فرش جوت چیست و چگونه می‌تواند چیدمان خانه‌ی شما را تغییر دهد؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۱۰ دقیقه
ایده‌هایی برای دکوراسیون با فرش‌های جوت

فرش‌های الیاف طبیعی حال و هوای ارگانیکی را به هر اتاقی می‌بخشند و در عین حال، کاملا مکمل بسیاری از سبک‌های دکوراسیون داخلی هستند. فرش‌های جوت به‌ویژه نه‌تنها در میان عموم مردم، بلکه در میان کارشناسان طراحی داخلی نیز بسیار محبوب شده‌اند. این فرش‌ها اندازه‌ها و طرح‌های مختلفی دارند و به مبلمان اتاق نشیمن جلوه‌ی خاصی می‌بخشند. در این مقاله، هرآنچه باید درباره‌ی فرش جوت بدانید، از جمله اینکه این فرش‌ها از کجا می‌آیند، چگونه باید آن‌ها را تمیز کنید و چگونه از آن‌ها برای دکوراسیون اتاق‌ها استفاده کنید را می‌خوانید.

فرش جوت چیست؟

فرش‌های جوت از گیاه جوت یا کنف هندی که بومی مناطق دشت گرم‌سیری هند و بنگلادش است ساخته می‌شوند. جوت یا کنف هندی در واقع پس از پنبه دومین گیاه کشت شده در جهان است. کارگران برای درست کردن الیافی که با آن‌ها فرش بافته می‌شود، پوست این گیاه را جدا می‌کنند. سپس، آن را خشک می‌کنند. جوت به دلیل رنگ طلایی قابل تمایز در میان گیاهان خشک شده با نام الیاف طلایی هم شناخته می‌شود.

فرش‌های جوت رنگ نشده رنگ بژ براق و روشنی دارند که بافتی زیبا و حسی ارگانیک به هر فضایی می‌بخشد. با وجود سختی و دوام طبیعی این فرش برای سال‌ها، فرش‌های جوت  را با نرمی و تنفس فوق‌العاده‌ای که دارند می‌شناسند. حتی گاهی اوقات از این الیاف برای ساخت ژاکت و سایر انواع لباس هم استفاده می‌شود.

برخلاف فرش های مصنوعی، تولید فرش جوت سازگار با محیط زیست است چون الیاف این فرش در طبیعت تجزیه می‌شوند. هزینه‌ی این الیاف نیز نسبتا کمتر است که در قیمت محصول نهایی خود را نشان می‌دهد. بنابراین، این فرش دکوری همه‌کاره راه خود را در بسیاری از قلب‌ها و خانواده‌ها پیدا کرده است.

فواید الیاف کنف هندی یا جوت

پس از برداشت گیاهان جوت، ساقه‌ها‌ی آن‌ها تا یک ماه در آب غوطه‌ور می‌شوند. این کار پس از آن، به فرایند کنده شدن این ساقه‌ها کمک می‌کند و باعث نرم‌تر شدن پارچه‌ی جوت می‌شود. الیاف کنف هندی در صنایع متعددی مانند منسوجات خانگی، مد، کشاورزی و حتی مواد غذایی کاربردهای زیادی دارند چون گاهی اوقات می‌توان از این گیاه به عنوان یک گیاه دارویی هم استفاده کرد.

چیزی که این ماده را به گزینه‌ی خوبی برای تولید فرش تبدیل می‌کند، مقاومت بالا، خاصیت عایق حرارتی بودن، قابلیت تنفس و بافت درشت آن است که به راحتی تمیز می‌شود. فرش‌های جوت را می‌توان با جاروبرقی یا جارو شارژی تمیز کرد. فرآوری این الیاف آسان است. بنابراین، تولیدکنندگان فرش‌های جوت را در تنوع بی‌پایانی از رنگ‌ها، چاپ‌ها و اندازه‌ها عرضه می‌کنند تا متناسب با هر سبک زیبایی‌شناسی و سلیقه‌ی صاحب‌خانه‌ها باشد.

تنها نقطه ضعف پارچه جوت این است که رطوبت آن را خراب می‌کند. به همین دلیل، بهتر است از فرش‌های جوت در حمام یا سایر فضاهایی که رطوبت بالا دارند استفاده نکنید.

ایده‌هایی برای دکوراسیون با فرش‌های جوت

چاپ و رنگ فرش جوت

برای دکوراسیون با فرش جوت می‌توانید از روش‌های مختلفی استفاده کنید. در ادامه، ساده‌ترین و بهترین راه‌های دکوراسیون با این فرش را می‌خوانید. شما می‌توانید از این ایده‌ها الهام بگیرید.

