هر آنچه در مورد مانیتورهای QHD (1440p) باید بدانید

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۸ دقیقه
مانیتورهای 1440p

اگر به دنبال خرید مانیتور هستید، مطمئنا با مدل‌های مبتنی بر رزولوشن ۱۴۴۰p یا QHD روبرو شده‌اید که البته در برخی منابع از این رزولوشن به عنوان ۲K هم یاد می‌شود. اما آیا مانیتورهای ۱۴۴۰p ارزش خرید بالایی دارند؟ در ادامه به مزایا و معایب این مدل مانیتورها می‌پردازیم.

رزولوشن ۱۴۴۰p چیست؟

اصطلاح ۱۴۴۰p معمولا به رزولوشن ۲۵۶۰ در ۱۴۴۰ اطلاق می‌شود ولی همانطور که در مقدمه گفتیم، گاهی اوقات در برخی منابع از این رزولوشن به عنوان QHD یا ۲K یاد می‌کنند. با وجود اینکه ۱۴۴۰p معمولا به عنوان یک رزولوشن مشخص اشاره دارد، ولی در هر صورت برای سایر رزولوشن‌های مبتنی بر وضوح عمودی ۱۴۴۰ پیکسل هم مورد استفاده قرار می‌گیرد. بنابراین مثلا یک مانیتور اولترا واید مانند Samsung Odyssey G9 که از رزولوشن ۵۱۲۰ در ۱۴۴۰ بهره می‌برد، به عنوان یک مانیتور ۱۴۴۰p فروخته می‌شود.

در این میان شرکت‌های سازنده‌ی مانیتورهایی که رزولوشن آن‌ها از حد استاندارد ۱۴۴۰p بالاتر است، معمولا برای این مانیتورها از برندهای متفاوتی استفاده می‌کنند تا تمایز آن‌ها را نشان دهند. به عنوان مثال برخی از مانیتورهای اولترا واید به‌عنوان مانیتورهای دارای رزولوشن DQHD راهی بازار می‌شوند.

مانیتور مخصوص بازی سامسونگ مدل LF27T350FH-M سایز 27 اینچ

تفاوت ۱۴۴۰p با ۴K و ۱۰۸۰p

رزولوشن ۱۴۴۰p طبیعتا بیشتر از ۱۰۸۰p (1920 در ۱۰۸۰) و پایین‌تر از رزولوشن ۴K (3840 در ۲۱۶۰) است. به همین خاطر بسیاری از کاربران، این رزولوشن را بین این دو رزولوشن محبوب در نظر می‌گیرند و در نتیجه استفاده از اصطلاح ۲K برای آن به همین موضوع برمی‌گردد.

مانیتورهای 1440p

در زمینه‌ی کیفیت مانیتور و در کل نمایشگرها، عوامل زیادی تاثیرگذار هستند. از بین این عوامل می‌توانیم به مواردی مانند رزولوشن، رفرش ریت و تراکم پیکسلی اشاره کنیم. بنابراین فقط به دلیل اینکه یک مانیتور مبتنی بر رزولوشن ۱۴۴۰p است، لزوما مانیتور موردنظر کیفیت بهتری نسبت به رقبای دارای رزولوشن کمتر نخواهد داشت. در این میان نحوه‌ی استفاده از مانیتور هم اهمیت زیادی دارد و باید به این موضوع توجه نشان بدهید.

به عنوان مثال، ممکن است مانیتور ۱۴۴۰p موردنظر شما از رفرش ریت بسیار بیشتری نسبت به مدل‌های ۴K بهره ببرد. این یعنی مانیتور موردنظر می‌تواند انواع محتواها و بازی‌ها را به صورت روان‌تر و جذاب‌تر نمایش دهد. زمانی هم که یک مانیتور ۲۴ اینچی ۱۴۴۰p را با مانیتور هم‌اندازه‌ی دارای رزولوشن ۱۰۸۰p مقایسه می‌کنید، طبیعتا مدل ۱۴۴۰p تراکم پیکسلی بالاتری دارد و به همین خاطر سخت‌تر می‌توانید تک‌تک پیکسل‌ها را تشخیص بدهید و این موضوع منجر به افزایش جذابیت مانیتور موردنظر می‌شود.

مانیتور مخصوص بازی سامسونگ مدل LS22A330NH-M سایز 22 اینچ

WQHD در برابر QHD و ۲K

مانیتورهای 1440p

WQHD و QHD هر دو به‌عنوان ۱۴۴۰p معرفی می‌شوند. همچنین هر دو رزولوشن ۲۵۶۰ در ۱۴۴۰ را ارائه می‌دهند. در این میان حرف W مخفف widescreen است که به نسبت ابعاد ۱۶:۹ برخی مانیتورهای ۱۴۴۰p اشاره دارد.

آیا ۱۴۴۰p همان ۲K است؟ این پاسخ تا حد زیادی به به کاری که انجام می‌دهید و از چه کسی می‌پرسید بستگی دارد. طبق تعریف رسمی، رزولوشن ۲K همان ۲۰۴۸ در ۱۰۸۰ است و در این حالت در محور افقی با بیش از ۲۰۰۰ پیکسل سروکار داریم. اما در دنیای گیمینگ، ۲K مترادف با ۱۴۴۰p شده زیرا این استاندارد به‌عنوان نقطه‌ی میانی بین ۱۰۸۰p و ۴K در نظر گرفته می‌شود.

اما برای جلوگیری از این سردرگمی، مانیتورها در بازار به‌عنوان مدل ۲K فروخته نمی‌شوند و به جای این عبارت از QHD، WQHD یا ۱۴۴۰p استفاده می‌شود.

چرا مانیتورهای ۱۴۴۰p طرفداران زیادی دارند؟

بر اساس آخرین نظرسنجی سرویس Steam در دسامبر ۲۰۲۲، فقط ۱۱.۸ درصد از کاربران از مانیتورهای ۱۴۴۰ در ۲۵۶۰ استفاده می‌کنند و در این میان همچنان ۶۴.۶ درصد از کاربران به استفاده از مانیتورهای مبتنی بر رزولوشن ۱۰۸۰p ادامه می‌دهند. به همین خاطر اگرچه فاصله‌ی زیادی بین رتبه‌ی اول و دوم دیده می‌شود، اما در هر صورت مانیتورهای ۱۴۴۰p طرفداران زیادی دارند.

مانیتورهای 1440p

به طور کلی طی چند سال گذشته، محبوبیت مانیتورهای ۱۴۴۰p روزبه‌روز افزایش یافته است. این نوع مانیتورها نسبت به مدل‌های ۱۰۸۰p ارتقای قابل توجهی محسوب می‌شوند و در عین حال برای بهره‌گیری از آن‌ها لازم نیست از کارت گرافیک‌های بسیار قدرتمندی استفاده کنید. همچنین برای گیمرهایی که فریم‌ریت بازی اهمیت بسیار زیادی دارد، این نوع مانیتورها معمولا فریم‌ریت بالاتری نسبت به مانیتورهای ۴K در اختیار کاربران قرار می‌دهند. بنابراین در حال حاضر بسیاری از افرادی که کیس جدید خریداری می‌کنند، مانیتورهای ۱۴۴۰p را به‌عنوان انتخاب اول خود در نظر می‌گیرند و این در حالی است که تا چند سال قبل انتخاب اول بسیاری از کاربران خریداری کامپیوتر دسکتاپ، مانیتورهای ۱۴۴۰p بود.

برای درک دلیل این موضوع، نیازهای یک کارت گرافیک از نظر تعداد پیکسل خام را در نظر بگیرید. برای تعیین اینکه در هر فریم باید چند پیکسل ارائه شود، باید تعداد پیکسل‌های افقی و عمودی را در یکدیگر ضرب کنید. برای رزولوشن ۴K، در هر فریم باید ۸,۲۹۴,۴۰۰ پیکسل ارائه شود و برای ۱۴۴۰p تعداد پیکسل موجود در هر پیکسل به ۳,۶۸۶,۴۰۰ کاهش پیدا می‌کند.

از نظر عملکردی، این رابطه خطی نیست. برای مانیتورهای ۱۴۴۰p با دو برابر فریم‌ریت روبرو نمی‌شوید اما در هر صورت در این زمینه افزایش قابل توجهی را مشاهده خواهید کرد. در این زمینه می‌توانید به نمودارهای سایت‌هایی مانند GPU Check بیندازید تا ببینید میانگین فریم‌ریت برای رزولوشن‌های ۱۰۸۰p، ۱۴۴۰p و ۴K چه تفاوت‌هایی با هم دارند.

مانیتورهای 1440p

برای بازی‌هایی مانند نمونه‌های سبک شوتر که سرعت عمل شما اهمیت بسیار زیادی دارد، هرچقدر فریم‌ریت بالاتر باشد سریع‌تر می‌توانید واکنش نشان دهید که البته طبیعتا باید مانیتور شما هم از فریم‌ریت موردنظر پشتیبانی کند. اگر از مانیتور ۱۲۰ هرتزی استفاده می‌کنید و بازی موردنظر می‌تواند فریم‌ریت ۱۲۰ فریم در ثانیه را در اختیار شما قرار دهد، پس طبیعتا نسبت به مانیتور ۶۰ هرتزی با دو برابر فریم‌های بیشتری روبرو می‌شوید.

در این بین باید به قیمت بالای مانیتورهای ۴K هم اشاره کنیم و مانیتورهای ۱۴۴۰p به دلیل قیمت پایین‌تر، مورد توجه بیشتری قرار می‌گیرند.

مانیتور مخصوص بازی ال جی مدل 27GQ50F-B سایز 27 اینچ

مانیتورهای ۱۴۴۰p در برابر مدل‌های ۴K

رزولوشن ۱۴۴۰p نسبت به ۴K وضوح کمتری دارد و بنابراین این نوع مانیتورها در مقایسه با مانیتورهای ۴K نمی‌توانند تصاویر واضح‌تری در اختیار شما قرار دهند. البته اینکه یک مانیتور چقدر واضح به نظر می‌رسد، به تراکم پیکسلی و فاصله‌ی شما از مانیتور هم بستگی دارد. متن‌ها و برخی المان‌های رابط کاربری در نمایشگرهای مبتنی بر تراکم پیکسلی بالاتر به طور قابل توجهی شفاف‌تر به نظر می‌رسند.

از سوی دیگر با توجه به اینکه مانیتورهای ۱۴۴۰p تراکم پیکسلی کمتری نسبت به پنل‌های ۴K دارند، در زمینه‌ی رابط کاربری در نمایشگر موردنظر به فضای کمتری دسترسی دارید. این یعنی در مانیتور ۴K رابط کاربری سیستم‌عامل می‌تواند ابعاد کوچک‌تری داشته باشد و در نتیجه حتی اگر هر دو مانیتور مثلا ۲۴ اینچی باشند، در مانیتور ۴K به بخش‌های بیشتری از سیستم‌عامل دسترسی پیدا می‌کنید.

آیا خرید یک مانیتور ۱۴۴۰p عاقلانه است؟

در حال حاضر بیشتر مانیتورهای ۱۴۴۰p تعادل خوبی بین قیمت، کیفیت تصویر و عملکرد را نشان می‌دهند. از یک طرف نسبت به مدل‌های ۱۰۸۰p با کیفیت بسیار بهتری روبرو می‌شوید و از سوی دیگر به توان سخت‌افزاری قدرتمند موردنیاز ۴K هم احتیاجی ندارید. مانیتورهای ۱۴۴۰p در انواع و اقسام محدوده‌های قیمتی به فروش می‌رسند و با توجه به نیازها و بودجه‌ای که در اختیار دارید می‌توانید از بین آن‌ها دست به انتخاب بزنید.

باید خاطرنشان کنیم بسیاری از بهترین مدل‌های مانیتورهای ۱۴۴۰p از بسیاری از مانیتورهای ۴K ارزان‌تر هستند. از سوی دیگر همانطور که گفتیم، برای بهره‌گیری از این مانیتورها در زمینه‌ی گیمینگ به سخت‌افزارهای فوق‌العاده قدرتمند هم نیاز ندارید. بنابراین برای کاربرانی که از سیستم‌های میان‌رده استفاده می‌کنند، خرید یک مانیتور ۱۴۴۰p انتخاب عاقلانه‌ای است.

در این میان نباید اهمیت رفرش‌ریت مانیتور را هم فراموش کنید و برای این نوع مانیتورها می‌توانید مدل‌های دارای رفرش‌ریت ۱۴۴ هرتز، ۱۷۵ هرتز و حتی ۲۴۰ هرتز را خریداری کنید. اگر اهل استفاده از کنسول‌های بازی پلی‌استیشن ۵ یا ایکس‌باکس سری X و سری S هستید، باید بگوییم که هر دو از حالت ۱۴۴۰p پشتیبانی می‌کنند. در این صورت یا بازی موردنظر می‌تواند این رزولوشن را به صورت Native در اختیار شما قرار دهد یا اینکه خود کنسول به طور هوشمند رزولوشن ۴K را به ۱۴۴۰p کاهش می‌دهد.

مانیتور ایسوس مدل VG278QF سایز 27 اینچ

جذابیت مانیتورهای ۴K

با وجود اینکه مانیتورهای ۱۴۴۰p برای بسیاری از کاربران گزینه‌های مناسبی هستند، ولی در این میان قیمت جهانی مانیتورهای ۴K هم کاهش یافته است. بنابراین اگر به رفرش‌ریت بالایی نیاز ندارید، احتمالا می‌توانید یک مانیتور ۴K ‌خوش‌قیمت با رفرش‌ریت ۶۰ هرتز را پیدا کنید.

علاوه بر این همانطور که گفتیم، در مانیتورهای ۴K به فضای بیشتری از رابط کاربری دسترسی پیدا می‌کنید که این موضوع برای کارهایی مانند ادیت فیلم و عکس و انجام کارهای مختلف مثمر ثمر واقع می‌شود. در زمینه‌ی گیمینگ، باید بگوییم که فناوری‌های افزایش رزولوشن یا upscaling با پیشرفت قابل توجهی روبرو شده‌اند. در این زمینه شرکت‌های انویدیا و AMD به ترتیب از فناوری‌های DLSS و FSR استفاده می‌کنند. به لطف همین فناوری‌ها، حتی در صورت عدم بهره‌گیری از سخت‌افزارهای بسیار قدرتمند، رزولوشن بازی به طور هوشمند افزایش پیدا می‌کند تا با تجربه‌ی بهتری برای گیمینگ روبرو شوید.

بنابراین اگر از کارت گرافیک‌های مجهز به این تکنولوژی‌ها استفاده می‌کنید، می‌توانید با بهره‌گیری از آن‌ها لذت گیمینگ را دوچندان کنید. با وجود اینکه تعداد زیادی از بازی‌ها از فناوری DLSS پشتیبانی می‌کنند، اما در این میان FSR هم روز‌به‌روز مورد توجه بیشتری قرار می‌گیرد.

سخن پایانی

در نهایت باید ببینید چه مانیتوری بهتر می‌تواند نیازهای شما را پاسخ دهد. اما اگر رزولوشن ۴K اهمیت زیادی برای شما ندارد، مانیتورهای ۱۴۴۰p می‌توانند به‌خوبی نیازهای شما را برطرف کنند. همچنین برای خرید مانیتور به غیر از توجه به اندازه و رزولوشن، به فناوری استفاده شده برای پنل، رفرش‌ریت، کنتراست، روشنایی و دیگر ویژگی‌های مهم هم توجه نشان بدهید.

منبع: HowToGeek

سوالات متداول
رزولوشن ۱۴۴۰p چیست؟
اصطلاح ۱۴۴۰p معمولا به رزولوشن ۲۵۶۰ در ۱۴۴۰ اطلاق می‌شود ولی گاهی اوقات در برخی منابع از این رزولوشن به عنوان QHD یا ۲K یاد می‌کنند.
چرا مانیتورهای ۱۴۴۰p طرفداران زیادی دارند؟
بر اساس آخرین نظرسنجی سرویس Steam در دسامبر ۲۰۲۲، فقط ۱۱.۸ درصد از کاربران از مانیتورهای ۱۴۴۰ در ۲۵۶۰ استفاده می‌کنند و در این میان همچنان ۶۴.۶ درصد از کاربران به استفاده از مانیتورهای مبتنی بر رزولوشن ۱۰۸۰p ادامه می‌دهند. به همین خاطر اگرچه فاصله‌ی زیادی بین رتبه‌ی اول و دوم دیده می‌شود، اما در هر صورت مانیتورهای ۱۴۴۰p طرفداران زیادی دارند.
آیا خرید یک مانیتور ۱۴۴۰p عاقلانه است؟
در حال حاضر بیشتر مانیتورهای ۱۴۴۰p تعادل خوبی بین قیمت، کیفیت تصویر و عملکرد را نشان می‌دهند. از یک طرف نسبت به مدل‌های ۱۰۸۰p با کیفیت بسیار بهتری روبرو می‌شوید و از سوی دیگر به توان سخت‌افزاری قدرتمند موردنیاز ۴K هم احتیاجی ندارید. مانیتورهای ۱۴۴۰p در انواع و اقسام محدوده‌های قیمتی به فروش می‌رسند و با توجه به نیازها و بودجه‌ای که در اختیار دارید می‌توانید از بین آن‌ها دست به انتخاب بزنید.


برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

یک دیدگاه
  1. mehdidante

    یک کلام بگم اگه بودجه کافی دارین فقط به سراغ مانیتور ۴K برین. کیفیت و شفافیت تصویر بی نظیره و حتی اگه کامپیوتر قدرتمندی نداشته باشین که باهاش توی این رزولوشین بازی کنید بازم می تونین از محتوای ویدیویی مثلا فیلم و سریال و مستند لذت ببرین و کیفیت تصویر صفحه ویندوزتون هم حتی جذابه. تازه اگه سیستم قوی ای ندارید اونوقت می تونید با رزولوشین FHD توی این مانیتورها بازی کنین. آینده نگرانه تر هم اینه که مانیتور ۴K داشته باشین.

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما