کیف پول دیجیتالی امانی یا Custodial چیست؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۶ دقیقه
کیف پول دیجیتال

فرقی ندارد در کدام حوزه از فناوری‌های مبتنی بر بلاک‌چین سرمایه‌گذاری کنید، با توجه به جدید بودن این فناوری، همیشه با عبارات و اصطلاحات فنی تازه‌ای مواجه خواهید شد. اگر قصد دارید در دنیای رمز ارزها سرمایه‌گذاری کنید، یکی از ابزارهایی که به آن نیاز خواهید داشت، کیف پول دیجیتالی است. اما همین کیف پول دیجیتالی هم چندان مبحث ساده‌ای نیست و خود به دو نوع کیف پول دیجیتالی امانی (Custodial digital wallet) و کیف پول دیجیتالی غیر امانی (Non-custodial digital wallet) تقسیم می‌شود.

کیف پول دیجیتالی امانی چیست؟

هنگامی که شما از محل کار خود دست‌مزد دریافت می‌کنید، این پول را کجا نگه می‌دارید؟ انتخاب بسیاری از ما نگهداری پول در بانک یا سپردن آن به نهادهایی است که توان مدیریتش را داشته باشند. مانند پول نقد، رمز ارزها هم باید در جایی ذخیره شوند تا بتوان به حساب‌ و‌ کتاب آن‌ها رسیدگی کرد و در صورت نیاز آن‌ها را از حساب برداشت کرد.

ساده‌‌ترین توضیح برای کیف پول دیجیتالی امانی، تشبیه آن به بانک‌های سنتی است. هنگامی که شما یک حساب در بانک افتتاج می‌کنید، در واقع اطلاعات شخصی، مال و البته اعتماد خود را به بانک می‌سپارید. در دنیای رمز ارزها، چنین حالتی برای یک کیف پول امانی صادق است.

رمز ارزها با استفاده از کلیدهای خصوصی قابل دسترسی هستند. اگر از یک شرکت شخص ثالث برای ایجاد کیف پول امانی استفاده می‌کنید، این شرکت به کلید خصوصی مذکور دسترسی دارد. شما به این کمپانی اعتماد می‌کنید تا دارایی‌تان را امن نگه دارید و با استفاده از کلید خصوصی، هر زمان که خواستید به آن‌ها دسترسی داشته باشید.

اکنون که رمز ارزها در اوج شهرت هستند و کمپانی‌های شناخته‌ شده پشت بسیاری از این کیف پول‌ها هستند، استفاده از کیف پول‌های امانی کمتر از گذشته اقدامی ریسک‌پذیر تلقی می‌شود. اما در روزهای آغازین رمز ارزها، اعتماد به شخصی دیگر و سپردن کلید خصوصی خود به او (آن‌ها) به این معنی بود که او می‌توانست از کلیدهای خصوصی استفاده کند تا به پول شما دسترسی داشته باشد و پس از خالی کردن حساب شما فرار کند.

کیف پول دیجیتالی غیر امانی چیست؟

در حالی که سپردن رمز ارزهایتان به یک کیف پول امانی، امکان دسترسی به کلید شخصی و پول شما را برای یک شرکت شخص ثالث فراهم می‌کند، کیف پول غیر امانی کاملا کنترل این موارد را به شما می‌سپارد. به این معنی که تنها شما مسئول نگه‌داری از کلیدهای خصوصی مورد نیاز برای دسترسی به دارایی‌های رمز ارزی خود هستید.

با انتخاب کیف پول‌های غیر امانی، در واقع شما خودتان به بانک تبدیل می‌شوید که این شرایط عالی به‌نظر می‌رسد. اما باید به لحاظ فنی به‌ اندازه‌ای ماهر باشید که بتوانید تمامی ریزه‌کاری‌های تراکنش‌ها را درک کنید و حافظه‌ای قوی داشته باشید تا کلیدهای خصوصی را جابجا وارد نکنید. اگر کلیدهای خود را از دست بدهید، یعنی پول خود را از دست داده‌اید.

علاوه بر کیف پول‌های غیر امانی نرم افزاری، کیف پول‌های غیر امانی سخت افزاری هم وجود دارند. این کیف پول‌های سخت افزاری ظاهری شبیه به یک فلش مموری USB دارند که به ویژگی‌های بیشتری مانند نمایشگر و دکمه‌های اضافی مجهز است.

اگرچه باید کیف پول سخت افزاری خود را به رایانه یا گوشی هوشمند (به‌صورت کلی به اینترنت) متصل کنید تا تراکنش را تکمیل کنید، اما بسیار امن‌تر است؛ زیرا امضای تراکنش‌ها پیش از این که به‌صورت آنلاین ارسال شوند، به‌صورت آفلاین در کیف پول انجام می‌شوند.

چطور بین کیف پول امانی و غیر امانی انتخاب کنیم؟

حالا که تفاوت بین این دو نوع کیف پول دیجیتالی را متوجه شدید، باید بتوانید تشخیص دهید کدام یک برای شما انتخاب بهتری است. برای داشتن انتخابی بهتر، موارد زیر را در نظر بگیرید:

کنترل

مهم‌ترین عاملی که شما باید در نظر داشته باشید این است که می‌خواهید تا چه حد روی دارایی‌های خود کنترل داشته باشید. اگر خیلی رابطه‌ی خوبی با تکنولوژی ندارید، یک کیف پول امانی ممکن است بهترین انتخاب باشد. این روزها کمپانی‌های شناخته شده‌ی بسیاری در حوزه‌ی کیف پول‌های امانی وجود دارند که بسیاری از آن‌ها می‌توانند رمز ارزهای هر فرد را در کیف پول سخت افزاری هم ذخیره کنند. برای انتخاب بهترین گزینه بین آن‌ها، فقط لازم است ویژگی‌های کیف پول‌ها و شهرت و حسن سابقه‌ی شرکت‌ها را مقایسه کنید.

همان‌طور که پیش‌تر ذکر کردیم، کیف پول‌های غیر امانی کنترل ۱۰۰ درصد دارایی‌ها را در اختیار شما قرار می‌دهند. اما در اختیار داشتن کنترل کامل دارایی‌ها به این معنی است که فقط شما مسئول نگهداری از کلیدهای خصوصی و کیف پول خود هستید و شرکت مسئولیتی ندارد، چون اختیاری بر دارایی شما ندارد.

معمولا مکانی برای پشتیبان (بک‌آپ) گرفتن از کلیدهای خصوصی وجود دارد که به‌صورت رشته‌ای از کلمات نمایش داده می‌شود و شما در هنگام راه‌اندازی حساب کاربری خود در کیف پول مورد نظر می‌توانید آن را مشاهده و در محل امنی ذخیره کنید تا در صورت گم کردن کلیدهای خصوصی از این کلمات کمک بگیرید. اما مسئول نگهداری این رشته کلمات هم خود شما هستید.

دسترسی و سهولت استفاده

درست مانند بانک‌های معمولی، استفاده از یک کیف پول امانی ارائه شده توسط شرکت شخص ثالث، برای دسترسی به دارایی و انجام تراکنش به اینترنت نیاز است. اگر دسترسی به اینترنت قطع شود، تا زمانی که این دسترسی مجدد برقرار نشود شما نمی‌توانید هیچ کاری با رمز ارزهایتان انجام دهید.

با این حال، رابط کاربری کیف پول‌های امانی معمولا برای کاربران مبتدی مناسب‌تر است. شرکت ارائه دهنده‌ی خدمات کیف پول در پشت صحنه امور مربوط به تکنولوژی را مدیریت می‌کند و به شما یک رابط کاربری ساده‌ و کارآمد ارائه می‌کند که می‌توانید به‌ راحتی دارایی‌های رمز ارزی خود را مدیریت کنید.

کیف پول غیر امانی می‌تواند در هر زمان قابل دسترسی باشد و فرقی ندارد که اتصال اینترنت برقرار باشد یا نباشد. اما مشکل اینجاست که باید ریزه‌کاری‌ها و پیچیدگی‌های مربوط به تراکنش‌ها و مدیریت کیف پول را خودتان بیاموزید.

امنیت

اگر صحبت از نشت اطلاعات و امنیت داده‌های کاربران در میان‌ باشد، کیف پول‌های غیر امانی امن‌تر هستند، به‌ویژه در حالت سخت افزاری که هکرها نمی‌توانند به آن نفوذ کنند.

حتی اگر یک شرکت شخص ثالث بسیار خوش‌نام کیف پول امانی شما را مدیریت کند، باز هم این نوع کیف پول‌ دیجیتال در مقابل نفوذهای امنیتی آسیب‌پذیرتر است و ممکن است شما هم دارایی‌های خود و هم کلیدهای خصوصی را از دست بدهید.

اما خوش‌بختانه ملاحظات امنیتی پیوسته در حال ارتقا هستند و ریسک نشت اطلاعات در حال کاهش است، زیرا شرکت‌ها از کیف پول‌های نرم افزاری Cold storage برای هر کاربر استفاده می‌کنند.

به‌یاد داشته باشید که سرمایه‌گذاری در رمز ارزها یعنی پذیرش ریسک

در نهایت، انتخاب بین کیف پول‌های دیجیتالی امانی و غیر امانی به راحتی شما با امنیت سایبری وابسته است. آیا به‌ دلیل اطلاعات کم در حوزه‌ی تکنولوژی، با دسترسی شخص یا شرکت دیگری به رمز ارزهای خود مشکل ندارید؟ یا اطلاعات شما در حوزه‌ی رمز ارزها به حدی است که می‌توانید به تنهایی حساب خود را مدیریت کنید و از توانایی خود در یادگیری جزئیات مرتبط با این کار مطمئن هستید؟

انتخاب کیف پول امانی یا غیر امانی برای دارایی‌های رمز ارزی تنها یکی از چندین قدمی است که باید برای تامین امنیت سرمایه‌ گذاری خود انجام دهید. باید این نکته را هم یادآوری کنیم که هر نوع سرمایه گذاری (در رمز ارزها یا هر حوزه‌ی دیگری) با ریسک‌هایی همراه است و این خود شما هستید که باید تصمیم بگیرید تا چه میزان ریسک را می‌پذیرید و آیا می‌توانید از پس ضرر و زیان‌های احتمالی برآیید؟

منبع: Make Use Of



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X