پی آر پی مو چیست و چه فواید و عوارضی دارد؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۱۱ دقیقه
پی آر پی مو چیست؟

گاهی اوقات ریزش مو می‌تواند برای ما به یک دغدغه‌ی بزرگ و آزاردهنده تبدیل شود. پیدا کردن علت نازک شدن مو و امتحان کردن روش‌های مختلف درمان ریزش مو با گذشت زمان می‌تواند برای ما خسته‌کننده باشد به طوریکه دیگر تصمیم می‌گیریم به سراغ انجام متدهای درمانی کلینیکال برویم. این روزها روش‌های زیادی برای رفع مشکلات مربوط به پوست و مو به وجود آمده‌اند که پی آر پی یک از آن‌ها است. اگر می‌خواهید بدانید که پی آر پی مو چیست، چه فواید و عوارضی برای فرد دارد و اصلا چگونه انجام می‌شود، تا آخر این مطلب از دیجی‌کالا مگ با ما همراه باشید.

پی آر پی به چه معنا است؟

روش پی آر پی (PRP) که مخفف عبارت پلاسمای غنی از پلاکت (Platelet-Rich Plasma) است، در واقع شامل پلاسما یا همان بخش مایع خون و نوعی سلول خونی به نام پلاکت می‌شود. ما در بیشتر مواقع پلاکت‌ها را با تواناییشان در لخته کردن خون به یاد می‌آوریم درحالیکه آن‌ها با خصوصیت‌های دیگری که دارند می‌توانند به بهبود اعضای مختلف بدن کمک کنند. برای مثال، پلاکت‌ها می‌توانند تکثیر سلولی را تحریک نمایند و سرعت بازسازی یا بهبود بافت یک ناحیه از بدن را افزایش دهند. به زبان ساده‌تر می‌توان گفت که پلاسمای غنی از پلاکت، خونی است که نسبت به حالت عادی پلاکت بیشتری را در خود جای داده است.

تزریق پی آر پی می‌تواند برای رفع و درمان بسیاری از مشکلات استفاده شود. برای مثال بهبود تاندون‌ها، رباط‌ها، عضلات و مفاصل آسیب دیده‌ی ورزشکاران می‌تواند زمان زیادی طول بکشد. بنابراین افزودن واکسن‌های پی‌ آر پی به روتین درمانی فرد می‌تواند به کاهش درد و بهبود آن بخش از بدن کمک کند. از طرفی دیگر اگر نتوانسته باشید رشد سریع مو با روش خانگی را تجربه کنید و ریزش موی زیادی دارید می‌توانید با تزریق پی آر پی این دسته از مشکلات را حل نمایید.

شامپو بدون سولفات مورینگا اِمو مدل 6 مناسب انواع مو و کراتینه حجم 400 میلی لیتر

پی آر پی موی سر چیست؟

حال که به خوبی فهمیده‌اید معنای عبارت پی آر پی چیست می‌توانیم خیلی راحت به سراغ آشنایی با این متد درمانی مو برویم. در پی آر پی مو پلاکت‌هایی که به عمق پوست سر تزریق می‌شوند به انتهای فولیکول‌ها می‌رسند و دسته‌ی خاصی از سلول‌ها را که «سلول‌های پاپیلای پوستی» نام دارند تحریک می‌کنند. در نتیجه‌ی این اتفاق رشد موها افزایش و ریزششان هم کاهش پیدا می‌کند.

پی آر پی معمولا به بخش‌هایی از سر که ریزش مو دارند تزریق می‌شود. متخصصان معمولا این روش را با روش‌های درمانی دیگری چون مصرف ماینوکسیدیل موضعی یا فیناستراید خوراکی ترکیب می‌کنند تا مراجعه‌کنندگان نتیجه‌ی بهتری را به دست بیاورند. لازم به ذکر است که این نوع استفاده از تزریق پی آر پی مورد تایید سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) نیست و در واقع یک روش بدون مجوز به شمار می‌آید. با این وجود بدون مجوز بودن پی آر پی موی سر بدان معنا نیست که این روش مضر است یا هیچ تاثیر مثبتی ندارد. پزشکان زیبایی در برخی مواقع از انواع شامپو، روش‌ها و داروهای بدون مجوز زیادی برای کمک به رفع مشکلات مربوط به پوست و مو استفاده می‌کنند.

روش‌های انجام پی آر پی مو

روش‌های پی آر پی مو چیست؟

ماده‌ی مورد نیاز برای پی آر پی مو از خون خودتان به دست می‌آید و طبق مراحل زیر به مناطقی از کف سر شما که ریزش مو دارند تزریق می‌شود. برنامه‌ی دقیق و میزان جلسات پی آر پی مورد نیاز شما به عوامل مختلفی چون سن، میزان ریزش مو،‌ تغییرات هورمونی و ساختار ژنتیکی خودتان بستگی دارد. با این وجود گفته می‌شود که شما قبل از جلسه‌ی سوم یا چهارم تاثیر متد پی آر پی را روی موهای سر خود مشاهده خواهید کرد. هر جلسه‌ی پی آر پی بین ۴۵ تا ۶۰ دقیقه طول می‌کشد.

  • قدم اول: در ابتدا پزشک شما مقدار کمی خون، بین ۳۰ تا ۶۰ میلی‌متر، را از ورید بازویتان می‌گیرد و در یک لوله آزمایش قرار می‌دهد.
  • قدم دوم: در مرحله‌ی بعد نمونه‌ی خون شما حدود ۱۰ دقیقه در دستگاهی به نام سانتریفیوژ قرار می‌گیرد تا پلاکت‌ها از سایر سلول‌های خونی جدا شوند.
  • قدم سوم: پلاسمای غنی از پلاکت به دست آمده به داخل سرنگی کشیده می‌شود تا بتوانند آن را به کف سر شما تزریق کنند.
  • قدم چهارم: برخلاف تصور اکثر مردم پی آر پی مو درد زیادی ندارد و بیشتر افراد می‌توانند آن را تحمل کنند. این کار نیاز به بیهوشی ندارد و در عرض ۳۰ دقیقه به انجام می‌رسد. با این حال پزشک شما برای کمتر کردن درد و ناراحتی از یک بی‌حسی موضعی استفاده خواهد کرد.
  • قدم پنجم: میکرونیدلینگ یکی از مراحل اختیاری پی آر پی مو است و برخی پزشکان آن را با این روش ترکیب می‌کنند. در این مرحله، ابزار مخصوصی را روی مناطق مورد نظر کف سر می‌چرخانند تا با ایجاد زخم‌های بسیار ریز میزان اثربخشی و جذب پی آر پی را افزایش دهند.
  • قدم ششم: در آخر، متخصص شما سرنگ حاوی پی آر پی را به پوست سرتان تزریق می‌کند. معمولا در هر جلسه حدود ۱۵ تا ۲۰ تزریق روی سر شما انجام می‌شود.
  • میکرونیدلینگ چیست و چه کاربردها و عوارضی دارد؟

فواید و کاربردهای پی آر پی مو (PRP)

با وجود اینکه پی آر پی مو یک متد درمانی نسبتا جدید به شمار می‌آید، تحقیقات متخصصان و همچنین تجربیات افراد مختلف نشان می‌دهد که این روش می‌تواند تاثیرات مثبت زیادی روی سلامت موهای شما داشته باشد. اگر می‌خواهید بدانید که فواید پی آر پی مو چیست، به خواندن ادامه دهید.

  • مطالعات نشان داده‌اند که پی آر پی یکی از بهترین روش‌های درمان آلوپسی آندروژنتیک یا طاسی سر با الگوی مردانه به شمار می‌آید. این اختلال ژنتیکی در پاسخ به ترشح هورمون‌های مردانه در زنان مردان و زنان رخ می‌دهد و اگر با مصرف ماینوکسیدیل یا فیناستراید نتوانسته‌اید آن را رفع کنید شاید بهتر باشد به سراغ متد درمانی پی آر پی بروید.
  • پی آر پی یک روش عالی برای افزایش ضخامت ساقه‌ی مو است. البته این کاربرد متد نام برده شده در حال حاضر به تحقیقات و مطالعات زیادی نیاز دارد و به همین دلیل گفته می‌شود که ممکن است همه‌ی افراد نتوانند با انجام این روش ضخامت تار موهای خود را افزایش دهند.
  • کسانیکه موهایسان در پنج سال اخیر و نه بیشتر شروع به ریزش کرده است می‌توانند با انجام روش پی آر پی به رشد دوباره‌ی موهای خود کمک کنند.
  • زنانی که به دلیل یائسگی دچار ریزش مو یا نازک شدن مو شده‌‌اند با امتحان روش پی آر پی می‌توانند به نتایج قابل قبولی دست پیدا کنند.
  • پی آر پی به ترمیم بافت‌های آسیب دیده کمک می‌کند و باعث افزایش تولید کلاژن و الاستین در پوست می ‌شود.
  • متد پی آر پی تا حد زیادی بدون درد است و هنگام انجام آن تنها یک سوزش بسیار خفیف را تجربه خواهید کرد. بنابراین اگر از ریزش مو رنج می‌برید و در عین حال از کاشت مو و بیهوشی می‌ترسید این روش بهترین گزینه‌ی ممکن برای شما است.
  • همانطور که گفته شد برای پی آر پی از پلاکت‌های خون خودتان استفاده می‌شود؛ بنابراین در پاسخ به سوال فواید پی آر پی مو چیست می‌توان گفت که این روش کاملا طبیعی به شمار می‌آید و کمترین میزان احتمال بروز حساسیت را با خود به همراه دارد.
  • هرآنچه باید در مورد قرص فیناستراید بدانید

