شبکه آوالانچ چیست؟ نگاهی مفصل به رقیب جدی اتریوم و سولانا
آوالانچ (Avalanche) یک پلتفرم بلاکچینی نوآورانه و نسلجدید به حساب میآید که با هدف ارائهی زیرساختی سریع، ایمن و مقیاسپذیر برای توسعه برنامههای غیرمتمرکز (dApps)، قراردادهای هوشمند و راهاندازی شبکههای بلاکچینی سفارشی ایجاد شده است. این شبکه، که توسط آوا لبز (Ava Labs) در سال ۲۰۲۰ راهاندازی شد، با بهرهگیری از پروتکلهای پیشرفته اجماع، به یکی از محبوبترین شبکهها در حوزه فناوری بلاکچین تبدیل شده است. آوالانچ از ویژگیهای منحصربهفردی مانند سرعت پردازش بالا، کارمزدهای پایین و پشتیبانی از چندین زنجیره (Subnets) برخوردار است. این شبکه با تمرکز بر حل مشکلات موجود در بلاکچینهای سنتی مانند محدودیت مقیاسپذیری و زمان تاخیر تراکنشها توانسته جایگاه ویژهای را در میان پروژههای بلاکچینی به دست آورد. در مقالهی آوالانچ چیست، به بررسی کامل شبکه آوالانچ، نحوهی عملکرد آن، ویژگیهای کلیدی، کاربردها و دلایل موفقیت آن خواهیم پرداخت تا به درک عمیقتری از این فناوری پیشرفته برسید.
شبکه آوالانچ چیست؟
تاریخچه شبکه آوالانچ و ارز AVAX
شبکه آوالانچ چطور کار میکند؟
سازندههای آوالانچ چه کسانی هستند؟
چه ویژگی خاصی آوالانچ را منحصر به فرد میکند؟
چند توکن آوالانچ (AVAX) در گردش وجود دارد؟
شبکه آوالانچ چگونه ایمن شده است؟
چگونه از آوالانچ استفاده کنیم؟
چگونه یک ولت آوالانچ انتخاب کنیم؟
آیا ارز AVAX قابل استخراج است؟
دلایل غیرقابل استخراج بودن ارز AVAX
چگونه میتوان توکن AVAX به دست آورد؟
شبکه آوالانچ چیست؟
آوالانچ یک پلتفرم بلاکچین به شمار میرود که ابزارها و ویژگیهایی را ارائه میدهد که به کاربران اجازه میدهد برنامههای غیرمتمرکز DeFi را راهاندازی کنند. این پلتفرم همچنین مجموعهای از ابزارها برای ایجاد داراییهای مالی دارد و امکان تجارت و ساخت راهحلهای مالی در مقیاس سازمانی را فراهم میکند.
آوالانچ یک سیستم غیرمتمرکز متنباز محسوب میشود که بر اساس عملیات قراردادهای هوشمند بنا شده است. در عین حال، گفته میشود آوالانچ اولین پلتفرم قرارداد هوشمند است که میتواند تراکنشها را در کمتر از یک ثانیه نهایی کند. این پلتفرم از تمام ابزارهایی که در شبکه اتریوم استفاده میشود پشتیبانی میکند و همچنین دارای تعداد رکوردی از گرههای تولیدکننده بلاک در شبکه آزمایشی خود است. این شبکه پتانسیل پردازش بیش از ۴۵۰۰ تراکنش در ثانیه را دارد و آن را به یکی از سریعترین بلاکچینها در بازار تبدیل میکند.
آوالانچ به کاربران و شرکتها اجازه میدهد داراییهای مالی و برنامههای دیفای (DeFi) خود را برای موارد استفاده مختلف، همچنین شبکههای بلاکچین عمومی و خصوصی بسازند. کاربران میتوانند شبکههای بلاکچین سفارشی را ایجاد کنند و مجموعهای از قوانین خود را برای اجرای شبکه تعیین کنند. آوالانچ یک اکوسیستم قابل تعامل ایجاد میکند که در آن کاربران میتوانند با شبکهها و برنامههای مختلف ساخته شده روی شبکه تعامل داشته باشند.
