هر آنچه در مورد نامگذاری پردازنده‌های جدید اینتل (Core Ultra) باید بدانید

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۴ دقیقه
اینتل

اگر تا به حال یک پردازنده‌ی اینتل خریداری کرده‌اید، پس به احتمال زیاد با برندهای مشهور i و Core این شرکت آشنایی دارید. این برندها برای چندین سال جزئی جدایی‌ناپذیر از سخت‌افزار کامپیوترهای دسکتاپ بوده‌اند اما اینتل با معرفی نسل ۱۴ پردازنده‌های خود، تصمیم گرفته از برند‌های متفاوتی استفاده کند.

به همین خاطر دیگر خبری از قرارگیری برند i در نام پردازنده‌های جدید اینتل نیست و سیستم نامگذاری جدید Core Ultra مورد استفاده قرار می‌گیرد. اما Core Ultra چیست و چگونه می‌توانیم با این نام‌گذاری جدید، تفاوت‌ها را تشخیص دهیم؟ در ادامه به همین موضوع می‌پردازیم.

اینتل Core Ultra چیست؟

اینتل

 

شرکت اینتل از یک سیستم نامگذاری جدید برای پردازنده‌های رده بالای خود رونمایی کرده است. این سیستم با تراشه‌های نسل چهاردهم Meteor Lake که برای لپ‌تاپ‌ها طراحی شده‌اند، تحت عنوان «Core Ultra» آغاز می‌شود. انتظار می‌رود این برندسازی در اواخر سال ۲۰۲۴ با معرفی پردازنده‌های نسل پانزدهم Arrow Lake برای کامپیوترهای دسکتاپ نیز به کار گرفته شود.

اینتل نماد «i» را از نام‌گذاری‌های خود حذف کرده است، به این معنی که دفعه بعدی که یک لپ‌تاپ جدید خریداری می‌کنید، پردازنده شما دیگر Intel Core i3، i5، i7 یا i9 نخواهد بود. در عوض، لپ‌تاپ جدید شما (یا کامپیوتر دسکتاپ در آینده) دارای یک پردازنده Intel Core 5، Core 7 یا Core 9 یا یک Intel Core Ultra 5، Core Ultra 7 یا Core Ultra 9 خواهد بود.

اینتل

همانطور که می‌بینید، اینتل‌ برای پردازنده‌های رده‌بالای خود از دو برند Core Ultra و Core استفاده می‌کند که طبیعتا بین این مدل‌ها تفاوت‌هایی وجود دارد. اما این تفاوت‌ها دقیقا شامل چه چیزهایی می‌شوند؟

بین پردازنده‌های Core Ultra و Core اینتل چه تفاوت‌هایی وجود دارد؟

تفاوت میان این مدل‌ها فراتر از نام آن‌ها است. پردازنده‌های «اینتل‌ Core Ultra» و «اینتل‌ Core» نشان‌دهنده‌ی تمایز بین پردازنده‌های مرکزی مجهز به واحد پردازش عصبی (NPU) اینتل‌ و فاقد آن هستند. NPU با هدف «فعال کردن پتانسیل هوش مصنوعی، خلق تجربه‌‌‌ای جذاب در زمینه‌ی گرافیک و فعال‌سازی پردازش پرقدرت با مصرف پایین» طراحی شده است. به نظر می‌رسد برند «Core» برای «معماری‌های قدیمی» رزرو شده است، اما اطلاعات دقیق‌تر در زمان عرضه نسل پانزدهم پردازنده‌های اینتل‌ مشخص خواهد شد.

اینتل

تراشه‌های Core Ultra اینتل‌ به همراه موتور تقویت هوش مصنوعی (AI Boost) یکپارچه عرضه می‌شوند که به منظور کاهش فشار روی کارهای مبتنی بر هوش مصنوعی طراحی شده و از لحاظ تئوری، هسته‌های پردازنده مرکزی را برای فعالیت‌های دیگر و عملکرد کلی سیستم آزاد می‌کند. پردازنده‌های Core Ultra از طراحی چیپلت جدید اینتل بهره می‌برند که شامل واحد پردازش مرکزی، واحد پردازش گرافیکی یکپارچه‌ی Intel Arc و واحد پردازش عصبی (NPU) می‌شود و همگی در یک قالب سیستم روی تراشه (SoC) جای گرفته‌اند. با وجود اینکه این اولین طراحی چیپلت اینتل‌ نیست، اما نخستین بار است که از فرآیند ساخت «اینتل‌ ۴» (که در واقع فرآیند ۷ نانومتری است، نه ۴ نانومتری) استفاده می‌شود. این ترکیب، افزایش قابل توجهی در عملکرد را برای کاربران لپ‌تاپ‌های مجهز به پردازنده‌ی Core Ultra اینتل به ارمغان خواهد آورد.

