آشنایی با اکوسیستم دیجیتال؛ تجربهی یکپارچهی فناوری
احتمالا شما هم از گجتهای مختلفی استفاده میکنید که گاهی نیاز به ادامهی فعالیت خود از یکی به دیگری دارید و یا به هر صورت دیگری میخواهید تجربهی روان و یکپارچهای در همهی آنها داشته باشید و اینجاست که مفهوم اکوسیستم دیجیتال مطرح میشود.
بیشتر دستگاههای دیجیتالی که از آنها استفاده میکنیم بخشی از یک مجموعهی بزرگتر هستند که امکان تعامل، همگامسازی و یکپارچه بودن با یکدیگر را دارند که در کل یک اکوسیستم کاربری را شکل میدهند که درک مفهوم آن میتواند بهرهوری را افزایش دهد و امکان استفاده از بازهی گستردهتری از فناوریها، محصولات، خدمات و ارتباطات را فراهم کند. به همین دلیل در این مطلب به مفهوم اکوسیستم کاربری میپردازیم.
مفهوم اکوسیستم دیجیتال در دنیای فناوری چیست؟
برای ساخت یک اکوسیستم به چه چیز نیاز دارید؟
۱. اکوسیستم خود را تعریف کنید
۲. دستگاههای اصلی را انتخاب کنید
۳. اتصال برقرار کنید
۴. از خدمات ابری استفاده کنید
۵. روی نرمافزارهای سازگار سرمایهگذاری کنید
۶. تنظیمات را سفارشی کنید
۷. ویژگیهای یکپارچهسازی را بررسی کنید
۸. بهروز بمانید
۹. حریم خصوصی و امنیت را در نظر بگیرید
۱۰. آزمایش کنید و تطابق دهید
چرا فعالیت در یک اکوسیستم فناوری اهمیت دارد؟
۱. لوازم جانبی سازگار
۲. انتقال دادهها با نرمافزار یکپارچه
۳. آشنایی بهتر
۴. فراهم کردن بستر تعامل
اکوسیستمهای کاربری شاخص
اکوسیستم اپل
اکوسیستم ویندوز
اکوسیستم گوگل
اکوسیستم شیائومی
اکوسیستم هوآوی
جمعبندی
مفهوم اکوسیستم دیجیتال در دنیای فناوری چیست؟
به طور کلی، یک اکوسیستم معمولا با سختافزار و سیستم عاملی که روی دستگاههای موجود در آن نصب شده است، مشخص میشود. معمولا اکوسیستمهای اندروید/گوگل، اپل، اندروید/ویندوز و … را دربر میگیرد. در اکوسیستمها، میتوانید گوشیهای هوشمند، تبلتها، ساعتهای هوشمند یا حتی لوازم خانگی و اداری اینترنت اشیاء را انتخاب کنید که با داشتن شرکت سازنده یا بستر فعالیت یکسان، با هم هماهنگتر و یکپارچهتر هستند.
در نظر بگیرید که به دنبال خرید یک تبلت جدید هستید و گوشی هوشمند فعلی شما بر پایهی سیستم عامل اندروید کار میکند. حتی اگر آخرین آیپد موجود در بازار را در نظر داشته باشید، عاقلانهترین کار تهیهی یک دستگاه اندرویدی است که با گوشی شما هم سازگاری بیشتری دارد.
به استثنای وفاداری عاطفی، دلایل زیادی وجود دارد که مردم تمایل دارند به یک برند یا سیستم عامل گرایش داشته باشند. از جملهی این دلایل میتوان به برنامههای میاندستگاهی، پشتیبانگیری آسان و آشنایی عمومی با آن برند و سیستم عامل اشاره کرد.
با این وجود این روزها با بهبود سازگاری بین چندین سیستم عامل، مثلا در حالی که امکان استفاده از گوگل درایو در آیفون هم وجود دارد، برندها به این سمت رفتهاند که اکوسیستمهای برند خاصتری ایجاد و کاربران را به استفاده از محصولات متنوع خود ترغیب کنند.
برای ساخت یک اکوسیستم به چه چیز نیاز دارید؟
ساخت یک اکوسیستم فناوری شامل ایجاد یک شبکهی به هم پیوسته از دستگاهها، نرمافزارها و خدماتی است که بهطور یکپارچه با هم کار میکنند تا تجربه و بهرهوری کاربر را افزایش دهند. چه به دنبال یک اکوسیستم کامل از دستگاههای اپل باشید یا ترکیبی از دستگاههای اندروید و ویندوز، در اینجا یک راهنمای کلی برای شما ارائه شده است:
۱. اکوسیستم خود را تعریف کنید
دستگاهها و پلتفرمهایی را که میخواهید در اکوسیستم خود بگنجانید، مانند گوشی هوشمند، تبلتها، رایانهها، ساعتهای هوشمند، هاب دیجیتال و … را شناسایی کنید.
سیستم عاملها (iOS، اندروید، ویندوز) و سازگاری آنها با یکدیگر را در نظر بگیرید.
۲. دستگاههای اصلی را انتخاب کنید
گجتهای اصلی را که باید به عنوان پایهی اکوسیستم شما عمل کنند، انتخاب کنید. برای مثال، آیفون برای اکوسیستم اپل، گوشی هوشمند اندروید برای اکوسیستم اندروید.
مطمئن شوید که این دستگاهها نیازهای شما را از نظر عملکرد، ویژگیها و یکپارچهسازی برآورده میکنند.
۳. اتصال برقرار کنید
از اتصال یکپارچه بین دستگاهها از طریق ویژگیهای داخلی آنها مانند بلوتوث، Wi-Fi و خدمات ابری اطمینان حاصل کنید.
از ابزارها یا برنامههای همگامسازی مختلف برای یکپارچه و بهروز نگه داشتن دادهها، فایلها و تنظیمات در همهی دستگاهها استفاده کنید.
۴. از خدمات ابری استفاده کنید
از خدمات ابری مانند آیکلود اپل، گوگل درایو یا وان درایو مایکروسافت برای ذخیرهسازی و دسترسی به دادهها در چندین دستگاه استفاده کنید.
همگامسازی خودکار فایلها، عکسها، مخاطبان و رویدادهای تقویم را برای دسترسی آسان و پشتیبانگیری فعال کنید.
۵. روی نرمافزارهای سازگار سرمایهگذاری کنید
نرمافزار و برنامههایی را انتخاب کنید که با اکوسیستم انتخابی شما سازگار هستند.
به دنبال برنامههای چندپلتفرمی یا جایگزینهایی باشید که در سیستمعاملهای مختلف به خوبی کار میکنند.
۶. تنظیمات را سفارشی کنید
تنظیمات دستگاههایتان را برای بهینهسازی یکپارچگی و تجربهی کاربری در اکوسیستم خود سفارشی کنید.
ویژگیهایی مانند Handoff یا Continuity را برای دستگاههای اپل، یا «تلفن شما» (Your Phone) را برای همگامسازی ویندوز و اندرویدفعال کنید تا عملکردی یکپارچه بین دستگاهها داشته باشید.
۷. ویژگیهای یکپارچهسازی را بررسی کنید
ویژگیهای مختلفی که توسط سازندگان برای افزایش یکپارچگی در اکوسیستمهایشان ارائه شده را دنبال کنید.
از ویژگیهایی استفاده کنید که به اشتراکگذاری فایلها، رسانهها و وظایف بین دستگاهها بدون زحمت خاصی پشتیبانی میکنند.
۸. بهروز بمانید
دستگاهها، نرمافزارها و برنامهها را بهروز نگه دارید تا از سازگاری و امنیت آنها در اکوسیستم انتخابی خود اطمینان حاصل کنید.
بهروزرسانیهای میانافزارها، وصلههای نرمافزاری و سیستم عامل را بهطور مرتب بررسی کنید تا چیزی را از قلم نیندازید.
۹. حریم خصوصی و امنیت را در نظر بگیرید
اقدامات امنیتی مانند گذرواژههای قوی، احراز هویت بیومتریک و رمزگذاری را برای محافظت از دادههای خود را در سراسر اکوسیستم اجرا کنید.
تنظیمات حریم خصوصی را برای کنترل اشتراکگذاری دادهها و مجوزها در اکوسیستم بررسی کنید.
۱۰. آزمایش کنید و تطابق دهید
به طور مداوم تنظیمات اکوسیستم خود را برای اطمینان از عملکرد روان و سازگاری پایش و آزمایش کنید.
به دنبال انطباق بهتر دستگاهها با هم و انجام تنظیمات بر اساس نیازهای در حال تحول، پیشرفتهای دنیای فناوری و بازخورد دیگر کاربران باشید.
چرا فعالیت در یک اکوسیستم فناوری اهمیت دارد؟
از نظر عوامل فنی، چند دلیل برای استفاده کردن از و ماندن در یک اکوسیستم یکپارچه وجود دارد که در اینجا به مهمترین آنها اشاره میکنیم.
۱. لوازم جانبی سازگار
در یک اکوسیستم تکنولوژی-محور، همهی دستگاهها از هماهنگی کاملی با هم برخوردارند و تجربهی یکپارچهای را در اختیار کاربر قرار میدهند که میتواند بدون صرف وقت و هزینهی اضافه نیازهای کاری، اطلاعرسانی و سرگرمی خود را برطرف کند. کاربران در یک اکوسیستم دغدغهی هماهنگی قطعات با یکدیگر را ندارند و بیشترین بهرهوری را از سازگاری نرمافزارها و سختافزارها در اختیار خواهند داشت.
۲. انتقال دادهها با نرمافزار یکپارچه
هرچند امروزه بسیاری از نرمافزارهای هر یک از برندها برای سیستم عاملهای گوناگون در دسترس هستند اما اگر در اکوسیستم اصلی نباشید، عملکرد بسیاری از این سرویسها محدود خواهد بود. در عوض با استفاده از تجربهی کاربری یکپارچهای که هر اکوسیستم برای نرمافزارهای مخصوص خود در اختیارتان میگذارد، میتوانید به امکانات متنوع و سادهتری دسترسی داشته باشید و روند آسان و لذتبخشی را برای جابهجایی فایلها میان ابزارهای مختلف مانند گوشی، تبلت، لپتاپ و کامپیوتر رومیزی داشته باشید.
۳. آشنایی بهتر
چه یک متخصص با تجربه باشید و چه تازه شروع به کاوش در دستگاههای هوشمند خود کرده باشید، هیچ کس نمیتواند ارزش استفاده از یک سیستم مشخص را انکار کند. زمانی که به استفاده از ابزارهای موجود در یک دستگاه عادت کرده باشید، استفاده از دستگاههای دیگری که تجربهی کاربری مشابهی در اختیارتان قرار میدهند، آسانتر خواهد بود و هزینههای آموزش را هم کاهش میدهد.
۴. فراهم کردن بستر تعامل
با توجه به موارد اشاره شده، استفاده از اکوسیستم یکسان در یک مجموعه مانند یک شرکت هم میتواند باعث بهبود تعامل شود و به جای زمان و هزینه برای جابهجایی میاندستگاهی اسناد و فایلها، تمرکز کاربران را بر مسائل و چالشهای واقعی مجموعه قرار میدهد.
اکوسیستمهای کاربری شاخص
شرکتهای مختلفی تا کنون تجربهی یکپارچهی فناوری را برای دستگاههای مختلف آزمودهاند. برخی در این زمینه شکست خوردهاند و برخی موفق بودهاند و به حیات خود ادامه میدهند. در اینجا به برخی از شاخصترین اکوسیستمهای کاربری فعلی اشاره میکنیم.
اکوسیستم اپل
اکوسیستم اپل حول طیف گستردهای از دستگاههای سخت افزاری شامل آیفون، آیپد، مک، مکبوک، مک مینی، اپل واچ، اپل تیوی و خدمات نرمافزاری مانند iOS و macOS و watchOS و tvOS و iCloud را شامل میشود. یکپارچهسازی عالی، ویژگیهای همگامسازی پیوسته و دسترسی به طیف گستردهای از برنامهها و خدمات را از طریق App Store و iCloud از امکاناتی است که در این اکوسیستم در اختیار دارید. اگرچه اکوسیستم اپل یک دنیای گرانقیمت محسوب میشود اما کاربرانی که این اکوسیستم را انتخاب میکنند، اغلب از کیفیت خدماتی که در آن دریافت میکنند، آن راضی هستند.
اکوسیستم ویندوز
اکوسیستم مایکروسافت بر پایهی سیستم عامل ویندوز ارائه میشود و مجموعهی گستردهای از دستگاهها و گجتها از جمله رایانه های رومیزی، لپتاپها، تبلتها به ویژه دستگاههای سرفیس و دستگاههای ۲ در ۱ را پشتیبانی میکند و با توجه به وجود نرمافزارهای گوناگون بر پایهی آن، کاربران دغدغهای برای استفاده از خدمات دلخواه ندارند. اکوسیستم مایکروسافت همچنین شامل مجموعه نرمافزارهای بهرهوری مایکروسافت (آفیس)، خدمات ابری واندرایو و ابزارهای کاربردی برای توسعهدهندگان میشود. مایکروسافت پیش از این تلاش کرده بود با ویندوز فون این تجربه را به گوشیهای همراه هم بیاورد اما اکنون تمرکز خود را بر ارائهی تجربهی کاربری مطلوب در اندروید گذاشته است و بنابراین همگامسازی خوبی بین دستگاههای ویندوزی و اندرویدی به ویژه دستگاههای سامسونگ وجود دارد.
