نمایشگر LTPO چیست و چگونه مصرف انرژی را کاهش می‌دهد؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۳ دقیقه
نمایشگر LTPO

پرمصرف‌ترین بخش گوشی‌های هوشمند، نمایشگر آن‌ها است و به همین خاطر پایین آوردن مصرف انرژی آن اهمیت زیادی دارد. نتیجه‌ی این تلاش، توسعه‌ی نمایشگر LTPO است که از جانب شرکت‌هایی مانند اپل و سامسونگ استفاده می‌شود. اما نمایشگر LTPO روی هم رفته از چه ویژگی‌هایی بهره می‌برد و چگونه انرژی کمتری را مصرف می‌کند؟

نمایشگر LTPO چیست؟

اصطلاح LTPO مخفف اکسید پلی‌کریستالی دمای پایین است که به نوع خاصی از تکنولوژی بخش پشتی نمایشگرهای اولد اشاره دارد. فناوری اولد (OLED) هم مخفف دیود نورگسیل ارگانیک است که به زبان ساده، در این نوع نمایشگر هر کدام از پیکسل‌ها می‌توانند نور لازم خود را ایجاد کنند. این نوع نمایشگرها در انواع و اقسام گجت‌ها از ساعت‌های هوشمند گرفته تا گوشی‌ها و تلویزیون‌ها استفاده می‌شوند.

نمایشگر LTPO

نمایشگر اولد بدون نور پس‌زمینه کار می‌کند زیرا پیکسل‌ها به نور جداگانه نیازی ندارند. این در حالی است که نمایشگرهای LCD همواره به نور پس‌زمینه نیاز دارند. همین تفاوت در عملکرد آن‌ها باعث شده که نمایشگرهای اولد انرژی کمتری را مصرف کنند. نمایشگرهای اولد معمولا برای بخش پشتی از فناوری LTPS یا سیلیکون پلی‌کریستالی دمای پایین استفاده می‌کنند.

اهمیت نمایشگر LTPO به این موضوع برمی‌گردد که برای ارائه‌ی رفرش ریت متغیر، بین کنترلر نمایشگر و پردازنده‌ی گرافیکی نیازی به اجزای اضافی ندارد. اگرچه فناوری LTPO توسط اپل توسعه پیدا کرده و در این رابطه پتنت‌های متعددی را ثبت کرده، سامسونگ هم روی فناوری مشابهی کار کرده که به آن اجازه می‌دهد بدون پرداخت حق امتیاز به اپل، مزایای لازم را برای کاربران به ارمغان بیاورد. از نسخه‌ی سامسونگ به‌عنوان اکسید ترکیبی و سیلیکون پلی‌کریستالی (HOP) یاد می‌شود.

مزایای نمایشگر LTPO

نمایشگر گوشی هوشمند شما بیش از هر قطعه‌ی دیگری انرژی مصرف می‌کند. اگرچه نمایشگرهای اولد در مقایسه با نمایشگرهای LCD از نظر مصرف انرژی عملکرد بهینه‌تری دارند، اما همچنان در برابر قطعات مهمی مانند چیپست انرژی بسیار بیشتری را مصرف می‌کنند.

نمایشگر LTPO

مهم‌ترین مزیت نمایشگر LTPO این است که از طریق متغیر کردن رفرش ریت نمایشگر، مصرف انرژی را کاهش می‌دهد. اپل واچ ۵ و نسل بعدی آن از این فناوری بهره می‌برند و به همین خاطر با وجود بهره‌گیری از قابلیت نمایشگر همیشه روشن، عمر باتری بالایی دارند.

اصطلاح رفرش ریت هم مربوط به تعداد دفعات به‌روزرسانی نمایشگر در ثانیه است که با واحد هرتز مطرح می‌شود. بیشتر گوشی‌ها از نمایشگرهای مبتنی بر رفرش ریت ۶۰ هرتز استفاده می‌کنند ولی تعداد زیادی گوشی با رفرش ریت ۹۰ و ۱۲۰ هرتز هم راهی بازار شده است.

هر چقدر رفرش ریت بالاتر باشد، انواع محتوا به طور روان‌تر و جذاب‌تری نمایش داده می‌شود ولی از طرف دیگر، این مشخصه مصرف انرژی را افزایش می‌دهد. با کاهش رفرش ریت به ۱ هرتز (اساسا یک فریم در ثانیه) که نسل جدید ساعت‌های هوشمند اپل از این قابلیت بهره می‌برند، نمایشگر با تغییرهای کمتری روبه‌رو می‌شود و بنابراین انرژی کمتری استفاده می‌شود.

نمایشگر LTPO

به‌عنوان مثال زمانی که گوشی شما یک نوتیفیکیشن دریافت می‌کند و در نتیجه نمایشگر روشن می‌شود، در واقع در چنین شرایطی معمولا بخش متحرکی وجود ندارد. بنابراین کاهش دادن رفرش ریت، تجربه‌ی کاربری را مختل نمی‌کند. از طرف دیگر، هنگامی که گوشی را در دست می‌گیرید تا نوتیفیکیشن را بررسی کنید، رفرش ریت خیلی سریع می‌تواند به حالت عادی برگردد.

به لطف این تکنولوژی، رفرش ریت می‌تواند در شرایط مختلف بالا و پایین برود. به همین خاطر اگر مشغول بازی کردن با گوشی هستید، رفرش ریت نمایشگر می‌تواند به ۱۲۰ هرتز برسد تا تجربه‌ی کاربری جذاب‌تری رقم بخورد.

کدام گجت‌ها از نمایشگرهای LTPO استفاده می‌کنند؟

اپل واچ ۵ اولین گجتی بود که از مزایای این فناوری بهره برد. این ساعت هوشمند دارای قابلیت نمایشگر همیشه روشن بود و رفرش ریت آن به حداقل ۱ هرتز می‌رسد. اگرچه مدل‌های جدید آیپد پرو رفرش ریت بالایی دارند، اما مبتنی بر فناوری LTPO نیستند. از طرف دیگر، گزارش‌های مختلف از بهره‌گیری سری آیفون ۱۳ از این فناوری خبر می‌دهند.

آیفون 13

گفتنی است نمایشگرهای LTPO مبتنی بر فناوری HOP سامسونگ در حال حاضر در بازار حضور دارند. این فناوری فعلا مختص گوشی‌های پرچم‌دار است و از بین آن‌ها می‌توانیم به گلکسی نوت ۲۰ و گلکسی S21 اولترا اشاره کنیم. طبق بررسی‌های انجام شده، گوشی‌های مجهز به این فناوری از نظر مصرف انرژی حرف زیادی برای گفتن دارند.

یک گام دیگر در مسیر پیشرفت

نمایشگر‌ گوشی

فناوری LTPO یکی دیگر از پیشرفت‌های قابل توجه در حوزه‌ی گجت‌های پرتابل مانند گوشی‌ها و ساعت‌های هوشمند محسوب می‌شود. چنین بهبودی منجر به تحول در کیفیت تصویر نمی‌شود و به همین خاطر مزیت آن بلافاصله احساس نمی‌شود؛ اما از طرف دیگر با کاهش مصرف انرژی می‌تواند عمر باتری گوشی را به طور قابل توجهی افزایش دهد.

هنوز مشخص نیست که این فناوری تا چه حد همه‌گیر خواهد شد. در حال حاضر فقط گجت‌های رده‌بالا از این فناوری بهره می‌برند ولی احتمالا در آینده‌ی نزدیک راهی گجت‌های متنوع‌تری خواهد شد.

منبع: How To Geek



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

۱۰ دیدگاه
  1. ناشناس

    سلام یک سوال نمایشگر روی حالت پیش فرض کم مصرف تر است یا ۶۰هرتزی

  2. سیاوش

    درود بر دوستان عزیزم. بنده گوشی redmi note 11 pro 4g دارم. صفحه نمایش خیلی خوبی داره ولی گوشیهای شیائومی مثل گوشیهای سامسونگ فیلتر نور آبی قوی ندارن و هرکاری میکنم چشمم خیلی اذیت میشه، ولی مثلا توی برنامه اپرا مینی چون خود اپرا مینی یه فیلتر نور آبی مختص خود نرم افزار داره و نور صفحه عالی میشه. میخواستم ببینم کسی از دوستان میتونه کمکی بکنه. سپاسگزارم. برای همتون آرزوی سلامتی دارم.

    1. محمدرضا

      میتونید گوشی رو در حالت مطالعه reading mode بذارید نور آبی رو خیلی کاهش میده.شیائومی ها دارن تو تنظیمات دیسپلی

  3. حاکم

    در مورد LTPO AMOLEDهم مقاله بنویسید، تو نت گشتم در سایتای ایرانی هیچی راجبش نبود:/

  4. مسیحا

    وان پلاس رو کاغذ خیلی عالیه اما در بحث عمل آشغالیه واسه خودش…

    1. مصطفی

      چرا داداش میشه توضیح بدی

    2. محمدرضا

      وان پلاس سخت ترین آزمونهای کنترل کیفیت رو داره و بسیار از سوی بررسی ها تحسین برانگیز بوده خصوصا پرچمداراش

  5. رضا علوی

    وان پلاس هم در پرچم دار جدیدش سری ۹ از LTPO استفاده کرده

  6. محمد

    عالی بود

    کدوم شرکتا صفحه نمایش LTPO تولید میکنن ؟
    خود اپل هم میسازه ؟
    صفحه اپل واچ ۵ رو خود اپل زده ؟

    1. mamalkamal

      دوست من اپل هیچ چیزی رو تولید نمیکنه تنها چیزی که تولید خودشه تقریبا سیستم عاملشه

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X