فرشی همه‌کاره در منطقه‌ای پر رفت و آمد

استحکام طبیعی الیاف فرش‌ جوت، آن را به گزینه‌ای ایده‌آل برای مکان‌های پرتردد مانند ورودی‌ها، اتاق‌ها، اتاق‌های نشیمن و آشپزخانه تبدیل می‌کند. یکی دیگر از مزایای داشتن یک فرش جوت در آشپزخانه یا اتاق ناهارخوری این است که می‌توانید به راحتی آن را با آب و مایع ظرفشویی یا لباسشویی تمیز کنید. حتی اگر در هنگام آشپزی یا غذا خوردن چیزی روی آن ریخته شده باشد، نیازی به صرف هزینه‌های گزاف برای خدمات نظافت تخصصی یا خشک‌شویی نیست. یک فرش جوت با کیفیت بالا می‌تواند برای سال‌ها دوام بیاورد، حتی اگر در اثر مصرف روزانه به‌شدت فرسوده شده باشد.

گزینه‌ای عالی برای تمام طول سال

کارشناسان طراحی داخلی اغلب توصیه می‌کنند که فرش‌های خانه‌ی خود را با توجه به عوض شدن فصل تغییر دهید. یکی از دلایل این توصیه آن است که فرشی مناسب با آب و هوا داشته باشید که در تابستان قابلیت تنفس بالایی داشته باشد و در زمستان اتاق‌تان را نرم و دنج کند. فرش نرم جوت یکی از معدود انتخاب‌هایی است که می‌توانید از آن در هر دو فصل استفاده کنید.

ظاهر ارگانیک، قابلیت تنفس و رنگ طبیعی جوت باعث می‌شود که فرش به فرشی تبدیل شود که در تابستان و در آب و هوای گرم عالی است. از سوی دیگر، نرمی و ضخامت الیاف جوت در روزهای سردتر و در زمستان نیز زیر پای شما احساس خوبی دارند.

فرش عالی برای طراحی چند لایه

دلیلی وجود دارد که کارشناسان طراحی تا این اندازه به فرش‌های جوت علاقه دارند. این فرش‌ها این قابلیت را دارند که در فضای داخلی بوهو یا روستیک معمولی جذاب به نظر برسند یا در خانه‌های طراحی شده به سبک سنتی شیک و پیچیده باشند. دلیل این ویژگی هم این است که رنگ طبیعی و خنثی این فرش پس‌زمینه زیبایی را برای ایجادسبک‌های مختلف به وجود می‌آورد و زمینه‌ای عالی برای چیدمان مبلمان به سبکی خاص ایجاد می‌کند.

اندازه‌های مختلف فرش جوت پرطرفدار

فرش‌های جوت بسیار مقرون به صرفه هستند. حتی فرش‌های بزرگ‌تر هم مانند فرش‌های بافته شده از الیاف مصنوعی یا طبیعی هزینه‌ی بالایی ندارند. به دلیل مقرون به صرفه بودن، تولیدکنندگان ین فرش‌ها را در هر اندازه و شکل ممکن عرضه می‌کنند.

فرش جوت با ابعاد ۲.۵ در ۳ متری برای اتاق نشیمن و اتاق غذاخوری بهترین گزینه خواهد بود. یک فرش ۲.۷۰ در ۳.۳۵ متر هم به اندازه‌ی کافی بزرگ است تا زیر یک تخت‌خواب کینگ در اتاق خواب اصلی قرار گیرد.

ابعاد پرطرفدار دیگر این فرش ۹۰ سانتی‌متری در ۱.۵ متری یا ۶۰ سانتی‌متر در ۲.۴۰ متری هستند. فرش‌های جوت با این اندازه‌ها در آشپزخانه و ورودی‌ها فوق‌العاده به نظر می‌رسند. به طور کلی، مهم نیست که چیدمان مبلمان یا اتاق شما چقدر منحصر به فرد، کوچک یا غیرمعمول باشد، به‌هرحال، می‌توانید برای این فضا فرشی بافته شده از الیاف جوت پیدا کنید.

چاپ و رنگ فرش جوت

فواید الیاف کنف هندی یا جوت

با اینکه بیشتر علاقه‌مندان به طراحی داخلی ترجیح می‌دهند فرش‌های جوت را به رنگ طبیعی خود یعنی قهوه‌ای روشن یا بژ  انتخاب کنند، این فرش‌ها رنگ‌ها و طرح‌های بسیار متنوع دیگری هم دارند.

طرح‌های ایکات و مراکشی با الهام از جوت می‌توانند بدون صرف هزینه‌ی گزاف، ظاهر پیچیده‌ای برای شما ایجاد کنند. مدل‌های طرح چاپی انتزاعی این فرش‌ها به خوبی فضای داخلی مدرن را تکمیل می‌کنند و برخی از فرش‌های جوت تک‌رنگ با طرح‌های هندسی مانند زیگزاگ افقی یا راه راه بافته می‌شوند که بافت و جذابیت را به فضای داخلی مینیمالیستی هدیه می‌دهند.

