قاتل اتریوم چیست؟ با ۵ قاتل اتریوم آشنا شوید
سالهاست دربارهی آنها میشنویم، اما واقعا بلاکچینهایی که قاتل اتریوم نام گرفتهاند چه ویژگیهای دارند و آیا هیچگاه موفق میشوند بلاکچین پرطرفدار بازار را کنار بزنند؟
اگر به رمزارزها و بهصورت کلی، دنیای غیرمتمرکزها علاقه دارید، قطعا اتریوم را میشناسید. اما این ارز فقط یک دارایی دیجیتال محبوب نیست. در واقع، بلاکچین اتریوم امکان توسعهی هر تعداد پروژهی غیرمتمرکز را فراهم میکند و فرقی نمیکند پروژه توکنهای جدید باشد، سرویسهای DeFi، بازیها و حتی NFT.
اما با گذشت زمان، اکوسیستم اتریوم ضعفهایی را از خود نشان داده که راه را برای قاتلان اتریوم باز کرده است. حال به این پرسش میرسیم که قاتل اتریوم چیست و مهمترین مصداقهای امروزی آن چه هستند؟
قاتل اتریوم چیست؟
قاتل اتریوم در واقع یک بلاکچین است که این قابلیت را دارد که یک روز اتریوم را پشتسر بگذارد و به همین ترتیب، شهرت و رواج آن در این صنعت را از بین ببرد. در حال حاضر، اتریوم بهعنوان پرکاربردترین بلاکچین برای توسعه دهندگان، سرمایهگذاران و تریدرها شناخته میشود. بهعلاوه، افزایش محبوبیت سرویسها و اپلیکیشنهای غیرمتمرکز باعث افزایش چشمگیر استفاده از اتریوم شده و روزانه دهها هزار نفر با این شبکه تعامل دارند.
اتریوم با پشتیبانی از قراردادهای هوشمند برای تریدرها و توسعه دهندهها، امکان برقراری تراکنشهای سریعتر و راحتتر و بدون نیاز به واسطه را فراهم میکند. تنوع گستردهی این پلتفرم عاملی است که آن را به شهرت رسانده است. تا زمانی که افراد بیشتری پروژههای خود را روی بلاکچین اتریوم اجرا میکنند، کاربران بیشتری هم با این پلتفرم درگیر میشوند.
اما اتریوم مشکلاتی دارد که آن را به یک پلتفرم آزاردهنده برای بسیاری از کاربران تبدیل کرده است. پیش از همهی این مشکلات، باید به گس فی این شبکه اشاره کنیم که ناامید کننده است. گس فی به هزینهای گفته میشود که کاربران اتریوم باید برای بهرهمندی از قدرت پردازشی عظیمی که این شبکه را اجرا میکند بپردازند. اعتبارسنجهای شبکهی اتریوم باید میزان قابل توجهی انرژی مصرف کنند تا بتوانند تراکنشها را تایید و امنیت شبکه را حفظ کنند، پس گس فی در اصل مبلغی است که کاربران باید به اعتبارسنجها بپردازند.
بسته به میزان استفاده از شبکه، گس فی از دقیقهای به دقیقهی دیگر در نوسان است، اما گاهی میتواند به مبلغ هنگفتی تبدیل شود. همین مبالغ بالاست که باعث شده افراد از استفاده از اتریوم منصرف شوند. اما علاوه بر این موضوع، اتریوم با محدودیتهای مقیاسپذیری هم مشکلاتی دارد. هنگامیکه کاربران بیشتری به شبکهی بلاکچین میپیوندند و تراکنشهای بیشتری برای اعتبارسنجی بهوجود میآیند، تراکمی شکل میگیرد که موجب طولانیتر شدن زمان پردازش هر تراکنشی میشود.
با توجه به گس فی بالا و تراکنشهای طولانی، بسیاری از افراد سعی میکنند به دنبال جایگزینهایی برای اتریوم باشند و همین موضوع راه را برای شبکههای بلاکچین موسوم به قاتل اتریوم هموارتر کرده است.
۵ قاتل اتریوم برتر
۱. Cardano
کاردانو در سال ۲۰۱۷ و توسط همبنیانگذار اتریوم، چارلز هاسکینسن، راهاندازی شد و از آن زمان تا کنون موفق شده جایگاهی در میان محبوبترین بلاکچینهای بازار برای خود فراهم کند. کوین این شبکه با نام ADA هم یکی از ارزهای محبوب بازار رمزارزها در چند سال اخیر بوده است. کاردانو هم از مکانیزم اجماعی اثبات سهم (PoS) برای تایید تراکنشها استفاده میکند. در واقع، پروتکل مورد استفادهی بلاکچین کاردانو Ouroboros PoS است که گفته میشود یکی از بهینهترین پروتکلهای موجود در بحث مصرف انرژی است. بنابراین، میتواند انتخاب خوبی برای کمک به حفظ محیط زیست باشد.
همچنین، بلاکچین کاردانو در سپتامبر ۲۰۲۱ بهروزرسانی بزرگی دریافت کرد که با عنوان Alonzo شناخته میشود. این هاردفورک قابلیت قرادادهای هوشمند را به کاردانو اضافه کرد که یک فاکتور جذاب برای توسعهدهندهها و سرمایهگذاران به شمار میآید.
این بلاکچین بهروزرسانی دیگری به نام Hydra هم دریافت کرده است که لایهی دوم راهکار مقیاسپذیری است و به شبکهی بلاکچین اجازه میدهد زمان تراکنشها را کاهش دهد. در روزی که شرایط خوب باشد، تراکنش در بلاکچین کاردانو فقط ۲۰ ثانیه طول میکشد، اما اگر تاخیر شبکه بالا باشد، این مدت میتواند تا ۱۰ دقیقه افزایش پیدا کند. البته باید صبر کرد و دید بهروز رسانی Hydra چه تاثیری بر کاهش زمان تراکنشها خواهد داشت.
۲. Algorand
الگورند یکی دیگر از بلاکچینهای قاتل اتریوم است. این شبکه در سال ۲۰۱۹ و توسط رمزنگار و متخصص علوم کامپیوتر مشهور، سیلویو میکالی، بهعنوان اولین بلاکچین منبع باز و بدون نیاز به مجوز، با مکانیزم اثبات سهم خالص (PPoS) معرفی شد. الگورند ویژگیهای بسیاری ارائه میکند که میتوانند آن را به جایگزینی مناسب برای اتریوم تبدیل کنند.
پیش از اینکه سراغ هر ویژگی دیگری برویم، باید به ویژگی کربن خنثی بلاکچین الکورند اشاره کنیم که به لطف مکانیزم PPoS ممکن شده است. پروتکلهای این مکانیزم از اعتبارسنجهای کمتری برای هر تراکنش استفاده میکند که نیاز هر بلاک به انرژی را بسیار کاهش میدهد. علاوه بر این، زمان مورد نیاز برای تراکنشهای این شبکه بسیار کمتر از اتریوم است و یک تراکنش در الگورند ممکن است فقط ۵ ثانیه طول بکشد، در حالیکه تراکنشهای فعلی اتریوم حدودا بین ۱۵ ثانیه تا ۵ دقیقه طول میکشند.
همچنین، الگورند گس فی ندارد و کارمزد تراکنشهایش بسیتر پایین و معادل ۰/۰۱ ALGO در هر تراکنش است که تقریبا برابر با ۰/۰۰۰۴ دلار است. همین ویژگیها الگورند را به انتخابی بسیار کارآمدتر و کمهزینهتر از اتریوم تبدیل میکنند.
۳. Zilliqa
بلاکچین زیلیکا یک ویژگی مهم دارد که آن را به قاتل اتریوم تبدیل میکند. این ویژگی Sharding نامیده میشود، به این معنی که یک بلاکچین را به چندین بلاکچین تبدیل میکند و حجم وارد بر شبکه را بهصورت مساوی بین آنها تقسیم میکند که در نتیجه، محدودیتهای مقیاسپذیری را کاهش میدهد. این ویژگی به شبکهی زیلیکا اجازه میدهد تا در هر ثانیه ۲۵۰۰ تراکنش را پردازش کند. اگرچه اتریوم هم مشغول افزودن ویژگی Sharding به بلاکچین خود است، اما این فرایند تا یک سال دیگر (یا حتی بیشتر) طول خواهد کشید.
همچنین، زیلیکا کارمزد تراکنشها را فقط ۰/۰۱ Zil در نظر گرفته است که معادل دلاری آن بسیار ناچیز است. این در حالی است که کارمزدها در شبکهی اتریوم در کمترین حالت به چند دلار میرسد. پس زیلیکا انتخاب بسیار بهصرفهتری است.
علاوه بر این، زیلیکا بازار خودش را هم دارد که در آن میتوانید آثار هنری دیجیتالی و فیزیکی را خرید و فروش کنید. پس اگر هنرمند هستید یا به دنیای آثار هنری علاقه دارید، میتوانید نگاهی به این بلاکچین داشته باشید.
۴. Avalanche
شبکهی آوالانش به دلایل مختلفی بهسرعت توانست خود را در جایگاه یک قاتل اتریوم قرار دهد. نخستین دلیل این است که آوالانش میتواند در یک ثانیه تعداد شگفت انگیز ۴۵۰۰ تراکنش را پردازش کند. این بلاکچین هم گس فی دارد اما در مقایسه با اتریوم، مبلغ بسیار معقولتری را طلب میکند. اما مانند اتریوم، با توجه به وضعیت شبکه، گس فی بلاکچین آوالانش هم میتواند از دقیقهای به دقیقهی دیگر متفاوت باشد.
نمیتوان گفت آوالانش هم مانند سایر بلاکچینهای قاتل اتریوم این لیست کارمزد کمی برای تراکنشها دریافت میکند. اگرچه معمولا این کارمزدها زیر یک یا ۲ دلار هستند، اما سابقهی دریافت ۵ دلار برای یک تراکنش هم در این شبکه به ثبت رسیده است. با این وجود، هنوز هم کارمزدهای شبکهی آوالانش از کارمزدهای معمول بلاکچین اتریوم کمتر هستند، اما جزو کمترینهای دنیای بلاکچین به شمار نمیآیند و شبکههای خوب بسیاری وجود دارند که کارمزد آنها کمتر از یک دلار است.
یکی از مهمترین مزیتهای آوالانش این است که دوستدار محیط زیست است. این بلاکچین از مکانیزم اثبات سهم استفاده میکند که طبق آن، اعتبارسنجها برای تایید هر بلاک نیازی به سخت افزار قدرتمند ندارند و لازم نیست سخت افزارشان ۲۴ ساعت شبانهروز فعال باشد. همچنین، این شبکه از ۳ بلاکچین جداگانه برای توزیع تراکنشهایش استفاده میکند تا حجم وارد بر شبکه را مدیریت کند و محدودیتهای مقیاسپذیری را دور بزند.
۵. Polkadot
پولکادات یکی از جدیدترین شبکههای بلاکچین است که در سال ۲۰۲۰ معرفی شد. اما تازه وارد بودن نتوانسته مانعی برای محبوبیت این شبکه و همچنین رمزارزش دات (DOT) شود. یکی از مهمترین عواملی که پولکادات را به یک قاتل اتریوم تبدیل کرده است، استفاده از پاراچینهاست. پاراچینها همان بلاکچینهای موازی هستند که هدف خاص خود را برای یک پروژهی غیرمتمرکز دنبال میکنند. استفاده از چند زنجیره به این شیوه باعث شده تا پولکادات مقیاسپذیری بسیار خوبی داشته باشد.
به لطف مقیاسپذیری بالا، این شبکه میتواند تا ۱۰۰۰ تراکنش را در یک ثانیه پردازش کند. همچنین، پولکادات از مکانیزم اثبات سهم نمایندگی شده استفاده میکند که شامل تعداد کمتری اعتبارسنج برای تایید یک بلاک است. بنابراین، نیاز به مصرف انرژی برای فرایند اعتبارسنجی را کاهش میدهد.
بهعلاوه، پولکادات بهجای گس فی از مدل وزن محور استفاده میکند. این مدل شامل یک معادله است که فاکتورهای مختلفی را در نظر میگیرد که قصد نداریم خیلی روی آنها دقیق شویم. تفاوت محاسبهی هزینه در بلاکچین پولکادات، کار ما را برای مقایسهی مناسب بین این شبکه و اتریوم سختتر میکند. اما با وجود این موضوع، باز هم باید گفت که کارمزد تراکنشها در پولکادات از اتریوم کمتر است؛ البته این دو شبکه در نوسان روزانهی کارمزد تراکنشها با هم اشتراک دارند.
آیا هیچ بلاکچینی واقعا میتواند قاتل اتریوم بشود؟
در حالیکه بلاکچینهای مختلفی در دنیا حضور دارند که میتوانند از اتریوم پیشی بگیرند، اما این کار به همین سادگی که فکر میکنیم نخواهد بود. اتریوم در حال حاضر با اختلاف برترین بلاکچین برای ایجاد پروژههای غیرمتمرکز است و هنوز نمیدانیم آیا هیچ بلاکچین رقیبی واقعا میتواند به قاتل اتریوم تبدیل شود یا نه. باید بدانیم در دنیای غیرمتمرکزها هیچ چیز قابل پیشبینی نیست و ممکن است روزی شاهد تسلیم شدن اتریوم در مقابل سایر شبکهها باشیم.
منبع: Make Use Of