آواکس (AVAX) توکن بومی اکوسیستم آوالانچ تلقی میشود و در واقع مرکز سیستم حکمرانی است. AVAX در مقام یک آلت کوین میتواند برای رایگیری استیک شود و همچنین به عنوان روش اصلی پرداخت در شبکه استفاده میشود. کاربران میتوانند علاوه بر این، هزینهها را با AVAX پرداخت کنند.
تاریخچه شبکه آوالانچ و ارز AVAX
در ادامهی مطلب آوالانچ چیست قصد داریم رویدادهای اصلی و کلیدی پیرامون این تکنولوژی را به طور خلاصه توضیح دهیم:
- مه ۲۰۱۸: ایدهی آوالانچ در پروتکل دانش سیستم فایل بین سیارهای (IPFS) به اشتراک گذاشته شد.
- گروهی که این مفهوم را به اشتراک گذاشت با نام مستعار تیم راکت شناخته میشد.
- آوالانچ توسط گروهی از محققان دانشگاه کرنل، به رهبری امین گون سیرر، استاد علوم کامپیوتر و مهندسی نرمافزار و با کمک دانشجویان تحصیلات تکمیلی ماوفان تد یین و کوین سکنیقی در حال توسعه است.
- در اواخر سال ۲۰۲۰ میلادی: آوا لبز توسط این سه محقق تاسیس خواهد شد تا شبکه را بیشتر توسعه دهد.
- مارس ۲۰۲۰ میلادی: کد پایه AVA برای پروتکل اجماع آوالانچ به صورت عمومی از طریق منبع باز در دسترس قرار میگیرد. به زبان ساده، هر کسی میتواند تغییرات در کد پلتفرم را ببیند و به آن کمک کند.
- سپتامبر ۲۰۲۰ میلادی: آوالانچ شبکه اصلی و ارز دیجیتال آوالانچ (AVAX) را راهاندازی میکند.
- اوت ۲۰۲۲ میلادی: افشاگر Crypto Leaks گزارشی منتشر میکند که آوا لبز را به انجام معاملات مخفی با یک شرکت حقوقی متهم میکند که هدف آن بیثبات کردن قانونی رقبای آوالانچ است. مدیرعامل آوا لبز، امین گون سیرر، این موضوع را رد میکند.
- ژانویه ۲۰۲۳ میلادی: آوالانچ و غول فناوری آمازون از یک همکاری خبر میدهند. گفته میشود که این همکاری زیرساخت و اکوسیستم آوالانچ را برای برنامههای غیرمتمرکز بهبود میبخشد. اگر چه چنین همکاریهایی کاملا غیرمعمول نیستند، اما میتوانند اهمیت زیادی داشته باشند و نه تنها تبلیغات مثبت زیادی را ایجاد کنند که میتواند به پیشرفت پروژه کمک کند.
شبکه آوالانچ چطور کار میکند؟
حالا که متوجه شدهاید آوالانچ چیست، باید به مکانیسم آن اشاره کنیم. آوالانچ روی قراردادهای هوشمند اجرا میشود و از ماشین مجازی اتریوم و ابزارهای اتریوم برای توسعهدهندگان پشتیبانی میکند، بنابراین به توسعهدهندگان اتریوم این امکان را میدهد که Dappهای خود را روی آوالانچ راهاندازی کنند. آوالانچ بر اساس سیستمی از سه بلاکچین است که از طریق تعاملپذیری به هم متصل شدهاند: زنجیرهی تبادل، زنجیرهی قرارداد و زنجیرهی پلتفرم.
