QHD چیست؟ هر آنچه در مورد رزولوشن ۱۴۴۰p باید بدانید
دنیا دیگر از رزولوشن ۱۰۸۰p عبور کرده و حالا رزولوشن ۱۴۴۰p به استاندارد جدید بازیهای کامپیوتری تبدیل شده است. مانیتورهای ۱۴۴۰p که از آنها تحت عنوان مدلهای QHD هم یاد میشود، دیگر مانند گذشته قیمت خیلی بالایی ندارند و به گزینههای مقرونبهصرفه تبدیل شدهاند. در این مطلب به هر آنچه در مورد QHD یا همان رزولوشن ۱۴۴۰p باید بدانید، میپردازیم.
رزولوشن ۱۴۴۰p چیست؟
رزولوشن ۱۴۴۰p چه تفاوتی با ۴K یا ۱۰۸۰p دارد؟
WQHD در برابر QHD در برابر ۲K
چرا رزولوشن ۱۴۴۰p اینقدر محبوب است؟
آیا کنسولهای بازی میتوانند از رزولوشن ۱۴۴۰p استفاده کنند؟
معایب رزولوشن ۱۴۴۰p
آیا باید مانیتور ۱۴۴۰p بخرید؟
رزولوشن ۴K همچنان اهمیت زیادی دارد
رزولوشن ۱۴۴۰p چیست؟
عبارت ۱۴۴۰p بهطور معمول به رزولوشن ۲۵۶۰×۱۴۴۰ اشاره دارد و اغلب توسط تولیدکنندگان مانیتور با عنوان QHD (کیفیت بالا چهارگانه) تبلیغ میشود. برخی از گیمرها آن را رزولوشن «۲K» مینامند، هرچند این اصطلاح از نظر فنی کاملاً دقیق نیست. گرچه ۱۴۴۰p معمولاً به یک رزولوشن واحد اشاره دارد، اما گاهی اوقات برای اشاره به رزولوشنهای دیگر با حداکثر رزولوشن عمودی ۱۴۴۰ پیکسل نیز به کار میرود، مانند رزولوشن ۵۱۲۰×۱۴۴۰ که در نمایشگرهای اولترا واید همچون Samsung Odyssey G9 دیده میشود.
البته تولیدکنندگان برای مانیتورهایی که از انواع دیگری از رزولوشن ۱۴۴۰p استفاده میکنند، از عبارتهایی مانند DQHD استفاده میکنند که این عبارتها معمولا برای برخی از مانیتورهای اولترا واید استفاده میشود.
رزولوشن ۱۴۴۰p چه تفاوتی با ۴K یا ۱۰۸۰p دارد؟
رزولوشن ۱۴۴۰p که به اختصار QHD (کیفیت بالای چهارگانه) نیز شناخته میشود، بالاتر از ۱۰۸۰p (با رزولوشن ۱۰۸۰ در ۱۹۲۰) و پایینتر از UHD یا همان ۴K (با رزولوشن ۲۱۶۰ در ۳۸۴۰) قرار میگیرد. بسیاری آن را نقطهای میانی بین این دو رزولوشن در نظر میگیرند، به همین دلیل برخی به اشتباه آن را «۲K» مینامند.
کیفیت تصویر نمایشگر تحت تاثیر عوامل متعددی از جمله رزولوشن، نوع پنل، نرخ تازهسازی و تراکم پیکسلی قرار دارد. صرفا بر اساس رزولوشن نباید تصور کنید یک مانیتور ۱۴۴۰p ذاتا بهتر یا بدتر از مانیتور دیگری است. نحوه استفادهی شما از مانیتور نیز بر کیفیت بصری درک شده تأثیرگذار خواهد بود.
به عنوان مثال، یافتن یک مانیتور ۱۴۴۰p با رفرشریت بسیار بالاتر از نمونهی مشابه ۴K غیرمعمول نیست. این بدین معناست که مدل ۱۴۴۰p از پاسخگویی بهتر و مدیریت حرکات تصویر روانتری برخوردار است. همچنین اگر یک مانیتور ۲۴ اینچی ۱۴۴۰p را با یک مانیتور ۱۰۸۰p با اندازهی مشابه مقایسه کنید، مدل ۱۴۴۰p تراکم پیکسلی بالاتری (۱۲۲.۳ پیکسل بر اینچ در مقابل ۹۱.۷ پیکسل بر اینچ برای مدل ۱۰۸۰) دارد که باعث میشود تشخیص پیکسلهای منفرد دشوارتر شود و در نتیجه، تصویری واضحتر و با جزئیات بیشتر ارائه دهد. البته در همین زمینه باید خاطرنشان کنیم برای بسیاری از کاربران گوشیهای هوشمند، تفاوت نمایشگر Full HD و QHD چندان به چشم نمیآید.