عوارض و خطرات پی آر پی مو

کاشت موی پی آر پی چیست و چه عوارضی دارد؟

اگر برایتان سوال پیش آمده است که مضرات پی آر پی مو چیست، باید بگوییم که درست مانند هر روش درمانی دیگری انجام پی آر پی مو هم می‌تواند یک سری عوارض خاص را برای شما در پی داشته باشد. با وجود اینکه پی‌ آر پی مو به طور کلی بی‌خطر در نظر گرفته می‌شود بهتر است پیش از انجام این روش به خوبی درباره‌ی مضرات آن اطلاع داشته باشید. لازم به ذکر است که این عوارض باید خیلی زود از بین بروند؛ در غیر این صورت باید در اسرع وقت به پزشک خود مراجعه کنید.

مراقبت‌های بعد از پی آر پی مو و پیش از آن

شما باید پیش از انجام این روش به خوبی بدانید که مراقبت‌های پی آر پی مو  چیست تا نتایج بهتری بگیرید و احتمال بروز عوارض جانبی را تا حد ممکن کاهش دهید.

نکات مهم پیش از پی آر پی

قبل از انجام پی آر پی موهای خود را به خوبی با شامپوی مناسب بشویید تا کف سرتان عاری از هر گونه آلودگی و چربی باشد. وعده‌های غذایی مناسب و مغذی بخورید و به اندازه‌ی کافی آب بنوشید. این کار باعث می‌شود احتمال بروز عوارضی چون سرگیجه، ضعف یا حالت تهوع در شما به صفر برسد.

حداقل سه روز پیش از تزریق پی آر پی از محصولات حالت‌دهنده‌ی مو مانند اسپری یا ژل استفاده نکنید. اگر به مقدار زیادی سیگار مصرف می‌کنید بهتر است بدانید که این عادت شما باعث کاهش سطح پلاکت خونتان می‌شود و بر نتایج پی آر پی مو هم تاثیر می‌گذارد.

مراقبت‌های پس از پی آر پی

برخلاف آنچه که فکر می‌کنید پی آر پی مو دوران نقاهت سختی ندارد و بلافاصله پس از آن می‌توانید به سراغ انجام فعالیت‌های روزانه‌ی خود بروید. با این وجود پیشنهاد می‌کنیم تا ۲۴ ساعت پس از پی آر پی از انجام ورزش‌های سنگین و مصرف سیگار و الکل خودداری کنید. شما می‌توانید ۱۲ ساعت پس از انجام این متد درمانی موهایتان را طبق برنامه با شامپوهای دارای Ph پایین بشویید. حداقل تا ۷۲ ساعت پس از پی آر پی هرگز به سراغ رنگ کردن موها و روش‌های دیگری که طی آن‌ها از مواد شیمیایی استفاده می‌شود نروید.

قرص و مکمل دارویی برای ریزش مو؛ برای جلوگیری از ریزش مو چه بخوریم؟

چه کسانی نباید پی آر پی مو انجام دهند؟

روش درمانی prp چیست و چه کسانی می‌توانند آن را انجام دهند؟

اگر فکر انجام پی آر پی مو را در سر دارید بهتر است بدانید که با وجود بی خطر بودن این متد درمانی؛ تمام افراد دارای مشکل ریزش مو نمی‌توانند به سراغ آن بروند. در زیر فهرستی از افرادی که نمی‌توانند از روش پی آر پی مو استفاده کنند را برایتان آماده کرده‌ایم. با این وجود اگر دقیقا می‌خواهید بدانید که محدودیت‌های پی آر پی مو چیست، بهتر است برای اطمینان بیشتر با یک پزشک متخصص درباره‌ی آن مشورت کنید.

  • افرادی که به بیماری‌هایی چون لوپوس و کم کاری تیروئید مبتلا هستند کاندیدای مناسبی برای انجام روش پی آر پی مو به شمار نمی‌آیند چرا که ریزش موی آن‌ها نه تنها نتیجه‌ی ابتلا به بیماری بلکه نتیجه‌ی مصرف مرتب دارو است. بنابراین حتی اگر جلسات پی آر پی بیشتری هم داشته باشند در آخر ریزش موهای این افراد باز هم ادامه خواهد داشت.
  • افرادی که سابقه‌ی ابتلا به بیماری‌هایی چون انعقاد خون یا هپاتیت را دارند نمی‌توانند به سراغ پی آر پی مو بروند چرا که این بیماری‌ها می‌توانند روی کیفیت پلاکت‌های خون تاثیر بگذارند.
  • افراد مبتلا به سرطان پوست یا کسانیکه روی پوست سر خود عفونت فعال دارند نباید به فکر پی آر پی مو باشند. از آنجایی که این روش به رشد و تکثیر سلولی کمک می‌کند انجام آن برای این دسته از افراد می‌تواند مانند ریختن سوخت بیشتر روی آتش باشد.
  • افراد مبتلا به بیماری‌های خود ایمنی کاندیداهای مناسبی برای انجام روش پی آر پی نیستند چرا که تزریقات ممکن است باعث پاسخ شدید بدن آن‌ها شود و در نتیجه مشکلاتی چون تورم غدد لنفاوی، تب یا درد مفاصل را تجربه کنند.
  • ۱۲ روش طبیعی برای کنترل و درمان کم‌کاری و پرکاری تیروئید

روش‌های جایگزین پی آر پی مو چیست؟

با وجود اینکه پی آر پی درمان موثر و مناسبی به شمار می‌آید؛ ممکن است کسانی باشند که به دلایل مختلف نخواهند به سراغ انجام آن بروند. این دسته از افراد می‌توانند روش‌های ثابت شده و مفید دیگری را امتحان کنند که در زیر برخی از آن‌ها را معرفی کرده‌ایم.

  • مصرف مینوکسیدیل (Minoxidil): این محلول موضعی که بدون نسخه هم قابل تهیه است می‌تواند به رشد کردن و ضخیم شدن موی افراد مبتلا به ریزش موی ارثی کمک کند.
  • لیزر درمانی خانگی: دستگاه‌های لیزردرمانی که قدرت بالایی ندارند و افراد عادی هم می‌توانند از آن‌ها استفاده کنند برای تحریک فولیکول‌های مو به رشد مجدد مفید هستند.
  • مکمل‌های غذایی: اگر ریزش موهای شما ناشی از کمبود بیوتین، آهن یا زینک در بدنتان است، پیشنهاد می‌کنیم ابتدا به سراغ مصرف مکمل‌های غذایی بروید.
  • قرص فیناستراید: این داروی خوراکی برای که برای مردان طراحی شده است می‌تواند به کاهش ریزش مو کمک کند و باعث رشد مجدد مو شود.
  • تزریق کورتیکواستروئید: تزریق کورتیکواستروئیدها در پوست سر، هر چهار تا هشت هفته یک بار، می‌تواند به رشد مو کمک کند.
  • جراحی کاشت مو: این روش که شامل کاشت مو از یک ناحیه‌ی پوست سر به ناحیه‌ی دیگر است می‌تواند برای کسانیکه هیچ روشی برایشان مفید واقع نشده مناسب باشد.

در کنار این روش‌های گفته شده، داشتن یک رژیم غذایی مناسب غنی از آهن و پروتئین و همچنین اصلاح سبک زندگی می‌تواند تاثیر بسیار زیادی بر کاهش ریزش موهای شما داشته باشد. علاوه بر این، محدود کردن استفاده از دستگاه‌های حالت‌دهنده‌ی مو، مصرف انواع شامپو‌های ملایم و خودداری از رنگ کردن یا کراتین موها برای داشتن موهای زیبا و سالم ضروری است.

کلام آخر

حال که به پاسخ سوال پی آر پی مو چیست رسیده‌اید، احتمالا دیگر می‌دانید این روش محبوب مناسب شما خواهد بود یا خیر. با وجود اینکه این متد درمانی فواید بسیار زیادی دارد و مورد تایید بسیاری از پزشکان زیبایی است، پیشنهاد می‌کنیم که انتظارات واقع‌بینانه‌ای از آن داشته باشید تا نتایجی که می‌گیرید شما را راضی کند.

این مطلب فقط جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با یک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منابع: Harvard Health Publishing ,Healthline ,Everyday Health



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X