آوالانچ معماری خود را به سه بخش تقسیم میکند؛ به این علت که توسط سه محیط بلاکچین مختلف پشتیبانی میشود، که این امر مقیاسپذیری شبکه را آسانتر کرده و راهحلهای انعطافپذیری برای Dappهای عمومی و مقیاس بزرگ را ارائه میدهد. این سیستم همچنین به توسعهدهندگان اتریوم اجازه میدهد از شبکهای با مقیاسپذیری و تعاملپذیری بیشتر استفاده کنند در حالی که هنوز با ماشین مجازی اتریوم سازگار است. وقتی به مورد استفاده و پشتیبانی هر یک از سه شبکهای که آوالانچ روی آن ساخته شده است میرسیم، همه آنها دارای کاربرد خاص و منحصر به فردی هستند.
زنجیرهی X-Chain از ایجاد داراییهای مالی مختلف پشتیبانی میکند، زنجیره C-Chain به شبکه اجازه میدهد EVM را در عملیات قراردادهای هوشمند خود پیادهسازی کند و زنجیره P-Chain برای ایجاد زیرشبکهها و هماهنگی اعتبارسنجها استفاده میشود. زیرشبکهها (Subnets)، گروهی از اعتبارسنجها هستند که وظیفهی دستیابی به اجماع روی یک یا چند بلاکچین در شبکه آوالانچ را دارند. آوالانچ بر اساس نوعی پروتکل اثبات سهام (Proof of Stake) ساخته شده است که به شبکه اجازه میدهد در حالی که انعطافپذیری، سرعت و تعاملپذیری را فراهم میکند، مقیاسپذیری داشته باشد.
سازندههای آوالانچ چه کسانی هستند؟
حالا که متوجه شدهاید آولانچ چیست باید به این موضوع بپردازیم که آوالانچ توسط شرکت آوا لبز ایجاد شد که توسط امین گون سیرر، کوین سکنیکی و تد یین تاسیس شده است. سیرر یک مهندس نرمافزار است و یین پروتکل هاتاستاف را ایجاد کرده که در پروژه بلاکچین فیسبوک، لیبرا، استفاده میشود. تیم دارای پیشینه قوی در بلاکچین بوده و هدف آن ایجاد یک بازار تجاری جهانی برای داراییهای دیجیتال مختلف در حالی که محیطی مقیاسپذیر برای توسعهدهندگان اتریوم فراهم میکند، است.
آوالانچ شبکهی آزمایشی خود را در مه ۲۰۱۹ راهاندازی کرد، در حالی که راهاندازی شبکهی اصلی در سپتامبر ۲۰۲۱ دنبال شد. تیم توسعه، پروتکل اجماع آوالانچ را ایجاد کرد تا به سرعت معاملاتی برسد که بتواند با ویزا مطابقت داشته باشد، در حالی که به مشکل مقیاسپذیری موجود در بیتکوین و اتریوم رسیدگی میکند.
چه ویژگی خاصی آوالانچ را منحصر به فرد میکند؟
آوالانچ یک شبکه منحصر به فرد به شمار میرود که به لطف اجماع آوالانچ که نوعی از پروتکل اثبات سهام محسوب میشود، به وجود آمده است. این پروتکل امکان مقیاسپذیری را فراهم میکند، به طوری که سیستم اجازه پردازش بیش از ۴۵۰۰ تراکنش در ثانیه را در مقایسه با ۱۴ TPS اتریوم و ۷ TPS بیتکوین میدهد. این پروتکل، آوالانچ را در میان شبکههای نادر قرار میدهد که میتوانند نهاییسازی تراکنشها را در کمتر از یک ثانیه ارائه دهند.
یکی دیگر از ویژگیهایی که آوالانچ را منحصر به فرد میکند، رویکرد آن به توسعهدهندگان کار با EVM است که مقیاسپذیری و انعطافپذیری را برای برنامهها و بلاکچینهای عمومی و سطح شرکتی ارائه میدهد. آوالانچ از پتانسیل داراییهای دیجیتال، محیطهای مبتنی بر بلاکچین و مالی غیرمتمرکز به عنوان یک شبکه سریع و با امنیت بالا و پتانسیل عالی برای مقیاسپذیری بهره میبرد.
اما شاید بپرسید چه چیزی به آوالانچ ارزش میبخشد؟ آوالانچ ارزش خود را از ظرفیت فنی، فناوری، موارد استفاده و ارتباط آن در بخش دیفای میگیرد. ارزش ذاتی آوالانچ را میتوان در ارزش فنی آن و پتانسیل فناوریاش برای یافتن موارد استفاده مالی مشاهده کرد. ارزش ذاتی اغلب با ارزش بازار آوالانچ همزمان نیست، که از طریق قیمت AVAX مشاهده میشود.
ارزش بازار AVAX به دلیل نوسانات در بازار ارزهای دیجیتال و تعداد زیادی از عناصر تاثیرگذار بر قیمت آوالانچ، تحت تغییرات مکرر قرار دارد. قیمت ممکن است در یک دورهی به نسبت کوتاه به سرعت تغییر کند، که AVAX را مانند اکثر داراییهای کریپتو نوسانی میکند.
چند توکن آوالانچ (AVAX) در گردش وجود دارد؟
در حال حاضر که مطلب آوالانچ چیست نوشته میشود، ۴۱۰,۷۹۵,۴۶۶ از توکن AVAX در گردش بوده که از مجموع ۷۲۰,۰۰۰,۰۰۰ AVAX آوالانچ اعلام شده است. آوالانچ دارای عرضهی محدودی از توکنهای AVAX است که به عنوان یک مکانیزم ضد تورم عمل میکند. جامعهی آوالانچ قدرت تصمیمگیری در مورد نرخ رسیدن به سقف عرضه را از طریق اجماع آوالانچ دارد و کمبود توکنها با سوزاندن هزینههای تراکنش بیشتر افزایش پیدا میکند.
تعداد توکنهای AVAX در گردش ضربدر قیمت فعلی بازار آوالانچ برابر با ارزش بازار AVAX است. ارزش بازار، ارز دیجیتال را در مقایسه با سایر داراییهای دیجیتال در بازار رتبهبندی کرده و همچنین سهم بازار و تسلط آن را تعریف میکند.
سیستم آوالانچ توسط دارندگان AVAX اداره میشود و از طریق اعتبارسنجها و زیرشبکهها تامین امنیت مییابد. بسیاری از شبکهها با موارد استفاده مشابه به آوالانچ تعداد محدودی اعتبارسنج دارند، در حالی که آوالانچ محدودیتی برای تعداد اعتبارسنجهایی که میتوانند شبکه را اجرا کنند، قرار نمیدهد. یک دارندهی AVAX میتواند با استیک کردن حداقل ۲۰۰۰ توکن AVAX به یک اعتبارسنج تبدیل شود.
آوالانچ از این سیستم برای اتصال سایر شبکههای بلاکچین که روی پلتفرم اجرا میشوند و امکان پردازش سریع هزاران تراکنش با نهاییسازی زیر یک ثانیه را فراهم میکند، استفاده میکند. اعتبارسنجها شبکه را تامین امنیت میکنند و مسئول اعتبارسنجی تراکنشها در دفتر کل هستند. AVAX نقش اساسی در این سیستم ایفا میکند؛ چرا که باید توسط دارندگان و کاربران شبکه استیک شود تا به اعتبارسنج تبدیل شوند.