یکی از طرح‌های بسیار محبوب، فرش جوت با حاشیه‌ی بیرونی و حتی لبه‌های حاشیه‌دار است. این مدل فرش برای اتاق‌های بزرگ یا زیر شیروانی مناسب است. در این اتاق‌ها از فرش برای تعریف و قاب‌بندی فضا و ایجاد نقطه‌ی کانونی مبلمان استفاده می‌شود.

فرش جوت یکی از ضروریات دکوراسیون اتاق خواب مهمان

بر خلاف اتاق خواب‌های اصلی، که در آن‌ها می‌توانید ظاهر را تا آنجا که می‌خواهید به سلیقه‌ی خودتان طراحی کنید، اتاق خواب‌های مهمان به جذابیت بیشتری نیاز دارند. از آنجایی که اتاق‌های مهمان نشانه‌ی تخصص شما برای میزبانی هستند، تزئین آن‌ها با قطعاتی که به رنگ خنثی هستند و به راحتی تمیز می‌شوند ضروری است. یک فرش جوت طبیعی هم راحت و شیک است و حس مهمان‌نوازی را به مهمانان شما القا می‌کند. نگهداری از این فرش‌ها نیز آسان است و بعد از تمیز کردن کاملا جدید به نظر می‌رسند. به‌علاوه، این فرش‌ها به خوبی با سبدهای کنفی یکی دیگر از لوازم اصلی اتاق خواب مهمان و نگهداری از وسایل، ست می‌شوند.

فرش جوت به عنوان اثر هنری روی دیوار

شاید همه به انجام این کار علاقه نداشته باشند اما فرش جوت گزینه‌ای زیبا برای اثر هنری روی دیوار هم هست. الیاف طبیعی از جمله جوت، به راحتی به اشکال مختلف بافته می‌شوند. بنابراین، برخی از تولیدکنندگان آثار هنری کنفی تولید می‌کنند که شبیه به آویزهای دیواری مکرومه هستند. صنعتگران ماهر این آثار هنری را می‌سازند و هر کدام از آن‌ها یک اثر هنری منحصر به فرد و بی‌نظیر است. آویزهای دیواری کنفی یا جوت در طرح‌های الهام گرفته از گل و تصاویر انتزاعی عرضه می‌شوند و می‌توانند به نقطه‌ی کانونی اتاق یا ورودی ایجاد تبدیل شوند و به هر فضا شخصیت بیشتری ببخشند.

چگونه از فرش جوت مراقبت کنیم؟

فرش جوت چیست؟

فرش‌های جوت به راحتی تمیز و نگهداری می‌شوند. برای اینکه این فرش‌ها همیشه ظاهری نو و تمیز داشته باشند، باید روش نگهداری و تمیز کردن آن‌ها را بدانید.

نظافت و نگهداری

فرش جوت را باید دو بار در هفته جاروبرقی بکشید. جاروبرقی را روی فرش در چندین جهت مختلف بکشید. چند بار روی فرش بروید تا همه کثیفی‌ها و زباله‌ها پاک شوند. جوت نرم‌ترین الیاف طبیعی است که اگر به طور منظم تمیز و نگهداری نشود، ماندگاری آن کاهش می‌یابد. همیشه حداقل یک بار در سال فرش خود را تکان بدهید تا مطمئن شوید که با گذشت زمان میزان فرسودگی بخش‌های مختلف آن یکسان و یکنواخت است.

این فرش را همیشه خشک نگه دارید. اگر فضای خانه‌ی شما بسیار مرطوب باشد، ممکن است فرش ماندگاری خود را از دست بدهد. رطوبت هم فرش جوت را مستعد کپک‌زدگی می‌کند. اگر باید روی فرش آب ریخته شود، ابتدا آن را جاروبرقی بکشید. اگر به کثیفی‌های باقی‌مانده روی این فرش آب برسد، ممکن است لکه‌ای دائمی درست شود.

تمیز کردن لکه‌های فرش جوت

برای از بین بردن لکه‌های ایجاد شده روی این فرش، باید محل لکه را وقتی هنوز خشک نشده با یک پارچه یا حوله‌ی کاغذی سفید از قسمت بیرونی به داخل فشار دهید تا از پخش شدن آن جلوگیری شود.

اجازه بدهید لکه خشک و ناپدید شود. در غیر این صورت، یک پارچه‌ی آغشته به آب و مواد شوینده‌ی ملایم را روی آن ناحیه بمالید. جایی که لکه وجود داشته و پاک کرده‌اید را را با پنکه یا سشوار خشک کنید.