WQHD در برابر QHD در برابر ۲K
اصطلاحات QHD و WQHD اغلب برچسبهایی برای ۱۴۴۰p هستند و هر دو به رزولوشن یکسان یعنی ۲۵۶۰×۱۴۴۰ اشاره دارند. حرف “W” در این عبارت مخفف “wideidescreen” (عریض) است که به نسبت تصویر ۱۶:۹ در نمایشگرهای ۱۴۴۰p اشاره میکند. حالا سؤال این است که آیا ۱۴۴۰p همان رزولوشن ۲K محسوب میشود؟ پاسخ به زمینهی بحث و فردی دارد که با او صحبت میکنید، بستگی دارد.
تعریف رسمی ۲K توسط سازمان Digital Cinema Initiatives (DCI) ارائه شده و برابر با ۲۰۴۸×۱۰۸۰ است، زیرا در این حالت ۲K به ۲۰۰۰ پیکسل در محور افقی اشاره دارد. با این حال، در دنیای بازیهای رایانهای، ۲K مترادف با ۱۴۴۰p شده است، زیرا این استاندارد عموماً به عنوان یک نقطهی میانی بین ۱۰۸۰p و ۴K در نظر گرفته میشود.
برای جلوگیری از سردرگمی، مانیتورها معمولاً به جای ۲K با عناوین QHD، WQHD یا ۱۴۴۰p به بازار عرضه میشوند.
چرا رزولوشن ۱۴۴۰p اینقدر محبوب است؟
بر اساس نظرسنجی استیم در ماه مه ۲۰۲۴، ۱۸.۷ درصد از گیمرهای این پلتفرم از رزولوشن ۲۵۶۰×۱۴۴۰ بهعنوان رزولوشن اصلی نمایشگر خود استفاده میکنند، در حالی که همچنان ۵۸ درصد از کاربران از ۱۰۸۰p بهره میبرند. این آمار ۱۴۴۰p را به دومین رزولوشن محبوب مانیتورها تبدیل میکند، هرچند با اختلاف قابل توجهی نسبت به ۱۰۸۰p و بسیار جلوتر از ۴K (با سهم ۳.۷ درصدی) قرار دارد.
به نظر میرسد ۱۴۴۰p در مسیر تبدیلشدن به جایگزین جدید ۱۰۸۰p قرار گرفته است. این رزولوشن ارتقایی قابل توجه در کیفیت کلی تصویر نسبت به ۱۰۸۰p ارائه میدهد، اما لزوماً برای دستیابی به نرخ فریم روان به قدرتمندترین کارت گرافیک (GPU) بازار نیاز ندارد. اگر نرخ فریم بالاتر اولویت شماست، ۱۴۴۰p در مقایسه با ۴K عملکرد به مراتب بهتری ارائه میدهد. در حال حاضر بسیاری از سیستمهای کامپیوتری گیمینگ با هدف دستیابی به رزولوشن پایه ۱۴۴۰p ساخته میشوند، در حالی که تنها چند سال پیش ۱۰۸۰p این نقش را بر عهده داشت.
برای درک علت این موضوع، تقاضایی را که بر پردازندهی گرافیکی (GPU) از نظر تعداد پیکسل خام وارد میشود، در نظر بگیرید. با ضرب تعداد پیکسلهای افقی و عمودی یک رزولوشن در هم، میتوانید تعداد پیکسلهایی را که باید برای هر فریم رندر شوند، محاسبه کنید. برای ۴K، این رقم در هر فریم ۸,۲۹۴,۴۰۰ پیکسل است، اما ۱۴۴۰p با ۳,۶۸۶,۴۰۰ پیکسل، کمتر از نصف آن است. برای مقایسه، ۱۰۸۰p تنها ۲,۰۷۳,۶۰۰ پیکسل دارد.