اکوسیستم گوگل
اکوسیستم دیجیتال گوگل بیشتر مبتنی بر اندروید است که پرکاربردترین سیستم عامل موبایل در جهان محسوب میشود. این اکوسیستم طیف متنوعی از گوشیهای هوشمند، تبلتها، ابزارهای پوشیدنی مانند ساعتهای هوشمند و سایر دستگاههای تولیدکنندگان مختلف مانند دستگاههای دارای اینترنت اشیاء را در بر میگیرد. همچنین شامل مجموعه برنامهها و سرویسهای Google مانند گوگل پلی، گوگل مپ، جیمیل و دستیار گوگل میشود. علاوه بر این لپتاپهایی هم که با سیستم عامل کروم و اغلب برای کاربران آموزشی و اداری عرضه میشوند از یکپارچگی خوبی با دستگاههای اندرویدی برخوردارند.
اکوسیستم شیائومی
اکوسیستم گجتهای شیائومی هم از جمله مواردی است که شبکهی وسیعی از دستگاههای هوشمند متصل به هم را دربر میگیرد؛ از جمله گوشیهای هوشمند، گجتهای پوشیدنی، لوازم خانگی و لپتاپ. این برند توانسته محصولات مقرونبهصرفه را با نوآوری همراه کند و امکان یکپارچهسازی همهی آنها کمک میکند تا کاربران تجربهای فراگیر در همهی دستگاههای خود مانند ردیابهای تناسب اندام می باند، گوشیهای هوشمند، تلویزیونها، تصفیهکنندههای هوا، دوربینها و دیگر انواع لوازم خانگی متصل به اینترنت اشیاء داشته باشند.
حتی خودروهای الکتریکی شیائومی هم اکنون به این اکوسیستم اضافه شدهاند و کاربران میتوانند در خودرو هم به فناوریهای مختلف دلخواه خود دسترسی داشته باشند. میتوان گفت که اکوسیستم شیائومی راه حل جامعی برای همهی نیازهای دیجیتالی ارائه میدهد و همچنان کیفیت محصول و قیمت مناسب را حفظ میکند.
اکوسیستم هوآوی
هوآوی چندین سال است که در حال توسعهی اکوسیستم خود با محوریت گوشیهای هوشمند، لپتاپها، تبلتها، گجتهای پوشیدنی و سایر دستگاههای هوشمند خود به ویژه لوازم دارای اینترنت اشیاء است. اکوسیستم این شرکت شامل سیستم عامل هارمونی (HarmonyOS)، خدمات موبایل هواوی (HMS)، AppGallery (فروشگاه اپلیکیشن هوآوی) و خدمات ابری میشود و تجربهی یکپارچهای را برای همهی دستگاهها ارائه میدهد.
جمعبندی
باید گفت که اکوسیستم دیجیتال، یک شبکهی پیچیده و هماهنگ از فناوریها، سختافزارها، نرمافزارها و خدمات پشتیبانی است که در کنار یکدیگر ارزش افزوده ایجاد میکنند و قدرت حل مسائل و تسهیل نوآوری را بالا میبرند. به طور کلی، یک اکوسیستم فناوری یک محیط پویا و به هم پیوسته را ارائه میدهد که در آن امکانات سازگار و فناورانهای، برای نوآوری و تعامل وجود دارد.
انتخاب اکوسیستمها میتواند کار دشواری باشد، زیرا محصولات امروزی در بازار پیوسته بهروزتر و بهتر میشوند. با این حال، آشکار است که فقط یک اکوسیستم وجود ندارد و انتخابهای گوناگونی در اختیار خواهید داشت که بسته به نیاز خود و میزان آشنایی و راحتی با یک بستر فناوری، میتوانید تمرکز خود را بر آن بگذارید تا تجربه کاربری خود را ارتقا دهید و فعالیتهای دیجیتالی خود را منسجم و کارآمد کنید.
منابع: Let’s Talk Tech, Vulcan Post