایی دارد و آیا واقعا به آن در گوشی خود نیازی داریم؟

گواهی ضد آب IP68 چیست و چه معنایی دارد؟

ضد آب IP68

استاندارد IP68 همانطور که در بالا هم گفته شده، نشان دهنده‌ی میزان مقاومت گوشی یا هر محصول دیگری در برابر نفوذ آب و گرد و غبار است. معمولا بعد از دو حرف IP، دو عدد یا گاها یک عدد قرار می‌گیرد که عدد نخست نشان دهنده‌ی مقاومت در برابر نفوذ گرد و غبار و عدد دوم هم نشان دهنده‌ی مقاومت در برابر نفوذ آب است. گاهی اوقات محصولات مختلف با استاندارد IPX8 راهی بازار می‌شوند که این یعنی طبق گواهی خاصی برای مقاومت در برابر گرد و غبار دریافت نکرده‌اند اما در برابر نفوذ آب مقاوم هستند. هرچند این بدان معنا نیست که گوشی یا محصول یادشده حتما در برابر نفوذ گرد و غبار آسیب‌پذیر است. در بسیاری از مواردمی‌بینیم که گوشی استاندارد ضد آب ندارد اما در برابر نفوذ آب هم مقاوم  است.

به عبارتی دیگر، نبود IP حتما نشان دهنده‌ی عدم مقاومت یک محصول در برابر نفوذ آب و گرد و غبار نیست اما بودن آن باعث می‌شود کاربر آرامش خاطر بیشتری از این بابت داشته باشد که گجت هوشمندش می‌تواند در برابر صدمات احتمالی در امان بماند. اما در این بین یک سری از شرکت‌ها هستند که گوشی صد آب تولید می‌کنند اما برای دریافت گواهی مربوطه اقدامی صورت نمی‌دهند. برای مثال وان‌پلاس یکی از این شرکت‌هاست که تا سری وان‌پلاس ۸، گوشی ضد آب تولید می‌کرد اما برای کاهش هزینه‌ها، به سراغ دریافت گواهی IP نمی‌رفت. در تست‌ها هم بارها دیدیم که گوشی‌های این شرکت واقعا در برابر نفوذ آب مقاوم هستند.

از آن‌جایی که هم دریافت این گواهی برای شرکت‌ها هزینه‌بردار است، معمولا در گوشی‌های میان‌رده و اقتصادی شاهد آن نیستیم. هرچند یک سری از شرکت‌ها نظیر سامسونگ IP67 را به گوشی‌های میان‌رده‌ی خود هم اضافه کرده‌اند که اقدام مثبتی است.

بالاترین استاندارد IP موجود چیست؟

ضد آب IP68

در بالا به این نکته اشاره کردیم که جدیدترین نوع استاندارد IP برای گجت‌های هوشمند امروزی نظیر گوشی، هدفون و…، IP68 است. اما جالب است بدانید به صورت کلی، IP69K، جدیدترین و بهترین نوع این گواهی است. اما با این حال یک محصول با استاندارد IP68 هم به صورت کامل در برابر نفوذ گرد و غبار مقاوم است و می‌تواند در برابر نفوذ آب در عمق حداقل یک متری به مدت حداقل ۳۰ دقیقه مقاومت نشان دهد.

البته تمام گوشی‌های مجهز به IP68 عملکرد مشابهی در برابر نفوذ آب و گرد و غبار ندارند. گاهی اوقات می‌بینیم که یک محصول مثل گلکسی S22 اولترا در عمق ۱٫۵ متری آب به مدت ۳۰ دقیقه تست می‌شود ولی رقیب آن یعنی أیفون ۱۴ پرو مکس در عمق ۶ متری مورد بررسی قرار می‌گیرد؛ جایی که فشار آب اندکی بیشتر است.