از نظر عملکرد، این رابطه خطی نیست. شما در ۱۴۴۰p دو برابر نرخ فریم را دریافت نمیکنید، اما شاهد افزایش قابل توجهی خواهید بود. برای مشاهدهی مقایسهی میانگین نرخ فریم در ۱۰۸۰p، ۱۴۴۰p و ۴K به نمودارهای وبسایتهایی مانند GPU Check مراجعه کنید.
در بازیهای پر سرعت مانند شوترهای آنلاین رقابتی، نرخ فریم بالاتر میتواند به شما برتری دهد، به شرطی که مانیتور شما دارای رفرشریت مناسبی برای نمایش آن فریمها باشد. اگر روی مانیتوری با نرخ تازهسازی ۱۲۰ هرتز (یا بالاتر) به نرخ قفلشدهی ۱۲۰ فریم بر ثانیه دست پیدا کنید، دو برابر تعداد فریمهایی را که در یک مانیتور ۶۰ هرتزی با ۶۰ فریم بر ثانیه مشاهده میکردید، خواهید دید.
قیمت نیز باعث محدود ماندن استفاده از ۴K میشود، زیرا مانیتورهای ۱۴۴۰p ارزانتر هستند. این موضوع به خصوص زمانی اهمیت پیدا میکند که بخواهید نرخ تازهسازی را به ۱۴۴ هرتز یا بالاتر برسانید، جایی که قیمت مانیتورهای ۴K برای بسیاری از افراد غیرقابل تحمل میشود.
آیا کنسولهای بازی میتوانند از رزولوشن ۱۴۴۰p استفاده کنند؟
نسل جدید ایکسباکس و پلیاستیشن ۵ هر دو از خروجی ۱۴۴۰p پشتیبانی میکنند که این موضوع برای گیمرهایی که به جای تلویزیون از مانیتور استفاده میکنند، اهمیت زیادی دارد. داشتن خروجی ۱۴۴۰p در تنظیمات کنسول به نمایش صحیح و اصولی بازیها کمک میکند، اما نباید انتظار داشته باشید که با بازی کردن روی مانیتور ۱۴۴۰p، شاهد بهبود عملکرد باشید.
باید خاطرنشان کنیم در ایکسباکس سری ایکس و پلیاستیشن ۵، برای دریافت خروجی ۱۴۴۰p از فناوریهای downscaling یا super-sampling برای پایین آوردن کیفیت ۴K استفاده میکنند. ایکسباکس سری اس بهصورت داخلی از ۱۴۴۰p بهعنوان حداکثر رزولوشن خود پشتیبانی میکند. دارندگان پلیاستیشن ۵ باید توجه داشته باشند که استفاده از ۱۴۴۰p به معنای غیرفعال شدن رفرشریت متغیر (VRR) است.
معایب رزولوشن ۱۴۴۰p
با توجه به اینکه رزولوشن ۱۴۴۰p پایینتر از ۴K قرار میگیرد، بنابراین چنین تصاویری نسبت به ۴K وضوح و دقت کمتری خواهند داشت. اینکه یک مانیتور چقدر شارپ به نظر میرسد، به تراکم پیکسلی و فاصلهی شما از مانیتور نیز بستگی دارد، که اغلب در استفادهی کلی از کامپیوتر اهمیت بیشتری پیدا میکند. متن و عناصر رابط کاربری (UI) در تراکم پیکسلی بالاتر، شفافتر هستند و کیفیت تصویر در صورت پایین بودن بیش از حد تراکم پیکسلی میتواند به شدت افت کند.
در مقایسه با یک مانیتور ۴K در یک مانیتور ۱۴۴۰p، فضای کلی کمتری روی صفحهنمایش خواهید داشت. این بدین معناست که در هر زمان، فضای کمتری روی صفحه برای پنجرهها و سایر برنامهها وجود خواهد داشت. برعکس، ممکن است مجبور شوید المانهای رابط کاربری را در ویندوز روی یک مانیتور ۴K بزرگنمایی کنید. همچنین در یک مانیتور ۴K، رزولوشن ۱۴۴۰p بهخوبی مقیاسگذاری نمیشود. از آنجایی که ۴K به اندازهی ۲.۲۵ برابر بزرگتر است، رزولوشن ۱۴۴۰p تا حدی تار به نظر میرسد. برای تنظیم رزولوشنهایی که برای مانیتور شما به خوبی مقیاسگذاری میشوند، باید از ابزاری مانند Custom Resolution Utility (CRU) برای ویندوز استفاده کنید.
آیا باید مانیتور ۱۴۴۰p بخرید؟
مانیتورهای ۱۴۴۰p تعادلی عالی بین قیمت، کیفیت تصویر و عملکرد ارائه میدهند. شما ارتقاء قابل توجهی نسبت به نمایشگر قدیمی ۱۰۸۰p خود را بدون قربانی کردن عملکرد مورد نیاز برای رزولوشن ۴K تجربه خواهید کرد. باید خاطرنشان کنیم مانیتورهای ۱۴۴۰p در بازههای قیمتی مختلفی به فروش میرسند و در نتیجه در این زمینه محدودیت خیلی زیادی وجود ندارد.
حتی بهترین مانیتورهای ۱۴۴۰p هم ارزانتر از بسیاری از مانیتورهای ۴K محسوب میشوند و در ضمن برای بهرهگیری از حداکثر توانایی آنها به سختافزارهای عجیب و غریب و بسیار قدرتمندی نیاز ندارید. در ضمن نباید بهرهگیری بسیاری از مانیتورهای ۱۴۴۰p از رفرشریت بالا را از قلم بیندازیم که این نوع مانیتورها را به انتخاب ایدهآلی برای افرادی تبدیل میکند که روان بودن محتوا و سرعت بالای حرکتها برای آنها اهمیت زیادی دارد.
رزولوشن ۴K همچنان اهمیت زیادی دارد
مانیتور ۱۴۴۰p یک انتخاب عالی و اقتصادی است، اما قیمت مانیتورهای ۴K نیز کاهش یافته است. اگر به بالاترین رفرشریت نیاز ندارید، میتوانید یک مانیتور ۴K با قیمت مناسب تهیه کنید که برای تجربهی تکنفره با ۶۰ فریم بر ثانیه، چه روی کامپیوتر و چه روی کنسولهای نسل جدید، ایدهآل باشد.
علاوه بر این، برای کاربریهای کلی دسکتاپ، چه کار اداری، وبگردی و چه فعالیتهای خلاقانه مانند ویرایش عکس و ویدیو، فضای بیشتری روی صفحهنمایش یک مانیتور ۴K در اختیار خواهید داشت. اگر به دنبال یک مانیتور چندکاربره هستید، یک نمایشگر ۴K با قیمت مناسب ممکن است انتخاب بهتری باشد. همچنین اگر رایانهی شخصی شما توانایی اجرای بازیهای ۴K را داشته باشد و بیشتر اهل بازیهایی مانند Alan Wake 2 یا Cyberpunk 2077 باشید تا عناوین آنلاین پرطرفداری مثل Apex Legends یا Valorant، خرید یک مانیتور ۴K ارزش بیشتری پیدا میکند.
در این میان باید به فناوریهایی مانند DLSS انویدیا و FidelityFX شرکت AMD اشاره کنیم که میتوانند رزولوشن بازی را به ۴K ارتقا دهند و حین انجام این کار هم فشار زیادی به کارت گرافیک و سیستم وارد نکنند.
در نهایت باید بگوییم که بهترین رزولوشن به نیازها، بودجه و سختافزار کامپیوتر شما بستگی دارد. رزولوشن ۱۴۴۰p تعادل خیلی خوبی بین قیمت، عملکرد و کیفیت تصویر ارائه میدهد و برای بسیاری از گیمرها گزینه ایدهآلی است. طبیعتا ۴K رزولوشن جذابتری محسوب میشود ولی با توجه به اینکه این نوع مانیتورها معمولا قیمت بالاتری دارند و از سوی دیگر برای بهرهگیری از حداکثر توان چنین مانیتورهایی باید سیستم بسیار قدرتمندی داشته باشید، طبیعتا این رزولوشن برای بخش بزرگی از گیمرها منطقی نیست.
در نهایت باید بگوییم اگر به دنبال خرید مانیتور مناسب با قیمتهای متنوعی هستید، حتما به سایت دیجیکالا سر بزنید.
منبع: HowToGeek