اینتل علاوه بر حذف حرف «i» از نام‌گذاری، تغییرات بیشتری را نیز اعمال کرده است. فهرست مشخصات تراشه‌های «Ultra Core» اینتل اکنون به‌طور چشمگیری جزئی‌تر شده و شامل ورودی‌های مجزا برای فرکانس هسته‌های P و E، هسته‌های LPE (هسته‌های کم‌مصرف برای تراشه‌های موبایل)، موتورهای محاسبات عصبی، فرکانس گرافیکی، هسته‌های Xe، واحدهای اجرایی و موارد دیگر است. در حالی که اطلاعات اضافی همواره مفید هستند، اما می‌تواند انتخاب تراشه‌ی «Ultra Core» اینتل مورد نیاز را کمی گیج‌کننده کند. با این حال، اینتل با حذف نسل پردازنده از الگوی نام‌گذاری خود سعی بر رفع این مشکل کرده و به نظر می‌رسد اینتل با این کار، انتخاب بین سخت‌افزارهای مختلف را حتی مبهم‌تر کرده است.

در گذشته، پردازنده‌های اینتل نسل خود را در نام نمایش می‌دادند؛ به عنوان مثال از نام Intel Core i7-14700K متوجه می‌شویم که پردازنده نسل ۱۴ اینتل است. اما در پردازنده‌های جدید Core Ultra، اینتل از ذکر نسل صرف نظر کرده است. در حال حاضر این تغییر تنها بر پردازنده‌های موبایل اعمال می‌شود؛ بنابراین شما انتخاب‌هایی مانند Intel Core Ultra 7 165H یا Intel Core Ultra 7U خواهید داشت (حرف H و U بیانگر میزان مصرف انرژی پردازنده است، همانند گذشته، سری U کم‌مصرف‌ترین مدل‌ها به شمار می‌روند).

با این حال، جای نگرانی نیست. در واقع، اینتل صرفاً شماره‌گذاری نسل‌های خود را از سر گرفته است. نسل اول پردازنده‌های Core Ultra به عنوان سری ۱ شناخته می‌شوند و نسل بعدی، مانند Intel Core Ultra 7 265H، سری ۲ نامیده می‌شود. بدین ترتیب، رقم اول به مرور زمان افزایش می‌یابد. هنوز مشخص نیست که دو رقم آخر به جز نشان دادن عملکرد نسبی پردازنده در میان هم‌نسل‌هایش، معنای خاصی دارند یا نه.

آیا ارتقا به پردازنده‌های Core Ultra اینتل‌ ارزشش را دارد؟

با وجود نامگذاری جدید و کمی گیج کننده پردازنده‌ها، هم‌اکنون لپ‌تاپ‌های متعددی با پردازنده‌های نسل جدید اینتل در بازار عرضه شده‌اند. اینتل در نمایشگاه CES 2024 به‌طور رسمی از این پردازنده‌ها رونمایی کرد و همزمان انبوهی از لپ‌تاپ‌های جدید نیز معرفی شدند. بنابراین، شما می‌توانید به‌طور کامل از مزایای فناوری پردازنده‌ی جدید مبتنی بر هوش مصنوعی اینتل بهره‌مند شوید.

اما در هر صورت نمی‌توانیم مزایای نسل جدید پردازنده‌های اینتل را کتمان کنیم. اول از همه، همان‌طور که اشاره شد، این پردازنده‌ها از قابلیت‌های هوش مصنوعی و طراحی جدید چیپلت بهره می‌برند. همچنین مواردی مانند بهره‌گیری از فناوری ساخت «اینتل ۴»، پشتیبانی از رم DDR5، اسلات PCIe 5.0 و گرافیک به‌مراتب یکپارچه‌تر (هسته‌های Xe مشابه پردازنده‌های گرافیکی Arc اینتل) به معنای آن است که لپ‌تاپ‌های مجهز به این پردازنده‌ها می‌توانند برای ارتقا گزینه‌ی مناسبی باشند.

منبع: MakeUseOf

سوالات متداول
چرا اینتل سیستم نامگذاری پردازنده‌های خود را تغییر داده؟
به طور خلاصه این تغییر نامگذاری برای جلب توجه بیشتر نسبت به تغییرات صورت گرفته، انجام شده.
پردازنده‌های دارای نامگذاری جدید چه تغییراتی دریافت کرده‌اند؟
این پردازنده‌ها با تغییرات زیادی روبرو شده‌اند که مثلا از بین آن‌ها می‌توانیم به بهبود گرافیک و افزایش تمرکز روی هوش مصنوعی اشاره کنیم.


برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X