در مقایسه با IP68، گواهی IP69K به این معناست که محصول مجهز به آن در برابر نفوذ گرد و غبار و آبی که با فشار بسیار زیاد هم به آن وارد می‌شود کاملا مقاوم است، به گونه‌ای که اصلا هیچ روزنه‌ای برای ورود این مواد به داخل آن وجود ندارد. قاعدتا چنین استانداردی بسیار فراتر از نیاز یک کاربر است و در نتیجه طبیعی است که هیچ گوشی هوشمند معروف امروزی نظیر گلکسی‌های سامسونگ، آیفون‌های اپل، نماینده‌های شیائومی و… از آن بهره نمی‌برند چون اصلا به آن میزان از مقاومت نیازی ندارند. هرچند یک سری از گوشی‌های جان سخت از این استاندارد بهره می‌برند که کاملا طبیعی است چون هدف از ساخت محصولاتی این‌چنینی هم دقیقا مقاومت بالا در برابر شرایط سخت است.

بنابراین اینکه می‌بینیم استانداردی بالاتر از IP68 در گوشی‌های معمولی دیده نمی‌شود به این خاطر است که هم هزینه‌ی انجام این تست بالاست و هم اینکه نیاز خاصی هم به استاندارد بالاتر دیده نمی‌شود. کم پیش می‌آید که کاربران گوشی خود را در شرایطی قرار دهند که از تست‌های استاندارد IP هم شدیدتر باشد. در نتیجه فعلا نیازی به استانداردی بالاتر از آن حس نمی‌شود. هرچند اگر وجود داشته باشد، از آن استقبال می‌کنیم.

استاندارد IP؛ آیا به آن نیاز داریم؟

قطعا پاسخ این پرسش مثبت است. قاعدتا هر کاربری می‌خواهد گوشی یا هر محصولی که خریداری می‌کند از بالاترین استاندارد مقاومتی بهره ببرد تا در برابر شرایط سخت محیطی بتواند عملکرد خوب خود را حفظ کند. هرچند به صورت کلی هر محصول ممکن است رفتار متفاوتی از خود به نمایش بگذارد.

گاهی اوقات پیش می‌آید که شما در تست‌های مقاومت، محصولی را می‌بینید که چندین بار از ارتفاع زیاد به زمین برخورد می‌کند اما هیچ اتفاقی برایش نمی‌افتد. اما یک گوشی ممکن است از دست شما رها شود و در ارتفاع بسیار کمی به زمین برخورد کند و نمایشگرش کاملا خرد شود. همین اتفاق برای یک آیفون هم افتاد؛ تیر ماه امسال خبری منتشر شد مبنی بر اینکه یک مرد بریتانیایی گوشی آیفون خود را ۱۰ ماه پس از گم شدن در کف رودخانه صحیح و سالم پیدا کرد و جالب این که این گوشی پس از این همه مدت طولانی زیر آب ماندن، روشن شد و بدون هیچ مشکلی کار کرد. از طرفی دیگر، یک سری از کاربران سامسونگ از بابت خرابی گوشی‌شان در نتیجه‌ی نفوذ آب در حالی که از استاندارد IP هم پشتیبانی می‌کردند گله‌مند بودند. بنابراین می‌بینید که رفتارها کاملا متفاوت است و حتما توجه داشته باشید که تا جایی که امکان دارد، گوشی یا گجت خود را از آسیب‌های این‌چنینی دور نگه دارید.

IP68 یا هر استاندارد ضد آب دیگری فقط به شما یک آرامش خاطر از کیفیت بالای محصولی که در اختیار دارید می‌دهد. بنابراین هیچوقت خودتان اقدام به تست آن در برابر آب یا گرد و غبار نکنید چون ممکن است گارانتی در صورت خراب شدن محصول از آن پشتیبانی نکند.

منبع: MakeUseOf



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

یک دیدگاه
  1. حسین

    مطلب خوبی نبود از این جهت که حتی نگفت ip مخفف چی‌هستش؟ یا اصلا این استاندارد رو کی‌اعطا می‌کنه؟ یا مثلا جز گوشی چیزی دیگری هم هست که بخواد ازین استاندارد پیروی کنه؟

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X