اگر غذای قرمز رنگی مانند سس گوجه‌فرنگی روی فرش ریخته‌اید، با یک پارچه‌ی سفید آغشته به نوشابه‌ی سیاه، روی لکه بکشید تا رنگ آن خنثی شود و لکه از بین برود. سپس، اجازه بدهید تا لکه در مجاورت هوای آزاد خشک شود. از شامپو فرش، بخارشوی یا هر روشی که باعث می‌شود آب روی فرش جوت با الیاف طبیعی سرازیر شود، استفاده نکنید.

اگر حیوان خانگی دارید تمیز نگه داشتن فرش‌های جوت کمی سخت‌تر است چون این حیوانات حتی اگر به خوبی آموزش دیده باشند هم اغلب غیرقابل پیش‌بینی هستند. اگر سگ یا گربه‌ی شما روی فرش ادرار کرد، تا جایی که می‌توانید آن را با یک پارچه یا حوله‌ی کاغذی پاک کنید. با فرو بردن یک حوله در مخلوطی از یک‌چهارم فنجان آب و یک‌چهارم فنجان سرکه سفید و مالیدن آن روی محل لکه بوی نامطبوع را از بین ببرید. سپس، ناحیه‌ی لکه شده را با یک حوله‌ی خشک پاک کنید.

اگر حیوان خانگی مدفوع کرد یا روی فرش پرت کرد، با یک کاردک یا ابزاری مشابه هر آنچه را که می‌توانید بردارید. مدفوع را از بیرون بردارید تا از بدتر شدن لکه‌ی آن جلوگیری شود. سپس، آن ناحیه را با یک پارچه‌ی سفید یا حوله‌ی کاغذی فشار دهید تا رنگی به پارچه یا کاغذ منتقل نشود. اگر لکه به طور طبیعی خشک یا ناپدید نشد، با یک پارچه‌ی آغشته به آب گرم و مایع ظرفشویی ملایم روی آن ضربه بزنید. پس از آن، اجازه بدهید تا خودش خشک شود یا از پنکه یا سشوار برای این کار استفاده کنید. همچنین می‌توانید پاک‌کننده‌ی آنزیم‌دار یا سرکه سفید را روی محل لکه اسپری کنید و آن را بمالید تا لکه از بین برود.

پس از خشک شدن فرش، آن را بیرون بیاورید و تکان دهید تا ذراتی که ممکن است ندیده باشید، پاک شوند. آن را روی ایوان یا سطح صاف دیگری بگذارید تا در آفتاب خشک شود. این کار هر گونه بو را از بین می‌برد.

اقدامات احتیاطی برای نگهداری از فرش جوت

فرش‌های جوت ارزان‌قیمت هستند و ظاهری طبیعی دارند. بااین‌حال، الیاف به کار رفته در این فرش‌ها کم‌دوام‌ترین الیاف طبیعی هستند. اگر این فرش‌ها در منطقه‌ی پرتردد از خانه قرار بگیرند، ممکن است فقط چند سال دوام بیاورند و آنقدر آسیب ببینند که باید دور انداخته شوند.

اگر در منطقه‌ای با آب و هوای مرطوب زندگی می‌کنید یا برای حمام یا ایوان خود به فرش نیاز دارید، جوت گزینه‌ی خوبی نیست چون به‌راحتی کپک می‌زند. الیاف این فرش معمولا می‌ریزند و ممکن است هنگام جابجایی فرش یا تمیز کردن آن متوجه ریزش آن‌ها شوید.

اگر فرش جوت شما کپک زده، آن را با مخلوط کردن ۶ واحد آب و ۱ واحد سفیدکننده در یک بطری اسپری پاک کنید. کمی از این ترکیب را روی فرش اسپری کنید. در صورت وجود هرگونه تغییر رنگ، اسپری را با آب بیشتری رقیق کرده و دوباره تست کنید. وقتی مقدار مناسب آب برای سفیدکننده را پیدا کردید، مخلوط را روی کپک اسپری کنید و از یک برس نرم برای کشیدن روی محلول استفاده کنید. ۱۰ دقیقه صبر کنید. سپس، محل کپک‌زدگی را با یک پارچه‌ی خشک تمیز کنید.

کلام آخر

فرش جوت از الیاف جوت یا کنف هندی درست شده است. این فرش را می‌توانید در هر سبک از دکوراسیون به کار ببرید. بااین‌حال، فرش جوت در مناطق دارای رطوبت چندان دوام نمی‌آورد. بنابراین، اگر در جایی با آب و هوای مرطوب زندگی می‌کنید، بهتر است به فرش‌های جوت برای دکوراسیون خانه‌ی خود فکر نکنید.

منبع: sarahjoyblog



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما