گاموت (محدوده) رنگی چیست و چرا برای نمایشگرها اهمیت زیادی دارد؟
زمانی که میخواهید مانیتور، لپتاپ یا گوشی بخرید، احتمالا در بین مشخصات محصول موردنظر با اصطلاح گاموت یا همان محدودهی رنگی مواجه میشوید. اما گاموت رنگی چیست و این مشخصه چه تاثیری بر کیفیت نمایشگر یا پرینتر دارد؟
تعریف محدودهی رنگ
برای درک گاموت رنگی، باید بدانید دستگاههایی که رنگها را ضبط، نمایش یا چاپ میکنند، تنها میتوانند بخشی از رنگهای قابل تشخیص توسط چشم را ارائه دهند. و حتی بین این بخشی که نمایش میدهند، در بین دستگاههای مختلف تفاوت وجود دارد. بنابراین با ایجاد تعاریف مشخص برای گاموت رنگی، کاربران میدانند که با خرید یک گوشی قرار است به کدام رنگها دسترسی داشته باشند. این فرایند به تعیین کمیت برای قابلیتهای مربوط به نمایش رنگها کمک میکند.
زمانی که یک فضای رنگی یا نمایشگر موردنظر نمیتواند رنگ موردنظر شما را نشان میدهد، گفته میشود این رنگ خارج از گاموت رنگی قرار دارد. به عنوان مثال، رنگ قرمز خالص را میتوان در فضای رنگی RGB نشان داد و به همین خاطر بخشی از طیف رنگی RGB محسوب میشود. اما رنگ قرمز خالص در فضای رنگی CMYK نشان داده نمیشود و به همین خاطر خارج از فضای رنگی موردنظر به حساب میآید.
متداولترین روش برای نشان دادن گاموت رنگی، استفاده از نمودار موسوم به فامداری xy است که تمام رنگهای قابل مشاهده با چشم انسان را ارائه میدهند. در این نمودار یک مثلث را میتوانیم ببینیم که طیف رنگی پشتیبانی شده از طرف نمایشگر موردنظر را نشان میدهد.
گاموت رنگی وسیع چیست؟
گاموت رنگی وسیع اصطلاحی است که برای دستگاهها و فضاهای رنگی که قادر به نمایش رنگهای بیشتری نسبت به فضای رنگی sRGB هستند، مورد استفاده قرار میگیرد. این روزها بسیاری از گجتها و نمایشگرها در این زمینه حرف زیادی برای گفتن دارند و میتواند طیف وسیعی از رنگها را نشان دهند.
به عنوان یک خریدار و مصرفکننده، نکتهی مهمی که در مورد پشتیبانی از گاموت رنگی گسترده باید به خاطر بسپارید این است که آنها میتواند طیف وسیعتری از رنگها را نمایش دهند و به همین خاطر رنگها واقعیتر به نظر میرسند.
گاموت رنگی در برابر فضا و پروفایل رنگی
گاموت رنگی و فضای رنگی دو بخش مهم تئوری رنگها محسوب میشوند. اما این دو اصطلاح میتوانند گیجکننده باشند زیرا گاهی اوقات به جای یکدیگر مورد استفاده قرار میگیرند. با وجود اینکه این دو مفهوم مرتبط هستند، اما دقیقا یکسان نیستند.
در حالی که فضای رنگی، رنگها را در یک زیرمجموعهی خاص از یک مدل رنگی تعریف میکند، گاموت رنگی طیف رنگهایی است که توسط یک دستگاه پشتیبانی میشود. به عنوان مثال، ممکن است تلویزیون شما از فضای رنگی DCI-P3 پشتیبانی کند، اما از نظر گاموت رنگی فقط ۹۰ درصد از رنگهای DCI-P3 را پوشش دهد. بنابراین تلویزیون موردنظر قادر به نشان دادن حدود ۱۰ درصد از رنگهای موجود در فضای رنگی DCI-P3 نیست.
پروفایل رنگی هم یکی دیگر از اصطلاحاتی است که به عنوان یک استاندارد برای نمایش رنگ در دستگاههای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. به عنوان مثال فرض کنید که یک نمایشگر نمیتواند برخی از رنگهای مربوط به یک عکس اسکن شده را نشان دهد. در این صورت، از پروفایل رنگی مرتبط با آن عکس استفاده میکند تا بتواند با دقت زیادی، رنگهای مشابه عکس اصلی را ارائه دهد.
با توجه به اینکه پروفایلهای رنگی اطلاعاتی را در مورد فضاهای رنگی مشخصی ارائه میدهند، از همان نامهای فضاهای رنگی استفاده میکنند. به همین خاطر در کنار فضای رنگی sRGB و DCI-P3، پروفایلهای رنگی به همین نام نیز وجود دارد.
چرا گاموت رنگی اهمیت زیادی دارد؟
به زبان ساده گاموت رنگی یکی از ویژگیهای مهم هر نمایشگری به حساب میآید زیرا به شما میگوید که نمایشگر موردنظر در زمینهی نمایش رنگهای مختلف چه حرفی برای گفتن دارد. هرچقدر گاموت یا محدودهی رنگی یک نمایشگر وسیعتر باشد، این نمایشگر میتواند رنگها را به شکل طبیعیتری نشان دهد که این موضوع منجر به افزایش جذابیت صفحهنمایش میشود. بنابراین اگر برای نمایشگر خود خواستار بهرهگیری از رنگهای جذاب و زنده هستید، بهتر است هنگام خرید آن به گاموت رنگی پشتیبانی شده توجه کنید.
منبع: How To Geek