شبکه آوالانچ چگونه ایمن شده است؟
شبکه آوالانچ از طریق دو پروتکل مختلف ایمن شده است – اجماع آوالانچ، که یک محصول جانبی از مکانیزم اجماع اثبات سهام است و پروتکل اسنومن (Snowman Protocol). پروتکل اسنومن C-Chain و P-Chain را ایمن میکند تا عملیات قراردادهای هوشمند را با پاسخهای سریع تسهیل کند. پروتکل اسنومن به طور بهینه برای زنجیره طراحی شده تا قراردادهای هوشمند را ایمن کند، در حالی که کل شبکه توسط یک معماری که در سه زنجیره بلاکچین مختلف تقسیم شده است، ایمن میشود: X-Chain، C-Chain و P-Chain.
X-Chain از طریق اجماع آوالانچ بهینهشده برای DAG ایمن شده است، که نحوهی ایمنسازی تراکنشها و دستیابی به نهاییسازی است که کمتر از یک ثانیه طول میکشد. شبکه از یکی از رایجترین حملات در دنیای بلاکچین، حملهی ۵۱ درصد ایمن است و حداکثر امنیت را برای کاربران و توسعهدهندگان فراهم میکند.
چگونه از آوالانچ استفاده کنیم؟
آوالانچ برای ایجاد و توسعه Dappهای مالی غیرمتمرکز، داراییهای مالی و شبکههای بلاکچین استفاده میشود. این شبکه برای مقیاسهای شرکتی و عمومی بهینه شده که میتوانند با مجموعهای از قوانین سفارشی در شبکه ساخته شوند. آوالانچ از EVM و ابزار توسعهدهندهی اتریوم پشتیبانی میکند و در عین حال محیطی بسیار انعطافپذیر و مقیاسپذیر را برای توسعهدهندگان فراهم میکند. کاربران همچنین میتوانند داراییهای مالی مانند ارزهای دیجیتال را در این پلتفرم معامله کنند.
جدا از بحث این که آوالانچ چیست توکن AVAX در حکمرانی شبکه، برای رایگیری و استیکینگ، برای پرداخت هزینهها در شبکه و به عنوان روش اصلی پرداخت در پلتفرم استفاده میشود.
چگونه یک ولت آوالانچ انتخاب کنیم؟
AVAX را میتوان بهطور ایمن در کیف پول رسمی آوالانچ ذخیره کرد. شما میتوانید به راحتی این کیف پول مبتنی بر وب را ایجاد کرده و توکنهای AVAX و داراییهای آوالانچ خود را با کنترل کامل روی وجوهتان ذخیره کنید. همچنین مکانهای زیادی وجود دارد که میتوانید AVAX خود را در آنها ذخیره کنید و نوع کیف پولی که انتخاب میکنید احتمالا به این بستگی دارد که میخواهید از آن برای چه چیزی استفاده کنید و چقدر نیاز به ذخیره دارید.
کیف پولهای سختافزاری یا کیف پولهای سرد مانند Ledger یا Trezor امنترین گزینه برای ذخیرهسازی ارزهای دیجیتال با ذخیرهسازی و پشتیبانگیری آفلاین هستند. با این حال، آنها ممکن است به دانش فنی بیشتری نیاز داشته باشند و گزینهای گرانتر باشند. بنابراین، ممکن است برای ذخیره مقادیر بیشتر AVAX برای کاربران با تجربهتر مناسبتر باشند.
کیف پولهای نرمافزاری گزینهی دیگری هستند و استفاده از آنها آسان و صد البته رایگان است. آنها به صورت برنامههای تلفن همراه یا دسکتاپ قابل دانلود هستند و میتوانند امانی یا غیر امانی باشند. با کیف پولهای امانی، کلیدهای خصوصی به طور مدیریت و پشتیبانگیری شده به نمایندگی از شما توسط ارائهدهندهی خدمات انجام میشود. کیف پولهای غیر امانی از عناصر امن در دستگاه شما برای ذخیره کلیدهای خصوصی استفاده میکنند. در حالی که راحت هستند، به عنوان گزینهای کمتر امنتر از کیف پولهای سختافزاری دیده میشوند و ممکن است برای مقادیر کمتر AVAX یا کاربران مبتدی مناسبتر باشند.
کیف پولهای آنلاین یا کیف پولهای وب نیز رایگان و استفاده از آنها آسان است و از چندین دستگاه با استفاده از مرورگر وب قابل دسترسی هستند. با این حال، آنها به عنوان کیف پولهای داغ (Hot Wallet) در نظر گرفته میشوند و ممکن است از گزینههای سختافزاری یا نرمافزاری کمتر ایمن باشند. از آنجایی که شما احتمالا به پلتفرم برای مدیریت AVAX خود اعتماد دارید، باید یک سرویس معتبر با سابقهای در امنیت و نگهداری انتخاب کنید. بنابراین، آنها بیشتر برای نگهداری مقادیر کوچکتری از ارزهای دیجیتال یا برای کسانی که معاملات مکرر انجام میدهند، مناسب هستند.
آیا ارز AVAX قابل استخراج است؟
ارز دیجیتال AVAX که توکن اصلی شبکه آوالانچ است، قابل استخراج نیست. این ارز بر اساس مکانیسم اجماع Proof of Stake عمل میکند. در این مدل، کاربران به جای استخراج با استفاده از دستگاههای ماینینگ، با استیک (Stake) یا قفل کردن توکنهای AVAX خود در شبکه میتوانند در فرآیند تایید تراکنشها و تولید بلاکهای جدید مشارکت کنند و به عنوان پاداش، توکنهای بیشتری را دریافت کنند.
دلایل غیرقابل استخراج بودن ارز AVAX
به طور خلاصه میتوان دلایل غیر قابل استخراج بودن توکن آواکس را در موارد زیر خلاصه کرد:
استفاده از پروتکل PoS به جای PoW
برخلاف شبکههایی مانند بیتکوین که از مکانیسم Proof of Work یا به اختصار PoW استفاده میکنند و نیاز به استخراج با استفاده از توان محاسباتی دارند، آوالانچ از PoS بهره میبرد. این مکانیسم نیازی به مصرف بالای انرژی ندارد و از نظر زیستمحیطی کارآمدتر است.
تمرکز بر مقیاسپذیری و سرعت
مکانیسم PoS در آوالانچ به شبکه اجازه میدهد تا تراکنشها را با سرعت بالا و کارمزد پایین انجام دهد، در حالی که مدل استخراج PoW میتواند باعث افزایش زمان تایید تراکنشها شود.
پاداش مشارکتکنندگان در شبکه
کاربران با استیک کردن حداقل مقدار مشخصی از AVAX (معمولا دو هزار برای راهاندازی یک نود اعتبارسنج) میتوانند در تایید تراکنشها شرکت کرده و در ازای آن، سود یا پاداش دریافت کنند.
چگونه میتوان توکن AVAX به دست آورد؟
به طور کلی برای به دست آوردن ارز دیجیتال AVAX روشهایی وجود دارد که در ادامهی مطلب آوالانچ چیست توضیح میدهیم:
- خرید از صرافیها: بسیاری از صرافیهای ارز دیجیتال بزرگ مانند بایننس و کوینبیس و صرافیهای داخلی از این توکن پشتیبانی میکنند.
- استیک کردن AVAX: با قفل کردن توکنهای خود در شبکه میتوانید پاداش دریافت کنید.
- شرکت در برنامهها و ایردراپهای مرتبط با آوالانچ: برخی پروژههای مبتنی بر آوالانچ ممکن است توکن AVAX را به کاربران به طور رایگان اهدا کنند.
بنابراین، اگر چه AVAX قابل استخراج نیست، اما روشهای متنوع و سازگار با محیطزیست برای کسب آن وجود دارد که امکان مشارکت در این شبکهی پیشرفته را برای کاربران فراهم میکند. در مطلب آوالانچ چیست سعی کردهایم به طور خلاصه این موارد را بیان کنیم.
منبع: دیجیکالا مگ